Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Nakon sto sam kupio bajs, sada sam jos vise ubedjen da te velicine bajseva nemaju pretarano smisla.
Ranije me je nervirao nacin obelezavanja bajseva tipa l,xl,xxl i slicno, sto lepo ne pise dimenzija kolika je.
Medjutim, kao prvo ta dimenzija u incima ne govori nista o geometriji rama, te je time vise opisna vrednost nego cinjenica, a drugo, gde nadjose od svih dimenzija bas tu koja ne znaci bas nista. Mnogo vise smisla ima dimenzija, na mom bajsu se ona zove top tube horizontal, i otprilike vam govori koliko cete da se raskrecite na bajsu ili ce vam biti taman.
Sto je dimenzija data sa seat tube lenght, nemam pojma, po toj logici dva ista bajsa, jednom se isece manje ta sipka, ispadne da su razlicite dimenzije a u stvari bajsevi isti samo je manje izvucena sticna.

Ne znam sta sam hteo da kazem ovim postom, ali poenta je da kada je bajs taman, voznja je dosta prijatnija.
Da li moze manji ram od idealnog? Moze naravno, ja sam 12 godina vozio 2 broja manji bajs, sa podosta izvucenom sticnom, sto nije bas previse pametno kad sad malo bolje razmislim, ali eto, moze.

@BogdanB
Vidim pominjes problem u dlanovima, vezano za velicinu. Meni deluje da na ovom vecem bajsu ruke trpe vise nego pre. Nekako mi je to logicno, veci bajs, vise si nagnut napred, veci deo tezine ide na ruke. Na ponici ruke ne trpe uopste, sva tezina je pozadi. Mislis da ces sa vecim bajsem imati manji pritisak na ruke? Ali ja to vise razmisljam na glas, informacije radi, verovatno gresim.

Mislio sam da će veći bajs biti idealan za mene,barem tako piše na onim sajtovima koja je velicina za tebe.

edit:

E ovako,izmerio sam nogu i ispada da je velicina u incima 19.7
Sto znaci da bi ja trebao da jurim 20inca bajs,a ne kao sto sam ja mislio veci. Zato sto sam gledao raznorazne tabele i mrzelo me da merim nogu.
Mozda je i problem u dlanovima zato sto mi je ram veci kao sto je @somi rekao

Poslednja izmena:
Kakav sam bajs video prvo kod nekog lika na Adi, a kasnije i neke ribe na N.Bgd strani kod prevoza za Adu...Jos ja mentol vidim bajs i buljim ko tele, a ne upamtim koja je marka. Bajs nije MTB vec cini mi se drumski, ram je beo, i ceo bajs je odradjen nekako minimalisticki, dok mu je ime utisnuto na ram (sve belo), ona glavna sipka je pljosnata i siroka i tu je utisnuto ime, detalji na njemu su crni. Ima li ko da mu je poznato o kom se biciklu radi, jer nema puno ovakvih bajseva bas deluje skupo, pored ovakvog opisa nemoguce je da niko ne zna :d

Poslednja izmena:
Ovo? Ne odgovara totalno opisu, ali mi jedino pada na pamet.

Nije, vise lici na ovaj samo nisam siguran da je ovaj sportski volan

26944-prius_bike_teaser.png

Probao danas Avalanche u radnji i odmah sam znao da sam zaljubljen u njega :D
Velicina 21,mislim da je dobra

E ovako,izmerio sam nogu i ispada da je velicina u incima 19.7
Čekaj, šta si tačno merio? :) Noga ti je 50 cm? A reče da si visok 195? Kolika ti je glava, crni ti? :D
Koliko je meni poznato, 1 inč = 2,54 cm. Ja sam ~193, kad merih unutrašnju stranu noge (pre par godina), beše oko 90 cm iliti 35 inča.

Lepo sam izmerio po uputstvu sa interneta. Noga je 88cm koje pomnozimo sa 0.66,onda oduzmemo 8 i podelimo sa 2.54

Probao danas Avalanche u radnji i odmah sam znao da sam zaljubljen u njega :D
Velicina 21,mislim da je dobra

Bar mozes i da probas, u celom Va najskuplji nov bajs koji mozes da probas je neki raspad Scout od 33k din :d

Nasao na CB neki video sa Divcibara, znam ljude iz vidjenja sto se kaze ali ih ne poznajem.

Čekaj, šta si tačno merio? :) Noga ti je 50 cm? A reče da si visok 195? Kolika ti je glava, crni ti? :D
Koliko je meni poznato, 1 inč = 2,54 cm. Ja sam ~193, kad merih unutrašnju stranu noge (pre par godina), beše oko 90 cm iliti 35 inča.

Cane, koju ti veličinu bajsa voziš?

To oko velicine bajsa i mene buni, tu sam oko 193 i imam 21,5'' ram i desi se da se istripujem da mi treba veci ram a kad sednem na bajs sa 23,5'' ramom osecam se kao kepec :d Znaci 22'' ram bi bio taman za mene.

Ode i treca unutrasnja za mesec dana :) Popizdeo sam, mnogo toga danas imam da zavrsim po gradu a nemam u steku. A 40c.

Izgleda staklo opet, ne vredi, ne mogu kulovi da shvate kad vikendom nisu podsatrom nego na ulici u gradu :mad: Srce ima na svakom koraku.

Izgleda staklo opet, ne vredi, ne mogu kulovi da shvate kad vikendom nisu podsatrom nego na ulici u gradu :mad: Srce ima na svakom koraku.

Stoka jedna koja izigrava nesto a ustvari su slepci. Znaci istu muku mucimo tokom vikenda,kad treba da se zaobidje,a auta odmah tu iza.

I u NS isto. Somborski bulevar zatrovan staklom celom dužinom. Dva puta sam krpio gumu za nedelju dana.

Cane, koju ti veličinu bajsa voziš?
Ram je 21,5", šticna mislim da je 40 cm, tri spejsera ispod lule, lula pod uglom, riser korman. Istina, prethodni korman je imao veći rise i više mi je odgovarao. Kod ovog mi baš nedostaje da je postavljen malo više. Ili da je bliži telu. Vozio sam ranije i manje ramove (mada na daleko kraćim vožnjama), ali definitivno bih morao mnogo da izvlačim šticnu. Meni je problem što mi je desna noga nekako kraća, pa kako god podesio jedna noga uvek više trpi. Lična procena je da mi najviše odgovara 21-22", ali nije isto za svakoga iste visine.

@Bogdan Ja kad sam merio bila je neka druga formula, ali nema veze. A rekao si da ti za nogu ispada 19,7 u inčima. :)

E to sam i ja primetio na ovom bajsu, posto sada pruzam noge kako treba, leva noga mi kraca. Sve se mislim, tripujem nesto, ali vidim nisam jedini :) . Ne znam sto to, mozda od basketa, desna noga mi odrazna, pa se vremenom napravila razlika. Verovatno je to jako mala razlika u duzini, ali eto na bajsu se oseti.

Ram je 21,5", šticna mislim da je 40 cm, tri spejsera ispod lule, lula pod uglom, riser korman. Istina, prethodni korman je imao veći rise i više mi je odgovarao. Kod ovog mi baš nedostaje da je postavljen malo više. Ili da je bliži telu. Vozio sam ranije i manje ramove (mada na daleko kraćim vožnjama), ali definitivno bih morao mnogo da izvlačim šticnu. Meni je problem što mi je desna noga nekako kraća, pa kako god podesio jedna noga uvek više trpi. Lična procena je da mi najviše odgovara 21-22", ali nije isto za svakoga iste visine.

@Bogdan Ja kad sam merio bila je neka druga formula, ali nema veze. A rekao si da ti za nogu ispada 19,7 u inčima. :)

Kako ide tvoja formula?

Da li se vozite ovih dana po ovim vrućina? Ja nisam seo na bajs jedno 25dana. Uželeo sam se :D, pa odoh sutra rano ujutru da se malo protegnem, dok ne upekne.

Vozi se, al' nije uopšte svejedno.

Kad staneš da se malo odmoriš, znoj bukvalno izleće iz tebe.

O babe nijedne. :D
Vozi se uveliko, jedino što ja isforsiram svaku vožnju, pa moram po par dana da odmaram. Uz malo sreće, ovih dana jedna baš lepa tura.
A odlična vest je da su baterije iz Kine konačno stigle u našu poštu i u narednih 10ak dana bi trebalo da ih imam! Onda kreću malo jače vožnje. Za kraj sezone.
Taman sam i sa kondicijom sve bolji. Posle onih 95 km po vim mogućim beogradskim brdima, praktično nikakvih problema sa nogama.

@Somi Koliko se sećam, jedna noga je uvek kraća, ali su razlike izuzetno male. Ipak, nekad se desi da bude veća, ne znam zašto.
@Bogdan Ima više godina kako sam to merio, pojma nemam šta je pisalo na tom nekom sajtu. :)
Nije ni važno, najbolje da odeš na sajt gde samo ukucaš mere, a on ti izbaci preporučenu veličinu rama.
Još samo kad bi izbacio i preporučenu dužinu šticne, lule... :)

Ja u planu imam jednu turu za sutra, da napravim krug oko Kraljeva. Nemam predstavu koliko ima km, ali po nekim procenama ispod 50km nije.

Pustite vi inče, dajte mere ramova u centimetrima. Ovaj moj krš pasat je 53-53 [od centra pogona do vrha cevi za šticnu- od centra cevi za šticnu do centra cevi za viljušku]. Šticna jeste izvučena dosta [koliko to dozvoljava]. Ali, ne mislim, nego znam da mi je mali ram. 190 cm. Prosto neki bajsevi imaju istu dužinu horizontalne cevi, dok je gornja, tj. "top tube" cev duža, tako da mi te mere u inčima ne odgovaraju.

Ili ako idem samo na joyride, u mom slucaju se krece oko 22-23h na voznju :) Najprijatnije i najmanje saobracaja.

Saobracaja je malo, ali je *******. Sin zeljka mitrovica je za volanom. Voli da skuplja poene tamo gore.

salu na stranu, budala je jako puno u tom periodu, pogotovo leti. ne znam da li svi znate za novu "igru" koju su nasi (ili vec ko) smislili. Srpski rulet. Cilj je rizikovati tudji zivot, a ne svoj. Preko raskrnica na crveno treba proleteti sto vecom brzinom zatvorenih ociju i sa ugasenim svetlima. svaki put pobedjujes, bez obzira da li si zgazio dete, babu ili ipak nikoga.

Osim ove sitnice, slazem se da je nocna voznja fantasticna.

Da li se vozite ovih dana po ovim vrućina? Ja nisam seo na bajs jedno 25dana. Uželeo sam se :D, pa odoh sutra rano ujutru da se malo protegnem, dok ne upekne.
I ja , otkad sam kao bezazleno pao, me boli rame, sada je mnogo bolje, ali me i dalaje boli prilikom nekih pokreta, nije mi jasno sta sam uradio, nikakve ogrebotine, modrice, otoka.
A i temperature su bas uzas, tako da sam u zadnih 20 dana samo par puta vozikao neke kratke ture do grada i nazad. I jutros sam rano izvezao par km, da zavrzim nesto.
Videcu ovih dana da odem malo uvece do reke, Ade, npr.
Moze uvece i trotoarom da se vozi, skoro da i nema ljudi.

Poslednja izmena:
@sub
U principu se slazem, zato vozim uglavnom samo ulicama koje dobro poznajem i generalno sam oprezniji preko dana u svakoj raskrsnici bez obzira da li imala semafor ili ne... Evo bas sad se vratih sa voznje, bas mi je prijalo :)

@cane
Poznata lokacija? Slika nije nesto jer sam slikao na brzinu, al nebitno :)

Hm, Veliki mokri lug? :)

Nazad
Vrh Dno