Šta je novo?

Vodič kroz PayPal (FAQ u prvom postu)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Problem ili ne ?

Placeno je 174e (Visa Internet), paypal skida 184e, zovem banku kao to se skida vise ako zatreba u slucaju transakcije sta ja znam bla bla, i jel to se sad tih 10e vraca na racun i kad, i da nije mi vraceno 1.59e od aktivacije koje treba da se vrate?

Kolko se ceka i sta je u pitanju ako neko zna ?

rezervacija. Vratiće ti. Mada čudno ako je u evrima i cena bila...

Pa to i mene brine/cudi ako je u evrima i cena i evrima racun nema dodatnih troskova... Pa cekam sad da vrate :) ako je tako

Bilo je o tome sto puta. Iako je devizni racun u Eurima , i placanje u Eurima, banka opet uzima Rezervaciju. To nema veze sa Paypalom. Banka navodno uzima rezervaciju, za slucaj osiguranja od kursnih razlika . Kakve kursne razlike kad je sve u Eurima ??

Banka uvek "provuce" iznos kroz dinare, bez obzira sto je racun u Eurima, i placanje u istoj valuti pa nema kursnih razlika ?? Da ih nema ne bi ni uzimali vise kao rezervaciju, jer i u ugovoru pise da sve transakcije "provlace" kroz dinare i u tom premetanju i zaradjuju. Najbolji dokaz da sve "provlace" kroz dinare upravo tvoj slucaj.

Knjize u roku do 7 dana i tada vidis da je novac sa Paypala vracen. Inace Paypal je vratio novac odavno , iste sekunde.

Poslednja izmena:
Danas sam aktivirao karticu i skinta su mi dva iznosa, jedan 172,02din za onaj PP code a drugi u iznosu od 100 din -MSFTBILLING- šta je taj drugi iznos?

Ne provlače ništa kroz dinare na deviznim računima.

Opet ti bolje znas nego banka koja nudi na potpisivanje ugovor, to pise u ugovoru, pa ko hoce da potpise, potpise. Ko nece ne mora. Sad je stvarno kasno da ti citiram taj deo ugovora, iako mi je tu negde, pored fotelje :D Sutra dobijas citat, da vidis samo koliko Nisi u pravu :D

Ne provlače ništa kroz dinare na deviznim računima.

A zasto onda rezervisu € na deviznom racunu u €, eto i ja sam imao isti problem kad sam placao € nesto i morao sam da imam 6,1% vise da bi uplata prosla jer su mi to skinuli isto, prekjuce pogledam i vraceno mi oko 2€ za transakciju od 35-6€...

Tema je Paypal a ne kako funkcioniše Intesa banka.

Ja moram još samo ovo:

A zasto onda rezervisu € na deviznom racunu u €, eto i ja sam imao isti problem kad sam placao € nesto i morao sam da imam 6,1% vise da bi uplata prosla jer su mi to skinuli isto, prekjuce pogledam i vraceno mi oko 2€ za transakciju od 35-6€...

OK ... i koliko je 2 evra u odnosu na 35-6 evra ? 6 posto ... koliko su rezervisali, toliko su ti vratili.

Koliko ti je TAČNO obračunata transakcija?

Onoliko koliko je i koštalo na sajtu, el tako? Bar je kod mene to slučaj. Eno, pre par dana smo na drugoj temi ja i alfa postavljali konkretne primere, što se tiče transakcija.

VISA Electron, kupovao sam i preko sajtova i preko granice, lično, u evrima. NIKAD mi nije skinut ni cent preko onoga što je bilo na fiskalnom.

Da je tako, kako vi tvrdite, da se radi dupla konverzija preko dinara, niži kurs, viši kurs, zar ne bi trebalo da onda uvek bude skinuto više nego što nešto košta?

Pa sve i da rade neke konverzije samo njima znane, dok se meni skine TAČNO onoliko koliko sam nešto platio, to je samo njihov problem i komplikacija.

E sad, ako neko koristi Visa Electron koja je vezana za devizni račun, a plaća ovde u dinarima na našim POS terminalima, ili obrnuto, tu je normalno da postoji konverzija.

Evo samo mali citat za Forumsku " sveznalicu" M.M.

Znaci kartica je Internet i nemoj da vrsis zamenu teza , ubacujuci tamo neke druge vrste.

Clan 5. je u pitanju ugovora. " Banka ima pravo da prilikom transakcije platnom karticom u okviru raspolozivih sredstava na tekucem racunu, iznos koji autorizuje uveca za 4 % od iznosa transakcije, kako bi se sprecio valutni rizik.. " da ne citiram sve.
Znaci Bez ikakve veze ubacujus i pominjes nekakvih 6 %, a vidis da je 4 %.

Sad dolazimo do ovog glavnog dela za koji tvrdis da ne postoji a evo ga u ugovoro o Internet Viza kartici, a ne tamo neke druge:

"Sva potrosnja izvrsena u zemlji i inostranstvu obracunava se u valuti EUR, primenom vazeceg kupovnog kursa za EUR za efektivu iz kursne liste Banke koji Banka primenjuje na dan obracuna. "

Evo ovaj deo izricito govori da se sva placanj iako su Eurima " provlace " jos jednom kroz dinare, to je ovaj deo gde se pominje kupovni kurs. Sem ako ti nemas neko svoje tumacenje ugovora, koji smo svi potpisali.

Da mi je samo znati zašto sam ja tebi toliki trn u oku .... :) :) :)

Za 6 posto nisam samo ja pisao ovde, već još nekoliko ljudi, i digitron nekako uvek pokazije 6 posto kada računamo.

To što si naveo:

"Sva potrosnja izvrsena u zemlji i inostranstvu obracunava se u valuti EUR, primenom vazeceg kupovnog kursa za EUR za efektivu iz kursne liste Banke koji Banka primenjuje na dan obracuna. "

je upravo u vezi sa mojom poslednjom rečenicom iz prethodnom posta:

E sad, ako neko koristi Visa Electron koja je vezana za devizni račun, a plaća ovde u dinarima na našim POS terminalima, ili obrnuto, tu je normalno da postoji konverzija.

a kada plaćam u evrima, postoji rezervacija, i kada je vrate, bude tačna cifra.

Nigde nisam platio nešto 3.5 evra, a da mi je na kraju inteza skinula 3.8 evra kada izvrši obračun.

Nigde na ebanku ili u izveštaju ili bilo gde ne možeš da vidiš da rade neku promenu u dinarima, niti da izabereš dinare za Visa Internet karticu, niti možeš da uplatiš dinare na njen račun.

Ja ti pričam kako je u praksi i šta se dešava sa tvojim parama koje imaš na računu.

Uostalom, imaš ignore listu, baci me na nju, i ne čitaš moje postove. Prosto.

Ako cemo posteno ti si poceo da odgovaras na moj post, vezano za Paypal i Internet karticu, a ne ja na tvoj post, tako da ispada da ti mene opet proganjas :D

Jel si lud :D Kakva ignore liste . Tvoji su postovi bas zanimljivi, ali retko kada tacni, tako da su bas zabavni za citanje. Citat je iz ugovora za Internet karticu, e sad znao sam da neces ukapirati da preko Interneta mozes da kupujes u Zemlji, nije sad jasno sta si hteo sa ovim krupnim Crvenim slovima, svasta tebi moze da padne na pamet :)

To u zemlji nije na primer, pod zemljom, takav je ugovor zemlja je Srbija. Posto je Internet kartica, mozes da kupis i iz domace internet radnje i iz strane. Nisam licno proveravao, ali mozda je moguce i iz inostranstva da se koristi za kupovinu na net-u.

Ako ti banka uzima 6 %, a potpisao si 4 % idi slobodno pa se zali.

Poslednja izmena:
I ja ne mogu da verujem šta čitam. U istu rečenicu si stavio da ja nisam ukapirao da možeš i u zemlji da kupuješ internet karticom, a ja sam upravo zbog toga stavio velika crvena slova.

Velika crvena slova, u zemlji, da ti pokažem slučaj kada može doći do konverzije evra u dinare, i da tada verovatno koriste onaj niži kursi, kao kada bi razmenio na šalteru banke, pa kupio za dinare, a znamo da je u bankama uvek nešto niži kurs nego u menjačnicama.

A i dalje ne kapiraš da banka ne uzima NIŠTA, da li će da na 5 dana bukvalno pozajme od mene 4 ili 6 ili 10 posto, sasvim mi je svejedno, jer kada na kraju obračunaju, bude ona cena koju sam i platio. I ne znam gde sam ja to napisao da meni to smeta i da hoću da se žalim.

Tema je Paypal a ne kako funkcioniše Intesa banka.

Ko kaze da tako funkcionise Intesa banka, ja kad sam ih zvao da pitam zasto mi uplata ne prolazi kad imam nepuna 2€ vise nego sto treba, rekli su mi da PP rezervise 6% vise sredstava kao neko osiguranje!! Naravno u to nisam poverovao, ali zaista kad sam uplatio jos 5€ (jer mi falilo 4 CENTA da prodje transakcija), uredno sam ovejan 35,xx€ iako je sama roba sa postarinom bila 33,5€! Inace kupovina je izvrsena u Japanu a ne u Srbiji, placeno PP-om!

Lomnica, da li su ti cene bile izražene u Jenima na tom sajtu? Ili u evrima?

Ili u $?
Jer ako je bila neka druga valuta, a ne euro (što verujem da jeste), više ti je naplatila banka, jer je uradila konverziju.
A PayPal uzima proviziju, koja je različita, ali u slučaju kupoprodaje to isključivo plaća prodavac i iznosi obično 3% (razlikuje se od valute, do valute, imaš na sajtu PP detaljno, pa ako te ne mrzi pročitaj).

I ja ne mogu da verujem šta čitam. U istu rečenicu si stavio da ja nisam ukapirao da možeš i u zemlji da kupuješ internet karticom, a ja sam upravo zbog toga stavio velika crvena slova.

Velika crvena slova, u zemlji, da ti pokažem slučaj kada može doći do konverzije evra u dinare, i da tada verovatno koriste onaj niži kursi, kao kada bi razmenio na šalteru banke, pa kupio za dinare, a znamo da je u bankama uvek nešto niži kurs nego u menjačnicama.

A i dalje ne kapiraš da banka ne uzima NIŠTA, da li će da na 5 dana bukvalno pozajme od mene 4 ili 6 ili 10 posto, sasvim mi je svejedno, jer kada na kraju obračunaju, bude ona cena koju sam i platio. I ne znam gde sam ja to napisao da meni to smeta i da hoću da se žalim.

Ovo je stvarno tesko lupetanje i vidi se da ne razumes i ne poznajes osnovne stvari. Eto ja sam nekim slucajem veci deo svog dosadasnjeg radnog veka proveo bas u jednoj Banci, nije ova o kojoj pisemo, i slucajno studirao izmedju ostalog i Bankarstvo, i ti ces meni sada da objasnis neke pojmove. Zavrsam ovu jalovu pricu, jer si izgubio kompas i ne znas sta pises.

Poslednja izmena:
Ima li neko iskustva sa karticama Komercijalne Banke AD Beograd?
Koju drugu banku preporucujete?

Ovo je stvarno tesko lupetanje i vidi se da ne razumes i ne poznajes osnovne stvari.

OK. Ja sam glup, jer lupetam, a ti si sveznajući jer si radio u banci i studirao bankarstvo. Zašto nas ne prosvetliš?

Ovde dolazimo i mi koji nismo studirali bankarstvo, niti smo radili po bankama.

Napiši lepo jedan veliki opširan post šta, kako, čime, gde, šta uplaćivati, kako plaćati, koja kartica, ko šta tu uzima, i koliko nas košta transakcija na kraju, pa da lepo modovi postave u prvi post, da ljudi ne pitaju po 1000 puta jedno isto.

Ja napišem lepo kad plaćaš ovde u dinarima, ima koverzije.
Kad plaćaš preko u evrima, ima rezervacije, ali cena na kraju bude ta koju si platio.
Kad plaćaš u funtama/dolarima, izadje pola procenta - procenat više, jer ima konverzije medju valutama. Alfaunits i ja smo postavljali i konkrente primere u drugoj temi, koliko je koštalo u USD a koliko EURa skinuto.

Znači, napiši konkretno , i objasni čoveku šta i kako, evo i RingeRaji su rekli preko telefona da rezervišu 6 posto, znači nisam ja ništa izmislio, i meni su par puta tako rekli preko telefona, i još ljudi je pisalo o 6 posto. I opet kažem, uopšte me nije briga da li je 4 6 ili 10 posto više, lad vraćaju to nazad za 5-7 dana.

Pa vecina preporucuje , ukljucujuci i mene Inteza Internet kartica. Da ne valja ne bi se tako masovno koristila.

jedno pitanje, ako sam nešto naručio i platio preko PayPal-a, da prodavnica ni posle 8 dana nije poslala paket (piše da ga "pakuju" 6 dana (3 led sijalice!)), da li mogu da se požalim PayPal-u i da tražim storno plaćanja, i samim tim da i prodavnica stornira moj order ?

jedno pitanje, ako sam nešto naručio i platio preko PayPal-a, da prodavnica ni posle 8 dana nije poslala paket (piše da ga "pakuju" 6 dana (3 led sijalice!)), da li mogu da se požalim PayPal-u i da tražim storno plaćanja, i samim tim da i prodavnica stornira moj order ?
Ako je u prodavnici stigla uplata sve uredno onda jedino njima da izrazis nezadovoljstvo i zatrazis refund...ja mislim da to nema nikakve veze sa paypalom.Ja sam par puta tako trazio refund za neki softwer koji sam kupio pa nisam bio zadovoljan njime i vratili mi punu sumu nazad na moj paypal nalog.

Imam jedan problem,trebam jednoj osobi u Srbiji da uplatim na bankovni racun jos sutra najkasnije 1150din a banke ovde ne rade vikendom tj ne mogu online to da uradim sa svog bankovnog racuna jer to zahteva proceduru da se ode licno u banku i sl.
Koliko vidim ne moze ni preko paypala na bankovni racun a ta osoba kaze da na nas paypal ne moze da se prima novac nego samo da se placa.Jel ima neka dobra dusa koja ima strani paypal na koji mogu da uplatim tu sumu i da on posle uplati toj osobi 1150din na intesa racun?Naravno platio bih za uslugu :)

Sto se tice Paypala- rok za slanje je citavih 20 dana !! Tako je po njihovim previlima. Za Ebay takodje ima neki rok, ali nisam siguran koliki je trenutno, pa pogledaj u njihovom help-u. Ali svakako ima.

pozdrav svima na forumu, ja sam novi clan ovde I za pocetak me najvise zanimaju varijacije oko paypal-a. koliko sam mogao da shvatim od saveta iz banke (intesa, otvorio sam karticu pre mesec dana a pypal verifikaciju izvrsio pre 10-tak dana) I vasih iskustava navedenih ovde moglo bi se zakljuciti sledece:
- novac na kartici-deviznom racunu je odvojen od paypala, naime paypal ga ne vidi,
- ne moze se izvrsiti uplata novca sa vaseg racuna na paypal, niti je to mouce od nekog drugog lica
- ne moze se ivrsiti prenos sredstava sa paypala na vas devizni racun,
- ne moze se izvrsiti slanje novca cekom na vasu kucnu adresu ... ili mozda moze?
- novac sa paypala vam iskljucivo sluzi za placanje na netu ( clanarina za premium clanstvo na nekom sajtu) I kupovina na netu.......
molim vas ako sam nesto propustio vi dodajte ili jos bolje ispravite me u ovome sto sam napisao mislim da ce ovaj pregled mnogima pomoci!

1. Da
2. Da
3. Da, osim kada se radi refund, ali i tada je PP "protočni bojler"
4. Pojasni!
5. Meni da

Ovo 4 . kao mogucnost postoji samo u SAD, tamo postoje tzv. Personalni cekovi. Kod nas u Srbiji postoje cekovi ali je zakonska regulativa oko toga sasvim drugacija nego u SAD. Tako da takvi cekovi na koje ti mislis ovde i ne postoje, pa je i sa njima nemoguce nesto tako uraditi.

Da li moze da se koristi za PayPal SocieteGenerale maestro kartica - to je valjda debitna mastercard?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno