Šta je novo?

AMD APU Kaveri

Dva dobavljaca su mi tako rekla,a za ploce sam ih pitao pre mesec dana a i dalje ih nema!Pogledajte sta se po nemackoj prodaje,konkretno za fm2+,a kod nas samo krsevi od ploca.U Madjarskoj se prodaje Extreme 6+ vec 2 meseca a kod nas je jos nema!

IGPU планирам да претактујем максимално (1 - 1.2 GHz). А CPU, мислим да нема потребе. Бар не одмах...

Poslednja izmena:
Ja sam planirao da pravim HTPC.
Vidim da podrzava 4K sto je veoma bitno za buducnost koja nije uopste toliko daleka koliko se nekome mozda cini sto se toga tice.

Brine me sto za 4K 60Hz je potreban HDMI 2.0 a ne vidim da neka FM2+ ploca to ima iako se sve manje vise deklarisu kao "UHD compatibile". :/

Haha, propade bilo koja prica o HD7750 crossfire :D
Ne moze cak ni HD6570/6670 :D

Poslednja izmena:
Da li sam dobro razumeo da ovaj novi Kaveri nece moci da se upari sa HD7770?!:(

R7 250 ima 384 sp, ova R7 240 jos manje cini mi se 320, a grafika u APU 512sp bas bezveze bar da ima neka R7 grafika sa 512sp pa da se sa njom upari ovako bice povuci potegni ko zna kako ce to raditi.
Inace grafika u APU nije nista jaca od R7 250 sa ddr5 memorijom, niti od HD7730 DDR5

Da li sam dobro razumeo da ovaj novi Kaveri nece moci da se upari sa HD7770?!:(

Realno zelje za HD7770 su bile pusti snovi, ali izostanak HD7750(a u sustini HD7730) podrske stvarno pogadja u srce :D

Kada bi hipoteticki napravili APU sa akcentom na uparivanju sa diskretnom grafim npr R7/9, gde bi se izvuklo 90%+ efikasnosti, mislim da bi to bio dobar marketinski potez za recimo tranzitni preiod gde bi vremenom igpu bio sve snazniji(za ciljnu grupu ljudi koji zele "AllInWonder") a vlasnici AMD radeona sve stimulisani da predju na APU jer bi pored procesora koji bi vadio max iz njihovih vec postojecig grafa imali i dodatni boost na performanse svojih grafa koji je u sustini besplatan, i tu bi postojao pravi EDGE koji bi AMD imao nad konkurancijom......sve je jako logicno i prosto a u isto vreme i elegantno.....e sad cena izvodljivosti toga je drugo pitanje, mada mi nedeluje kao nesto nedostizno.......:trust:

Poslednja izmena:
Realno, da nisu stavili to uparivanje samo sa R7 240 i 250 DDR3, ko bi kupovao te uboge graficke karte? Jos kad na to dodas da najjeftiniji r7 240 DDR3 kod nas kosta 7 hiljada dinara?? Ovako, uparis ih sa Kaverijem, i onda izvuces neke solidne performanse..

Kada bi hipoteticki napravili APU sa akcentom na uparivanju sa diskretnom grafim npr R7/9, gde bi se izvuklo 90%+ efikasnosti, mislim da bi to bio dobar marketinski potez za recimo tranzitni preiod gde bi vremenom igpu bio sve snazniji(za ciljnu grupu ljudi koji zele "AllInWonder") a vlasnici AMD radeona sve stimulisani da predju na APU jer bi pored procesora koji bi vadio max iz njihovih vec postojecig grafa imali i dodatni boost na performanse svojih grafa koji je u sustini besplatan, i tu bi postojao pravi EDGE koji bi AMD imao nad konkurancijom......sve je jako logicno i prosto a u isto vreme i elegantno.....e sad cena izvodljivosti toga je drugo pitanje, mada mi nedeluje kao nesto nedostizno.......:trust:

Mislim da ne znas sta je AllInWonder, ali ovo sto spominjes me je podsetilo na ono staro doba gde su kruzile glasine da nVidia grafike bolje rade sa Intel-om, a ATi grafike bolje sa AMD procesorom i gde su se svi bunili kako to moze AMD procesor a nVidia maticna(u vreme pre C2D kad je nForce 2,3,4,5 bio tata) :)
Ta prica je ideal, ali je neizvodljivi ideal. Inace ako R7 240 bude najjeftinija graficka itekako ce da se prodaje, uparivali ih sa APU-ima ili ne. Stvar je u tome sto sad nVidia tek nema sta da trazi u sub 100$ kategoriji, iovako su im kartice bile sporije po istoj ceni, a kad APU udje u pricu...

Zato sto ne znam sam i stavio apostrofe tj da bi mi neko kompententan objkasnio termine "AllInWonder, Vivo itd", dobro te je podsetilo.

Zato sto ne znam sam i stavio apostrofe tj da bi mi neko kompententan objkasnio termine "AllInWonder, Vivo itd", dobro te je podsetilo.

Stvarno ne znam da li si sarkastican(i skroz ne zelim da te uvredim ovime), ali evo objasnicu.
AllInWonder serija grafickih je dolazila sa integrisanim TV Tuner-om i propratnim softverom za gledanje TV-a.

Vivo je feature koji su mnoge obicne kartice imale(mada je vec od Radeon X1xxx/GeForce 7xxx serije postao retkost i mislim da nijedna kartica iz Radeon HD/GeForce 8xxx+ serija nema Vivo). Vivo je skraceno za VideoInVideoOut i omogucuje grafickoj kartici kako da izbaci analogni video signal na televizor, tako i da primi analogni video signal od nekog uredjaja(DVD, VCR, konzola). Tu opciju su naravno imale i AllInWonder kartice sa mogucnoscu povezivanja vise razlicitih uredjaja od jednom.

Postoji i ATi Avivo koji nema bas puno veze sa Vivo(koji se nalazio i na GeForce karticama za raliku od Avivo) i on je zapravo preteca UVD-a tj prvi pokusaj tehnologije koja omogucava grafickoj offload-uje video decoding, encoding i post processing za procesora.

Inace posto imam AiW 9800 i X800 kao i TV Wonder 650 karticu iskreno mislim da su cak i digitalni TV tjuneri preveliki da se integrisu u procesor(mozda u chipset?), ali su sanse za tako nesto jako male zbog rasta broja jeftinih set top box-ova.

Poslednja izmena:
Hvala sole. :) U svakom slucaju "AllInWonder" sam upotrebio kroz metaforu osvrcuci se na dobro poznat naziv medj IT entuziastima(licno i nostalgican posto me podseca na teenage period) ,koji ujedno opisuje smisao(po meni ideju) APU ne doticuci sam smisao i razlike medju istim. Hvala.

Na osnovu izlozenog deluje mi da bi ovaj top kaveri, pored i5-4430 sa hd4600 grafikom, mogao da kupi samo tezak sexualni manijak.

Osim, ukoliko mantle stvarno ne donese tih 45 posto fps prednosti.

Uz A10 7850K, 7800 i 7700K najverovatnije se dobija kljuc za Battlefield 4 tako da ce konacna cena zavisiti od toga posto ce moci da se proda kljuc i onda se dobija konacna cena APU-a.
Po mom misljenju cena po kojoj bi se glatko prodavao kljuc je 20e jer je na netu najniza cena 25e.
Znaci ako cena kod nas za 7850K i 7800 bude oko 150-160e oduzmi 20e za Battlefield 4 i dobijas cenu kao i kod Richland top modela kada su tek izasli.

Kao sto sam vec pisao uz A10-7850K i A10-7700K dobija se Battlefield 4 Origin kljuc a verovatno i uz A10-7800 kada se pojavi u prodaji.
http://hardware.benchmark.rs/hardware_vesti/amd_dao_kompletne_detalje_o_cetvrtoj_generaciji_kaveri_desktop_apu

Na osnovu izlozenog deluje mi da bi ovaj top kaveri, pored i5-4430 sa hd4600 grafikom, mogao da kupi samo tezak sexualni manijak.

Osim, ukoliko mantle stvarno ne donese tih 45 posto fps prednosti.

Mozda ja lose tumacim testove, ali zar nije i5 4430 HD4600 grafikom iza Trinity-a, a kamoli Kaveri-a?

Mislim da je anand tech totalno promasio nacin testiranja igara... koga je briga da li igra radi na 5 ili 6 fps, stavljaju tamo extreme presets i 1080p tako da se fps spuste na nivo statisticke greske ... guru 3d je to najbolje objasnio i odradio, targetuju 30fps po potrebi u test igri ako ima mesta povecaju rezoluciju ili detalje dokle god ne pada ispod 30fps sto je najlogicnije.

Inace ISTA JE PRICA BILA I ZA richland kada je izasao. Jao al je skup nema smisla pored trinitija. Posle par meseci cene dosle na mesto i sada je on super kupovina kada se spominje kaveri ;)

Kao i uvek za najnovije se placa premijum cena, a ko saceka 3 meseca ima da prodje mnogo bolje, ako moze da saceka he he he :)

De ste kraveri il bese kauboji :p, jesam pricao sta ce biti i licnim primerom potvrdio i inteligentno uzeo Intela....
Pa nisam- JA ,gosn genije stavljao BF4 sa kraverijem na gomilu i ostalim najnovijim najzahtevnijim igrama ,AMD JE TO RADIO , umesto da su poredili neku igricu primereniju tom Apu-u tipa super-mario :d

Realno zelje za HD7770 su bile pusti snovi, ali izostanak HD7750(a u sustini HD7730) podrske stvarno pogadja u srce :D

Pa ja sam to znao , ovo je za kinu i indiju a tu jos nema tih grafickih u stomilionskim kolicinama ,ima doduse dosta 240/250 na otpadu koje niko nece ,pa taman da se iskoriste....:-devil-:
Da su mogle da se upare jace graficke karte mislis da bi krili i cutali ili bi to reklamirali na sva usta????;)
Naravno da nije imalo sanse.:S:
Potpuno odsustvo nervoze kod intela i lagano kretanje ka 14nm chipovima dovoljno govori za iskusne ,)

Poslednja izmena:
jesam pricao sta ce biti i licnim primerom potvrdio i inteligentno uzeo Intela....

... a koji si intel uzeo? Po ovim testovima igara A8-7600 je 3X brzi od najbrzeg intela:

KAVERI-APU-83.jpg

... za 100-120$ mislim da je ok kupovina

http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/65031-amd-kaveri-a10-7850k-a8-7600-review-26.html

Poslednja izmena:
ne znam ovo je za psihijatra nekog

Ok je kaveri rekao bi sasvim ok alternativa za i3 ukupno gledano je bolji tbh, ali od i5 koliko ga cene nije osim ako se ne namerava igrati sa iGPU.

Poslednja izmena:
betlfild i dice svakako favorizuju amd .

KAVERI-APU-76.jpg

ovakvu razliku u gpu delu , koji bi koristio samo za 2d ( dedicated grafika bi npr. kopala coine) mogu da prihvatim istog momenta.

sa druge strane, graf. razlike u cpu performansama, ne želim ni da postavljam , delovalo bi uvredljivo .
podsećam - kaveri perjanica i i5-4430 koštaju isto .

Poslednja izmena:
Ma kupicu i5-4430 i ima da se ubijem od igranja na 3DMark 06 :)

Meni ovi iGPU rezultati u igrama izgledaju odlicno... A8-7600 je kao stvoren za HTPC i 720p i vece rezolucije.

Ma kupicu i5-4430 i ima da se ubijem od igranja na 3DMark 06 :)
... takav je rezultat zato sto ima poseban test samo za cpu pa ih on posle izracuna zajedno sa gpu testovima i izbaci skor.
Za igranje je bolje gledati testove igara.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno