Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Intesa, uvek prva.
:p

ovo me cudi zato sto je njihovo pravilo da ljudi (ili bar zene) sa decom mogu preko reda. ovo sam licno video u intesi na dusanovcu.

Naravno da cudi :) a ovo sigurno nije rasirena pojava nego improvizacija te sluzbenice :) Generalno imam utisak da im je osoblje fino.

Danas sam otisao do banke i dobio lib zatim iso na:
online.bancaintesabeograd.com
kreirao nalog ukucao lib da bi posle pisalo nepoznat korisnik?

Uh, ne moze bez peripetija. To je meni izbacio kada sam kreirao novi nalog sa pogresnim libom. Kada sam poske uneo ispravan lib, uspeo sam. Korisnik se identifikuje samo lreko liba ostale podatke unosis proizvoljno. Jedine dve stvari koje mi padaju na pamet je da nisu uneli lib u neku bazu... i da zato nije jos aktivan ili da ti kucas pogresan lib. Probaj da zoves call centar.

Uh, ne moze bez peripetija. To je meni izbacio kada sam kreirao novi nalog sa pogresnim libom. Kada sam poske uneo ispravan lib, uspeo sam. Korisnik se identifikuje samo lreko liba ostale podatke unosis proizvoljno. Jedine dve stvari koje mi padaju na pamet je da nisu uneli lib u neku bazu... i da zato nije jos aktivan ili da ti kucas pogresan lib. Probaj da zoves call centar.
Zvao sam call centar,rekli su mi da ce za 24 casa biti aktivan lib,i tek tada cu mocu da se registrujem..

Lib je aktiviran registrovao sam se.Ali moram da sacekam jos 24 sata kako bi bio aktivan "e-banking"
:mad:

Moraš opet do banke. Ja sam tako čekao pa mi dosadilo i otišao do njih, kad ono nešto zapelo sa zahtevom... ponovo morali da šalju. Da nisam otišao, ne bih ni dobio karticu jer oni ne mogu to sve da isprate sami.

Kod Intese jave na mobilni kada stigne. A meni nije dobro unela broj telefona, pa kad sam.otisao da proverim kartica je vec cekala par dana kod njih :D

Unapred da se izvinim što preusmeravam temu ali mislim da je potrebno da ljudi znaju za alternative. Ako nemate tekući račun ili ebanking kod Intese tj. ako niste vezani za njih ni na koji način, bolje rešenje je Erste Poklon kartica (Visa Electron). Nemam nikakve koristi od toga što je preporučujem, niti sam povezan ni na koji način sa pomenutom bankom nego pričam iz ličnog iskustva, progledao sam posle Intese.

Prednosti Erste Poklon kartice u odnosu na Intesinu internet karticu:
- kartica vam se izdaje u roku od 15-20 minuta od popunjavanja zahteva na šalteru i njome možete odmah plaćati
- uplaćujete uvek u dinarima (ne jurite menjačnicu i ne kupujete po Intesinom kursu)
- možete uplatiti sa bilo kog uplatnog mesta ili preko ebankinga, ili vam može i neko treće lice uplatiti (kartica dobija svoj broj računa za koji nije potrebno ovlašćenje za uplatu obzirom da je dinarski račun u pitanju, samo naglasite da vam daju i broj računa prilikom izdavanja a možete ga dobiti i preko telefona naknadno)
- možete je koristiti i za plaćanje na POS terminalima (Poklon kartica, jelte)
- ako kojim slučajem imate i ebanking kod Erste banke, možete prebaciti novac u bilo koje doba dana i noći i taj novac vam je odmah dostupan (devojka ima račun kod Erste i prebacuje mi novac na karticu kada mi je hitno potreban)
- stanje na kartici možete saznati telefonskim pozivom call centra, nemorate da idete do banke
- kartica podržava 3-D Secure tj. Verified by Visa, dodatni nivo zaštite u vidu passworda koji definišete prilikom prvog korišćenja i unosite kasnije prilikom plaćanja, pored CVV broja (neki sajtovi zahtevaju ovo)
- kao i Intesina kartica, kartica normalno radi na PayPalu. Telefonskim pozivom call centra možete da saznate verifikacioni kod za PP

U praksi, nakon izdavanja kartice nijednom nisam imao potrebu da odlazim do banke, sve završavam na daljinu.

^^
Hvala na informaciji. Veoma korisno i mnogo bolje nego kod Intese ;)

Nema mesečnog ni godišnjeg održavanja, od dodatnih troškova banka uzima 1.5% provizije od transakcije a imate i kursne razlike ako se plaća karticom u stranoj valuti.
Ne ostavlja se ni depozit prilikom izdavanja kartice, samo je minimum za uplatu 1000 dinara, od čega vam kod prve uplate naplate 150 dinara za izdavanje same kartice.

Info sa sajta banke http://www.erstebank.rs/rs/Stanovnistvo/Kartice/visa/VISA_poklon_kartica
Info o Paypal-u i Poklon kartici http://blog.erstebank.rs/sadrzaj-bloga/koje-kartice-erste-banke-koristiti-paypal/

Ti već imaš tekući račun kod Intese, pretpostavljam :)

Možda ko nema ništa kod inteze ....

+1

Jedinu prednost koju ima ova Poklon kartica Erste banke je što mogu druga lica da uplaćuju, a ne samo vlasnik. Dobro, i to što se momentalno dobija. Ali to se jednom radi.

Mislim, zvanje da bih dobio PP verifikacioni kod... Čemu to kada ja to kod Intese mogu odmah da vidim na sajtu? Mogu i da prebacujem novac sa računa na račun i istog trenutka mi je dostupan. I čemu uplata u dinarima (to može i kod Intese) kada ionako pri plaćanju ti vrše konverziju u valutu kojom plaćaš po NJIHOVOM kursu? Po čemu se to razlikuje od principa kod Intese?

Realno, kartice funkcionišu po sličnom principu. A Intesina ima prednost jer ima još mnogo mogućnosti kada je tu (besplatni) ebanking.

Onda mi je tačno 150 din + 1.5 % skuplje od inteze :) :)

Hehe :D

Poslednja izmena:
Ti već imaš tekući račun kod Intese, pretpostavljam :)

Da, dosta stvari koristim intezino ....

Ali, mislim i da onaj ko nema ništa kod inteze, može da koristi Visa Internet pod istim uslovima kao ja.

Dakle, nikakva održavanja, nikakvi procenti, nikakvi obavezni depoziti, i ne košta izdavanje tih 150 dinara.

I ovo
- uplaćujete uvek u dinarima (ne jurite menjačnicu i ne kupujete po Intesinom kursu)
mislim da nije PLUS nego MINUS jer ti oni opet diktiraju kurs, koji verujem da je lošiji od menjačnice. A na Intezin možes samo evre da uplaćuješ, pa možeš/imaš priliku da se snadješ i da kupiš i jeftinije, ako znaš nekog da menja evre, ili radiš na takvom mestu da ti se pruža prilika da kupuješ po nižem kursu otd itd itd ...

- možete je koristiti i za plaćanje na POS terminalima (Poklon kartica, jelte)
ovo ne može, jer je Internet Only kartica, ali ko hoće i ovo, tu je uvek Visa Electron, za koju važi SVE što je ovde napisano i za Internet karticu, plus ima magnetnu traku za POS .... doduše, tu je kontra efekat, pošto je devizna, naravno, ako plaćaš u Srbiji, onda će ti devize sa kursa menjati po nižem kursu, ali to je opet možda manje od onih 1.5 posto koje uzima erste ....

itd itd .... uglavnom, treba sve dobro pretresti kod izbora ....

Ima li nekih troskova skrivenih kad se otvori racun i uzme ta erste kartica ?

Rekoh još u prvom postu, za one koji nemaju tekući račun i ebanking kod Intese. Zamisli korišćenje Intesine kartice iz ugla takvog korisnika...

Za svaku uplatu moram da stojim u redu u Intesi i moram da kupujem eure prethodno (bilo u menjačnici, bilo u Intesi prilikom uplate) pošto je devizni račun u pitanju. Kada bih plaćao u dolarima (kod mene je otprilike 50:50 odnos plaćanja EUR/USD), opet bih imao konverziju po kursu banke, ne gine konverzija. Da mi uplati neko treći, nemože... Ne znam da li je moguće preko ebankinga Intese da ti treće lice prebaci na Internet karticu, može li neko da potvrdi?

Nije me mrzelo, sad sam zvao Intesu da se raspitam oko kartice. Lepo od njih što sada ne traže depozit, kao ni za održavanje kartice ALI kažu da se prilikom transakcija rezerviše 4% do 6% iznosa transakcije zbog kursnih razlika.
Na pitanje, šta se posle proknjiženja dešava sa tom provizijom i od čega zavisi koliko ona iznosi, odgovor je bio da zavisi od toga u kojoj valuti plaćate, i da nakon proknjiženja transakcije banka zadržava tu proviziju, minimalno 4% do 6%.

Iz ugla takvog korisnika kartice su identične. Jedino što drugo lice može uplaćivati na Erste karticu. A opet, može se besplatno dobiti ebanking gde se stvari značajno menjaju u korist Intesine kartice.

Ne znam da li je moguće preko ebankinga Intese da ti treće lice prebaci na Internet karticu, može li neko da potvrdi?

Ne može. Na karticu uplaćuješ samo to. Ali ti može poslati novac na dinarski račun elektronski, pa ti prebaciš na devizni, isto elektronski.

Nije me mrzelo, sad sam zvao Intesu da se raspitam oko kartice. Lepo od njih što sada ne traže depozit, kao ni za održavanje kartice ALI kažu da se prilikom transakcija rezerviše 4% do 6% iznosa transakcije zbog kursnih razlika.
Na pitanje, šta se posle proknjiženja dešava sa tom provizijom i od čega zavisi koliko ona iznosi, odgovor je bio da zavisi od toga u kojoj valuti plaćate, i da nakon proknjiženja transakcije banka zadržava tu proviziju, minimalno 4% do 6%.

Nikada se nije ni uplaćivao depozit. To je u Reiffeisen banci. Bilo je 20e.

Rezerviše se malo preko, pa se ta rezervacija vrati na karticu nakon proknjiženja. Banka ne zadržava ni 1cent (dobro, toliko precizno ne mogu da tvrdim, ali recimo da je tako). Čak mi se dešavalo, zbog razlike u kursu, da mi vrate i više nego što je potrebno nakon proknjiženja.

I još jedna stvar. Otvaranje tekućeg računa je besplatno i ne naplaćuje se provizija ukoliko na njemu nema para.

Poslednja izmena:
Nema mesečnog ni godišnjeg održavanja, od dodatnih troškova banka uzima 1.5% provizije od transakcije a imate i kursne razlike ako se plaća karticom u stranoj valuti.

Sto rece MM onda je 1.5% skuplja (nisam znao ni da neko ima vecu proviziju od Raiffeisena za kartice!) + kursna razlika :) Vecina izgleda ima evre pa je dinar dodatni trosak - a nestabilan kurs dinara da ne pominjem.

Kod Intese mora da se kombinuje, da se zna sta moze/ne moze i kako moze. Recimo kako da se izbegne limit podizanja kad ga je bilo, kako da se izbegne mesecno placanja za dinarske racune... itd.

Poslednja izmena:
Za depozit sam pomešao sa Reiff. bankom, moja greška, davno sam imao Intesinu karticu pa sam pomešao.

Ponovo sam zvao Intesu, ovaj put sa drugim operaterom razgovarao. Po njenoj priči, banka rezerviše 6% preko iznosa ako se plaća u nekoj drugoj valuti pa se nakon par dana, kada se proknjiži plaćanje, vraća razlika do kursne razlike nastale u tom periodu, a ako se plaća u EUR onda nema rezervacije tog iznosa preko.

Pitao sam na kraju direktno, ako imam na kartici EUR i plaćam u EUR, gde je tu zarada banke i koliko ona iznosi. Kaže da u tom slučaju nemaju zaradu, što se ne slaže sa pričom prethodnog operatera a ni sa filozofijom banke kao institucije, da na svakoj usluzi treba zaraditi :)

Ko ima tekući/ebanking kod Intese, ova kartica je sjajna stvar. Ja imam tekuće račune sa ebankingom u dve banke, ne bih da plaćam i održavanje računa i u trećoj. Pretpostavljam da nemože besplatno da se ima dinarski tekući račun na koji bih mogao da prebacujem pare sa drugih računa, pa da preko ebankinga to prebacujem na Internet karticu?

gde je tu zarada banke i koliko ona iznosi.
A zapitaj se gde je zarada banke kad platiš karticom u bilo kojoj prodavnici gde platiš 1000 dinara i skinu ti 1000 dinara sa kartice/računa?

Kaže da u tom slučaju nemaju zaradu,
Dal moguće da je tolika ćurka?

Poslednja izmena:
Tu proviziju plaća vlasnik prodavnice, i do 3% ;)

Baš tako.
Benzinske oumoe 1 %.
I verovatno veliki lanci sa mnogo prometa 2 %.
Ostali 3 %.

Onaj kod kog si kupio online, TAJ plaća zaradu banke....

ne mogu da verujem šta su sve u stanju da nalupaju operateri ... "mi nemamo zaradu, mi radimo jer vas volimo" ... :facepalm:

Zato banke vole kada plaćaš kreditnom, naplate njemu 3 posto, i tebi kamatu na dug 2-3 posto .... I tamo i vamo imaju zaradu.

Gde je onda zarada kada se koristi Internet kartica i plaća u EUR? Da li je moguće da im je zarada samo u tome što vrte naše pare, bez obzira na visinu transakcije?

Vrh Dno