Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
naravno da nije apsolutni indikator slažem se sa tobom tu je i frekvencija, način hlađenja... nisam se nešto interesovo za ivy pa sam mislio da je TDP bio veći kod njih.
šta je bilo sa onom pričom oko nekompatibilnosti napajanja? koliko sam shvatio to je bio samo marketinški trik pre izlaska haswella da bi se prodavala određena napajanja nisam primetio da se neko žali na to.

Pojedina napajanja zaista imaju problema sa low power states kod Haswell-a, ali i ako imas takvo neko napajanje mozes u BIOSu da iskljucis pojedine power saving opcije da izbegnes probleme. Vecina novih napajanja je 100% kompatibilno.

u čemu se ispoljavaju ti problemi oko nekompatibilnosti? koliko vidim većina proizvođača isporučuje ploče sa ugašenim power states opcijama verovatno zbog tih problema.

Neverujem da taj power state pomaze i ako pomaze samo na odredjenim napajanjima, meni ploca je tek iz 3-4 puta postoval-a i promena tih opcija uopste nije pomagala....

@zeljko sa kojim napajanjem ti se to dešavalo i šta se dešava neće da podigne sistem ili...? ja imam chieftec APS-650C nije tako staro ali nije ni baš ni novije generacije.
koliko ti se greje taj 4570 to sam planirao da uzmem?

chieftec BPS c2 me je zezalo, jednostavno nece da postuje, upali se cpu error lampica na ploci i tako moras da ga njakas dok se ne upali ok
jako mali procenat napjanja ima ovaj problem, meni je sa LCT hyperion PSH starije generacije radilo OK, sad imam seasonic xpm3 isto radi OK

jedino me to brine oko napajanja jer ako bi i njega morao menjati haswell ne dolazi u obzir u tom slučaju. ono što sam pronašao je da APS-650CB novije generacije kopatibilno a za APS-650C koje ja imam nema nikakvih podataka.

Da li je neko probao OC haswella K serije na obicnim B75 i H87 plocama?

Kada se ocekuju novi modeli laptopova sa Haswell procesorima?
Od nama dostupnih, u prodaji su (koliko vidim) samo Air i Series 9. Da li ce uskoro biti neki u cenovnom rangu od 500e?
Vredi li uopste cekati takve laptopove (pre svega zbog bolje grafike i manje potrosnje) ili kupiti neki sa Ivy-jem odmah?

Probah i ja malo ovaj 4670K, za sada na default. Jednostavno 2 nedelje mi je sve stajalo na gomili, nisam stigao da sastavim (hebeni posao, obaveze...). Na def. taktu ide max do 64C sto i potvrdjuje iskustav drugih da CPU nema problema sa pregrevanjem na default vrednostima. Videcu kako se ponasa na vecem taktu. Napon je 1,08V na def. taktu u opterecenju (u BIOS-u stoji 1,02V ali ASUS to izgleda malkice podize kad on sam smisli da treba), sto sad ne znam ni da li je dobro ni da li je lose, tj. da li je kod svih toliki napon ili ima i onih sa manjim tj. da li zavisi od primerka. Za vikend je u planu da se overklokuje CPU (4.2Ghz) + ove dve 7950 karte (900-950 jos se neckam gde da ih ostavim, da li na def. naponu od 1,03V i 950Mhz ili da skidam napon ispod 1V uz takt od 900Mhz), pa da se lepo sve namesti da radi pristojno, a da se ne cuje, tj. bitna mi je i akustika, naprosto ne volim galamu. Hocu i da "radi kako treba" i da se ne cuje... tesko pomirljive stvari :D

Poslednja izmena:
Pozdrav clanovima
Planiram da uzmem Haswel i5 4670k uz plocu MSI Z87-GD65 GAMING. Pa bih zamolio ako moze neko da kaze nesto oko izbora ili neki bolji predlog, i da nagovestim da ne planiram OC jer nemam dovoljno iskustva pa ne bi da se igram.
Unapred hvala

Pozdrav clanovima
Planiram da uzmem Haswel i5 4670k uz plocu MSI Z87-GD65 GAMING. Pa bih zamolio ako moze neko da kaze nesto oko izbora ili neki bolji predlog, i da nagovestim da ne planiram OC jer nemam dovoljno iskustva pa ne bi da se igram.
Unapred hvala

U danasnje vreme je OC postao normalna stvar i sve se svodi pritiskom na jednom dugme bukvalno (pricam o normalnom OC). To ti dodje kao bonus performanse. :)

Ako te nisam ubedio da je OC dobra stvar, onda lepo pazari i5 4430 i neku B85 plocu i ustedeces 200 i kusur eura. A neces osetiti prakticno nikakvu razliku.

+1

Ako nemaš namere ni za kasniji OC, glupo je baciti pare na OC komponente... ;)

Hvala na odgovoru
Pa ne mogu da kazem da me nisi ubedio, jer bi me to sigurno kopkalo, kad bi ga pazario. Sad razmisljam posto imam relativno dobro i hladjene EVO212 Coler master. Pa sad jel to sve ok i plojka naravno?
Hvala

GD65 je odlicna ploca, u to nema sumnje.
Po meni glavni kriterijumi pri odabiru su:
-Cena
-Funkcionalnost: dobar integrisani zvuk (za one relativno nezahtevne korisnike) sa op amp etc.
-Da li se boje uklapaju sa ostalim komponentama.
Ti sad vidi kako se to uklapa sa tvojim prohtevima. Ako te zanima eventualni OC onda neces pogresiti sa GD65.

ako uzmes tu plocu gre'ota je da ne OCujes. kao sto rece danilo nadji najbolji kompromis ( da li ti trebaju vise slotova za grafiku, 4 slota za ram, vise sata prikljucka, oc mogucnosti... ) ja sam bacio oko na jednu z87 sa jednim pcie x16 slotom i dva slota za memoriju i cena je dosta niza, s obzirom da ne planiram dodatnu grafiku i 4 modula rama meni odlicno vrsi posao. A ukoliko ne bi planirao ni oc neka b75 ili h87 bi mi odlicno zavrsavala posao, naravno bez K procesora.

Jel ovo najjaca Intel integrisana grafika? Treba mi za racunar koji ce da stoji u firmi, koristice se po malo Corel(nista posebno, znaci neke najosnovnije proste da ne kazem smesne stvari) pa je pozeljno da ima jacu grafiku ili je jaca grafika nepotrebna? Surf 99% i koju plocu predlazete za njega, planiram i SSD?

Pozdrav clanovima
Unapred hvala

Meni griffon ploča od asusa deluje kul i ima ok cenu inače ok je izbor
Overclock ti je smešan sada instaliraš program i klikneš jedno dugme i to je to :)

Poslednja izmena:
I onda taj program po slobodnoj proceni pusti toliki višak napona (gotovo uvek, da ne kažem bez izuzetka :D) da u najmanju ruku ima nepotrebno dosta više da greje, a u najgorem slučaju može da ubrza ili da dovede do smrti CPU-a!
Ali šta ima veze... :p

Još ako kojim slučajem neko ima memoriju bržu od predviđene sa ili bez XMP, onda će možda ali samo možda da podigne VCCSA, VCCIO, VCCIOD koliko je potrebno. Time je čak pitanje hoće li OC biti iole stabilan.
Ali valjda ni to nema veze... :S:

Da je OC tako lak to DUGME bi odavno ugradili :smoke:

Ne kažem, može da radi pri malom OC i idealnim drugim uslovima, ali češće sam video da i ne radi kako treba, a setite se svih sahranjenih procesora samo ovde a kamo li tek po netu koristeći se tom metodom.
Da neko ne misli da lupam, kada sam uzeo ploču i ja sam je uključio čisto iz radoznalosti i umalo se nisam šlogirao kada sam video napon koji je pustio! :shock: Nikad je više nisam upalio!! :D

Ovaj deo je najlepsi:
AMD processors are literally not usable for Total War:
It is an frightening fact but according to the CPU benchmarks we have already enough evidence that AMD CPUs can hardly handle Total War, so even you have a good graphics card, when it comes to melee and blobs and you are zooming in the scene you will face a massive FPS drop.
:-devil-:

Uvek je Total War razvaljivao masine.
Inace da i na Shogunu su svi AMD procesori radili uzas lose od phenoma do FX, ovo je prakticno ista igra.

Poslednja izmena:
Igra je totalno neoptimizovana (RTWII) i umesto da je pristupacna svima sa razlicitim konf. oni su je ogranicili na intel usere i kojekakve gluposti kao ova npr. Direct Resource Access: DRA improves graphical rendering speed but at the cost of processor power. it can only be used with the 'Haswell' generation Intel Processors. Smesno ja da sa mojom konf. imam 40 fps prosek... Na nvidia forumu kazu da je do igre a na TW forumu da je do drajvera i dok se tako prepucavaju mi mozemo samo da kukamo...

Kako je moguce da je Ivy sporiji od Haseta za 20%? Nesto mi ovo djeluje nerealno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno