Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Btw ima lepo resenje-nek ponude jeftine igre na liveu i niko nece kupovati disk based games.

To je ono sto su u Sony i skontali. Digitalna distribucija postaje dominantna i jos je mogu dodatno pogurati nizom cenom tako da DISK BASED GAMES kupe samo kolekcionari i onda ih ni nema polovnih u opticaju. Po meni marketing za cistu desetku, prvo placene recenzije za eksluzivu, a onda prica o disk based games koja je dobila najvecu ovaciju kao da se radi o ne znam ni ja cemu.

Kupite digitalnu kopiju za PS4 i naravno da cete tu i tamo morati da odradite online verifikaciju.

Ocekujte od Blizzard igrara za PS4 da ce traziti konstantnu vezu sa internetom bila disk ili digitalna kopija, a to ce poceti da praktikuju i ostali.

Na kraju cete videti da izdavaci traze isto od obe konzole samo jedni imaju odlican marketing, a drugi jadan.

Ne znam na koji način ti ugrožavaju prava. Sistem gde se kupuju diskovi je za prošli vek. Vezivanje za acc licence je sasvim normalna i dobra stvar za sve strane. Sad druga stvar što m$ za xbox one traži i licencu i disk, što jeste po meni apsolutna budalaština.

Puna cena disc-based igre kad se pojavi u ch je 75-80chf. I kad je kupim ms treba da mi odredjuje sta cu sa njom raditi? Da je tako ne bih nikada kupio disk.

Hoću da kažem da bi disc-based igre trebalo kompletno da pređu u zasluženu istoriju, ovoga puta i jedni i drugi su propustili voz da to urade na vreme.

Steam je vec imao istragu i evropska komisija je donela odluku da je dozvoljena preprodaja licenci sa steama:
http://curia.europa.eu/juris/docume...EN&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=5252243

Ako online prodaja igara bude velika jedina opcija za kupce konzola, ms i sony kao firme sa dominantnim polozajem na oligopolarnom trzistu ce sigurno biti predmet istrage i na kraju kazne. I mozda su bas zato resili da zadrze diskove, da im niko ne bi ceprkao sta rade na online servisima jer kupci imaju alternativu.

Ma bice fora sad das 46 a kad ti donesu konzolu jos 4-5000 zbog razlike u kursku evra na neki dan.

Poslednja izmena:
I onda posle te donesene odluke se više nisu oglašavali, nije ek nikakav faktor, niti znači da su u pravu, pošto birokratija nikada nije bila dovoljno stručna da isprati tehnologiju 🙂

Pre ce biti da cekaju da prosire istragu. Sta je jedan steam u odnosu na konglomerat 🙂 Btw nema tu birokratije, kad ti se nesto proda, imas pravo time da upravljas tako da eu ne prihvata drm kao ideju. Zato ce biti zanimljivo za xbox one- od drm-a pa do kinecta, vec se pominje da ce biti veoma zanimljiv za istrage u eu.

Igre na diskovima treba da idu u penziju. Mnogo je svima jednostavnije kad je sve digitalno. Ali je red da se neko seti da reguliše to da ono što kupim mogu da prodam. Ako igra košta isto ili slično kao da je disk u pitanju, ne sme biti razlike.
Steam-u gledam kroz prste, jer se ne sećam kad sam nešto platio preko 7,5€ (i to za naslove koje sam igrao satima i satima). A imaju i konkurenciju, za PC ima puno prodavnica, sa najrazličitijim DRM politikama, neretko postoji izbor pri kupovini.

Ovde se prica vrti u cudnom smeru. Ima onih koji su protiv diskova, koji su za cloud i skidanje te iste igre sa neta (aka steam), pa sta se onda koji djavo mnogi ljute na Xbox sistem verifikacije i downloadovanja? Razumem da se ljute oni koji vole najprostiji sistem, ubaci disk i vozi, ali ove druge stvarno ne razumem...
Meni je realno muka ziva da skidam 15-20gb (nemam neku konekciju) sa Steama kad hocu da nesto da odigram, lakse mi da ubacim disk i instaliram odmah, ali nazalost daleko su isplativije digitalne akcije nego fizicki diskovi (a i nema ih za neka izdanja), tako da uzimam sta je isplativije.

Meni je realno muka ziva da skidam 15-20gb (nemam neku konekciju) sa Steama kad hocu da nesto da odigram, lakse mi da ubacim disk i instaliram odmah, ali nazalost daleko su isplativije digitalne akcije nego fizicki diskovi (a i nema ih za neka izdanja), tako da uzimam sta je isplativije.
khm.... ubaciš disk u šta na pc-u? ja nemam optički drajv već godinama, ljudi živimo u 21. veku, kakav dvd, kakav blu ray, kakvi bakrači? pod 2. na steam-u skineš jednom i bekapuješ, posle instaliraš za minut. helooooooooooooooooo

Oki, a sta radis kad hoces da se vidis sa ortacima i kad zelite nesto da opikate? Svako nosi svoj hdd? Priznaces da je lakse da ponesem diskove nego da se zezam sa acc-om u gostima. I sta ako se nekome svidi neka od igara i zelimo samo da se razmenimo na nedelju-dve?

Smeta mi kod Microsoft-a njihov stav. Smeta mi to što je Xbox 100€ skuplji. Smeta mi što Kinect mora stalno da bude uključen. Smeta mi što ništa bez Live Gold-a ne mogu da uradim (mada vidim da je i Sony krenuo u tom pravcu). Smeta mi što hard ne mogu da zamenim (500GB je malo, meni je 250GB na x360 bilo popunjeno, dok nisam pobrisao sve igre koje sam pozajmio/poklonio, a sad će biti po 4-5 puta veće). Ne smeta mi online provera, ako je tačno da mogu da sa 10 ljudi delim biblioteku (tačno bih kupovao jednu igru godišnje u tom slučaju). A najviše mi smeta ubijanje igara nezavisnih studija (iako su u startu po tome mene osvojili, Braid, Limbo, Castle Crashers, Super Meat Boy, Splosion Man, Shadow Complex... su vrhunski naslovi, koji su, koliko znam, prvo za kutiju izašli).

Sviđa mi se Kinect 2 (iako mi kec skuplja prašinu, i verujem da se to ne bi promenilo, ali je zanimljiva sprava, daleko ispred Sony-jeve varijante). Sviđa mi se gamepad (koji koristi normalne baterije, Eneloop traje preko mesec dana sigurno).

Ekskluzive me nisu nešto oduševile za sad, The Witness mi od njih deluje najbolje. I Quantum Break može da bude odličan.

Oki, a sta radis kad hoces da se vidis sa ortacima i kad zelite nesto da opikate? Svako nosi svoj hdd? Priznaces da je lakse da ponesem diskove nego da se zezam sa acc-om u gostima. I sta ako se nekome svidi neka od igara i zelimo samo da se razmenimo na nedelju-dve?
Ako mogu da podelim igru sa 10 ljudi, drug može da skine šta ćemo da igramo, da bude spremno kad odem. Ne moram da nosim ništa.

To sam već radio sa Steam-om. Ionako gde god da krenem, treba mi bar 45 minuta da stignem. Za za skidanje igre treba sat i po možda (mislim na Steam varijantu, valjda će se povećavati i dalje brzina neta, da isprati veće igre).

Poslednja izmena:
Spominjano je da ce biti partial downloads na Soniju, tj. neces morati da skines celu igru da bi je poceo igrati.

Kada je igranje sa ortacima na jednom mestu konzola nema alternativu. Ali mi se slabo igramo tako da se svi nadjemo na jednom mestu. Moji ortaci ne igraju igrice, ***a. A oni ljudi preko neta sa kojima igram mi nisu ortaci u stvarnom zivotu tako da mi to ne predstavlja problem.

Meni se dopadaju pogodnosti koje mi pruza digitalna distribucija kao i cena (doduse na popustima). Naravno da bih voleo da mogu da menjam igre ali mislim da to nije izvodljivo. Ako bude menjanja cena ce biti zakovana na 50 evra svo vreme, nece biti popusta. To je sa jedne strane dobro ali ja sam ipak delom i hrcak, volim da skupljam te virtualne stvari a sa cenom od 50 evra ja to ne bih vise bio u mogucnosti.

Znaci, izmedju menjanja digitalnih igara od 50 evra i zakljucanih igara od 10 evra, ja biram ove druge.

Edit: Inace nalog na forumu sam otvorio da bih bio u mogucnosti da koristim oglase (pre toga nisam imao potrebu za nalogom na ovom forumu a i bio sam klinac). Ortak mi je trazio nesto da mu prodam pa su mi zato trebali oglasi. Sto se cisto mojih potreba za oglasima tice, ne secam se da sam ikada ista prodao na ovom forumu a i generalno. Nisam u fazonu da prodajem moje stvari drugima, niti da kupujem polovno. Isto vazi i za igre.

Poslednja izmena:
Bolje je za 50€ kupiti 10 igara. Ali to sigurno neće biti slučaj nigde sem na Steam-u, koji ću i u sledećoj generaciji sigurno preferirati (a kad budem kupio konzolu, ona će služiti za naslove kojih na računarima nema).

Tu jeste problem i zato ces ti disk platiti 60$, a digitalna ce biti 40$.
Dobro je kad postoji izbor pa uzmes sta ti odgovara, samo sto ce svi bataliti diskove jer to izdavacima odgovara.

Ovi sto kupe igru cim izadje, predju je i prodaju za 20$ su u minusu 40$ i nemaju igru. Takvi cu kupovati digitalnu jer im dodje na isto gubitak ali i dalje imaju igru i onda ti nemas od koga da kupis polovnjak.
Onaj koji ceka da kupi polovnu igru za 20$ nece da je kupi za 60$ jer mu je to skupo ali za 40$ odma u startu ili mozda pola godine kasnije za 30$ vec hoce.
I eto izdavac je dobio 70$ umesto 60$, a ako se radi o igri koja bi dobila i treceg vlasnika to im je jos dodatni profit i zato ce diskovi da zamru.

Popusti nece biti kao na Steam ali ce statiskita odraditi svoje i tako ce formirati cene...

koliko ja shvatam ps i xbox idu u pravcu da budu steam. da jednog dana i tamo uzimaš igde za 100 dinara ili 0.8 evra. ako ne bude tako onda truba. ja sam bre oba alana wake-a uzeo za 100 dinara na steamu, neko ko je to kupio za xbox 360 je platio koliko? 100 evra? ma hajte molim vas...

ljudi, zar vam nije bolje da za 50 evra kupite 10 igara i da budu stalno vaše, nego da kupite JEDNU i da je 10 puta menjate...

Aaa naslovi se ne prodaju za 5eur, poledaj koliko je gears of war 1 posle svih ovih godina na liveu.

To g@w- i dan danas volim da opikam fifu nakon futbala sa drugarima il neku tabacinu 🙂

A sto se tice deljenja igara, treba videti kako ce to izgledati u realnosti. Na konferenciji su pominjali clanove porodice a posle su to promenili. Za sad sam imao priliku da shareujem samo ps3 igre na psn-u i tu je bilo max 4 korisnika al su diskovi bili mnogo prakticniji.

To kriminis: samo mi reci koji nov naslov mogu da kupim na psn-u toliko povoljnije? The last of us i na uk i ch nalogu me u paru kostaju kao u radnji - 40£/70chf

Poslednja izmena:
to zato što im zinulo d*pe za pare.

kako ću ja da igram svoju igru koju sam kupio na steamu ako odem kod nekog da igramo zajedno. napraviću bekap, snimiti na usb, prekopirati kod njega i igramo. fino, kulturno, jednostavno.

da li ću da dam nekom igru koju ja imam? kupiću mu gift pa nek se igra, isti mi đavo a dao mu disk a dao mu kod...

drm koji ima box je odvratan, ali ps3 će imati isto, nemojte se varati.

khm.... ubaciš disk u šta na pc-u? ja nemam optički drajv već godinama, ljudi živimo u 21. veku, kakav dvd, kakav blu ray, kakvi bakrači? pod 2. na steam-u skineš jednom i bekapuješ, posle instaliraš za minut. helooooooooooooooooo

A na sta da bekapujem, na hdd? Znaci da moram da je imam " u rezervi", a to je cela poenta igre na disku koji sam mogao da imam in the first place. Inace, bluray je i te kako aktivan a tek ce i dalje da bude kada zazivi 4k standard i prostor se poveca na ~100gb drajvove i ko zna koliko jos. To sto smo mi pirati ne znaci da diskovi ne postoje, vec naprotiv, bilo kakav kvalitetan izvor filma ispod originalnog mastera je bluray izdanje, a ne kojekakve uzasne iTunes digital download kompresije. Opticki diskovi su itekako zivi i bice jos dugo.

A na sta da bekapujem, na hdd? Znaci da moram da je imam " u rezervi", a to je cela poenta igre na disku koji sam mogao da imam in the first place. Inace, bluray je i te kako aktivan a tek ce i dalje da bude kada zazivi 4k standard i prostor se poveca na ~100gb drajvove i ko zna koliko jos. To sto smo mi pirati ne znaci da diskovi ne postoje, vec naprotiv, bilo kakav kvalitetan izvor filma ispod originalnog mastera je bluray izdanje, a ne kojekakve uzasne iTunes digital download kompresije. Opticki diskovi su itekako zivi i bice jos dugo.

A što bi imao backup? Mislim, to su igre, ne neki lični podaci, pređeš i zaboraviš. Isto važi za filmove. Imam 8Mb/s net, i uvek gledam ripove od po ~30GB (BluRay, samo poskidani dodaci/komentari/trejleri). 4K rezolucija je samo 4x veća od 1080p, tako da ni tu ne vidim problem. Iskreno, kupovao/iznajmljivao bih filmove kada bi to bilo moguće lako uraditi iz Srbije (naravno digital download, ne treba mi disk).

I zato ne mogu da se porede steam i psn/live.

Iskren da budem, ni na Steamu ne mozes kupiti igru za 5 evra a da nije prastara. Te cene su rezultat konkurencije koja prodaje Steam kljuceve (Amazon i milion malih radnji). Svi se oni grebu za korisnike i zato su cene jako niske. Zbog toga se i nove igre mogu naci za ispod 30 dolara dok je zvanicna cena na Steam-u 50-60 evra.

Mislim da to Valve-u za sada ne smeta puno jer imaju zaista veliku bazu korisnika a vecina cenim da pljucka tih 50-60 evra.

Ali toga nece nikada biti na konzolama jer takve stvari nisu moguce zbog zatvorenosti platforme.

Najveca konkurencija Steam-u je Origin. Za neamerikance cene su straobalne (tj. iste kao na konzolama), nema ni popusta vise. Ali zato su tu male radnje i preprodavci koji prodaju te kljuceve ispod cene.

Nacin na koji mi nabavljamo igre za PC je ipak vise siva zona nego 100% legalno. Ali to za sada prolazi. Samo ne treba ziveti u iluziji da je to zvanicno tako jer nije.

Konzolasima realno vise odgovaraju diskovi jer tada mozes da kupis na shopto i slicnim mestima za manje para. Kada MS i Sony centralizuju prodavnicu oni ce drzati cenu koliko mogu, a ta cena ce biti visoka. Tako da sam ipak misljenja da je bolje sto Sony ostavlja diskove u opticaju iako je usluga koju dobijas sa diskom losija nego dig. distribucija (manje cimanja).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno