Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve u svemu jadno je to da nova generacija ne pruža fleksibilnost prethodnih i da u najboljem slučaju postiže uporedive rezultate. Neću bre da gubim vreme na pronalaženje kombinacija napona, strapa, uncore kloka i ostalih asinhronih podešavanja koji će pružiti performance koje malo dete sa prethodnim generacijama realizuje out-of-the-box. Neka vam zvuči apsurdno ali ja kao entuzijasta hoću svedenu ploču što se tiče podešavanja na nekoliko osnovnih parametara i procesor kojem se ne treba previse prilagođavati da bi se iz njega izvukao maksimum. Ovo je postalo smešno, nikad više parametara koji su na raspolaganju krajnjem korisniku, a sve zbog toga što se situacija jako razlikuje od primerka do primerka pa je prosto neophodno baviti se sa toliko parametara kako bi se nešto postiglo. Za mene lično je ovo neuspeh, bez obzira što procesor i cela platforma poseduju odličan kvalitet i dobre performanse. Od novih proizvoda se očekuje da donesu nešto više i kvalitativno i kvantitativno i kada proizvođač ne odgovori na takve zahteve ili očekivanja proizvod se može posmatrati kao neuspeh. Naravno nastupam sa pozicije zaljubljenika u računarsku tehniku i ne mislim da iste zaključke treba da ima regularan korisnik.

Poslednja izmena:
Vidim da je tema pomalo zamrla....kupaca za Haswell na sve strane....
Inache Reckoner je uz interakciju uspeo da potera CPU stabilno na 38x120....a persona br.2 ochigledno nije spremna za saradnju....iako sam ja zvao i na Skype....i kucao par puta....pa se odjavi covek....odmah...ali neka....docice on sam do nekih rezova ....ili uz pomoc Mesije...
Uostalom....X puta sam prosao tako u zivotu...hocesh da pomognesh i n.j..sh

ako se odnosi na mene kao sto sam ti rekao u privatnoj poruci frka mi je velika oko posla, nemam trenutno vremena mnogo, sad ti kucam sa posla, probacu za vikend cak u petak ako uhvatim vremena.
u medjuvremenu posto imas msi plocu okaci par screenshotova molim te(znam iako si mi rekao sve preko skype-a) pomocice mi slika mnogo da vidim tacno sta si podesavao,

btw skype preko telefona ti prekida strasno, jedva sam te razumeo ali sam shvatio sta si hteo da kazes.
bicemo jos u kontaktu nadam se da razumes :) i puno hvala svima koji hoce da pomognu i vec jesu

slazem se sa moderatorom, mnogo cackanja za neki iole dobar oc

EDIT: sto se skype-a tice necak(6god) koristi tablet moguce da je ostao upaljen na istom tako da..

Poslednja izmena:
Danas (sad vec juce) sam brzinski testirao Haswell-a 4430 na B85M-E33 ploci - tacnije pustio prime95 SmallFFT nekih sat vremena, u otvorenom kucistu bez ukljucenih dodatnih ventova. Ambijentalna ~25 C, u prime-u najhladnije jezgro 72 C, najtoplije 77 C, sve to na box-u...
Ps. Box je bio apsolutno hladan na dodir, jedva mlak.

upravo testiram 4570 u istim uslovima, i situacija je daleko losija, sto se temp tice:
najhladnije jezgro 85 C, najtoplije 94 C.

Generalno Haswell nije overklokerski san ali za neke ozbiljnije stvari je ipak napredak..

svp.jpg

Neću bre da gubim vreme na pronalaženje kombinacija napona, strapa, uncore kloka i ostalih asinhronih podešavanja koji će pružiti performance koje malo dete sa prethodnim generacijama realizuje out-of-the-box.

Ovde ima istine. Da govorimo o ekstremnom overkloku, pa ajde, ali ako treba tri dana da potrošiš da bi postigao overklok u granicama normalnih očekivanja, onda stvarno.....

Tri dana samog OC-a, a koliko još čitanja po netu?! Tri nedelje! :d

Velikom broju ljudi je to bitno. Gledano sa ekonomske strane, svako veče koje provedem na forumu, ja izgubim, tj. propustim da zaradim, bar 10 evra. U realnosti i više, ali aj' da kažemo deset. Dobro, postoji tu i faktor zadovoljstva, jer volim da visim po forumu, a ne volim da radim. :d

Ali, zaista, zbog čega bi neko provodio dane na forumima da bi naučio kako da izvuče, reda veličine, 10% performansi iz procesora. To baš i nije dobar odnos uloženog (vremena) i dobijenog (performanse). Pogotovo ako taj neko dobro zarađuje; ako misli da uštedi tako što će OC-nuti slabiji procesor, zapravo je na šteti, jer ga je preplatio, uzimajući u obzir uloženo vreme.

Sasvim je druga priča za onog ko se bavi sportskim OC-om, jurenje rezultata, izvlačenje maksimuma iz hardvera... To ima smisla kao i svaki drugi hobi. A meni, pošto imam druge hobije, odgovara da bude kao onda kada sam kupio Allendale. Tada sam za jedno veče (i pet minuta razgovora telefonom sa Spacemasterom) nasvirao procesor na 3.2 Ghz, ostavio stres testove preko noći i završio posao.

uhvatih jako malo vremena, probao sam sa strap i bclk malo da diram i ne stabilan je sistem, nisam uspeo da prodjem ni aidu na 20min u subotu uvece cu okacim par screenova
malo sam cackao po netu i nasao da ovaj moj batch number "l310b479" decko vozi sa ovim podesavanjima "4750MHz/ 4GHz Uncore, 4C/4T, SPi32M @ 1.375v."
i jos jedan
na 5GHz ne zna se koja voltaza ali je na fraznom hladjenju tako da predpostavljam 1.45+v

nadam se da ce sledece nedelje napokon stici CLU iz nemacke pa cu imati vise prostora sa voltazom

PS. na msi hq forumu sam iskopao da bios i nije toliko stabilan kad se igra sa bclk-ok trebalo bi sledeca beta to da sredi i jos neka podesavanja i odstupanja u adaptive modu

edit: inace Msi forum je totalno beskoristan... bas razocarenje.
da mogu ponovo da biram plocu uzeo bih gigabyte OC ili Hero

Poslednja izmena:
koliko je realno bez zezanja i provedenih duze od 5 minuta u BIOSU izvuci 4200MHz sa nekim Hyper 212+ coolerom? Mislim na Linx stabilno a temperatura neka ide i na 99C samo da ne trotluje? Cenim da mi je i 4,2 Ghz dosta.

Na msi imas oc dugme koje je isto kao kad stavis na 1.2v i x42 ostalo na auto eventualno podesis xmp i to je to
Probao prolazi prime 14h blend small itd, aidia occt

Temp su od 33do70c u realnom radu na kompu i malo igranja, linx ide dosta visoko 88c kod mene max 92c

Hvala, mogu onda na miru kupiti to. Na tih 4,2Ghz ce 4670k raditi kao 3570k na 4,4Ghz sto se performansi tice. Ako iscupam 4,3Ghz tim bolje.

Sto bi menjao 3570k :) koji je svakako daleko hladniji CPU :-D

Ko kaze da cu menjati 3570K, menjam ovaj i5 750 ;)
3570k i quadro su za sljakanje, ovo je za zadovoljstvo.

:-D sve jedno bacanje para :-D kada 3570k moze sve to isto pa i vise uz OC :-D moj 3570k 4.0 temp 57C u stability testu sa Blizzard T2 hladnjakom koji realno nije ni za K :-D E sada ako zelis malo da se zezas onda ok , i ja sam hteo da uzmem hass iz sprdnje ali definitivno sam odustao posle svega sto sam video na internetu...

Poslednja izmena:
Pa sto nisi uzeo P55 plocu odmah?
Mada procesor nije dovoljno jak da gura 2 grafike, igrao sam se ja malo sa 2x7950.

@GoranM

Kapiram da vec imas Ivy pa bi da promenis da se osvezis da ne bude jos jedan.
To je verovatno jedan od razloga..
4670K koliko sam video nije los procesor i dosta ljudi je sa njim uspevalo da postigne visok OC potencijal.
Sve zavisi da li ce ti Haski sluziti za rad ili za gaming jer za gaming je bolje da imas sto visi klok zbog min fps-a!
Planiras SLI?

Da, za sada stoji neki "manji" sli GTX660/760 + 4670K.

Poslednja izmena:
ok nisam imao bas strpljenja zaklao sam i3 3225 ziletom i mogu reci dok se zilet ne zavuce ispod ihs-a je tesko cim on prodje treba par minuta evo nekih slika

ps. probao sam sa stegom i cekicem ali cini mi se mnogo treba da se lupa primera radi 3-4x jace neko kad se ukucava ekser u zid za sliku i nista, ovo je mnogo sigurnije bar meni jer imam pazljive ruke, kad stigne CLU radim 4770k
IMG_20130720_185407.jpg
IMG_20130720_190305.jpg

prvo ziletom, pa karticom da odvojim ihs

ima mala ogrebotina na pcb-u od zileta tanka kao dlaka i povrsinska samo sam skinuo lak evo vidi se malo ovde na poslednjoj slici

IMG_20130720_190403.jpg

Poslednja izmena:
Reče ja da je lakši metod!
Bilo bi dovoljno da si samo malo zarotirao IHS, nije potrebna kartica. I lakše je krenuti sa ćoška nego ravno kako si ti, zato ti je i išlo teže.
Ali za 4770k pazi, jer 3225 nema ništa pored jezgra a prvi ima!

A ogrebotina je jer si ili ugurao sečivo pod uglom (čošak sečiva prvi) a treba ravno, ili si rotirao žilet; što nije moralo ali ne mari. I nikako pomerati sečivo u stranu kao da se seče već se samo gura i vadi ravno, kao neka druga operacija ali nećemo o tome... :-devil-:

Poslednja izmena:
krenuo sam od coska, nego nisam okacio sve slike. prvo sam napravio rez okolo pa onda cosak pa polako okolo, probao sam da zarotiram medjutim nije bas islo najbolje,
sto se tice cekica i stege, pa nije mi bas prijatno da ga lupam cekicem.

edit: zagrebao sam ihs tako sto kad sam poceo okolo da pravim rez malo mi je zakacio pcb nista strasno kao sto se i vidi samo sam lak zagrebao

@GoranM
Sve zavisi da li ce ti Haski sluziti za rad ili za gaming jer za gaming je bolje da imas sto visi klok zbog min fps-a!

PCBeast, ovo sto si rekao je generalno vazilo upravo do Haskija, kod njega je najvece unapredjenje u gamingu bas i vezano za min fps, i to cak nevezano za klok jer je arhitekturalno bitno drugaciji/kompleksniji chip, koji je izmedju ostalog i dizajniran tako da bude strasno efikasan i na nizim klokovima. Ranije sam pisao na ovu temu u threadu i komentarisao kako sam primetio izuzetno visok FPS u npr C3 single i multi na mestima koji su poznati po dropovima i na najjacim setupovima i iako sam stabilan na 4.4 sa ovim primerkom, vec na suvom defaultu rez je prakticno isti i iz jedne 7970 cedi se 100% s lakocom, cpu naprosto trazi jaci GPU i to se vidi.

Evo jednog primera, novi Company of Heroes 2, CPU bound igra, i impresivan rezultat sa Haswell-Titan kombinacijom, neverovatno ali na medimum setovanjima haski izvlaci maksimum iz Titana na svega 2.5GHz nakon cega vise nema skaliranja! Na maksimum setovanjima iz Titana izvlaci 100% na default taktu, a negde od 3GHz i nize tek pocinje lagani pad, sto je jos uvek sjajan rezultat.

Citat sa techspot-a: "Effectively what this means is that the Core i7-4770K can push the GTX Titan to its limit in CoH 2 at just 2.5GHz"

CPU_05.png

Ok ali to je samo CoH2, sta je s ostalim igrama? Mene sad zanima kako se haski artihitektura ponasa sa SLI i CF confama.

Niko se nije zabavljao undervoltom ? To mi je malo cudno posto snage ima na pretek medjutim bilo bi kul videti koliko moze da se spusti v uz spustanje frekvencija za ~1ghz i iskljucenje turbo boosta.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno