Šta je novo?

AMD APU Kaveri

Gledam I ne verujem, Iris Pro u nizim rezolucijama dominira pogotovo u prve dve igre, a svi znamo da intel nema toliko dobar iGPU, sad jel to varka ili... A bogme ni kaveri nije nesto preterano bolji od A10 6800K, a posto ja komotno sa A8 5600K I memorijom na 1333mhz koja nije brza igram BF4 na low na rez 1360x768, mislim da nema potrebe dresiti kesu za kaveri, dovoljan je richland, plus je jeftiniji ;) al ako ispeglaju nekako kaveri da radi bolje, mozda ce I biti dobar upgrade, prvenstveno zbog podrske za mantle.

Mislim da ce mo se nacekati da dodje do Srbije,jos ni kvalitetnije ploce nemaju,sem one uboge snajperuse,ako se moze nazvati kvalitetnijom!

Јесте, али онда треба и нешто јаче напајње. За APU довољно и 200 W (за просечног корисника). Плус APU подржава HSA, што би у будућности могло да донесе и боље перформансе у односу на много скупљи класични CPU.

HSA je budućnost, tu nema dileme. Cena softvera je prešišala cenu hardvera, i ovo je jedan od najboljih načina da se troškovi smanje

Gledam I ne verujem, Iris Pro u nizim rezolucijama dominira pogotovo u prve dve igre, a svi znamo da intel nema toliko dobar iGPU, sad jel to varka ili... A bogme ni kaveri nije nesto preterano bolji od A10 6800K, a posto ja komotno sa A8 5600K I memorijom na 1333mhz koja nije brza igram BF4 na low na rez 1360x768, mislim da nema potrebe dresiti kesu za kaveri, dovoljan je richland, plus je jeftiniji ;) al ako ispeglaju nekako kaveri da radi bolje, mozda ce I biti dobar upgrade, prvenstveno zbog podrske za mantle.

Jeste, ali taj procesor sa Iris Pro košta 400$ Niko to neće uzeti za igre :) Naravno da je potrebno vreme da se ispeglaju drajveri, i da će rezultati biti bolji kako vreme prolazi i softver se optimizuje. Tako to ide kod svih :)

Oko 150€ vani, puno.
Za 150€ moze se uzet FX6300 i HD7730 ddr5 kombinacija koja je i u procesorskom i grafickom smislu jaca/bolja od APU A10 7850K.
Procesorski dio u nivou 6800K nista nisu napredovali nije ni cudno sto nece izbacati FX SR procesore nema poboljsanja :(
http://www.anandtech.com/show/7677/amd-kaveri-review-a8-7600-a10-7850k/10

Ne moze da se uzme FX6300 I HD7730 za te pare, FX6300 je samo preko 100e. Ali moze da se uzme 750K i HD7750 1gb DDR5, i plus ces da ustedis i na memoriji, dovoljna je i najjeftinija. Kao sto neko rece, jedino onaj A8-7600 ima smisla kupovati, pod uslovom da mu cena ne bude veca od 90e.

Ne moze da se uzme FX6300 I HD7730 za te pare, FX6300 je samo preko 100e. Ali moze da se uzme 750K i HD7750 1gb DDR5, i plus ces da ustedis i na memoriji, dovoljna je i najjeftinija. Kao sto neko rece, jedino onaj A8-7600 ima smisla kupovati, pod uslovom da mu cena ne bude veca od 90e.

Mislio sam vani kad sam to rekao u Eu, mislim da ce na domacem trzistu 7850K biti skuplji od 150€
Trenutno u EU kosta preko 150€ u Srbije ce biti ko iz topa 170€ ako se ne promjene cjene... na domacem se trzistu moze uzet FX6300 i HD7730 za 170€, ne bi trebao 7850K biti vise od 150€ ni na domacem trzistu, ali bojim se da ce biti skuplji od navedene cifre :(

@Kreso je testirao i poredio 7850K protiv HD7730 DDR5 i pobjedu odnosi HD7730 jaca je karta od one unutar APU-a cak i kad se gpu dio unutar APU klokne tek dostize HD7730 DDR5

Poslednja izmena:
Ne znam, ja sam prognozirao nekih 19000-20000din za ovaj procesor (7850K) da ce biti.tek kada se vide cene kod nas moze se porediti nesto tj planirati pametno resenje...

Ono sto mene brine jeste to sto je CPU deo na nivou od pre 2 godine... Nije mi jasno ( makar po testovima) da ne mogu da naprave procesor koji makar moze da se takmici sa I3 derivatima Intela...pobogu dual core ih dobija...

Inace volim AMD, ali ako ovo bude promasaj....

Ne znam, ja sam prognozirao nekih 19000-20000din za ovaj procesor (7850K) da ce biti.tek kada se vide cene kod nas moze se porediti nesto tj planirati pametno resenje...

Ono sto mene brine jeste to sto je CPU deo na nivou od pre 2 godine... Nije mi jasno ( makar po testovima) da ne mogu da naprave procesor koji makar moze da se takmici sa I3 derivatima Intela...pobogu dual core ih dobija...

Inace volim AMD, ali ako ovo bude promasaj....
Upravu si i ja prognoziram slicnu cjenu volio bi da bude jeftinije, ali cisto sumnjam.
Procesorski dio u nivou 6800K nema nekog napretka, zbog nizeg takta boljeg IPC-a ostaju performanse na istom nivou kao 6800K.
Cinjenica je da AMD ne moze od ovoga bolje sto se tice procesorskog djela.

Evo cak i ovaj pominje Indiju, hahaha kazem ja kina+indija ovo je za njih...
Umesto 10fps imacete 14fps ,wow 40% poboljsanje :d ,da ne pricam kako su krili kraverija do zadnjeg momenta i vise reklamirali neke gluposti uz kraveri kao da su softverska kompanija boze me sacuvaj...
Kazem ja pravi gejmerski Apu mora da ima potrosnju bar 50% vecu od solo procesora- bar 150w da bi bio mashina al oce ljudi da se stisnu na <100w i da fercera ko ferarri.
ne moze.
sad mi je jos milije sto sam uzeo intela.

Graficki deo na kaveriju je odlican... sto se procesorskog dela tice multithread perofrmanse su negde 10% bolje uz minimalna singlthread poboljsanja (kada se uzme u obzir deficit u frekvenciji)
Smanjena potrosnja od 10 do 20% sto je ok...
najslabiji deo ovog APU je definitivno CPU deo, sve ostalo manje vise je super. Tako je bilo i sa trinitijem i sa richlandom :)

I naravno cena je veoma visoka.
U HSA applikacijama ocigledno je da rastura APU medjutim gde imas da koristis HSA, u dva programa ... procice godine pre nego sto to pocne da se koristi masovno.

Videcemo sta ce amd da radi nakon excavatora sa ovom cpu arhitekturom, definitivno im treba jaci procesor da upotpune APU.

Evo cak i ovaj pominje Indiju, hahaha kazem ja kina+indija ovo je za njih...
Umesto 10fps imacete 14fps ,wow 40% poboljsanje :d ,da ne pricam kako su krili kraverija do zadnjeg momenta i vise reklamirali neke gluposti uz kraveri kao da su softverska kompanija boze me sacuvaj...
Kazem ja pravi gejmerski Apu mora da ima potrosnju bar 50% vecu od solo procesora- bar 150w da bi bio mashina al oce ljudi da se stisnu na <100w i da fercera ko ferarri.
ne moze.
sad mi je jos milije sto sam uzeo intela.

Zato ovo i kosta koliko kosta.

zato intel izlazi sa 14nm tehnologijom a novi kraveri sa 28nm:p...ne znam, cujem neki buldozer u daljini :d

Јесте, али онда треба и нешто јаче напајње. За APU довољно и 200 W (за просечног корисника). Плус APU подржава HSA, што би у будућности могло да донесе и боље перформансе у односу на много скупљи класични CPU.

Najači komentar, treba jače napajanje.... aj da vidim ko će to da tera Kaverija na kung fu napajanju da ga ljubim u čelo, a ovamo svi vozaju 500w+ mislim stvarno. Ljudi koliko se to nekima svidelo ili ne, Kaveri ima smisla jedino ukoliko bude jeftin, lepo je čovek dao primer nekog Quad Core procesora recimo 760K i 7750 košta iste ili slične pare, matematika je prosta k'o dan, i sve pada u vodu. Mislim mož misliti mašina mi u load-u troši više-manje 50w :S:

Ne razumem sta vama ovde ne valja. GPU kod A8 7600 ima celih 120MHz manje od A10 6800k, a ako se ne varam konstanto veci FPS. Isto tako, ako su CPU performanse iste sa nizim klokovima kod Kaveri-a onda super. Nista nas ne sprecava da dignemo klok za 300MHz kod k modela(jedino za non k modele ne znam), za tako nesto je potreban samo hladnjak u rangu NH-C12 ili TX3. Jedino cena, da je skupo, skupo je.

Inace to sto je PCeskpert testirao APU u 1200p i 1050p to nema veze sa zivotom. Najveca rezolucija za koju je APU viable je 1366x768(eventualno 1600x900 za neke naslove).

http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_a8_7600_apu_review,10.html

Jel zna neko koji sve procesori imaju Iris Pro i jos jednom pitam, koliko je viable OC non k FM2 procesora?

Poslednja izmena:
Pri poredjenju Kaveri-a sa AMD procesorima od pre dve godine niko ne spominje da su ti isti procesori trosili minimum 125W a cisto sumnjam da procesorski deo Kaveri-a trosi vise od 50W i to u najgorem slucaju a to znaci da su procesori od pre dve godine trosili 150% vise struje, ako to nije napredak onda ne znam sta jeste.
Haswell je cak povecao potrosnju u odnosu na Ivy Bridge a perfomanse su bile bolje maksimum nekih 7%. Vi bi izgleda hteli da AMD stigne Intel u procesorskom delu a da ga i dalje razbija u grafickim perfomansama i sve to po povoljnijoj ceni. Zasto Intel ne stigne AMD po grafickim perfomansama a da i dalje dominira u procesorskom delu? Odgovor je zato sto ne moze, mnogi ce reci da je AMD tu u prednosti zbog kupovine ATI-ja a niko ne bi spomenuo da Intel vec odavno proizvodi ubedljivo najvise grafickih procesora.
Lepo izreka kaze ne mozes imati i pare i jare, izaberi jedno od to dvoje.
Situacija je ovde jasna kao dan, ko hoce CPU perfomase izvolite lepo i kupite Intel a ko vise preferira graficke perfomanse tu je AMD APU.

Jeste da je malo OFF, ali sta mislite kako se A8 7600 nosi sa Llano perjanicom A8 3870k?

Posto mi treba neki racunar za roditelje koji bi pak mogao da pokrene neke igre kad dodjem u posetu, sta mislite, da li je bolje da uzmem FM1+Llano(quad core A6 3670k/A8 3870k ili pak tri core A6 3500, mada konkretno mislim na 3870k) ili A8 7600k? Koja je najjeftinija A85(ili A75) ploca koja podrzava Kaveri(A75 FM1 ima za 37e)? Nedvosmisleno je da ce GPU deo biti bolji, ali da li su CPU performanse A8 3870k prevazidjene(slicni su im base clock-ovi, a OC domet bi opet trebao da im bude slican jer drugi nije otkljucan)?

Konkretno me zanima APU resenje jer majka gleda televiziju preko racunara(i retko kad ga gasi, radi skoro 24/7), tako da bi bilo koja grafika sa oglasa(4850, 9800GT, GTS250) bila lose resenje(sve je to staro vekovima i pitanje je vremena kad bi crkli), a kad je vec FM1 resenje jeftino ne ide mi se na 880G(polovno) ili B75. Ideja za ovo mi je pala na pamet jer vec imam G1610+Z77 i Athlon X2 7750 BE+790GX pa sam razmisljao da sastavim slicnu masinu, ali na tim konfiguracijama nista ne moze da se igra, a i nisam bas zadovoljan CPU performansama istih(najjeftiniji i3 je van budzeta, dok AMD x3, x4 ili FX na jeftinoj ploci je trazenje djavola). Pored toga u prilog svemu tome ide i to sto brat ima HD5670 pa bih mu je uzeo(u zamenu za 9800GT koju imam) i probao da nadjem neko resenje za dual graphics(ako je tako nesto moguce, a ako ne da probam da je zamenim za HD6570).

Jos jednom izvinite sto odoh u off kao najveca budala, ali eto u pola noci mi je dosao nalet "genija" pa ne mogu da se suzdrzim :D

EDIT: Jel se meni cini ili AMD ponudi ocajno fali jedan A10 7800 bez K koji bi dosao izmedju ove dve A10-ke sa K.

Sad sam naisao na ovo. Kaveri izuva Llano iz cipela. Ako cena nije dramaticno veca Kaveri mi se smesi.
diablo%201280.png

Poslednja izmena:
Mislim da je anand tech totalno promasio nacin testiranja igara... koga je briga da li igra radi na 5 ili 6 fps, stavljaju tamo extreme presets i 1080p tako da se fps spuste na nivo statisticke greske ... guru 3d je to najbolje objasnio i odradio, targetuju 30fps po potrebi u test igri ako ima mesta povecaju rezoluciju ili detalje dokle god ne pada ispod 30fps sto je najlogicnije.

Inace ISTA JE PRICA BILA I ZA richland kada je izasao. Jao al je skup nema smisla pored trinitija. Posle par meseci cene dosle na mesto i sada je on super kupovina kada se spominje kaveri ;)

Kao i uvek za najnovije se placa premijum cena, a ko saceka 3 meseca ima da prodje mnogo bolje, ako moze da saceka he he he :)

Jeste da je malo OFF, ali sta mislite kako se A8 7600 nosi sa Llano perjanicom A8 3870k?

Posto mi treba neki racunar za roditelje koji bi pak mogao da pokrene neke igre kad dodjem u posetu, sta mislite, da li je bolje da uzmem FM1+Llano(quad core A6 3670k/A8 3870k ili pak tri core A6 3500, mada konkretno mislim na 3870k) ili A8 7600k? Koja je najjeftinija A85(ili A75) ploca koja podrzava Kaveri(A75 FM1 ima za 37e)? Nedvosmisleno je da ce GPU deo biti bolji, ali da li su CPU performanse A8 3870k prevazidjene(slicni su im base clock-ovi, a OC domet bi opet trebao da im bude slican jer drugi nije otkljucan)?

Konkretno me zanima APU resenje jer majka gleda televiziju preko racunara(i retko kad ga gasi, radi skoro 24/7), tako da bi bilo koja grafika sa oglasa(4850, 9800GT, GTS250) bila lose resenje(sve je to staro vekovima i pitanje je vremena kad bi crkli), a kad je vec FM1 resenje jeftino ne ide mi se na 880G(polovno) ili B75. Ideja za ovo mi je pala na pamet jer vec imam G1610+Z77 i Athlon X2 7750 BE+790GX pa sam razmisljao da sastavim slicnu masinu, ali na tim konfiguracijama nista ne moze da se igra, a i nisam bas zadovoljan CPU performansama istih(najjeftiniji i3 je van budzeta, dok AMD x3, x4 ili FX na jeftinoj ploci je trazenje djavola). Pored toga u prilog svemu tome ide i to sto brat ima HD5670 pa bih mu je uzeo(u zamenu za 9800GT koju imam) i probao da nadjem neko resenje za dual graphics(ako je tako nesto moguce, a ako ne da probam da je zamenim za HD6570).

Jos jednom izvinite sto odoh u off kao najveca budala, ali eto u pola noci mi je dosao nalet "genija" pa ne mogu da se suzdrzim :D

EDIT: Jel se meni cini ili AMD ponudi ocajno fali jedan A10 7800 bez K koji bi dosao izmedju ove dve A10-ke sa K.

Sad sam naisao na ovo. Kaveri izuva Llano iz cipela. Ako cena nije dramaticno veca Kaveri mi se smesi.
diablo%201280.png

A8-7600k ima 45w/65w konfigurabilni TDP plus je otkljucan i deluje kao kaveri best buy koji je verovatno bolja kupovina od bilo kog A10 trenutno (ima performanse vrlo blizu A10 richlanda)
A10-7700k je za masine gde ce se koristiti dedicated grafika tako da moze da se klokuje CPU deo
A10-7800 je za lagan rad i undervoltovanje u HTPC + browsing + lagano igranje itd bez dedicated GPU.
A10-7850k klokovanje cpu/gpu dela bez dedicated GPU

Poslednja izmena:
Najači komentar, treba jače napajanje.... aj da vidim ko će to da tera Kaverija na kung fu napajanju da ga ljubim u čelo, a ovamo svi vozaju 500w+ mislim stvarno. Ljudi koliko se to nekima svidelo ili ne, Kaveri ima smisla jedino ukoliko bude jeftin, lepo je čovek dao primer nekog Quad Core procesora recimo 760K i 7750 košta iste ili slične pare, matematika je prosta k'o dan, i sve pada u vodu. Mislim mož misliti mašina mi u load-u troši više-manje 50w :S:

Дечко, немају сви пара да мењају конфигурације сваких пар година. Ја и даље користим рачунар који сам саставио 2003. године. Тада су напајања била око 300 W. А ново квалитетно напајање кошта скоро 10.000 динара...

Nije mi jasno sta sprecava ove procesore da se kombinuju sa jacim grafickim kartama npr 7770, 7850... Mislim da bi bilo i u interesu AMDa da omoguce tako nesto

kao pc entuzijasta, poput većine na forumu, sam pomalo razočaran. nerealno je bilo za očekivati skok cpu performansi sa ovom arhitekturom, ali sam se opet nadao da ce i na tome nekako poraditi, ali ok, na istoj potrosnji imamo bolju grafiku i to je to. žao mi je sto u proizvodnom procesu toliko kaskaju za intelom, bilo bi sjajno videli apu na 22nm ili na 14nm koji intel najavljuje za treći kvartal.

u svakom slučaju, kao što kazu na guru3d-u, za svakodnevnu upotrebu, poneku igru i poneki photoshop više nego dovoljno, baš dobar bang for the buck. nadajmo će da će finansijski istrajati da poguraju ceo koncept na viši nivo, a benefite mantle-a i HSA ćemo tek videti.

takođe, voleo bih da vidim testove sa 2800 Mhz DDR3.

Pri poredjenju Kaveri-a sa AMD procesorima od pre dve godine niko ne spominje da su ti isti procesori trosili minimum 125W a cisto sumnjam da procesorski deo Kaveri-a trosi vise od 50W i to u najgorem slucaju a to znaci da su procesori od pre dve godine trosili 150% vise struje, ako to nije napredak onda ne znam sta jeste.
Haswell je cak povecao potrosnju u odnosu na Ivy Bridge a perfomanse su bile bolje maksimum nekih 7%. Vi bi izgleda hteli da AMD stigne Intel u procesorskom delu a da ga i dalje razbija u grafickim perfomansama i sve to po povoljnijoj ceni. Zasto Intel ne stigne AMD po grafickim perfomansama a da i dalje dominira u procesorskom delu? Odgovor je zato sto ne moze, mnogi ce reci da je AMD tu u prednosti zbog kupovine ATI-ja a niko ne bi spomenuo da Intel vec odavno proizvodi ubedljivo najvise grafickih procesora.
Lepo izreka kaze ne mozes imati i pare i jare, izaberi jedno od to dvoje.
Situacija je ovde jasna kao dan, ko hoce CPU perfomase izvolite lepo i kupite Intel a ko vise preferira graficke perfomanse tu je AMD APU.

Jos zamisli da je Amd-u Intelova velicina i bankovni racun!!

Ma nemoj sad i sa tim. Znamo da ih isti ljudi drze. Da je amd vise kinte bili bi skuplji procesori :D

Само да замолим да ако неко налети на AMD A10-7850K код нас (нађе негде у понуди), да ми пошаље линк на приватну поруку.

U Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj se već prodaju, doći će i kod nas vrlo brzo.

Vrh Dno