Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Ja reko kod nas.

Kod nas predsednik moze da naredi samo da svi moraju da kupe bar 1 diplomu :d

Ипак је одлука пала на трекинг или МТБ до 350 евра, не могу да се бакћем са друмашима ниже класе којима можда нешто фали :D
Свака препрука је добродошла јер се уопште не разумем у бицикле и механику, ако видите нешто добро у огласима ви јавите :) Висина 175цм, унутрашња нога 79цм.

1. Kaciga je fiksirana, pa su fiksni delovi temena glave stalno izloženi znoju. 2. I otvori za ventilaciju su na fiksnim mestima, a kroz mnoge sunce prži direktno teme glave, uvek na istim mestima. 3. Čak i kad postoji mrežica protiv insekata, ona je sa unutrašnje umesto spoljašnje strane otvora za ventilaciju. Insekti mogu da se nakupljaju, a potencijalno i dovoljno blizu da i dalje mogu da ubodu/ujedu. Samo ih je daleko teže oterati odatle. 4. Mrežica nikad nije postavljena preko svih otvora. Pri manjim brzinama ili stajanju, razne živuljke mogu da se zavuku i u druge otvore. 5. Standardna kaciga čuva glavu u veoma retkim situacijama pada na teme (praktično samo ako praviš salto preko kormana). Padovi sa bicikla najčešće završe na bradi i licu (kada je o glavi reč, inače uglavnom na rukama), a kaciga od toga ne čuva ni 0,1 %. Uz to, ja sam imao pad kod kog je onaj istureni štitnik za sunce mogao da napravi još gori ugao i da dođe do (teške) povrede vrata.

Ja već imam nekih problema sa temenom glave, a uz to nosim i veoma kratku kosu. Za 30 godina vožnje bicikla pao sam manje od 5 puta, od čega samo jednom na glavu i to na bradu i lice. U poslednjih nekoliko godina sve više vodim računa da brzina kretanja odgovara podlozi i biciklu. Naravno, ne znači da neću baš sutra da padnem na glavu, ali kako rekoh, kada sve saberem i oduzmem, vrlo diskutabilan deo opreme. Uostalom, video si da profi biciklisti i dalje ginu na trkama, i pored kaciga. Mada, mislim da ima više razloga za nošenje ako voziš SPD.
Ovo je samo tvoje vidjenje nosenje kacige :)
Ja na kacigu gledam kao na kapu za glavu, i leti narocito kad upekne sunce u glavu ne mogu da zamislim da vozim bez nje, apsolutno nije vruce narocito dok vozis, mada ima razlicitih kaciga.
Meni se insekt nije nikada zavukao u kacigu, a ako te nesto zasvrbi jednostavno otpustis kacigu.
A sto se padova tice ja sam padao manje od tebe, svega dva puta za 30 godina (decje padove ne racunam), prvu put sam slomio ruku, a drugi put razbio zube.:d Mator sam da se igram glavom.

Često ispod dresa nosim pamučnu majicu i uglavnom mi ne smeta kada je mokra, čak i bolje rashlađuje. Ipak, nisam kritikovao to što se dresovi prave od sintetike, nego samo istakao činjenicu da se sintetika brzo usmrdi. Nema veze šta si jeo. Ako se dobro sećam, smrad potiče od bakterija u znoju ili na koži, pa ne postoji način da ti znoj ne smrdi. Sad, da li je smrad dugačiji u zavinosti od načina ishrane, to je drugo pitanje.
Tacno je da se usmrdi, ali se u dresu uglavnom ne znojis osim kad stanes ali se vrlo brzo osusi.
Uglavnom ako je napolju vruce u dresu se bolje hladis, ako je hladno neces se oznojati i biti mokar.

Ovo je samo tvoje vidjenje nosenje kacige :)
Moje iskustvo nošenja kacige (dobijao sam i rane od kombinacije znoja i sunca). Inače, ja sam brojao i dečije padove. ;) I ne znam što svi ustadoste u odbranu dresa kog niko nije ni napao. Naglasio sam da se usmrdi, jer ko nije nosio obično ne očekuje. Pa da zna ako planira vožnju gde treba da se nađe sa devojkom, npr. :) Inače i ja nosim dres. Btw, 'de si bakara, sto godina te nema? Vidim planiraš opet Obedsku?

@Marezz To ti je i dalje prevelika dilema, kao što mislim da je i bezvezan razlog za odustajanje od drumaša. Kako rekoh, tip bicikla se bira prema tipu vožnje koji te najviše privlači. Ne prema strahu od kupovine. Tačnije, ne treba ti da se prilagođavaš ponudi, nego treba da nađeš ono što te zanima.

Naglasio sam da se usmrdi, jer ko nije nosio obično ne očekuje. Pa da zna ako planira vožnju gde treba da se nađe sa devojkom, npr. :) Inače i ja nosim dres. Btw, 'de si bakara, sto godina te nema? Vidim planiraš opet Obedsku?

hehe ovo mi se svidelo, vidjanje sa devojkom u bici dresu :D

Ove godine sam vec bio na obedskoj par puta, ali ta ruta i kilometraza mi odgovara pa nije problem da utvrdim gradivo.

Bio sam i u Rumi, tamo je odlicno ali sam se kratko zadrzao, ali verujem da bi ti tamo nasao svasta da snimis.

Sad ako kažem 'ebeš devojku koja ne vozi bicikl ko zna kako bi ko shvatio. :D
O Rumi sam više puta razmišljao, ali nekako uvek izvisi. Sad su mi prioritet neke druge lokacije, ali možda ove godine uklopim i Rumu. Hvala na predlogu.

Kaciga dosta štiti od sunca a zahvaljujući njoj ne ide mi znoj sa čela u oči. Nemoj te škrtariti na njoj uzmite je sa mrežicom obavezno i pogledajte kakvi su sunđeri (da li se lako skidaju zbog pranja). Poželjno je uzeti kacigu sa rotirajućim stezačem koji je na potiljku.

Pamučne majce (pamuk uopšte) su možda najgori izbor za bavljenje sportom u kome se znojite. Zadržava znoj jako dugo i time vas ostavlja mokrim što može dovesti i do upale mišića na leđima a i do ojeda na prevojima (pazušne jame kao i prepone). Pre današnjih dresova i bic. gaća koji su od sintetike ta oprema je rađena od vune ne od pamuka.

Drossinger pa cube pa focus to bi bio moj izbor ovako na slike ali nemoj da te svrbi i da kupuješ a da ih ne pogledaš izbliza. Povedi nekog mehaničara da ga pregleda. Gleda se istrošenost lančanika i lanca kao i kako hidraulika radi. Dobro pogledaj i ram gde su varovi da li je sve ok na oko i da li ima lufta u viljušci. Corratec ti je veliki.

Uzimaj taj Haibike u roku od odma'. Vidi sa Svetom da ti malo spusti cenu (hoće on to) i pazari. Inače, prodavac je što bi rekli od pouzdanih, valja godinama bajseve i ne sećam se kad je nekog zeznuo. Samo, PAZI 52cm visina nije malo (tvoja visina beše 175cm)?

edit: Vidim da si i na cb-i otvorio temu. Teraj samo. :)

Poslednja izmena:
Nemoj taj bajs ti je ogroman. To je više za 1.85m nego za tebe.

Jeste, 175cm :) visina bajsa mi nije toliko bitna koliko duzina gornje cevi. Od uzbudjenja tek sad videh da nema pedale, gurao bih ga do kuce (daleko je Borca) :D To mi je onda jos 20-30e uf >.< Sveta je rekao da je ta velicina bajsa odlicna za moju visinu, ali jos ne dobih odgovor za duzinu gornje cevi.

Poslednja izmena:
Izgleda da je oko 58-60cm gornja cevka, al' opet... veliko ti je to. Znam veoma mali broj ljudi koji vozi veći ram nego što im treba, a da im odgovara.

A pedale, to ti je makar lako, dao bi' ti ja dok ne uzmeš sebi druge/bolje. Nisu ekstra (plastika), al' završiće ti posao.

Da, to je stvarno ogromno. Moj stari MTB ima duzinu gornje cevi 56cm, i jako je neprijatan osecaj nakon 10-ak kilometara. Pocinju bolovi u rukama i predelu vrata/ledja. Stvarno steta, ne nailazi cesto dobar bajs i dobar prodavac :(

Ako imate neki predlog, mnogo bi mi znacilo jer sam skroz neupucen :D

Pri kupovini bicikle je najbolje prvo sesti na nju i provozati koji krug.
Tako ces najbolje imati osecaj da li ti odgovara ili ne.
Moj prosli bajs je bio 22' ili 55cm, bio je malo veci nego sto meni treba, visok sam 185cm i 22' je gornja granica za tu visinu, zbog toga sam imao samo trnjenje dlanova.

52cm je tebi veliko, nišani ram 17 ili 19 inča (48cm od pogona do stezača za šticnu) ne više od toga i dužina od otprilike 54cm ili 52cm.

Stvarno steta, ne nailazi cesto dobar bajs i dobar prodavac :( Ako imate neki predlog, mnogo bi mi znacilo jer sam skroz neupucen :D
Nije ti palo na pamet da pozoveš prodavca i pitaš ga da li ima nešto slično oko 19"?
Btw, znači li to da si zaključio da ti ipak MTB najviše "leži"?

Proverio sam njegove oglase, nema nista sto bi mi odgovaralo. Najvise naginjem ka MTB mada moze i trekking ako je previse dobro da se propusti. Prosto ne mogu da verujem kakvu geometriju ima Cube Acid. Ono je strasno, za 16" ram je 55cm gornja cev >.<

Sto nema u izlogu,mozda ima u radnji,najboljeda pozoves i pitas.Eventualno razmisli ida uzmes ovaj bajs,pojuris neki manji ram i prepakujes delove.A ovaj veliki ram prodas.

Pozdrav! :)

Moze par saveta za nekog novog u biciklistickom svetu?
Planiram da uzmem neki MTB (mozda i nesto drugo) do nekih 350e.
Kontam da se odlucim za sigurniju varijantu i uzmem nov bajs, pa gledam ove entry modele Scott-a, Cannondale ili Trek. Nisam siguran sta treba gledati kod kupovine polovnih, pa ne bih da rizikujem.
Da li postoji nesto posebno na sta treba da obratim paznju?
Bajs bi koristio pretezno po gradu, uz mozda malo voznje po Fruskoj Gori :)

Novi Scott, Cannondale, Trek i slicni su preskupi za ono sto nude.

Ako vec hoces nov onda razmisli o Polar Mirage Pro za 37k din ili isti model samo 2014 verzija za 39,5k din. Ili ako hoces mehanicke diskove onda Avalanche 2013 za 42k din. Svi nabrojani imaju opremu kao neki Scott/Cannondale od 55 ljada din koji su skuplji uglavnom zbog zvucnijeg brenda.

http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Bicikli/MTB%20bicikli/9785/

Pogledaj ovde Polar ponudu, znaci ako hoces nov bajs iz bilo kojih razloga Mirage Pro/Avalanche 2013 su najbolji izbor. Evo i Bogdan sa foruma je pre neki dan kupio Avalanche 2013 pa moze da napise utiske.

I jos nesto - pozuri :) Zasto da ne iskoristis Planet Bike popust do 25%, npr kupis Avalanche za 42k din i jos 4 artikla, svetla, ciklomaster, pumpu, naocare.. biras sta hoces i eto popusta 25%, znaci da te sve izadje 55k din uz popust dolazis prakticno do osnovne cene Avalanche-a, znaci kao da si kupio bajs i jos 4 korisna artikla po izboru dobio na poklon :) A ovo vazi jos malo, do 1. septembra.

Naravno polovan bajs sa ozbiljnijom opremom je uvek bolja opcija ali za prosecnog vozaca i ovi Polar ce biti solidan izbor, posebno sada uz popust.

Poslednja izmena:
Zato i pitam ovako na brzaka, vidim da imam jos par dana :)
Gledao sam konkretno TREK 3900 DISC (valjda malo stariji model 2011) za nekih 37k ili tako nesto. Kontao malo "zvucnije" ime znaci i bolji kvalitet, ali reko da se raspitam kod ljudi koji poznaju ove stvari posto o opremi ne znam apsolutno nista.

Mislim da ima neko sa foruma taj Trek ali je havarisao bajs (pad). Mirage Pro ima malo bolju opremu za iste pare (kocnice da ne racunam) + popust 25%, mozes da kupis jos 4 gluposti od 300 din, npr Mirage Pro 2014 kosta 39,5k din i jos 4 sitnice aj neka budu 1500 din, to je sve ukupno 41k din i uz popust od 25% dodjes do smesne cifre od od oko 30k din :)

Mada ako hoces diskove pa makar i mehanicke tu je Avalanche 2013 i mozes stvarno da kupis svetla, ciklomaster, kacigu i jos nesto i na kraju uz popust dodjes do osnovne cene od 42k din :) Bukvalno kao da si dobio gomilu opreme na poklon.

Inace Avalanche 2013 je skroz ok bajs, kao i Mirage Pro, neki lik sa CB foruma mi je napisao da lavina ide odlicno za te pare a da mehanicki diskovi koce solidno cak i sa vozacem od 110+ kg sto znaci da je ovo odlican nov bajs za vecinu prosecnih vozaca. Samo je zamenio pogon, za oko 4k din kupio Shimano Alivio (umesto suntour altus), menjao je jos neke delove ali ne zato sto je morao nego je hteo da budzi bajs.

Poslednja izmena:
Najbolji savet koji sam ja dobio jeste "idi pogledaj uživo bajk, gnjavi prodavce dva sata i samo će ti se kazati". Popust u Planetu i mogućnost plaćanja na 6 rata su zaista dobar "mamac".
Zvučna imena imaju svoju cenu od minimum +100e koje naravno možeš za nešto drugo da potrosis, ja sam isto krenuo po neki polar bajk i odlučio se za cannondale iako sam za manje novca imao isto to od polara, ali kada sam seo na bajk pogledao neke sitnice i detalje (sedište, ručke, ram, točkovi, sam utisak koji bajk je na mene vizuelno ostavio) prelomio sam za skuplju varijantu.

Ljudi, morate da shvatite jednu jako bitnu stvar. Ne plaća se za Scott, Cannondale ili Trek toliko njihovo "zvučno" ime, koliko činjenica da ih kupujete u Srbiji. Tačnije, od 100 evra razlike, bar 90 je marža ili ugrađivanje kurte i murte. Cene ni u nabavci sigurno nisu jako povoljne (jako male količine, beznačajno tržište), ali ih marža debelo naduva. Sećam se da je (pret)prošle godine Capriolo neki Cube model prodavao za 1000 evra, a isti taj je SVUDA u Evropi bio 800- evra (sa porezom, puna cena). Pored toga, Capriolo (i PB) i proizvodi bajkove, pa im nije u interesu da daju niže cene za tuđe, na kojima je zarada sigurno manja. Npr, u Sloveniji sve te bajkove imate ne samo sa cenama koje su iste kao bilo gde u Ervopi, nego još u julu počnu sezonske rasprodaje. A ako doguraju do poslednjeg modela ili ostane stari model od pre 2 godine, cena ide još dole. Dakle, ne krivite samo marku, najveći krivac je uvoznik/prodavac.

Što se ostalog tiče, ne treba nikako bežati od kvalitetnih v-brake kočnica. Sa kvalitetnim paknovima i busterima, koče izuzetno dobro. Model koji sam uzeo polovan (LX v-brake) ja sam vozio 2,5 godine (sa 110 kg), a posle je nastavio burazer koji ga vozi i dan-danas, a vrlo često po kiši. Nikad nikakav problem, rade perfektno.

U svakom slučaju, ko želi novi bajk, PB popust je stvarno nešto što ne bi trebalo propustiti.

@wolf Marezz ne može da izabere ni tip bicikla koji želi, ne zna ni koji model na oglasima valja (ne kritikujem, samo konstatujem), a ti mu pominješ opciju kupovine drugog rama i prebacivanja komplet opreme? :)

Što se ostalog tiče, ne treba nikako bežati od kvalitetnih v-brake kočnica. Sa kvalitetnim paknovima i busterima, koče izuzetno dobro. Model koji sam uzeo polovan (LX v-brake) ja sam vozio 2,5 godine (sa 110 kg), a posle je nastavio burazer koji ga vozi i dan-danas, a vrlo često po kiši. Nikad nikakav problem, rade perfektno.

Pa na suvom koce dobro i paknovi od 400 din, ma sta dobro odlicno ali zato po kisi, snegu, blatu.. kao da nemas kocnice.

Ljudi, morate da shvatite jednu jako bitnu stvar. Ne plaća se za Scott, Cannondale ili Trek toliko njihovo "zvučno" ime, koliko činjenica da ih kupujete u Srbiji.

Sto mu dodje na isto, novi Polari su mnogo isplativiji od novih Scott, Cannondale i to je tako kod nas.

^Bitno je i da mu se svidja bajs.

Vrh Dno