Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Preporuka i za "Slepi covek iz Sevilje" Robert Vilson. Veoma veoma dobar triler, prati dve price, jedna u doba drugog sv rata i jedna u danasnjici koje se na kraju stapaju u jednu.
Spominjali ste Dena Brauna, otprilike u tom fazonu ali znatno prizemnija sto se tice izmisljotina :) Inace procitao sam i sve njegove knjige (sem pakla zasad) i generalno mi se svidjaju sve ali su mi Andjeli i demoni i Da Vincijev kod ipak najvise drzali paznju,posle toga vec uhvatis sablon :)
Sve to imam i u e-formatu pa koga zanima...

Jel se radnja odigrava pre ili posle igre? Ako je Geralt uopste glavni lik.

Jel se radnja odigrava pre ili posle igre? Ako je Geralt uopste glavni lik.
Igra je inspirisana serijalom a ne obratno.
Igru nisam igrao pa ti ne bih znao reći da li je i koliko dogadjanja iz igre preuzeto iz knjiga.
Nema frke, Geralt je glavna faca :)

p.s. Snimljen je i film, ocena katastrofa al skinuću ga ipak kada završim knjige.
The Hexer (2001)

Moj ti je savet da ne gledaš taj film, izgubićeš vreme uzalud. Preporuka za knjige Sergeja Lukjanjenka, odnosno noćna straža i sve ostale koje dolaze posle nje. Takođe zaobići film (noćna straža).

Aleksandar Dima "Tri musketara" koliko god puta da se pročita ne dosadi :)

Ne njega prsten ne utice jer je moćniji od svih ostalih. Pominje se kada neki kaze " A da damo prsten Tomu na čuvanje kao moćnijem od svih nas?", A Gandalf kaze da bi ga Tom izgubio kao i svaki njemu bezvrednu stvar, jer mu ona ne znači ništa. Cak neki kazu da je Bombadil mozda i stvaralac celog sveta.
PS. Posto citam u elektronskom formatu knjige na kindle-u, voleo bih kada bi posle recenzije knjige ljudi postavljali da li su istu pricitali u papirnom ili e izdanju, cisto zbog razmene

U stvari, ne :) polemika je bila da li ima moc nad prstenom ili da prsten nad njim nema nikakvu moc, a ne da je mocniji od bilo koga. Sto se same moci tice, Gandalf kaze (kad su ga pitali ko je najmocniji) da od njega nece sresti mocnijeg nikad sem ako budu izvedeni pred Mracnog Gospodara kao robovi (to naravno na Srednjem svetu, Gandalf je inace samo sluga Valara koji obitavaju u Neumirucim zemljama; a Sauron je takodje nekad bio sluga mnogo mocnijeg Melkora). Inace, meni je taj deo sa Bombadilom najdosadniji. Citao sam neka objasnjenja u Tolkinovoj mitologiji ko je on, ali Tolkin nije ostavio ni jedno objasnjenje o tome-bar ja nisam nasao ni jedno. Jedino da je sigurno Majarskog porekla (kao i Gandalf, Sauron, Saruman) jer je besmrtan, a nije vilenjak. Posto su ga Vilenjaci zvali Jarvein ben Adar (sto znaci najstariji i bez oca), mozda je Majar koji je ostao u srednjem svetu pre nastanka Vilenjaka, i pre ratova Melkora sa ostalim Valarima, jednostavno izabravsi da ne zeli da bira strane u tom ratu ( neko moje misljenje). Verovatno ga je Tolkin ostavio kao faktor X u knjizi, misteriji koja je zanimljiva samo zato sto nije poznato sta predstavlja.

Poslednja izmena:
Cuo sam vec to objasnjenje, kao i ono drugo, da je to Manveov "avatar" na svetu, ali to su sve teorije kao i moja sto je, nista koliko mi je poznato Tolkin nije napisao o tome. To je verovatno izvedeno iz ovog sto sam napisao, ben Adar, bez oca (samo Iluvatar, tvorac sveta nije imao oca, svi ostali jesu). Ali Gandalf ili Elrond kaze da ako daju prsten njemu, to nece nista promeniti, jer na kraju ce i on poginuti, prsten ce mu biti uzet, i na Srednjem svetu ce zavladati tama. A da pogine najmocnije bice u univerzumu i tvorac istog mi deluje nemoguce i najneverovatnije kao solucija. A ne znam po kom kriterijumu bi mogao da predstavlja Tolkina. Ko zna.
Sorry za off, ovo je tema koja me je uvek intrigirala

Poslednja izmena:
A da pogine najmocnije bice u univerzumu i tvorac istog mi deluje nemoguce i najneverovatnije kao solucija. A ne znam po kom kriterijumu bi mogao da predstavlja Tolkina. Ko zna.

...moze da se gleda ovako - taj entiet Tom nije iz tog univerzima, samo ga je u svojim mislima stvorio, i ako zavlada tama nestace univerzum, a sa njim i Tom Bombadil.

jel moze neko da mi napise redosled kojim treba da citam Tolkinove knjige vezane za m earth ukljucujuci i Lotr , Znam da ima triologija Gospodara Prstenova i ne ispricane price ali vidim da ima jos naslova pa sam malo zbunjen ?

jel moze neko da mi napise redosled kojim treba da citam Tolkinove knjige vezane za m earth ukljucujuci i Lotr , Znam da ima triologija Gospodara Prstenova i ne ispricane price ali vidim da ima jos naslova pa sam malo zbunjen ?

Ja sam citao prvo Gospodare pa tek posle Silmarilion, mada kako je vec neko napisao Silmarilion je biblija tog sveta i neke stvari u Gospodarima bi se verovatno lakse razumele posle Silmariliona... Zanimljivo je kako god okrenes, imo.

Najčešće pitanje (bar jedno od njih) u vezi Tolkinovog opusa :)
Uglavnom preporučuju po sajtovima gde se okupljaju ljubitelji i poznavaoci Tolkina sledeća dva pristupa, pa koji ti se više svidi.

http://tolkiengateway.net/wiki/Reading_order

Ja treba da dobijem od burazera LOTR knjige za rodjendan,a to je 3.januara :D

Znaci nisam jedini sa dilemom , citam puno ali Tolkinova dela su jedina koja mi predstavljaju zackoljicu kako citati jer dela ne izlaze hronoloski . Mislim da cu krenuti onim drugim redom . Hvala

Ja sam prvo Silmarilion, pa Gospodare i onda Hobita... pa ostale kako su se izdavale kod nas.

uglavnom hronoloski
Silmarilion
Hobit
Gospodari

Nedovrsene price, deca hurinova...to vec skoro sve ima u Silmarilionu i dodacima u trecoj knjizi Gospodara, tako da je vise za hardcore fanove Tolkina...ima tu jos knjiga, knjizica i prica, Istorija Srednje zemlje u 12 tomova, avanture Toma Bombadila, Bilboova poslednja pesma itd...neke su Tolkinove, neke je doradio njegov sin, kao sto je sredio i Silmarilion.

Ima on dosta dela koja nisu vezana za svet koji je stvorio npr
the legend of Sigurd and Gudrun
Drvo i list
Farmer Gil od Buta

Citam trenutno The fall of Arthur, to je sad poslednje izdato iz kuhinje Tolkina.
Drevna poema o kralju Arturu, al pisana u srednjevekovnom stilu, na starom engleskom

...moze da se gleda ovako - taj entiet Tom nije iz tog univerzima, samo ga je u svojim mislima stvorio, i ako zavlada tama nestace univerzum, a sa njim i Tom Bombadil.

Daj neki link, ovo nigde nisam nasao a imam svaku Tolikonu knjigu?

Najvaznije je prvo procitati Silmarilion, ostalo nije toliko bitno u vezi redosleda. Tu je naceta svaka tema koja se kasnije obradjuje. Pozeljno je i Hobit pre Gospodara, ali kao sto sam vec napomenuo, nije moranje jer se lako pohvataju najbitnije stvari iz Hobita dok se citaju Gospodari. Moze cak da se citaju i Nezavrsene price posle Silmariliona, jer prosiruju detaljima tu knjigu. Npr Akalabet, nastanak Numenora je vrlo detaljno opisan, i onda postaje jasno zasto su ljudi u sukobu sa Sauronom, i to konkrentno ljudi koji vode poreklo sa Numenora (Tolkinova verzija Atlantide). Pa onda moze Hobit, pa Gospodari. Tako bih ja sad uradio da sam znao kako treba, ali sam takodje citao obrnutim redosledom.

Meni je Silmarilion bio izuzetno dosadan kada sam ga čitao, dobro to je možda zato što sam tada imao 16 godina. Moja preporuka je da se Hobit pročita pre Gospodara. Decu Hurinovu i Nezavršene priče nisam čitao.

nisam odavno citao ali posledenj sto sam procitao je neuromancer vilijama gobsona,ko voli cyberspace i cyberpunk sigurno ce mu se svideti

Daj neki link, ovo nigde nisam nasao a imam svaku Tolikonu knjigu?

pa nemam link, to je samo neko moje razmisljanje o toj teoriji... Tomova pojava u Gospodarima mi je kao psihodelicna druga dimenzija. Lik koji mislima menja i oblikuje svoje okruzenje, a ono njegovo pricanje prica hobitima moze da se gleda i kao Tolkinov autoportret. Isto tako i njegovo pasivno posmatranje cele situacije oko prstena mozda govori o njegovim unapred isplaniranim odlukama i da zna kako ce se sve zavrsiti pa zbog toga i ne brine.

edit:
evo ga link o raznim teorijama:
http://lotr.wikia.com/wiki/Theories_about_Tom_Bombadil

Another theory is that Tom Bombadil is in fact a representation of Tolkien himself. He is eldest, because he existed before the books, he saw the first raindrops, because he wrote it, thus seeing it, he is immune to the powers of the Ring yet seems to have enough power to save the world all by himself, yet he does not, because he wrote it all down, knows whats going to happen and chooses not to interfere, for the sake of the readers.

Poslednja izmena:
To kill a mocking bird - Harper Lee

"Ubiti pticu rugalicu" - ukratko genijalna.
"U anketi sprovedenoj2006. godine,Udruženje bibliotekara Velike Britanije je ovom romanu dalo višu ocjenu od Biblije, proglasivši ga za „djelo koje bi svaka odrasla osoba trebalo da pročita za života“

Kome je dovoljno intrigantna ocena neka pročita roman, po mome nije preterana.

Kad već pominjete Tolkina šta mislite o ovome http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=234530.0

Inače veoma slično poređenje sam našau u jednom dokumtarcu čini mi se bbc koji a koji obuhvatao i područje severa crne gre (planinska oblast) onda močvare i slavonske šume u hrvatskoj, srbiju i konačno makedoniju i na kraju ušće dunava

Kao neko ko je odgledao svaki Insajder nije mi bilo tesko da za kratko vreme procitam "Insajder,moja prica" od Brankice Stankovic i svidela mi se knjiga,s jedne strane je Insajder kao emisija koja otkriva cinjenice na stetu mnogih i koja nastavlja da se emituje uprkos brojnim pretnjama kako redakciji tako i autorki emisije,i sa druge strane paklu od privatnog zivota Brankice zbog upravo te emisije...Svakako zanimljiva prica i smatram da svaki gradjanin Srbije treba biti zahvalan na postojanju jedne takve emisije kao sto je Insajder :) Osim onih koji su "optuzeni" hah...Vidim da ovde svi citaju Gospodare Prstenova,sto je ok,procitah i ja,ali svakako preporuka za Brankicinu knjigu :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno