Šta je novo?

AMD APU Kaveri

Meni nisu jasne ove cjene u istoj radnji u kojoj je stigao kaveri (da je ne reklamiramo) recimo MSI GTX770 kosta 33k din dok asusGTX770 kosta 48k din, razlika 15k din, aj da je 15din ali 15 hiljada din mislim ono dvije karte koje su poprilicno jedanke u svemu....

Meni nisu jasne ove cjene u istoj radnji u kojoj je stigao kaveri (da je ne reklamiramo) recimo MSI GTX770 kosta 33k din dok asusGTX770 kosta 48k din, razlika 15k din, aj da je 15din ali 15 hiljada din mislim ono dvije karte koje su poprilicno jedanke u svemu....

taj msi koji si gledao je najverovatnije LE model

Vise mi nista nije jasno,sad citam da krajem meseca Amd izbacuje-Catalyst 13.35 BETA, koji će doneti podršku za AMD Mantle i True Audio tehnologije i da ce sa njim biti podrska za koherentni rad Radeon R9 290X grafičkih kartica i Kaveri APU-a. Dok će grafička kartica preuzeti brigu za grafičke obračune, Kaveri APU će se baviti fizikom.

Treba biti strpljiv sa ocenom za kaveri, Mozda se neki as krije u mantle-u cim je cena ovako jaka I cim se ovako odugovlaci.

I meni tu nesto smrdi!Nije mi logicna cena i pozicija na trzistu!Ili kriju nekog keca u rukavu ili ja sam sebe tesim.Kako god ovo im je zadnja sansa od mene!Vec mi se smesi z87+4670k!

izostavili su iz priče i 260x , koji bi morao da radi sve što i 290x i kaveri . baš se pitam što ...

Danas bi trebalo da mi stignu A10-7850K i jedna jeftina A88X ploča. Imam i gde HD7750 da nabavim tako da tokom vikenda, ako sve prođe kako treba, biće rezultata.

Obavezno zasebnu temu da otvoris za test!

Danas bi trebalo da mi stignu A10-7850K i jedna jeftina A88X ploča. Imam i gde HD7750 da nabavim tako da tokom vikenda, ako sve prođe kako treba, biće rezultata.

Мене би занимало, ако добијеш плочу са старијом верзијом BIOS-а (која подржава само FM2), да ли ће рачунар моћи да уради POST и покрене BIOS са тим FM2+ процесором.

Мене би занимало, ако добијеш плочу са старијом верзијом BIOS-а (која подржава само FM2), да ли ће рачунар моћи да уради POST и покрене BIOS са тим FM2+ процесором.

Neće, informacija iz prve ruke od sinoć. GA-F2A88XM-DS2 sa F1 BIOS-om ne POST-uje sa Kaverijem. Nabavio sam Richland da danas flešujem ploču sa F4 BIOS-om (jedini podržani Kaveri BIOS ove poče).

Poslednja izmena od urednika:
Е баш ти хвала на информацији. Ови из Гигабајта су ми рекли да као може. Ја сам хтео да узмем Gigabyte GA-F2A88XM-D3H rev.3.0, а ови из радње немају појма који BIOS је инсталиран.

Сачекаћу да се појави нека плоча која подржава FM2+ "из кутије", да не морам да се зезам по сервисима...

@ ПротивГлобал
Većina ploča koja je na lagerima je stigla još u decembru kod nas tako da je i razumljivo jer su se tek sada pojavili procesori.

@LM81
NHF :wave:

Vidim da je najnovija verzija BIOS-a F5, zašto ne koristiš nju?

Ide li BF4 na doboš? :)

Šta planiraš sa 7750, koliko sam čuo samo R7 240 i R7 250 idu uz Kaveri...

Poslednja izmena:
Nisam ni listao BIOS-e, gledao sam CPU support listu. F5 će sigurno biti...

Sad kod F4 BIOS-a vidim da piše:

Note: To support FM2+ APUs, be sure to use an FM2 APU to update the BIOS to the latest version with the EFI Flash tool included in the zip file. (For a future BIOS upgrade, you can use either the Q-Flash or the EFI Flash tool. )

Znači definitivno je neophodan FM2 APU ukoliko ploča nema noviji BIOS bez obzira što je FM2+ out of the box.

A za HD 7750 hoću baš da proverim jer su krajem decembra procureli testovi sa HD 7750 u dual graphics modu. Ova informacija o zvanično podržanim samo R7 240 i 250 grafikama mi je nelogična jer je R7 250 u stvari prepakovan HD 7730 (koji je opet skresan 7750-7770).

Poslednja izmena:
Sa cenom od 150Eur A-10 7850 nije isplatljiva kupovina, a sa 175eur je totalni promašaj. Realna cena za njega je 120-130eur da bi se smatralo isplatljivom kupovinom.

To je još uvek cena A10-6800K tako da nije ni očekivano, a da je kao u ostatku Evrope startna cena 150€ za APU+BF4, to bi već i bilo podnošljivo.

Bezveze je što se situacija sa FM2+ pločama i dalje ne popravlja, mada zbog cele priče oko BIOS-a možda je i bolje tako...

Poslednja izmena:
Sad kod F4 BIOS-a vidim da piše:

Note: To support FM2+ APUs, be sure to use an FM2 APU to update the BIOS to the latest version with the EFI Flash tool included in the zip file. (For a future BIOS upgrade, you can use either the Q-Flash or the EFI Flash tool. )

Znači definitivno je neophodan FM2 APU ukoliko ploča nema noviji BIOS bez obzira što je FM2+ out of the box.

Мени су за то рекли ово:

gigabyte-bios-fm2.png

Али ипак не може...

Do sada su najskuplji AMD APU bili do 150$ pri lansiranju, što je bilo konkurentno i prhvatljivo. Sada sa ovom cenom je apsolutno nekonkurentno i neisplatljivo, a pri tome BF4 se NE dobija, već isključivo zavisi od prodavca. Na "novom jajetu" je 190$ verzija sa BF4 kuponom.

Do sada su najskuplji AMD APU bili do 150$ pri lansiranju, što je bilo konkurentno i prhvatljivo. Sada sa ovom cenom je apsolutno nekonkurentno i neisplatljivo, a pri tome BF4 se NE dobija, već isključivo zavisi od prodavca. Na "novom jajetu" je 190$ verzija sa BF4 kuponom.

Pa dobro, dzabe sad da pricamo. Mozemo samo da cekamo A8 7600 i jeftinije modele i da se nadamo da ce oni imati pristojne cene. Konkretno najjeftiniji model bi trebao da bude fin upgrade u odnosu na prethodnu generaciju.

Kako je ranije najavljivano 14-tog januara je trebao da se pojavi i A10 7800 ali zasad izgleda ništa od toga :trust:

Upravo sam odgledao snimke na kojima je testirana vecina novih igara na Kaveriju uz medium podesavanja i 1080p i sve su prilicno igrive,retko gde se desi da secne,dok sve ispod toga ide glatko!Kao i snimak na kom Windows Experience index daje Kaveriju za Procesor 7.4,Graphic 6.9 Gaming graphic 6.9!

Ostavi se ćorava posla zvanog Windows Experience Index.

Upravo tako. Na A8-6600K (GPU na default, imam Graphics 6.9 Gaming graphics 6.9)

A8-7600 ce verovatno imati istu cenu kao A10-6800 trosi skoro 40% manje i ima iste performanse tako da je on po meni mnogo bolja kupovina od bilo kog richland procesora i verovatno najbolji APU da se uzme uopsteno gledano.

Iznad toga totalno bi ignorisao sve a ponajvise A10 7800 i 7700 modele... 7850 ce imati smisla kada mu se spusti cena (zbog broja shadera).

Mislim da je namerno amd ostavio mesta za vise shadera za carizo apu iduce godine da bi imali solidan upgrade i da ne urade nista sto se tice arhitekture ... tako da ce verovatno samo najjaci excavator da ima 768 shadera a ostale slabije a10 modele ce da pojachaju na 512shadera koji im realno i trebaju. Ne vidim razlog zasto bi neko bacao pare na 7800 i 7700 koji imaju par stotina mhz visi klok na cpu strani i sve ostalo potpuno isto kao i A8-7600.

Poslednja izmena:
A8-7600 ce verovatno imati istu cenu kao A10-6800 trosi skoro 40% manje i ima iste performanse tako da je on po meni mnogo bolja kupovina od bilo kog richland procesora i verovatno najbolji APU da se uzme uopsteno gledano.

Iznad toga totalno bi ignorisao sve a ponajvise A10 7800 i 7700 modele... 7850 ce imati smisla kada mu se spusti cena (zbog broja shadera).

Mislim da je namerno amd ostavio mesta za vise shadera za carizo apu iduce godine da bi imali solidan upgrade i da ne urade nista sto se tice arhitekture ... tako da ce verovatno samo najjaci excavator da ima 768 shadera a ostale slabije a10 modele ce da pojachaju na 512shadera koji im realno i trebaju. Ne vidim razlog zasto bi neko bacao pare na 7800 i 7700 koji imaju par stotina mhz visi klok na cpu strani i sve ostalo potpuno isto kao i A8-7600.

Pa zar nece A10 7800 imati isto 512 shadera samo sto ce biti zakljucan?
Inace posto Trinity A6 5400k kosta 50e, a Richland A6 6400k 60e, bojim se da ce Kaveri A6 7400k kostati 70e, sto je malo mnogo za dual core APU.

Evo linka za kanal na yt gde je tip istestirao A10-7850 na def.clocku u mnogim igrama: http://www.youtube.com/user/TheSuperUberGOLDFISH?feature=watch , moram priznati da se ovde kaveri dosta dobro pokazao, još kad se oc sa nekom 2400+ memorijom i sa mantle podrškom ima još bolje rezultate u igrama da pokaže. Jedina mana mu je stvarno visoka cena u ovom trenutku, pogotovo na našem tržištu. Inače bez većih problema se oc na 4.7GHz za CPU i 1Ghz za iGPU, što je veliki dobitak u odnosu na orginalni takt.

Nazad
Vrh Dno