Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cime vi hladite te i5 4670k klokovane na 4,4 i 4,6 koliko vec ?

Pitanje za sve vlasnike haswell-a, moze i ivy bridge platforme.
Posedujem i5 750 oc na 4ghz, koji tako sljaka vec preko 3.5 godina bez premca. Sada imam mogucnost da prodam ovu platformu p55 i da uzmem nesto od novije platforme. Sledeca platforma ce mi biti bitna zbog video editovanja i sirove procesorske snage pored gamesa. Ako bi uzeo 4770k i klokovao ga koliko mogu da izvucem uz ovaj moj megahalems, recimo 4.3-4.5 u zavisnosti kakav mi primerak zapadne. Pitanje sada, koliko bi dobio prelaskom sa i5 750 na 4ghz na punokrvni haswell 4770k ili ivy 3770k u video renderingu? Da li bi to bilo makar 50% brze u odnosu na ovaj postojeci nehalems? I da li mi se vise isplati da uzmem 4670k i ustedim novac ako razlika izmedju njega i 4770k nije prevelika osim u 2mb cacha vise i hypertreding?

Gledao sam te testove, u nekim gde se vrsi video enkodovanje dolazi i do preko 80% poboljsanja u odnosu na moj procesor. Svakako mi se ne isplati prelazak i doplata na haswell, ali sa druge strane dobicu dosta bolju plocu sa nativnim sata i usb3 standardima, 16x16CF itd.

za SLi i CF dobijas 8x + 8x, ali PCI-E 3.0, sto je kao stari PCI-E 2.0 u 16x + 16x rezimu.

Ovde se isplati prelaziti na noviju seriju svake godine samo zbog ustede novca (ko ne planira da daje krupan kes odjednom), znaci svake godine izadje novo, prodas staro, dodas malo i uzmes novu seriju a ako preskocis nekoliko godina i hoces da prodas staro pa da uzmes aktuelno vise ti treba. To je samo sto se tice ustede... Ko moze da iskesira celokupnu sumu za zamenu stare masine ok.

da ali sracunaj koliko ces svake godine potrositi na upgrade... izaci ce na isto. Isto ti je sa svakom tehnikom

@GoranM Hvala na pomoci. Inace, ako ne bude nista od mininga, makar da uposlimo grafike kako valja u cf :D

Sto se tice godisnje nadogradnje to je vec veliko bacanje para, jeste da ces uvek imati aktualan hardware, ali u zadnjim generacijama intela se to vise ne isplati kao ranije sto je. Ko ima ivy i da sada prodaje sve i prelazi na haswell nema smisla ni najmanje. A najgore je sto ce od iduce godine da stigne ddr4, sata experess ili kako se bude vec zvao, usb 3.1 ili 3.2, PCI-e 4.0, jos se ne zna tacno, ali se uveliko razmatra da se 6 jezgra kod intela spuste u mainstream, a hi end da preuzme 8 cores. Ne verujem da ce haswell refresh nista doneti znacajno po pitanje overclock-a, mozda samo spuste tdp i eventualno jos malo srede rad sa memorijama, bar koliko vidim na osnovu ivy i haswell serije intel namerno ne zeli da sredi hladjenje i time omoguci bolji overclock.

Sad mi je data mogucnost da prodam ovu moju platformu i uzmem poslednju generaciju sa ddr3 memorijom koju vec posedujem. Ukoliko bi isao na neku sledecu generaciju koja se nadam da bi donela nesto znacajno sto smo navikli od intela (posle ovogodisnjeg haswella ni to vise nije sigurno) to bi bio broadwell. Mada koliko sam citao, to ce biti tek mozda krajem 2015. Tako da sam ipak odlucio da u naredne dve godine koristim haswell, pa ako se nesto pojavi znacajno bolje onda da predjem na drugo.

da ali sracunaj koliko ces svake godine potrositi na upgrade... izaci ce na isto. Isto ti je sa svakom tehnikom

Da, ima logike, ali nekome je mozda lakse da daje po 100-150e godisnje(recimo jedan mesec za procesor, nekog sledeceg za plocu, pa posle za grafu...) nego odjednom, lupam, 800 i kusur eura za komplet stvar (pricam o jacim masinama) ...Jer pare se brzo trose, tesko ih je danas drzati na gomili... Nemam pojma :D .. Svako raspolaze kako moze.

ako promenis plocu moras da menjas i cpu ;) naravno ako nije istog socketa sto naravno je kod intela slucaj... staru masinu mozes uvek prodati kolko tolko, a i zasto bi stalno menjao za 5-10% razlike u performansama, meni je bolje sacekati da upgrade bude vredan para pa tek onda menjati npr sa ivy-ja ne bih prelazio na drugu masinu dok ne izadje nesto znacajno i vredno menjanja ( ddr4, sata4, usb4...) i tako u krug. Nekome opet tih 5-10% znace ;)

Da, ima logike, ali nekome je mozda lakse da daje po 100-150e godisnje(recimo jedan mesec za procesor, nekog sledeceg za plocu, pa posle za grafu...) nego odjednom, lupam, 800 i kusur eura za komplet stvar (pricam o jacim masinama) ...Jer pare se brzo trose, tesko ih je danas drzati na gomili... Nemam pojma :D .. Svako raspolaze kako moze.

Tako jeste lepo u prici, al u praksi.... nemam pojma, svake godine se cimati....dok opet sa druge strane, iskeshirati 500-600 ili 800 za celu masinu, je polako postalo misaona imenica.
....
Ja sam recimo 975 prepotopski cipset, sa kentsfildom zamenio posle 6 godina! Kad stvarno vise nije imalo kud dalje, prvi C2Q koji se bukvalno pojavio, na 2.13GHz, pre Q6600.
....
Opet, na tvoj nacin imas stalnu najbrzu masinu za to vreme, a i to je nesto, ne znam, nisam pametan, jednom recju...

ako promenis plocu moras da menjas i cpu ;) naravno ako nije istog socketa sto naravno je kod intela slucaj... staru masinu mozes uvek prodati kolko tolko, a i zasto bi stalno menjao za 5-10% razlike u performansama, meni je bolje sacekati da upgrade bude vredan para pa tek onda menjati npr sa ivy-ja ne bih prelazio na drugu masinu dok ne izadje nesto znacajno i vredno menjanja ( ddr4, sata4, usb4...) i tako u krug. Nekome opet tih 5-10% znace ;)

Sve to stoji ali cela poenta je u novcu, odnosno da li ti je lakse dati 3 meseca u godini odredjenu sumu novca za glavne komponente tj. doplatu nakon prodaje "starih" komponenti ili ces lakse skupiti na gomili vecu sumu i baciti na komp.... Sto se tice realnih dobitaka "skakanja" sa generacije na generaciju sve to kapiram ali prica je o mogucnostima... Da ne zalazimo dalje, svako radi kako moze i to je to.

Pozz clanovima
Jedno pitanje vezano za OC
Imam procesor i5 4670k, plocu MSI z87-g45 gaming kada sam resio da se poigram,
startujem bios udjem u OC. Kad ono medjutim, ne dozvoljava mi da podesavam (Ajust cpu ratio)?
Pa ako neko moze da mi objasni zasto?
Unapred hvala

Ne znam kako je na MSI plocama ali verovatano trebas neku od opcija da stavis na Manual da bi ti se otkljucao mnozilac za jezgra.

Pozdrav ljudi
Jel moze neko da mi objasni zasto ne mogu na ovoj kofiguraciji da dobijem stabilan OC CPU-a preko 4ghz?
-MSI Z87-G45
-i5 4670k uz hladjenje EVO 212 Coler Master
-Kingston Hiper X 1600 2x4
-Chieftec CTG-600-80P
-ASUS Radeon 7950 direct cu II 3gb
Dali je potrebno povecati ram memoriju ili promenuti napajanje?
Unapred mnogo hvala

Jedan od razloga moze da bude slab primerak procesora a sve ostalo zavisi od voltaze i podesavanja koja koristis. Progoogluj tutoriale na netu za klokovanje Haswell-a pa vidi. Napajanje bi se mozda mucilo tek kad bi nategao i CPU i GPU malo vise...

Nista ti ne garantuje da ces moci da dostignes overclock koji nadjes na netu, moze da zavisi od primerka do primerka.

Kakve su ti idle temperature bez clocka, da li je cooler dobro nalegao?

Pozdravljam
Nista mi drugo ne preostaje nego procesljam jos malo, pa mozda i naletim na nekog srecnika kao sto sam ja. . .
A sto se kulera tice mislim da bi tu sve trebalo da je u redu, kad kresnem prime95 temp od 50, do 55.
sa clockom na 4.1 je temp bila od 60 do 65 ali vec na 4.1 nije stabilan na 4.2mgz nece ni da podigne sistem.

pozdrav svima, nov sam na forumu i imam par pitanja..
Naravno ako zeli neko da mi odgovori.. Nedavno sam kupio racunar konf. i7 4770k, msi z78 g43, 8gb rama kingston 1867mgz cl9, gtx 770 msi oc, raidmax 835w... Procitao sam celu temu i po prvi put sam se oprobao sa overclokom.. Uradio sam sledece, ukljucim oc genie u biosu i on mi sam podesi takt na 4.0gzh i memoriju na 1867mgz, potom preko msi/intel extreme tuning utility povecam multipliers core na 4,3ghz i core voltage na 1.1450v(oc genie je pre toga podesio na 1.090). posle toga snimim profil preko tog programa odradim torture tes na prime 95 i jos nekim koji su u sklopu msi intel tuning programa, temperatura dostize max 72c medjutim ka hocu da restartujem racunar sve mi se vrati na oc genie postavke.. Ne snalazim se u biosu nesto pa bih voleo neko da mi da parametre za klok na 4,3ghz u samom biosu(ne treba mi vise trenutno dok se malo ne uhodam za hladjenje koristim thermalthake contact 39).Unapred zahvalan.

pozdrav svima, nov sam na forumu i imam par pitanja..
Naravno ako zeli neko da mi odgovori.. Nedavno sam kupio racunar konf. i7 4770k, msi z78 g43, 8gb rama kingston 1867mgz cl9, gtx 770 msi oc, raidmax 835w... Procitao sam celu temu i po prvi put sam se oprobao sa overclokom.. Uradio sam sledece, ukljucim oc genie u biosu i on mi sam podesi takt na 4.0gzh i memoriju na 1867mgz, potom preko msi/intel extreme tuning utility povecam multipliers core na 4,3ghz i core voltage na 1.1450v(oc genie je pre toga podesio na 1.090). posle toga snimim profil preko tog programa odradim torture tes na prime 95 i jos nekim koji su u sklopu msi intel tuning programa, temperatura dostize max 72c medjutim ka hocu da restartujem racunar sve mi se vrati na oc genie postavke.. Ne snalazim se u biosu nesto pa bih voleo neko da mi da parametre za klok na 4,3ghz u samom biosu(ne treba mi vise trenutno dok se malo ne uhodam za hladjenje koristim thermalthake contact 39).Unapred zahvalan.

Kad uključiš OC genije, manuelni OC više nije opcija, zato ti nakon restarta, odnosno osvežavanja biosa promene ne ostanu memorisane u biosu. Dakle, isključi OC genije, pa manuelno setuj na 4.3GHz i napon na 1.145 (probaj i sa manjim, slobodno).

hvala na odgovoru, danas sam se malo igrao po biosu namestio sam 4,2 sa 1,126v(temperatura ne prelazi 68c) prime 95 je prosao kao jos neke stres testove u sinebencu dobio sam skor 836, kada sam ga digao na 4,3 sa 1,145 sve testove je prosao sem prime 95(plavi ekran nakon par sekuyndi testa)tada mi je skor u cinebencu bio 848, sa oc genie je skor(4,0. 1096v) 826.. overvoltage protection mi je na auto i energecka efikasnost disable, to je sve od funkcija sto sam menjao ostalo je sve stock.. mislim da nije premala voltage, nego mi nesto drugo fali da podesim samo neznam sta.. znaci da li input volt, ring v ili nesto drugo, ako neko zna neka mi da odgovor bio bih mu zahvalan..?

hvala na odgovoru, danas sam se malo igrao po biosu namestio sam 4,2 sa 1,126v(temperatura ne prelazi 68c) prime 95 je prosao kao jos neke stres testove u sinebencu dobio sam skor 836, kada sam ga digao na 4,3 sa 1,145 sve testove je prosao sem prime 95(plavi ekran nakon par sekuyndi testa)tada mi je skor u cinebencu bio 848, sa oc genie je skor(4,0. 1096v) 826.. overvoltage protection mi je na auto i energecka efikasnost disable, to je sve od funkcija sto sam menjao ostalo je sve stock.. mislim da nije premala voltage, nego mi nesto drugo fali da podesim samo neznam sta.. znaci da li input volt, ring v ili nesto drugo, ako neko zna neka mi da odgovor bio bih mu zahvalan..?

stavi 1,2V i 4,4Ghz i probaj ponovo Prime. Temperatura nije problem do 90C.

Kod mene je sve na AUto i nista nije menjano osim mnozioca koji je fixed all cores =44 i napona za CPU od 1,200V. Takodje i memorija je XMP Profile 1. Nista vise.

U sustini ti si dobro namestio samo ti je malko nizak naponz a CPU. pokusaj sa 1,200V. Prvo mozes mnozilac 43, pa ako 3-4 sata vrti prime 95 onda probaj sa 44. Ako nece mozes probati i 1,22V (do 1,25V mozes slobodno ici), pa Ponovo Prime 95 vrtis 2-3-4 sata. Prati temperaturu. DO 90C je OK, ako ide do 95C nije smak sveta, ali to znaci da bi ti trebalo bolje hladjenje za overclock. Recimo meni ide 82-3-4C na 4,4Ghz i 2-3 sata prime.

Poslednja izmena:
uraduo sam sve sto si mi rekao na naponu od 1,192 na 4,3ghz, prime vrteo oko pola sata 72c temperatura na 95 do 105w tdp, medjutim kada dodje 130w temperature se penju do cak 96c padaju ali se na momente vrati na toliko .. na cinebencu sam dobio scor od 859.. tako da nevredi ici na 4,4 bez nekog boljeg hladjenja.. koliko tebi wati trosi u prime 95, kapiram kada bi mu stavio limit(da znam samo) do 120w, mozdao bih mogao i da ga stavim na 4,4.. Da i nerazumem kako posle pola sata povecava potrosnju na 130w.?

Jedno pitanje, kako se ponasa 4770 (non k) sa nekim solidnim kulerom tipa NHD14, tj kakve su mu temperature? Nesto ne vidim reviewe po netu pa me zivo interesuje. Jos nesto, jel probao neko onu foru sa ASRock plocama, sto je moglo sa starijim BIOS-om da se oc 4770?

Poslednja izmena:

Stock kuler ?

Jedno pitanje, kako se ponasa 4770 (non k) sa nekim solidnim kulerom tipa NHD14, tj kakve su mu temperature? Nesto ne vidim reviewe po netu pa me zivo interesuje. Jos nesto, jel probao neko onu foru sa ASRock plocama, sto je moglo sa starijim BIOS-om da se oc 4770?
Znam kako se 4670K ponasa na defaultu sa NHD14 na "silent" uz upotrebu onih adaptera za smanjenje obrtaja ventilatora. U prime 95 ide od 64-66C

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno