Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije tajna, al' nije ni neka nauka. 🙂

Otvorim fotku u raw editoru (iako je .jpeg), jer ima dosta dobrih podešavanja spakovanih na malom mestu i koje omogućavaju brzu početnu obradu. Zatim, podelim fotku na 2 lejera. Jedan za nebo i oblake, drugi za donji deo. Otvorim donji deo u Color Efex-u (plugin) i tu sredim boje, kontrast, vinjete i slično. Potom, kad to završim, odradim isto za nebo. Ponekad upalim i Vivezu (isto plugin), kad mi zatreba neko preciznije podešavanje nekog dela fotke. Nakon svega toga, igram se sa krivama (opcija ''curves'' u PS-u) i tražim najbolji odnos svetlih i tamnih delova. Ponovo, odvojeno podešavam lejer sa nebom i odvojeno podešavam lejer sa zemljom tj. pšenicom. Nakon toga, pakujem ta 2 lejera u 1. Zatim ide selektivno igranje sa burn/dodge i saturate/desaturate četkicom. Negde pojačam boju, negde smanjim, negde izvučem senke kol'ko može, negde smanjim svetlije tonove... Smanjujem fotku na veličinu koja mi treba, selektujem delove koji imaju previše šuma, pravim lejer od tih delova, palim Noiseware, uklanjam šum. Igram se sa opacity-jem lejera na kome sam uklonio šum, opet tražim dobar odnos uklonjenog i preostalog šuma. Spajam lejer, selektujem celo nebo, pravim novi lejer sa tim nebom, palim sharpen - unsharp mask, tražim odgovarajuću poziciju na kojoj su oblaci nešto izoštreniji, al' ne previše da ne izgledaju veštački. Nakon toga, brišem mali deo lejera sa nebom koji se graniči sa donjim delom fotke, jer unsharp mask pravi krzave ivice, pa ne izgleda lepo. Spajam sve što imam u jednu fotku, rokam copyright, save for web i to je to. 🙂

Nije komplikovano, iako ima dosta koraka. Kad radiš nešto duže vreme, ne predstavlja neki problem jer se uhodaš. 🙂

PS: Ponekad odradim i high pass oštrenje, kad zatreba.

Poslednja izmena:
Sad bi neki da im odradis i jedan profi video tutorijal sa ovim sto si napisao gore, jer im je mrsko da citaju i malo se pomuce :d 😉

Pa ako ima viska slobodnog vremena, zasto da ne ?

@seizmos

Au, cimanje. K'o da sam ja neki dr-mr, pa moje reči imaju potrebnu težinu. Kako ono neko reče, ''šta si ti fotkao, aj' mi pokaži, pa onda možeš da komentarišeš moje fotke''. 😛

Bez obzira, ako nekom treba pomoć oko obrade i fotkanja pejzaža, svojim skromnim znanjem mogu pomoći. Ne s*rem za ''skromno''. Ima ljudi koji pejzaže drže u malom prstu.

@mikiPSY

Začudo, opet se slažem sa driver-om. Obično se ljudi sa njim ne slažu u ovoj temi, možda i forumu. 😛

Ima po netu dosta ''how to'' klipova i tekstova koje su ljudi pisali baš u sitna crevca. Da ti preporučim neki ne mogu, jer sam uvek samo bacao pogled na iste (nisam imao volje da čitam). Više sam gledao druge fotke i fotke drugih fotografa. Naperimer, interfacelift.com redovno posećujem i gledam kako su fotke i na koji način obrađene. ***a, tamo ljudi dođu po wallpaper, a ja dođem i gledam fotke i njihovu obradu. 🙂

@max151

Hvala lepo. 🙂 Možda ima u galeriji još par fotki (novijeg datuma) koje zavređuju mesto u ovoj temi, al'... Neka ih tamo još neko vreme, neću da mračim mnogo. 🙂

Poslednja izmena:
548411_537463776336099_1505976279_n.jpg

Izgore mi nebo malopre 🙂

Da znaš. Zalazak je bio zaista nesvakidašnji. Bukvalno, svaki drugi čovek je izvadio telefon/aparat da fotka. 🙂

Naravno, fotkao sam i ja. Prvo sa Mosta na Adi, pa sa bici. staze ka 25-om.

One prethodne su bile ispod Mosta na Adi, ove sad su sa Mosta na Adi. 😛

Zalazak nad Beogradom by dzonihsv, on Flickr
Canon SX120, F2.8, 1/30, iso80, pojma ne'am kol'ko mm-a

Od sinoć tj. preksinoć. Isti zalazak k'o na Atm0-ovoj fotki.

Imam još par, al' mislim da nisu bolje od ove (mooožda su u rangu).

Poslednja izmena:
Takav je zalazak bio. 🙂

Istina, mogao sam da smanjim saturaciju, al' ne bi bilo onda to to. Dobro zapažanje za senke.

Hvala na komentaru.

Veoma su ti lepe ove iz Nijagara serije. 2. i 3. mi se najviše sviđaju. Inače, vidim da si ''smirio'' obradu. 🙂

Što se Ade tiče, izgore malo nebo... al' ne more bolje (izvukoh kol'ko je moglo). 🙂

Poslednja izmena:
@Thierry Henry 4 i 6 mnogo dobre. Daj okaci cetvorku u vecoj rezi da je svucem za wall 🙂

Хвала Џони, трудио сам се🙂. Ово јајце небо мало квари али је светло wow.
@MikiPSY-Хвала,иди на photo stream имаш тамо бирај резолуцију.

Danas, magla iznad kg-a...

IMG_1412.webp

Хвала Џони, трудио сам се🙂. Ово јајце небо мало квари али је светло wow.
@MikiPSY-Хвала,иди на photo stream имаш тамо бирај резолуцију.

Download - The owner has disabled downloading of their photos

Zahvaljujem 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno