Šta je novo?

Limundo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Из истог разлога због кога продавци не прихватају да им купац врати робу јер мисле да је он покварио. Ајде овако, ти мени пошаљеш робу, ја ти платим кад је добијем. Није ваљда да мислиш да хоћу да те преварим? ;)

Купујем једном на бљуваку, каже продавац гарант исправно, мораш да ми верујеш. Питам га да ли може да ми да робу да однесем кући и донесем му паре ... а не може, можда ћеш да ме превариш.

Може да се деси да је било стварно исправно и да се баш успут покварило, а обично је у питању половна роба која можда баш тада страда, па су онда оба у праву а неко мора да баци паре. Зато лепо купац дође, проба колико хоће, ко што каже Аца, па однесе. Да ли ће он кући да прикључи погрешно, убије нешто статичким, да ли му рецимо напајање убија све око себе или негде погреши ... његов проблем. Продавац који избегава да купац види шта купује мора да буде сумњив. Не мора продавац да носи купцу али купац може, ако хоће, да дође и види за шта даје паре. Ако неће, онда мора да прихвати враћање робе ако је неисправна.

@calexx
98% trgovine na celom svetu se obave bez licnig prisustva, ti zivis u kamenom dobu...
Naravno ja nikad ne bi kupovao tako polovan laptop od ko zna koga, ali da primim u kuci nekog koga neznam nema sanse, forumasa da.... ostalo moze da testira na kapiji koliko mu volja (sve ima svoj limit)

Znam prevarante pa oni ti izalaze u susret 100% i u kucu pustaju samo da dobiju kes, ali dodji ti sutra da se zalis potezu pistolj odma, jer ti nemas prava da ikog iznemiravas ma koliko te je on zavrnuo

Tako da oni kupci koji najvise davi bas nalete na takve pa posle kukumecu :)

Poslednja izmena:
@calexx
98% trgovine na celom svetu se obave bez licnig prisustva, ti zivis u kamenom dobu...

Odakle ti ova informacija, da li bi bio ljubazan da je dokazes? I ako je tako, zasto onda 98% sajtova i dalje ne salje za Srbiju ;)? To sto u USA i EU moze civilizovano, ne znaci da na 98% planete moze.

Ja sam jednom imao fail na limundo i vise nema naloga oterao sam ih gde treba. Kupci su bezobrazni do zla boga pa brate 20-30min me udavi telefonom i posle se ne javi vise, dobije informacije a onda ajde cao, beozbrazno 100%. Razumem zasto neki nece nalazenje prosto, opravdano je nije svakog da pustis u kuci. Kada neko bude radio sa ljudima duze znace zasto smo napisali ovako.

Ja ti lepo kazem a c a da nisi u pravu za licno preuzimanje a ti i dalje po svome. to sto si napisao: "moze kod mene od tad i tad" bi ti se jako brzo pretvorilo u: "druze aj donesi mi kad vec moze licno". Ljudi su bezobrazni pogotovo novi kupci koji ne mogu da se pomire sa pravilima. A zamisli prodajes brdo stvari i strepis od negativne koju *****ko neki moze da ti da upravo iz razloga sto si bio drzak prema njemu jer nisi hteo da mu doneses na prag. A izgovor kako ce limundo da ti povuce tu negtivnu nije ni izgovor jer ce ti stojati bar 2-3 dana dok se Limundo konsultuje sa obe stranke a ponude na tvojim aukcijama na minimalcu jer je taj neko napisao negativnu.

Ja ima 1050 pozitivnih i dve negativne, jedna jer je covek odbio da mu prihvatim reklamaciju (nenormalan) a drugi zato sto je hteo da ga jurim po beogradu a limundo nije hteo da skloni negativnu iako sam objasnio da je covek trazio da "se nadjemo na pola" jer je on taksista, zamisli. Ako to nije dovoljno mojem potencijalnom kupcu, 1050 pozitivnih, onda ne mora da kupuje jer je u pitanju tezi oblik paranoje radije nego moja prevara i slicno.

Ali eBay ti garantuje da neces biti prevaren i stoji iza trgovine kao garant,zar ne?

Interesuje me zasto Limundo nema pretragu po imenu prodavca/kupca?

Poslednja izmena:
Ali eBay ti garantuje da neces biti prevaren i stoji iza trgovine kao garant,zar ne?

Ma kako da ne :)

Nista veca zastita nije, zato neke polovne stvari ces platiti i 50% skuplje neko po oglasima, jer preko paypal-a mozes da vuces prodavca za nos a i on tebe

Sve je to u krajnju ruku na dogovoru, u dobrom delu slucajeva troskovi transporta pojedu cenu pa ti placaj... a i pordavca moze da bude bas briga za par negativnih jer i dalje posluje normalno

Ovo je deo prodaje i tu nema ljutnje, neka ostane koliko god zeli, ako njemu nije neprijatno meni jos manje. Ali nema sutra, znas ovo ono, bio si, probao si, radilo, sta ti radis sa predmetom kad predjes moj prag mene ne interesuje, garancija se zavrsava cim predjes prag.

Po pravilima limunda garancija ne moze da prestane kad predjes prag, zato je i pocet ceo ova thread. Meni je covek isprobao laptop i vratio ga nedelju dana kasnije sa pricom da je stao i da on hoce pare nazad. I po pravilima limunda ja sam pare vratio da mi ne bi suspendovali nalog. I drago mi je sto vidim da propadaju

Po pravilima limunda garancija ne moze da prestane kad predjes prag, zato je i pocet ceo ova thread. Meni je covek isprobao laptop i vratio ga nedelju dana kasnije sa pricom da je stao i da on hoce pare nazad. I po pravilima limunda ja sam pare vratio da mi ne bi suspendovali nalog. I drago mi je sto vidim da propadaju

Neznam, kako je bilo ali trenutno kod LICNOG preuizimanje nema vracanja i garancije!
Jedino moze da te zavlaci ako laze da je dobio preko kurira itd... ako je licno nema vise prava na nikakvu zalbu, cak pise na blogu limunda da se kod licnog preuzimanja povede vise paznje jer posle zalbe nema

to je usled cinjenice da Limundo slepo prati zakon o zastiti potrosaca a tu je dva problema:

1. Zakon je pisao ili neko reetardiran, ili neko ko namerno sabotira male privrede, prodaje, narodno zadovoljstvo i tako dalje, sa nekim vecim planom. Ovo se odrazava u cinjenici da je taj zakon "navodno" prilagodjen evropskoj uniji gde je vecina mrtvog slova prepisano, osim nekih kriticnih tacaka od kojih je prodaja polovnog - godinu dana garancije za polovnu stvar koje se i proizvodjac odrekao pre 6-7 godina :S: a to nema nigde u svetu osim u srbiji. Mi srbi jedini moramo da garantujemo ispravnost polovne stvari od godinu dana.

evo ga izvod iz EU parlamentarnih zakona i sta je srocioc srpskog propustio:

For used goods a guarantee of at least one year (except those sold by a private seller)

Ovo u zagradi je kljucno. NIKO NA CELOM SVETU ne tera privatno lice koje prodaje na oglasima, aukcijama, internetu, da daje obaveznu garanciju od godinu dana, osim Srbije. I nazalost NIKO ne moze da se zali na tako reetardirano napisan zakon jer ne postoji sindikat privatnih prodavaca niti iko moze da promeni takvo stanje.

ZZP je svugde u svetu namenjen prodajnim lancima, prodavnicama, privredi, koje prodaju i novo i polovno sa namerom da se zastiti kupac od prevara na vecoj skali a zasto i kako je neko namerno odlucio da ojadi obicnog coveka iz oglasa, nikad nece biti jasno nama obicnima. Neko se bio javio na ovoj temi da kaze kako zna ljude koji su pisali zakon, i kako je zakon zestoko redaktovan prilikom objave i da nije ni trebao da bude takav sto znaciu da je sve ovo namerno. Namerno se keca covek iz naroda.

2. Da li Limundo mora da postuje ZZP .. ? U zakonu je nazalost napravljeno opisano u stavci 1, da mora ili bar tako izgleda. Sobzirom da su zakon pisali Botovi, bilo bi lepo da Limundo tim pronadje neku rupu u saradnji sa svojim advokatima i otkaci se najglupljeg zakona u novijoj srpskoj istoriji koji je ZZP.

Poslednja izmena:
"Ukoliko vam predmet iz bilo kog razloga ne odgovara, prilikom ličnog preuzimanja možete da odustanete od kupovine, a ako bi vas prodavac ocenio negativnom ocenom, ta ocena bi bila poništena. Takođe, sve reklamacije je potrebno rešiti prilikom ličnog preuzimanja. Na primer, ako ste kupili čizme i niste ih probali kada ste ih lično preuzeli, a one vam ne odgovaraju, negativna ocena prodavcu zbog neuvažavanja reklamacije bi bila poništena. "

http://blog.limundo.com/2013/12/saveti-za-licno-preuzimanje/

Mada nemam licnog iskustva kako prolazi i kako se limundo ponasa ... do sad sam uglavnom radio i na svoju stetu ali sam juce list okrenuo.. jer su ljudi sve bezobrazniji (nevezano za Limundo)

Poslednja izmena:
Po ko zna koji put, zakon o zaštiti potrošača ne važi na robu koju fizičko lice prodaje na limundu, to što oni pišu u svojem pravilniku nema pravnu osnovu. Isto je da li ćeš tu robu prodati preko limunda, KP, halo oglasa, oglasa u nekim novinama ili na buvljaku, garancije kao ni povrata u roku od 14 dana nema.
@Dzekson
Nigde u zakonu ne piše da je fizičko lice obavezno da daje garanciju na robu koju prodaje.

Poslednja izmena:
Ma kako da ne :)

Nista veca zastita nije, zato neke polovne stvari ces platiti i 50% skuplje neko po oglasima, jer preko paypal-a mozes da vuces prodavca za nos a i on tebe

Sve je to u krajnju ruku na dogovoru, u dobrom delu slucajeva troskovi transporta pojedu cenu pa ti placaj... a i pordavca moze da bude bas briga za par negativnih jer i dalje posluje normalno

Izvod iz eBay pravilnika + potvrda rodbine iz Nmeacke kojima je refundiran iznos za neipravan uredjaj:

"If your item doesn’t match the seller’s description, we may be able to help. The eBay Money Back Guarantee may cover the purchase price plus your original shipping."

Joker -

ZZP:

Clan 5, stavka 2:

trgovac jeste pravno ili fizičko lice koje nastupa na tržištu u sklopu svoje poslovne delatnosti ili u druge komercijalne svrhe

dalje u tekstu ZZP-a nigde ne pise na koji nacin je fizicko lice definisano ovim zakonom, i sta uopste znaci "druge komercijalne svrhe". Zbunjujuci deo pravnog dokumenta koji ostavlja mogucnost miliciji da hapsi svakog ko mu se cefne. fakticki je SVE sto covek uradi na neki nacin komercijalno danas, u komercijalne svrhe. Fair Trader sa Limunda covek moze da se uklopi u ovaj zakon, ili onaj sto valja zlato preko KP. Nigde zakonom nije definisana granica izmedju oglasivaca privatnog lica i onog ko prodaje, makar mu svi predmeti bili razliciti i nasumicno polovni.

ZZP nema jasno definisano fizicko lice i to je problem, verovatno i uzrok sto su Limundo i ostali prihvatili ZZP iz straha da ne nagrabuse zbog zbunjujuceg zakona.

Izraz koji sam napisao sam i sam dobio kao kupac pre nekih 15-ak godina kad sam kupovao neki racunar i pitao za garanciju. Izjava me prvo sokirala i hteo sam da izadjem i odustanem od kupovine, a onda sam shvatio koliko je covek u pravu. Od tada se i kao kupac i kao prodavac ponasam iskljucivo tako.

Mene je skoro lik pitao za PS3, polovan, modovan, od 250 evra, pitao da li hoču da mu dam radnu garanciju od 3 meseca ..... :D :D :D

Prodavac daje svoje uslove prodaje, ako se nekom nesvidja moze da ne kupi od doticnog... ima vise razloga zasto neki ne prihvataju licno preuizimanje, neki opravdano neki eto mogu... (ima tu i incalida koji nemogu da izadju tek tao a ne zele da pustaju nepoznate osobe u stan i u pravu su sto bi ti pustio u stan nekog manijaka???)
U sustini ja kad licno preuzimam ja se prilagodim prodavcu jer je to logican potez, ali zato kad kupac od mene preuzima u 80% slucajeva pokusava da nametne svoje termine (kad je on u prolazu) ili da se nadjemo na pola puta??? (iskreno ljudi su sve BEZOBRAZNIJI!)
A da ne pricamo one koji testiraju predmet po 20-30minuta pa sutra dan zovu dosadjuju sta im se nesvidja i lupaju zelje da ga vrate, prete itd...???

OT:
Meni je "bakica iz kraja", koja radi u perionici vesa, oladila sorc, beli, emotivna uspomena, nebitno, a i da nije, moj je, jedva sam ga povratio!
Da, dobro ste procitali, dobra bakica je oladila sorc, jer je po njenom mozgu to bi normalno, njen sin ne radi, a i treba mu, a ja imam 2, crni i beli, pa sto onda ne bih jedan dao njemu?
Ovo sto si rekao, je sve gore i gore, a imam utisak da je dobar deo ljudi jos uvek tvrdokorno posten, samo se povlace, a ove prevaratnske galamdzije su sve glasnije i glasnije...

Po ko zna koji put, zakon o zaštiti potrošača ne važi na robu koju fizičko lice prodaje na limundu, to što oni pišu u svojem pravilniku nema pravnu osnovu. Isto je da li ćeš tu robu prodati preko limunda, KP, halo oglasa, oglasa u nekim novinama ili na buvljaku, garancije kao ni povrata u roku od 14 dana nema.
@Dzekson
Nigde u zakonu ne piše da je fizičko lice obavezno da daje garanciju na robu koju prodaje.

Ne moze Limundo da natera nikako nekog prodavca da prizna radnu garanciju, pa makar taj prodavac prodao I neku ekstra skupu stvar, tipa 1000e. Niti mu policija moze ista, osim ako nije ocigledna cepanica prevara.

Ali zato Limundo moze prodavcu ukinuti nalog, a kad bi ih neki recimo sud pitao za to, oni bi rekli da su to uradili postujuci svoj pravilnik U KOM PISE DA SE NALOG MOZE UKINUTI BILO KOME I BEZ IKAKVOG RAZLOGA, a svi korisnici su taj pravilnik prihvatili prilikom registrovanja.

Eto kako Limundo moze da napise sta god hoce u svom Pravilniku. Sajt je njihovo vlasnistvo i imaju pravo da izbace koga hoce.

Poslednja izmena:
Joker -

ZZP:

dalje u tekstu ZZP-a nigde ne pise na koji nacin je fizicko lice definisano ovim zakonom, i sta uopste znaci "druge komercijalne svrhe". Zbunjujuci deo pravnog dokumenta koji ostavlja mogucnost miliciji da hapsi svakog ko mu se cefne. fakticki je SVE sto covek uradi na neki nacin komercijalno danas, u komercijalne svrhe. Fair Trader sa Limunda covek moze da se uklopi u ovaj zakon, ili onaj sto valja zlato preko KP. Nigde zakonom nije definisana granica izmedju oglasivaca privatnog lica i onog ko prodaje, makar mu svi predmeti bili razliciti i nasumicno polovni.

ZZP nema jasno definisano fizicko lice i to je problem, verovatno i uzrok sto su Limundo i ostali prihvatili ZZP iz straha da ne nagrabuse zbog zbunjujuceg zakona.

To smo već apsolvirali, samo ne pratiš i to pitanje se stalno ponavlja:
http://forum.benchmark.rs/showthrea...one-i-praksu&p=3492930&viewfull=1#post3492930

Okej, ovo je drugi zakon, ja sam onda obmanut u misljenju. Zasto onda limundo postuje ZZP ?

Kako misliš da ga poštuje kada je u suprotnosti sa njim, jer ZZP se ne odnosi na fizičko lice, ako ti nije jasno pročitaj ponovo link u postu iznad.

E, sta radi Limundo:
Hteo drugar da se registruje na Limundu, da proda neke stvarcice. Drugar je kompjuterski slabo pismen, ali objasnio sam mu korake. Medjutim, nije uspeo da se registruje i dobio je odgovor da je pod njegovim maticnim brojem vec neka osoba registrovana, koja je napravila neki dug od oko 1000dinara. Tako da, da bi se on registrovao, traze mu da uplati taj iznos. :D
E sad, verujem da ovo nije nova prica, verujem da se ovo desavalo i da je vec pisano o tome.
Mene zanima, kako je ta osoba uopste uspela da se registruje na Limundu, sa tudjim maticnim brojem, pored relativno stroge kontrole Limunda pri registraciji (licna karta).
Dakle, Limundo ispada saucesnik u ovom delu time sto je toj osobi omogucio registraciju sa netacnim podacima, zar ne?
Druga stvar, interesantna, je ta sto su mu iz Limunda rekli da ode u policiju, da prijavi slucaj, ali nisu hteli da mu daju podatke osobe koja je njegov JMBG zloupotrebila, tako da on nije znao koga da prijavi. :) A svi znamo da Limundo ima potpun pristup podacima, porukama i IP adresama svih clanova.

Tvoj drug bio olesen u nekoj kafanduri, neko mu uslikao licnu i registrovao se na Limudno dok su zahtevali skenove LK...

Ukinuta je odavno provera preko lk. Ne bih da ih branim ali sami smo krivi sto svuda ostavljamo jmbg. On prijavi policiji pa onda limundo na zahtev da policiji podatke.

Ministre, jednostavno. Licna karta se vise ne trazi prilikom registracije i ostaje samo maticni broj.

Gomila laznih profila se registruje tako sto prevaranti unose nasumicne maticne brojeve. Kako je to moguce .. ? jednostavno, zato sto je sistem za maticne brojeve retardiran i uveden otprilike kad je bio FNRJ. Kontrolna cifra maticnog broja je - poslednja cifra.

dakle prilikom registracije, sve sto je potrebno je da uradis:

DDMMGGG (prvih sedam cifara dan, mesec i godina rodjenja)
71 (primer za regija beograd - grad beograd)
sledece tri cifre su pol za decu rodjenu tog dana i redosled rodjenja. od 000 do 499 su muskarci, od 500 do 999 su zene.
poslednji broj je kontrolni broj koji se dobija jednacinom koja je budalasta da je ne pisem sad. (2 puta prvi plus drugi broj plus 3 puta treci plus cetvrti broj plus 4 puta ... i tako dalje - pa sve to podeljeno sa 11.

dakle primer, moj maticni broj (posto je to ionako javno dobro)

2807984710338

2807984 - datum rodjenja

71 - beograd regija, grad beograd

033 - trijes trece dete u toj regiji

8 - kontrolni broj.

da bi se regovo na bilo kakav servis koji trazi maticni, a neces da das svoj sve sto treba da uradis je da recimo izmislis:

1301988 (rodjen 12 januara 88me godine)
71 (beogradjanin)
021 (sto manja cifra sa vodecom nulom da ne bi slucajno maltretiro sebe sa nepostojecim brojem)
1,2,3,4,5,6,7,8,9 << jedan je tacan.

Ciji maticni imas ? pitaj boga. Neciji imas.

Joker -

Limundo se prilikom pravilnika poziva na ZZP, i navode da su pravila pisana u skladu sa ZZP.

limundo pravilnik:

12.3.3. Prodavac je odgovoran za nedostatak Predmeta koji nije opisao u ponudi, a koji utiče na njegovu vrednost ili redovnu upotrebu, a u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno