Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Istekao mi beta afterburner pa je rig radio više od pet dana na default naponu. Ne bi ni skontao da nije bilo leto i napajanje koje je dotle bilo bešumno počelo da se dere :) Tako da je lepo istestirano u fullu. A da ne pričam da znam puno njih sa 4x280x ili 7970 i niko molex nije koristio, čak ni oni što ih imaju na extenderima. I da još nikome nije nedaj bože crkla ploča :)

Ljudi, veca je fora u napajanju. Jako single rail napajanje i nemate apsolutno nikakve frke jer grafika nece vuci nista sa ekstendera. Zasto svaki put da zvacemo istu pricu oko tih moleksa? Pojedini ovde uopste ne razumeju ni kako nastaje taj problem.

Ne raumem koja to jeftina ploča ne može 4x7970 bez molexa? Ja imam više tih h61 smešno jeftinih i nikad molex nisam imao na extenderu i radi već jako dugo bez greške.

Upravo to radi dok radi i dok je sve OK, ali kad "popusti" onda izgori taj 4 ili 2x4 konektor.

Ljudi, veca je fora u napajanju. Jako single rail napajanje i nemate apsolutno nikakve frke jer grafika nece vuci nista sa ekstendera. Zasto svaki put da zvacemo istu pricu oko tih moleksa? Pojedini ovde uopste ne razumeju ni kako nastaje taj problem.

I ovo je tacno, ali nazalost mnogo ljudi ovde koristi bas napajanja sa vise railova ili jos gore teraju 2 manja napajanja na jednom rigu.

Jedno pitanjce kratko, hoce li Seasonic SS-860XP 860W moci da tera 2x R9 280x Vapor X ?

Na karticama pise 1000W za crossfire, ili 750W za jednu karticu. Ima li sanse da seasonic izdrzi ove 2 ?
Dvije xfx r9 280x mi rade na seasonic 620w bez ikakvih problema.

Sto ih ne poteras na default napunu pun gas pa da vidis :)
Iance najveci problem je to sto se nezna koja graficka i koliko vuce sa ploce, neke ne vuku skoro nista neke vuku 4-5A, zavisno od branda i tipa

Nisam nikad imao extendere sa molexima, niti smanjivao napon grafama ali sam stavio kršteno napajanje na svaku ploču. Min 1000w na tri 280x.

Nisam nikad imao extendere sa molexima, niti smanjivao napon grafama ali sam stavio kršteno napajanje na svaku ploču. Min 1000w na tri 280x.

Rizikujes... zato kazem niko tacno nije sve graficke premerio koliko vuku sa ploce i ako povuku dosta, ploca gori ili konektor na atx-u...

A ako ploca ima onaj surge protection, hoce li i tad izgorjeti?

Sutra mi stiže produžni kabl sa meračem potrošnje, pa ću baciti oko, nisam nikad merio. Inače, ima ih u Merkuru za 3000 din.

Lose je utoliko sto ako dodje do bilo kakvih problema sa tim "drugim" napajanjem, grafike koje ono napaja ce povuci struju sa ploce jer nemaju drugo odakle i u tom trenutku postoji ozbiljna opasnost da dodje do ostecenja ploce.

Hvala na informaciji ;)

Sad kad si mi to rekao neckam se izmedju CM SilentPro M2 850W i Seasonic SS-750KM ili Seasonic SS-850AM! Nadam se da ce biti ok sta god odaberem.

SS 850AM moze 3x280x na defaultu

Lose je utoliko sto ako dodje do bilo kakvih problema sa tim "drugim" napajanjem, grafike koje ono napaja ce povuci struju sa ploce jer nemaju drugo odakle i u tom trenutku postoji ozbiljna opasnost da dodje do ostecenja ploce.

Ja sam mislio da je osnovna ideja sa PCI-e grafikama bila da vuku napajanje sa ploce do neke tacke propisane standardom ... npr 75 W. Kad im to nije bilo dovoljno ubacili su dopunjavanje sa PSU direktno.
Sto ih nisu napravili da kad napajanje prekine dovod struje, da se grafika jednostavno ugasi. Sto bi ona isla preko maksimuma preko ploci..
Kontam bilo bi bolje tako.

Ja sam mislio da je osnovna ideja sa PCI-e grafikama bila da vuku napajanje sa ploce do neke tacke propisane standardom ... npr 75 W. Kad im to nije bilo dovoljno ubacili su dopunjavanje sa PSU direktno.
Sto ih nisu napravili da kad napajanje prekine dovod struje, da se grafika jednostavno ugasi. Sto bi ona isla preko maksimuma preko ploci..
Kontam bilo bi bolje tako.

Meni se racunar gasio i pisalo bla bla surge protect bla bla i to sa 7870 i 280x. Izgleda da je negdje probijao napon i da se ploca automatski gasila, mozda na 24pin? Sad kopam sa 2x 280x i ni jednom mi se nije desilo. U medjuvremenu sam malo bolje rjesio pitanja molexa. Kartice idu direkt u slot, nemam extendere. Vjerujem da svaka bolja ploca ima regulatore koji ce je ugasiti. Neka me neko ispravi ako lupetam.

Ček, znači sve je do predpostavke da se nešto desi tom drugom napajanju?
A šta je sa situacijom kad imamo jedno napajnje, i njemu se nešto desi?
Ozbiljno pitam, nije troll, jer mi nije jasno, tj ja ne vidim problem što su dva napajanja na jednom rig-u, pa tražim neko objašnjene.

Evo sad jedan primer.
CM 850W na 12V ima 70A i 840W košta 150e
G700 na 12V 55A i 660W košta 65e
Zar nije lakše da isto opterećenje nose dva napajanja nego jedno?

Ček, znači sve je do predpostavke da se nešto desi tom drugom napajanju?
A šta je sa situacijom kad imamo jedno napajnje, i njemu se nešto desi?
Ozbiljno pitam, nije troll, jer mi nije jasno, tj ja ne vidim problem što su dva napajanja na jednom rig-u, pa tražim neko objašnjene.

Evo sad jedan primer.
CM 850W na 12V ima 70A i 840W košta 150e
G700 na 12V 55A i 660W košta 65e
Zar nije lakše da isto opterećenje nose dva napajanja nego jedno?
Ako imas 1 napajanje pa ono stane stace ti ceo rig i nece biti problema. Problem je kada stane to 2. napajanje, a 1. ostane da radi.

Poslednja izmena:
Dobre su sanse da i ako stane drugo napajanje odmah pukne driver i ta grafika ce prestati da kopa istog trenutka. Nisam probao nikada da ugasim drugo napajanje ali sam siguran da se nista lose nece desiti i probacu bas da vam kazem.
Spaljivanje ekstendera se desava kada imate multirail napajanje koje na toj grani ne moze da isporuci dovoljno struje za grafiku kroz pci-e sestipinac ili osmopinac. Vecina tih napajanja ima tipa 4x18A ili 2x30A ili kako god vec. Ali niko ne obraca paznju na to da to napajanje ne moze da izgura toliko. Moze 18A na svakoj grani pojedinacno ali ukupno moze samo 60A naprimer. To je nedovoljno za grafiku i onda karta pokusava da povuce kroz slot i onda nastaje haos.
Ako imate single rail napajanje ili makar dobro rasporedjene jake grane onda vam taj moleks apsolutno nikada u zivotu nece zatrebati. Ljudi od ovoga prave nauku i filozofiraju o ekstenderima a ne polaze uopste od toga sta je uzrok. 100x smo pricali o tome kao papagaji i ne vredi. Ok, ko ima lose napajanje imace problem ali mu nikakav ekstender nece garantovati sigurnost. Te zice na moleksu su uzasno tanke i ako napajanje nije adekvatno i ta zica moze da pregori bez problema. Glavni problem vam je NAPAJANJE i eventualno felerican ekstender.
Siguran sam da niko ko ima single rail napajanje nije imao problem. Cak ni sa dva napajanja nema problema ako sve lepo rasporedite i ako su ispravna.

Koja su vam podesavanja za r290, guiminer? da napomenem da memorija slabo ide gore, samo 1325, bar sto se tice igara...

Dobre su sanse da i ako stane drugo napajanje odmah pukne driver i ta grafika ce prestati da kopa istog trenutka. Nisam probao nikada da ugasim drugo napajanje ali sam siguran da se nista lose nece desiti i probacu bas da vam kazem.
Spaljivanje ekstendera se desava kada imate multirail napajanje koje na toj grani ne moze da isporuci dovoljno struje za grafiku kroz pci-e sestipinac ili osmopinac. Vecina tih napajanja ima tipa 4x18A ili 2x30A ili kako god vec. Ali niko ne obraca paznju na to da to napajanje ne moze da izgura toliko. Moze 18A na svakoj grani pojedinacno ali ukupno moze samo 60A naprimer. To je nedovoljno za grafiku i onda karta pokusava da povuce kroz slot i onda nastaje haos.
Ako imate single rail napajanje ili makar dobro rasporedjene jake grane onda vam taj moleks apsolutno nikada u zivotu nece zatrebati. Ljudi od ovoga prave nauku i filozofiraju o ekstenderima a ne polaze uopste od toga sta je uzrok. 100x smo pricali o tome kao papagaji i ne vredi. Ok, ko ima lose napajanje imace problem ali mu nikakav ekstender nece garantovati sigurnost. Te zice na moleksu su uzasno tanke i ako napajanje nije adekvatno i ta zica moze da pregori bez problema. Glavni problem vam je NAPAJANJE i eventualno felerican ekstender.
Siguran sam da niko ko ima single rail napajanje nije imao problem. Cak ni sa dva napajanja nema problema ako sve lepo rasporedite i ako su ispravna.

Ja imam seasonic-ovo x 1250w ... ono je multi rail. Do sad su mi lepo radile dve 7950, ali jel smem onda uopste da dodam jos dve r9 270 - one imaju samo 6pinske konektore. Ja sam predlagao da se iseku naponski vodovi prema slotu da ne bi doslo do povlacenja iz slota, a ako se istopi molex zica grafika samo prestaje da kopa.. sta mislis o tome?

Poslednja izmena:
Ja imam seasonic-ovo x 1250w ... ono je multi rail. Do sad su mi lepo radile dve 7950, ali jel smem onda uopste da dodam jos dve r9 270 - one imaju samo 6pinske konektore. Ja sam predlagao da se iseku naponski vodovi prema slotu da ne bi doslo do povlacenja iz slota, a ako se istopi molex zica grafika samo prestaje da kopa.. sta mislis o tome?

Pa čemu napajanje od 200e+ ako ne možeš da staviš 4grafike na njega?

Koja su vam podesavanja za r290, guiminer? da napomenem da memorija slabo ide gore, samo 1325, bar sto se tice igara...
I:20 TC:32765 klokove probaj na def najpre pa posle povecavaj memoriju do 1500 ako moze mada bi trebalo da moze ... Javi koliko baca na def ;)

def 750kh/s... i klok gpu-a seta izmedju 900 i 950 mhz :test: .

Poslednja izmena:
aj jos neki test, koju marku imas jeai probao da je otkljucas?

Odakle ti ideja da je to napajanje multirail? Ja koliko znam to napajanje se single rail i ako se ne varam 104A ima na grani. To napajanje ce gurati 4 grafike bez ikakve frke.
Jel vi ljudi znate razliku izmedju single rail i dual rail ili quad rail napajanja? Vidim da neki nemaju predstavu o tome i zato me ne cudi sto imaju problema sa ekstenderima :(

aj jos neki test, koju marku imas jeai probao da je otkljucas?

Asus, nisam jos proveravao otkljucavanje, mada kazu za asus da nije otkljucabilan :p, bemu misa cim dignem klokove hash spada, sutra pa ce da cackamo...

@apple temperatura je 73c, jel to mnogo za kopanje?....podigap sam PL na +20% i sada je hash 780 kh/s... sutra cu da zbudzim jos neki ventilator...evo spustio sam je na 65 i isto, vent na 60%, cuje se iz predsoblja :smash:..

Poslednja izmena:
Izgleda da ne znaju. Citajte broj pored 12v. Npr +12v 30A / +12 30A to je dvije grane. A ako pise +12v 80A -12v 0,5a onda je jedna grana. Ne vjerujem sta pisem :)

dobro je dok ne moras da slikas :p

meni bi trebao gigashit da stigne sutra, ako ovi iz emija mi ne posalju delove mozda je i prodam iz "besa", pa mozda i bacim neki test

Vrh Dno