Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

CM V850 i SS 850AM bi trebalo da su ista ili slicna platforma. Stim da CM to prestavlja kao Gold, a SS kao Bronze.

ma ovaj Nitro mi je upitnik, nigdje ni jedan ozbiljan test. Zasto Johhny Guru ne radi testove Chiefteca? Zar je moguce da je to toliko los brend?

CM V850 je u rangu sa seasonicom X850w KM3, koje je dosta kvalitetnije i skuplje od SS 850AM.....

CM V850 i SS 850AM bi trebalo da su ista ili slicna platforma. Stim da CM to prestavlja kao Gold, a SS kao Bronze.

ma ovaj Nitro mi je upitnik, nigdje ni jedan ozbiljan test. Zasto Johhny Guru ne radi testove Chiefteca? Zar je moguce da je to toliko los brend?

Unutra bi trebalo da je CWT PUC1200V-B? Moze li neko vise reci ista o njemu, jel ok napajanje?

Posalji poruku clanu Suna, ako ti on aminuje onda kupuj i ne misli.

micairvas - na njega sam mislio, moja greska... Skuplje je od Vanguarda i znaci izbog je tu spao na Vanguarda.

f1k1 - Nema usera pod ti imenom, sad sam trazio?

Suna = McSteel. ;)

Inace V850 je interno gotovo identican X850 KM3. Samo je jeftiniji, lepse uradjen i ima dosta kvalitetnije i savitljivije kablove.

Za 3x280x - CHIEFTEC Nitro BPS-950C 950W ili CM V850 850W ili Seasonic 850AM 850W?

Za 4x280x - CHIEFTEC Nitro BPS-1200C 1200W ili CM V1000 1000W?

Za 3x280X definitivno V850. Bolji je i od Chieftec-a a i od Seasnic-a.

Za 4x280 takodje Vaguard ali od 1000W. Nitro se jako lose pokazao za mining a ima i multirail.

Poslednja izmena:
Suna = McSteel. ;)

Inace V850 je interno gotovo identican X850 KM3. Samo je jeftiniji, lepse uradjen i ima dosta kvalitetnije i savitljivije kablove.

Za 3x280X definitivno V850. Bolji je i od Chieftec-a a i od Seasnic-a.

Za 4x280 takodje Vaguard ali od 1000W. Nitro se jako lose pokazao za mining a ima i multirail.

Hvala, tako nesto sam i ja kontao
Nisam znao da je McStell Suna, a malo prije sam McSteel-u poslao pm. On mi je uvijek izlazio u susret sa savjetima i covjek je tata za PSU!

Probaj ovako, napraviš 1 .bat fajl u cgminer folderu koji će startovati 2x cgminer.exe:

-d 0 odgovara gpu0 (u ovom primeru x280)
-d 1 odgovara gpu1 (u ovom primeru 7850)

U oba slučaja dodaj još one parametre koji odgovaraju za date grafičke, kao napr. za 280x --gpu-memclock 1500 --gpu-engine 1070 ...

Ovo mi nije palo na pamet :D
Hvala puno sad kartice rade punom snagom. Jedino mi je problem sto 280x iz nekog razloga spusti klokove na one sa 7850 iako su u bat fajlu podeseni razlicito za svaku kartu ali to sam rijesio sa trixx-om.

Uspeo sam najzad da smanjim napon na MSI Lightning 7970 BE. Morao sam da flesujem BIOS. Ni Trixx ni Afterburner nisu hteli da spustaju napon ispod 1,2V.
Kartica inace jako cudljiva. Cima malo promenim frekvencije, hesiranje odmah pada znatno.
Pogledajte prilog 130531

Izmena : Skinuo napon na 1,1V pa gledam da li ce da pocne da brljavi. Za koji dan cu imati merac potrosnje pa cu moci da izmerim ustedu potrosnje.

Poslednja izmena:
Drugari mnogo ste naelektrisani, tenzija ovde je ogromna, ne vidim razlog zašto.
Slažem se kad kod se neko novi pojavi da postavlja jedna te ista pitanja, i da je dojadilo svima da odgovaraju po xxx puta na ista. Ali ajmo polako, naučiće svi.
Oko pitanja za dva napajanja, dao neke parametre, odgovori su bili svi uopšteni i počela je rasprava oko single multi rail . Čemu forum ako ne možemo slobodno da diskutujemo, stalno neko prepucavanje, bez potrebe.

Momci puno je pisano o svemu, samo treba citati a vi necete ni to. Imate par tema koje treba procitati, ljudi su dane i noci proveli da bi dosli do rezultata, a vi necete ni da procitate, vec samo da ukljucite i da vam "kaplje lova" nece to moci tako, to ce te tek videti na prolece kad pocne krckanje. Nove serije 280X imaju nove ventove koji bogami tesko da mogu da izdrze 24/7, iskusni su vrv vec to primetili to su nesto veci ventovi ne standarnih dimenzija i dosta tanji sa velikim RPM oni dobro hlade ali da izdrze ovo opterecenje tesko. Ventove treba odrzavati, cistiti i podmazivati ali rudar za jedan dan potrosi kartu kao strastveni gejmer za nedelju dan. Svaka cast Saju i Goranu koji imaju zivaca za vas. Cak su i distributeri popizdeli bez obzira sto im ova halabuka ide u prilog jer rasprodaju karte za dan, pa ce da grunu cene, jer ocekuju i veliki broj reklamacija upravo zbog ovolike navale. Jos jednom da vam podvucem krckanje brojeva, odnosno komercijalno, rudarenje, nije ni malo naivno i plasim se da su se mnogi zaleteli, likovi kao ovaj Prpic upravo vas i navode na tanak led. Dva riga tj. osam karti to vam je oko 2,2 KILOVATA nema tu igranja, bez napajanja od 1000W nema price, saberite sve lepo i detaljno sve iscitajte pa onda ulazite u pricu.

Poslednja izmena:
Jel moguce naponsku na 280x vapor da greje preko 100c
uzeo drug i drzi je na 1070/1500 1.050v gpu je 70c sa 60%vent ali vrm1 je uvek preko 100c dok vrm2 je tu negde 70-72c

Uh to je previse za ove temp. Zvanicno kazem da ta karta nece pregurati leto. Zvuci mi kao one felericne 7950 Vapor-x koje su stizale jedno vreme i koje su imale problem sa naponskim.

Iste stvari su me brinule, pa sam par sati posvetio tome, tj komentarima drugih korisnika. Saznao sam da je zvanicni podatak jednog prozvodjaca 5870 karte bio da je vrm bezbjedan do 120C. Preko toga garancija ne pokriva (u slucaju 5870). MSI 280x su isle preko 115C. Novi bios je smanjio na 100C i sada se hvala kako su napravili dobar posao. Asus kaze da VRM moze do 150C itd itd. Meni XFX 280x na obje su iste temp, 87-88 za vrm. Ali imam jednu 14tku koja duva u naponske sekcije. Savjet od kolega sa bencha :)

Mada zavisi i koliko karti drzi u kucistu i kakvo je hladjenje.

Poslednja izmena:
Uh to je previse za ove temp. Zvanicno kazem da ta karta nece pregurati leto. Zvuci mi kao one felericne 7950 Vapor-x koje su stizale jedno vreme i koje su imale problem sa naponskim.
znaci nema lek za nje dokle ce da izgura samo ona zna :D
bolje da nisu uopste i stavljali one senzore za vrm1 i vrm2 kao kod dual-x sto nema

Ovo mi nije palo na pamet :D
Hvala puno sad kartice rade punom snagom. Jedino mi je problem sto 280x iz nekog razloga spusti klokove na one sa 7850 iako su u bat fajlu podeseni razlicito za svaku kartu ali to sam rijesio sa trixx-om.

To zaboravih da napomenem, "glavna" kartica može da postavi klokove i ovoj drugoj što se naknadno reši (kada već krene kopanje) uz pomoć Afteburnera, Trixxa i sl. Ili može da se ne stavljaju klokovi u .bat fajl pa da se "ručno" odradi za svaku karticu.

Iste stvari su me brinule, pa sam par sati posvetio tome, tj komentarima drugih korisnika. Saznao sam da je zvanicni podatak jednog prozvodjaca 5870 karte bio da je vrm bezbjedan do 120C. Preko toga garancija ne pokriva (u slucaju 5870). MSI 280x su isle preko 115C. Novi bios je smanjio na 100C i sada se hvala kako su napravili dobar posao. Asus kaze da VRM moze do 150C itd itd. Meni XFX 280x na obje su iste temp, 87-88 za vrm. Ali imam jednu 14tku koja duva u naponske sekcije. Savjet od kolega sa bencha :)

Mada zavisi i koliko karti drzi u kucistu i kakvo je hladjenje.

Iskreno, ja se nebih kladio u to uopste. Jedno je da karta pri igranju bude 2-3h na toj temp a potpuno drugo kada je karta 24/7 opterecena tako. Rudarenje zahteva industrijski kvalitet komponenti ili ce biti puno reklamacija.
Obicno je savet koji ti iskusan rudar da za 3 klase bolji od svih ostalih ali to skontas tek posle par meseci. Zima nije strasna, zimi ce sve da radi ali leti otkazuje HW. U najboljem slucaju kad prodje leto onda primetite posledice tipa prozujao vent i sl.
Zbog toga je jako bitan izbor HW-a i jako je bitno ne siliti ga da bi trajao.

Iskreno, ja se nebih kladio u to uopste. Jedno je da karta pri igranju bude 2-3h na toj temp a potpuno drugo kada je karta 24/7 opterecena tako. Rudarenje zahteva industrijski kvalitet komponenti ili ce biti puno reklamacija.
Obicno je savet koji ti iskusan rudar da za 3 klase bolji od svih ostalih ali to skontas tek posle par meseci. Zima nije strasna, zimi ce sve da radi ali leti otkazuje HW. U najboljem slucaju kad prodje leto onda primetite posledice tipa prozujao vent i sl.
Zbog toga je jako bitan izbor HW-a i jako je bitno ne siliti ga da bi trajao.

Slazem se ja sa tobom u potpunosti. Ja samo kazem kakve sam komentare nalazio. Mada su to sve kao sto rece, situacije u igrama. 24/7 ce svejedno unistiti svaki HW za godinu i po dana :)

Jel prebacio neko 820 kh/s sa r 290 i kako? cim dignem klokove brzina spada :smash:....

Koje klokove drzis i koja podesavanja ?
Btw probaj ova podesavanja :
R9 290, 100362SR 880 1000 1500 Y 395 cgminer 3.7.2 -I 20 -g 1 -w 512 --thread-concurrency 24550 --gpu-powertune 20 Windows 8.1, 77C, Catalyst 13.11 Beta v9.4, MSI Z77A-GD65, x1-x16 risers, L41 firmware

Poslednja izmena:
danas se nesto zamisliih,
ako spucam 400.000 za rig i on daje 5Mh, sa tim dobijam ~1.5LTC dnevno, sto mu dodje oko 45$ tj ~4.000 din (manje 10%) ostaje 3.600 din, ako diff ne skace treba mi ~100 dana, a posto skace ludo trenutno, znaci racunam 8-10 meseci minimalno? do otplate

Slazem se ja sa tobom u potpunosti. Ja samo kazem kakve sam komentare nalazio. Mada su to sve kao sto rece, situacije u igrama. 24/7 ce svejedno unistiti svaki HW za godinu i po dana :)

Netacno, dobro OCovan hardware koji je dobro odrzavan i hladjen kod mene kopa vec 2,5 godine i ni jedna kartica mi nije riknula.
Inace na spominjanim Vaporkana sa vrucom naponskom (imao ja) na 135C je bio black screen i nakon toga samo hard reset je ponovo podizao racunar. Tako po mom misljenju 10-15C toplija naponska od GPUa drzi vodu preko toga je samo pitanje dana kad ce...

Stvarno sto se zezate sa napajanjima? Jel nema da se kupi 1200~1500W pa morate da se snalazite ili hoćete da ustedite? Napajanje je najvažnija stvar. Ako crkne ode vam ceo rig pa razmislite da li vam vredi da stekate na napajanju. Bolje jedna karta manje i jako napajanje, nego da se sve raspadne za dva meseca. Razmišljajte trezveno koliko je moguće, jer smo svi pod pritiskom i hajpom. Isto i za karte. Asus ili Vapor-X (pričam o 280x kartama).

Pitanje: ima li neko info, da li će se karte, kad jednom budu stigle, prodavati po novim cenama tj. skuplje za 100 eura?

Poslednja izmena:
Plus ce rig manje struje trositi kad imaju jace napajanje ...

Netacno, dobro OCovan hardware koji je dobro odrzavan i hladjen kod mene kopa vec 2,5 godine i ni jedna kartica mi nije riknula.
Inace na spominjanim Vaporkana sa vrucom naponskom (imao ja) na 135C je bio black screen i nakon toga samo hard reset je ponovo podizao racunar. Tako po mom misljenju 10-15C toplija naponska od GPUa drzi vodu preko toga je samo pitanje dana kad ce...

To za visoke temp VRM je navikano vise nego sto je u sustini opasno. Ako jedan Asus kaze tipu koji im salje mail da je temp od 120C vrm ok, i pri tome dodaje da je sve do 150C na njihovim karticama ok, onda se stvarno ne brinem za mojih 88C na XFX-u ;)

Ili MSI koji je sa 280x dostizao 115-120C, a sad se hvali temperaturama od 90C.

Jer mislim da je nemoguce vrm temp smanjiti na temp GPU.

@Rapture - Visi klokovi ne znace i vise kh/s. Probaj da nadjes najbolji odnos GPU : MEM. Kod mene 280x vise kopa kada je GPU 950 nego 1000. Vjerovatno i 290x ima neki najbolji odnos gpu / mem za mining (tipa 0.7, 0.72 itd )

Poslednja izmena:
Na Asus DC2 je VRM u rangu GPU jer je propisno hladjen, na ostalim karticama morate paziti...... po mnei ne bi valjalo da ide iznad 90C, MSI trotluje na ~110-115C da bi stitila VRM

Na Asus DC2 je VRM u rangu GPU jer je propisno hladjen, na ostalim karticama morate paziti...... po mnei ne bi valjalo da ide iznad 90C, MSI trotluje na ~110-115C da bi stitila VRM

Da osim, Asus DC2, njega sam zaboravio. Drug ima, GPU mu je 69C VRM 72C

Na par mjesta sam nasao kako ASUS odobrava vrm preko 120C, pa sve do 150C. Jel to znaci da Asus ima najbolje komponente?

Poslednja izmena:
Whip, stvarno pogresno mislis. Procitaj moj prethodni post. 24/7 ce unistiti kartu sa takvim temperaturama. Ako na 15c sobne naponska ide na 100c veruj mi da nema sanse da na 40c preko leta ta karta radi normalno. Ako ne crkne naponska po tim vrucinama onda ce biti jako nastabilna karta, nema sanse da ce normalno kopati.
Vapor ima sasvim dobrochladjenje i stvarno me zanima sta oni tu muljaju s tim naponskim. Jedna verzija im im radi na 70c druga na 100c...

Vrh Dno