Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Na tim obrtajima ako ti izdrže 5 meseci budi presretan. Ne razumem zašto je teško smanjiti napon i podesiti obrtaje. Kako stvari stoje na reklamaciju ćete se baš načekati....
Jer moze nesto ukratko kako..probao sam iz msi afterburnera ..stoji 1144 ali cim probam bilo koju manju vrednost i kliknem applu nestane slika sve dok ne resetujem

Ja moje MSI (7950) spricam, gurnem iglu sa strane u prorez od ventilatora, posto je sa ostalih strana zatvoren. Uspricam im neko ulje sto imam za automatske menjace, samo sintetika :p kako neka zariba tako je ispricam i opet je kao nova.

MSI je problematican sto vent posle fazon 50% vrti na max obrtaja bez obzira sto pise 50%, zato su mi i zaribale.

Gigabajt ni da cuje, savrseni ventovi.

to je vec podnoshljivo, samo javi temperature....i ako imash mogucnosti uzmi merach i izmeri temp VRM-a, spolja naravno...sve preko 75-80c nije dobro za taj pcb, po meni.

da se ja pitam, ja bih to spustio na ~1.025v i 950mhz i miran si...a ovako...

evo mali podsednik shta se meni desilo sa 7950 na 1.09v biosem...karta za gpu nikada nije preshla 70c..ali naponska....ko zna, nisam imao tada termometar.

Evo izmerio, 72 na hladnjaku, 76-77 na samom mosfetu.
Biće to ok kad ih stavim u hladniju prostoriju :)

ako nekog ne mrzi a ima 280x asus, gde je najbolje da stavim ventove i koje preporucujete, ili da grunem jedan veliki onaj kineski?

To se i meni desavalo al sam resio brisanjem ab i svih njegovih podesavanja prilikom uninstal i instalacija novog ab-a ... Imao sam problem kad klokujem kartu pa uradim reset da pocrni ceo ekran i pomaze samo restart kompa..

A sto koristite AB i Trixx kad u cgmineru imate komande za klokovanje i napon?

imam problem, izvadio sam jednu karticu iz riga pre jedno 10tak dana i od tad do sad ceo rig nije radio, ostale su mi 3 i sad kad pustim da radi glavna kartica koja je u pci-e x16 slotu kresuje ceo cgminer, stavljao sam je na extender i brisao drivere pa install od pocetka i opet isto, pocne da radi i kresuje, probao sam i napon da joj podignem sa 1080 na 1100 ali isto, kad je disejblujem cgminer radi normalno, neki savet?

Napisi koje su komande ako nije problem .

ja u guimineru ukucam bez navodnika u extra flags "--gpu-engine 1075 --gpu-vddc 1.1"
shiba kao blesavo, undervolt uz overclock.

najgore je sto mi je rig sa 4 karte sa ovim podesavanjima radio nekih 5 dana bez problema dok nisam skinuo kartu, sad sam pustio u guimineru da vidim kako radi za sad je ok

--lookup-gap 2 --thread-concurrency 11200 -g 2 -I 13 -w 256 --auto-fan --gpu-fan 30-75,30-75,30-75 --temp-cutoff 82,82,82 --temp-overheat 80,80,80 --temp-target 70,70,70 --gpu-memclock 1500,1500,1500 --gpu-engine 1080,1080,1080 --gpu-vddc 1.080,1.080,1.080 --gpu-powertune -20,-20,-20 --expiry 1 --scan-time 1 --queue 0 --no-submit-stale

ja u guimineru ukucam bez navodnika u extra flags "--gpu-engine 1075 --gpu-vddc 1.1"

Teško da ti odatle menja napon, proveri u gpuz kad menjaš da budeš siguran.

msi afterburne zadnja verzija..nem pojma koja..jeste ta kartica na monitoru..mozda i ne moze da se spusti voltaza jer radi mi na 1090 mhz jezgro ..tako mi jedino daje 750 kh

Idi postupno ako hoćeš išta da znaš, znači prvo stavi karticu na 1000/1250 pa onda probaj da menjaš napon.

Poslednja izmena od urednika:
Provereno na štekeru. Bez ove komande vuce 1060w a sa tom komandom 830-850w na 3 grafike.

imam problem, izvadio sam jednu karticu iz riga pre jedno 10tak dana i od tad do sad ceo rig nije radio, ostale su mi 3 i sad kad pustim da radi glavna kartica koja je u pci-e x16 slotu kresuje ceo cgminer, stavljao sam je na extender i brisao drivere pa install od pocetka i opet isto, pocne da radi i kresuje, probao sam i napon da joj podignem sa 1080 na 1100 ali isto, kad je disejblujem cgminer radi normalno, neki savet?

sredjeno mrdanjem grafike u drugi slot, u proslom slotu je pucala jer je hash isao do 780 i onda pukne driver a sa njim u cgminer

Provereno na štekeru. Bez ove komande vuce 1060w a sa tom komandom 830-850w na 3 grafike.

Ma nema šanse sa 3 grafičke tolka potrošnja. Evo drugi namestio 3x vaporx 280x 1025/1250 1.095v iz ab beta 17 650w iz zida po kartici 720khs
A oko 860w vuku kad je sve na default naponu i kloku, mislim da je to 1070/1500.

Poslednja izmena:
A sto koristite AB i Trixx kad u cgmineru imate komande za klokovanje i napon?

Lenji su da pročitaju readme.txt, vide samo dolare kao Baja Patak. Usput se cerekaju kao klinke od 15 godina, cgminer su izgleda pravila mala deca, plus mi je rečeno "da čitam forum".

Ma nema šanse sa 3 grafičke tolka potrošnja. Evo drugi namestio 3x vaporx 280x 1025/1250 1.095v iz ab beta 17 650w iz zida po kartici 720khs
A oko 860w vuku kad je sve na default naponu i kloku, mislim da je to 1070/1500.

i te kako ima sanse, a to se desava kad je napajanje slabije, a primera radi 3x Ga 280x iz zida 1000-1060W na slabijem napajanju, a na napajanju od 1200W "samo" 860-920w

Zavisi i od efikasnosti napajanja. Bronze, silver, gold, platinum...ima razlike :)

i te kako ima sanse, a to se desava kad je napajanje slabije, a primera radi 3x Ga 280x iz zida 1000-1060W na slabijem napajanju, a na napajanju od 1200W "samo" 860-920w

Nisam znao da je tolika razlika u potrosnji zbog efikasnosti napajanja. Znaci seasonic ce da se isplati brze nego sto sam ocekivao :D.

sredjeno mrdanjem grafike u drugi slot, u proslom slotu je pucala jer je hash isao do 780 i onda pukne driver a sa njim u cgminer

i opet isto

cepe.jpg

Poslednja izmena:
meni se to dešavalo dok nisam isključio gašenje monitora u windowsu

Ubogi windows :D

Probaj u cgmineru da stisnes slovo G, pa onda C pa pa izberi karticu koju hoces i onda V i unesi setovanje koje hoces za napon...

Poslednja izmena:
Pa smanji malo GPU klok, ne mora baš 1080..

Da smanji klok, stavi default pa vidi jel puca opet. Ako je to razlog onda jedino da spustis malo klok ili da dignes napon.

Ako imate 5xxx ili 6xxx seriju tu bi trebalo da kontrolise napon iz cgminera. 7xxx i r nece da moze iz cgminera.

Ja nisam do sada naleteo na slucaj da neko tvrdi da je uspeo da na 79XX/R9280 spusti GPU napon iz cgminera.
cgminer se odavno usmerio iskljucivo na asic tako da sa te strane ne postoje sanse da se nesto promenilo.

napisi ako si raspolozen da nas ubedis koje su karte u pitanju, BIOS, OS, drajveri, cgminer.

Osim samog merenja merodavna i temperatura. Ako nema pada temperature nema nista od undervolta bez obzira sta se i sa cega ocitava.

To se kuca u guimineru, za cgminer ne znam, mada guiminer je cgminer samo sa grafickim interfejsom.
Nemam sta da obrazlazem, grafike trose manje struje, samim tim je i disipacija toplote manja = manja temperatura.
Nemam vremena da gledam temperature jer masina radi i *ebe mi se jel na 60 ili 80c, garancija mi je 2 godine :D

Ako bez te komande trosi 1060w, a sa tom komandom trosi 830-850w, klok isti, logicno je da je napon manji :) ?

Napajanje je raid 1200w gold, grafike powercolor 280x pojma nemam koji bios...

Moguce je da meni radi zato sto koristim stariji guiminer, tj verziju iz septembra 2013.

Poslednja izmena:
Vrh Dno