Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Slažem se, umerenost + istrajnost, praćeno rekreativnim aktivnostima. I ne zaboraviti vodu.

Prvo i osnovno - klopa, tu se i ja slažem.

Ja sam do sada prešao oko 4500km od početka godine, u poslednja 2 meseca nekih 2000-2500km (bukvalno nisam imao vožnju ispod 45-50km) i jedva sam skinuo 2kg. Tempo mi je obično između 24 i 27km/h (ne vozim baš lagano) po celom gradu i van njega. Zašto ne skinuh ništa? Jer ishranu ne menjam. Najedem se jednom kad dođem kući (kad god to bilo) i to je to. Preskačem doručak, ako jedem nešto u gradu - jeo sam, ako ne, ***a. Bio sam na nekoj dijeti i sve što sam skinuo jeste tečnost, pa sam je i batalio.

Samodisciplina što se klope tiče mi je haosu, to se ne zna gde ko bije. Jedino mi preostaje da se zaljubim i da imam neki motiv. :d

A npr. pre, pa ima 2-3 godine sam imao oko 9000km za godinu dana i spao sam na 83-84kg, al' sam zato svaki vikend/subotu cepao od 120 do 200km, a tokom radnih dana još dodatnih 200km. Isto sam jeo kao i sad, al' sam se zato otkidao od bajsa (to mi je bila druga godina aktivnog biciklizma, pa hoću sve odjednom da posetim/vidim/obiđem).

PS: Trčanje nikako ako je neko teži (110-120kg i više na tipa 170-180cm), plus ako je na asfaltu, odoše zglobovi prvo, pa onda i kolena.

Poslednja izmena:
Sve zavisi i od samog metabolizma.. neko moze da jede ko stoka kad god hoce (a i da pije, cesto se ovo zaboravlja a ubija sve pokusaje dijete i zdravog zivota uopste).

Dorucak nikako ne treba preskakati, najbitniji obrok. Sto manje hleba, peciva i slatkisa. I sto vise aktivnosti i to je to, ukratko :D

Ja cirkam vec 12 godina aktivno :d i sav visak kilograma je posledica toga i pekare u ranu zoru :d Na sve to se dodaju i 4 godine studentskog zivota i hrane u NS.. nije ni cudo sto sam dobio par sedih pre vremena :d

Posto godinama rekreativno idem u teretanu (ne pijem nista osim sporadicno zma za bolji san), vozim bajs i trcim primetio sam koliko ljudi grese (a i ja). Na stadionu gde trcim mogu da cujem komentare ljudi koji kao ne veceraju 7 dana, trpaju kese ispod trenerki da bi se kao topili, istrce 2 kruga i kao ovo nista ne znaci, bataljujem :d

Ja stvarno ne mogu da budem na dijeti jer mi je apetit posle 90 min u teretani i 25 min trcanja dnevno kao kod Felpsa, bizona bih mogao da pojedem. Za sve to mi cak fale i a.kiseline, whey protein itd ali sve to mnogo kosta, zato hasam ono za sta sam na netu saznao da je dobro kao i hranu za koju svako zna da je zdrava, puna proteina itd.

Uglavnom, faks i studentska hrana su me ubili ali sam se za 2-3 godine polako vratio.. ipak sav napredak sto se opste kondicije i vezbanja u teretani tice pada u vodu ako pijes, makar i 1 nedeljno (a obicno je to 2-3x).

Za 75 dana sam pretrcao preko 200km i to mi je rekord do sada i planiram da nastavim, jeste da verovatno nikada necu skinuti ovih poslednjih par kg viska koji samo hirurskim putem mogu da se skinu ocigledno, ali je6e mi se :smoke:

Jel moguce da je neko toliko glup da skine brzinomer sa bajsa i pritom pokida onu zicu sto vodi do senzora ? Danas mi neko ukrao sa bajsa dok sam usao do banke da podignem pare.....

@ZeXx A zašto ne bi bilo moguće? Ima na bajku senzor i ležište, a izgubio je sâm brzinomer ili ga je skršio prilikom nekog pada.

Što se masnih naslaga tiče, preporučujem i gledanje filma Programmed to be Fat, jako zanimljivo. Uticaj nekih hemikalija iz svakodnevnih i sveprisutnih proizvoda na debljanje (već sam pominjao). Dokazano na miševima. Mislim da beše i neka priča da se broj masnih ćelija u organizmu fiksira u pubertetu (ili posle njega) i to je zakucano za ceo život. Mogu valjda da se smanje fizički te ćelije, ali ne može da im se smanji broj (može da se poveća :D). Priznajem da ovo pišem napamet, jer me mrzi da jurim i proveravam, ali sam prilično siguran da je tako nekako. :)

A metabolizam je samo opravdanje žderača lenčuga. :D

@Džoni Meni je problem da nađem motiv da vozim svaki dan (ili svaki drugi), jer gde god da krenem, bio sam već zilion puta. Znam, i ti si, ali ja imam i snimljeno. :D

@ishrana Ja imam 181-2, a 62,5 kila sa sve letnjom odećom i patikama. Pre nego što sam počeo da vozim bajs imao sam 65 kila (to mi je težina kad sam neaktivan). ***, zvučim kao da se hvalim, ali ja smatram da je to samo od toga što uvek jedem tri puta dnevno. Prosto sam imao sreće da kod kuće uvek imam šta da jedem u vreme ručka u 2 ili 3 sata (ili podgrevam od juče ili ima današnje jelo). Doručak nikad ne preskačem, ako odem rano na faks jedem tamo, ako odlučim da zaglavim u čitaonicu ceo dan onda i ručam u 2 sata (forneti max 200gr, jer više od toga ne mogu da pojedem iz cuga). Kad odem na vožnju izjutra doručkujem u gradu. Tako sam naviko ceo život, i osećam glad ako ne doručkujem ujutru ili ne ručam u 2 sata.

Imam teoriju (verovatno je tačna), da ako se jede redovno, neki sistem u telu "zna" da postoji redovan i pouzdan priliv hrane, pa zato odluči da ne skladišti mnogo materije (kao salo) jer ne mora. Ako se ne jede redovno (jednom dnevno jeste redovno statistički gledano, ali pretpostavljam da za taj sistem u telu koji rukovodi to nije dovoljno redovno) onda sistem odluči da pravi i održava zalihe za svaki slučaj. Moguće da je jedenje tri puta dnevno+ neko grickanje između dovoljno da telo pređe u nekakav "mod direktnog striminga bez bafera" :D, odnosno materije iz tankog creva šalje odmah na sagorevanje gde trebaju, i recimo da je razmak od jednog dana između jela suviše veliki za ovaj mod, pa je telo prinuđeno da drži "bafere" (u vidu naslaga), a pošto je sistem "baferisanja energije" jako spor, onda telo mora da ima poveće zalihe da bi dobilo na brzini skladištenja i ekstraktovanja količine energije potrebne za aktivan život (analogija bi bila da je potrebna veća baterija da bi se imala jača struja) Moguće da ova teorija nije tačna kod nekih osoba, ali valjda uvek postoje izuzeci. Koji sam serator :D

Ne znam deluje mi van pameti ako nekome treba i ako zna za sta je da tako pokida, mogao je onda lepo skinuti, samo ga zarotira iz lezista i cao, a ne ovako verovatno uhvatio i leziste i sam brzinomer i pokidao, *****no al dobro u kakvoj zemlji zivimo mogli su mi i bajs maznuti u po bela dana, cudi me da nisu torbicu dirali, mogli su samo maramice da uzmu, a uvek flasice skidam kad idem po gradu cenim da bi i to digli ....

195cm,86kg.
A imao sam 89kg pre vožnje ove sezone,a nijedan obrok se ne propusta,jedem šta mi se da,a jedem mnogo :D

Hvala vam svima sto ste me inficirali sa bajkomanijom presekao sam za cannondale hibrid, sada neka neko kaže koji je lek za bolnu zadnjicu (posle pola decenije sam izvozao 40km i umalo izgubio oko a sad ne mogu ni da sedim).

Imam teoriju (verovatno je tačna), da ako se jede redovno, neki sistem u telu "zna" da postoji redovan i pouzdan priliv hrane, pa zato odluči da ne skladišti mnogo materije (kao salo) jer ne mora. Ako se ne jede redovno (jednom dnevno jeste redovno statistički gledano, ali pretpostavljam da za taj sistem u telu koji rukovodi to nije dovoljno redovno) onda sistem odluči da pravi i održava zalihe za svaki slučaj. Moguće da je jedenje tri puta dnevno+ neko grickanje između dovoljno da telo pređe u nekakav "mod direktnog striminga bez bafera" :D, odnosno materije iz tankog creva šalje odmah na sagorevanje gde trebaju, i recimo da je razmak od jednog dana između jela suviše veliki za ovaj mod, pa je telo prinuđeno da drži "bafere" (u vidu naslaga), a pošto je sistem "baferisanja energije" jako spor, onda telo mora da ima poveće zalihe da bi dobilo na brzini skladištenja i ekstraktovanja količine energije potrebne za aktivan život (analogija bi bila da je potrebna veća baterija da bi se imala jača struja) Moguće da ova teorija nije tačna kod nekih osoba, ali valjda uvek postoje izuzeci. Koji sam serator :D

Poptuno si u pravu... postoji nesto sto se zove pulsno lucenje insulina ;)

Hvala vam svima sto ste me inficirali sa bajkomanijom presekao sam za cannondale hibrid, sada neka neko kaže koji je lek za bolnu zadnjicu (posle pola decenije sam izvozao 40km i umalo izgubio oko a sad ne mogu ni da sedim).

Bravo za presecanje. Što se tiče pozadine i očiju, mislim da je potrebno par reči o opremi koje je po meni obavezna.

Naočare - najneophodniji deo opreme. Bez svega ostalog možeš da voziš (i bez guma, kočnica ili pedala), ali bez naočara nikako. Prvo što očima i inače smeta ubrzano sušenje. Navikle su da su izložene udaru vazduha pri brzini hoda od 3-6 km/h, pa čim voziš brže... Drugo, rizikuješ stvarno da ostaneš bez očiju zbog buba koje će da uleću (a uleteće sigurno, kao i u usta). Na otvorenom putu, udar insekta u naočare je isto kao i kamen. Treće, kada ti neki insekt uleti u oko, rizikuješ pad i pogibiju, zavisno od brzine kretanja i situacije oko tebe.

Biciklistički šorc/gaće - nije isto što i fotelja, jer su i sva sedišta takva da je pritisak praktično uvek na 2-3 tačke, umesto da se rasporedi na celu pozadinu, kao u fotelji. Dakle, svejedno će biti neophodno privikavanje, ali je vožnja sa biciklističkim ulošcima ogromno olakšanje (naravno, potreban je što kvalitetniji uložak).

Rukavice - jako poželjne zato što umanjuju proklizavanje, štite šake prilikom pada i prolaska kroz šiblje (naročito ako su full finger rukavice, mada su one obično loše za leto), štite od sunca, a uglavnom imaju i određenu površinu koja služi za brisanje znoja sa čela, jako zgodno.

Sve ostalo mož' da bidne, ali ne mora da znači. Ja preporučujem dres dugih rukava. Štiti od sunca, granja, šiblja, prilikom pada, udara i ujeda raznih živuljki, itd. Meni više odgovaraju široki DH dresovi, zbog boljeg i prirodnijeg luftiranja. Nezgodno je što su svi dresovi najlonski, pa se usmrde posle 10 minuta vožnje. Kaciga mi je i dalje najdiskutabilniji deo opreme. Još uvek mislim da konstantno loš uticaj na glavu, uz efikasnost samo u izuzetno retkim slučajevima, ne daje razlog za kupovinu i nošenje. No, mišljenja se razlikuju.

I na sve ovo sto je Cane napisao samo da dodam da na svakih par km malo odignes zadnjicu cisto da malo krv prostruji ono zbog prostate da posle ne bude kuku lele jer mnogi prave gresku sednu na bajs i ne ustaju uopste u toku voznje.

... Kaciga mi je i dalje najdiskutabilniji deo opreme. Još uvek mislim da konstantno loš uticaj na glavu, uz efikasnost samo u izuzetno retkim slučajevima, ne daje razlog za kupovinu i nošenje. No, mišljenja se razlikuju.

Šta podrazumevaš pod lošim uticajem kacige? Glava se manje greje pod njom i stvarno te štiti od pada.

Da dresovi nisu od sintetike bio bi konstantno mokar i znoj se ne oseća sem ako nisi jeo luka :-D.
Ti si iz Beograda, mogli bi da organizujemo neku Benchmark vožnju šta misliš o tome?

Šta podrazumevaš pod lošim uticajem kacige? Glava se manje greje pod njom i stvarno te štiti od pada.
1. Kaciga je fiksirana, pa su fiksni delovi temena glave stalno izloženi znoju. 2. I otvori za ventilaciju su na fiksnim mestima, a kroz mnoge sunce prži direktno teme glave, uvek na istim mestima. 3. Čak i kad postoji mrežica protiv insekata, ona je sa unutrašnje umesto spoljašnje strane otvora za ventilaciju. Insekti mogu da se nakupljaju, a potencijalno i dovoljno blizu da i dalje mogu da ubodu/ujedu. Samo ih je daleko teže oterati odatle. 4. Mrežica nikad nije postavljena preko svih otvora. Pri manjim brzinama ili stajanju, razne živuljke mogu da se zavuku i u druge otvore. 5. Standardna kaciga čuva glavu u veoma retkim situacijama pada na teme (praktično samo ako praviš salto preko kormana). Padovi sa bicikla najčešće završe na bradi i licu (kada je o glavi reč, inače uglavnom na rukama), a kaciga od toga ne čuva ni 0,1 %. Uz to, ja sam imao pad kod kog je onaj istureni štitnik za sunce mogao da napravi još gori ugao i da dođe do (teške) povrede vrata.

Ja već imam nekih problema sa temenom glave, a uz to nosim i veoma kratku kosu. Za 30 godina vožnje bicikla pao sam manje od 5 puta, od čega samo jednom na glavu i to na bradu i lice. U poslednjih nekoliko godina sve više vodim računa da brzina kretanja odgovara podlozi i biciklu. Naravno, ne znači da neću baš sutra da padnem na glavu, ali kako rekoh, kada sve saberem i oduzmem, vrlo diskutabilan deo opreme. Uostalom, video si da profi biciklisti i dalje ginu na trkama, i pored kaciga. Mada, mislim da ima više razloga za nošenje ako voziš SPD.

Da dresovi nisu od sintetike bio bi konstantno mokar i znoj se ne oseća sem ako nisi jeo luka :-D.
Često ispod dresa nosim pamučnu majicu i uglavnom mi ne smeta kada je mokra, čak i bolje rashlađuje. :) Ipak, nisam kritikovao to što se dresovi prave od sintetike, nego samo istakao činjenicu da se sintetika brzo usmrdi. Nema veze šta si jeo. :) Ako se dobro sećam, smrad potiče od bakterija u znoju ili na koži, pa ne postoji način da ti znoj ne smrdi. Sad, da li je smrad dugačiji u zavinosti od načina ishrane, to je drugo pitanje.

Ti si iz Beograda, mogli bi da organizujemo neku Benchmark vožnju šta misliš o tome?
Mnogo nas je ovde iz Beograda i više puta je bilo tih inicijativa. Povremeno smo i odvozali nešto malo, ali se pokazalo da je dogovor noćna mora kad ne postoji jedan glavni organizator. Kao što već rekoh svima, ti napiši ovde kad i gde ćeš da voziš, pa svako raspoložen može da se pridruži. A imaš i na CB sekciju Last Minute, sa pozivima na vožnju. Btw, kad god je moguće, trudim se da ne vozim po Beogradu, pogotovo ne vikendom.

Super, samo nemoj da preteras da se ne smoris kao ja kada sam posle mnogo godina pozajmio bajs od ortaka da probam. Jedva sam se kuci sa Slavije vratio, ali nesto nisam ni obracao paznje na brzine, smaralo me, pa sam mozda svo vreme vozio u nekom ludackom prenosu, pojma nemam. Nekoliko godina kasnije sam ipak uzeo sebi bajs, skapirao da imaju veze brzine, sada je sve milina :)
Polako i videces da je super, jos ako zivis u vecem gradu, pa nemoras kolima da se smaras za neke poslice , extra.
NE OSTAVLJAJ BICIKL NI NA 1 SEC SAM, NIKADA, NIGDE!

Pihh, ja po canetovim merilima ne prolaziim nikako :) Naocare imam, ali ih nosim samo kada je sunce ili naletim na rojeve insekata, inace jok. Rukavice nemam, mada mozda ne bi bilo lose da ih imam, volim povremeno da padnem, pa bi sigurno pomoglo da ne oderem dlanove. Biciklisticke gace isto nemam, a nesto i ne mislim da ih nabavljam. Vozim u raznim sortsevima, kako sam raspolozen, nikakvih problema od sedenja nisam imao, sto je i mene iznenadilo :) Dres ne koristim, ne volim sintetiku da nosim pa to ti je. Pamucne majice iskljucivo, budem mokar ***., osusi se uglavnom, meni ne smeta, naprotiv. I kacigu ne nosim, hmm... mrzi me i volim vetar u kosi, 3mm trenutna duzina :) Sve u svemu uopste ne licim na klasicnog biciklistu po PS-u :) A i patike su mi neke na kojima ni pertle ne vezem :)

Poslednja izmena:
Pa i ja tako, stare adidas patike, pamucna majica i jos nekoliko rezervnih u rancu, voda, hrana, vops, caj :d.. kad idem sa zenom onda i neke sitnice za komfor (satorsko krilo, dusek na naduvavanje i slicno) a sve to stane u ranac.. nikakve spec. pedale, gace, sinteticka odela.. je6iga, klosar sam po biciklistickim standardima :d

E jedino bez naocara sa polarizovanim staklima odavno nigde ne idem, ma u dvoristu blejim sa njima koliko su dobre a sama stakla premocna, oslepeo bih odavno bez njih.

Poslednja izmena:
Ray-Ban-Wayfarerray44ban0143-143_LRG.jpg
Ovakve imam cvike :d

Barem uzmi rukavice ako neces ovo ostalo :)

Meni koliko se ispisala desna patika,samo klizi po pedali,leva je takodje izlizana ali ne klizi kao desna

Poslednja izmena:
@oko dijete...
Po meni ako nemate jaku volju, od dijete nema nista.
Najvise sam oslabio kada su me sutnule neke ribe sa kojima sam bio ili sam zeleo da budem :D
Nikav trening nije bio potreban, samo prestanem da jedem, odnosno pocnem da gladujem i sto je najjace, izdrzim.
Skidao sam po 30kg za 3-4 meseca. Poptuno nezdravo, znao sam da ne stavim ama bas nista u usta 7 dana, samo voda.
Pre 2 godine sam se opet lepo ugojio, dosao na 93-94 a visok sam 175.
3 meseca i 20 kg manje. Sutnula me neka cupi, a pritom mi i nije nesto znacila, ali inat je cudo :)
Vise ne gladujem tako da bas nista ne jedem, ali odmah izbacim hleb, slatko, sokove, (alkohol slabo i konzumiram).
Ne jedem nista sto mi se cini teskim, masnim... Porcije su male, obavezno se trudim da cim ustanem jedem, (iako mi se cesto ne jede ujutro), a da ne jedem kasno ovece.
Takodje sam se trudio da imam jedan dan kada jedem samo voce.
Relativno lako sam tako oslabio 20 kg za 3 meseca.

Poslednja izmena:
Pa covek kad ima 30kg viska relativno lako skine bar 10-15Kg :) Otrovi, voda + ko zna sta jos.. uz gladovanje i malo aktivnosti nestane to nekako. Al kad imas 5-10Kg viska to je onda pakao skinuti, posebno tih poslednjih 5Kg, to je ono sve nezdravo iz vinjaka, piva, gaziranih sokova, brze hrane/pekara, slava..zalepilo se i nema nameru da ode :d

Poslednja izmena:
^ dijeta se obicno pocinje kada imas preko 5kg viska :D
Ivan rece da ima preko 180 cm i 62 kg, ja sam jednom sa 175 imao 62 kg, i mislim da sam bio bas mrsav.
Nekako mi je za moju visinu normalnije da imam 69-73 , nego 62, barem mi se cini tako, mada bas dugo nisam imao 62 i sumnjam da cu ikada vise imati.

Dijeta je trauma, bar za mene :d Volim da jedem a i moram, nije placebo, sva sreca pa nemam velike probleme sa izgledom i kilazom ali opet zimi imam i do 10kg viska sigurno (na kraju zime ako ne idem u teretanu i ne trcim) leti samo par kg. I lako nabacim sve to.. mislim da od 7-8. razreda nisam imao ispod 90kg, tad sam poslednji put video kao neke plocice :d Al nije da se sada nesto zalim, osim sto su cirka i pekara u zoru nabudzili spojlere..koje je nemoguce skinuti. Retko ko mi veruje da imam 108Kg sada a 115 zimi jer je to stvarno mnogo za 192-3cm a ne izgleda tako. Ima me preko ramena i ledja + dugacke ruke i jake noge.. valjda tu ode dosta kg.

Pre 5 godina sam isao 6x nedeljno u teretanu, vezbao dosta sa umerenim kilazama, jeo bas malo i vozio bajs.. i onda sam u toku jedne voznje prebledeo i hteo da padnem u nesvest. Cak sam se i smanjio jer je zbog slabe i lose ishrane i svega toga doslo do katabolickih sranya. I tada sam rekao - nikad vise dijeta :smoke: bar ne dok vezbam, trcim, vozim bajs.

Evo u poslednja 3 meseca jedem kao stoka, 4x teretana + 20km istrcim nedeljno (pio sagorevac 2 meseca), povrce, voce, kuvana jaja i ostalo puno proteina, meso (umerene kolicine, ne preterujem) i skinuo sam 7kg a u isto vreme nabacio jos malo misica. Da nisam cirkao bilo bi jos bolje. Ishrana je sve, bez proteina samo mozes da propadnes.

Smrt dijeti :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno