Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Ja sam mislio da ostavljam bajs u zajednickoj prostoriji u zgradi ali sam odustao od toga i ipak cu se guzvati u stanu :D

Sada gledam da li smem da idem na posao bajsom. Imam ispred firme i drvo i neki saobracajni znak gde mogu da vezem bajs i stalno ima ljudi iz firme koji su na pauzi, ali opet mi nije lako da odlucim da ga ostavim. Svaku drugu nedelju radim drugu smenu kada ostaje nas trojica u firmi i nismo napolju pa to ostavlja 4 sata kada niko ne gleda bajs. Drugi problem mi je sto bih bajs ostavljao redovno tu, pa onda lopov moze lepo da se spremi i dodje neki dan i posao zavrsi za 8 sekundi kada nema ni prolaznika.

Dobro, Cane, reci kako da obezbedim(o) bajs kada prosto moram(o) da ga ostavim(o) na kratko negde? Meni je, kao što napisah, bravica prevencija protiv spontanih prolaznika-pozajmljivača.

Zaboravio sam da spomenem da smo imali i funkcionalan interfon :D Komšiji su klepili istom prilikom seoski ("poštarski") metuzalem bez prednjeg točka. Da ne navodim šta su još pokrali od ostalih komšija, nema veze sa bajsevima, pa nije tema.

Ne možete da obezbedite bajs :-D
Bitnu ulogu igra SRECA da ne ukradu vaš bajs.
Evo recimo,ja sam moj bajs vezivao ispred hale kada sam trenirao i on bude napolju 2h i nista se ne desi,isto su tako i drugi radili i nikom nisu ukrali. Sajla obična,na šifru.
Znači molite Boga da ne uzmu vaš bajs :-D

Naravno da ne možemo! Medjutim, analogija je: nevezan bajs = automobil širom otvorenih vrata sa ključem u bravi. Moramo nešto razumno da uradimo, da ne bude totalno olakšana kradja.

@canejr

Je l' moze taj klip kada lik krade bajs u Americi? spomenuo si u proslom postu

Ja sam recimo skidao sedište.

Prometno mesto - bez ključa mora da čačka, nije da ne privlači pažnju duže baktanje oko brave.

Probaj eksperiment: veži bajs ispred Ušća npr i čačkaj bravu na svom bajsu 5 min. NIKO od prolaznika ti neće prići da te pita šta radiš. Meni se jednom zaglavio ključ i par minuta sam se cimao na sred šetališta na Adi. Niko ništa. Ljudi okreću glavu i zbog mnogo gorih stvari od kradje bajsa. Bravu moraš da imaš jer ti daje dovoljno vremena da odreaguješ ako vidiš da neko pokušava da ti ukrade bajs. Da nemaš lanac, ne bi smeo da se udaljavaš od bicikla više od par metara.

Najbolja prevencija sto prljaviji i neugledniji bajs da ne privlaci paznju,a ako se neko nameraci, maznuce ga makar ti ram napunio i eksplozivom..:)
Skuplji bajs, ako moze i ima mesta, u gajbu...kod mene u zgradi drze i ispred podruma, doduse kakvi su, lopov bi zvonio od stana do stana, cisto da sazzna ciji je, pa da mu da pare da kupi nesto bolje...

Probaj eksperiment: veži bajs ispred Ušća npr i čačkaj bravu na svom bajsu 5 min. NIKO od prolaznika ti neće prići da te pita šta radiš. Meni se jednom zaglavio ključ i par minuta sam se cimao na sred šetališta na Adi. Niko ništa. Ljudi okreću glavu i zbog mnogo gorih stvari od kradje bajsa. Bravu moraš da imaš jer ti daje dovoljno vremena da odreaguješ ako vidiš da neko pokušava da ti ukrade bajs. Da nemaš lanac, ne bi smeo da se udaljavaš od bicikla više od par metara.
Isporuči bajs atraktivan za kradljivce, pa probam :d Na pustom mestu (tavan) sam već eksperimentisao i loše prošao. :)

Gde god idem gde bi trebalo da se fizicki odvojim od bajsa, ne idem sa bajsem.
Niti smo normalno drustvo, niti ja trenutno imam para za drugi.

@razbojnik Rekao je johnny B - ako treba da se odvajaš od bajka, ne ideš bajkom. Ili se unapred u toj meri oprosti od bajka da ne budeš ni tužan, ni iznerviran kad ga jednom ne nađeš.
@subtractor Da li imaš uslova da uneseš bajk u svoju kancelariju, odnosno prostor gde boraviš u firmi? Većina direktora je sasvim razumna za takve stvari, pa slobodno pitaj.
@Bogdan Nađoh iz prve - http://www.youtube.com/watch?v=0Yu4vEsD9WA. Btw, nisam siguran da je u Americi, ali mislim da je negde bio komentar za to.

Kome je sajla potrebna samo da ovlaš odvrati prolaznike koji uopšte i nisu lopovi, nema razloga da pita koju saju da kupi. Uzmeš najjeftiniju. Ja imam neku providnu, imitira karbon. :D Svi znaju koliko je karbon jak. Šalim se, nemam pojma ni gde ni kad sam je kupio, a možda sam je i dobio.

Hvala Cane. Ladno su sa automobila skinuli,ne verujem kakvi su to *****i.

Ma gde da unesem. Nije problem u direktoru nego u mestu koga nema. Jedino da mi dozvole da nakacim plafonski nosač pa onda da kacim nekome iznad glave svaki dan.

Provozao se nesto malo danas do 25 Maja, i nazad na C. Krst, usput svratio do p. bike na dorcolu, kupio rezervnu gumu, neki univerzalni kljuc, mini pumpu (ko zna da li moze uopste i da pumpa moju gumu, moram da proverim), neke plastike koje sluze za menjanje gume. Kljuc nije dobar zamoj bajs, nema bas mesta , pa cu morati da nabavim obican francuski kljuc, ionako je to koliko vidim jedino sto treba da se odvrce. Zadnji tocak ima onaj leptir.
Bitnija stvar je da sam sinoc instalirao neku aplikaciji STRAVA, i strava je :)
Setio sam se da je pokrenem kada sam bio na 25. Maju. Prati preko GPS, kretanje, prosecnu brzinu, kao i nagib terena. Upalio je, stavio tel u torbu, on otisao u onaj standby, ali je pratio sve do kuce. Posle se ukacio preko njihovog sajta na moj user, i lepo pogledao na velikom ekranu, koliko sam presao, prosecnu, maksimalnu briznu, mapu kuda sam vozio, visinske razlike.
Odlicna aplikacija, sada i ne znam koji ce mi onaj kompjuer za bajs, jer ne vozim u nekom ritmu, na normu, vozim zadovoljstva radi, pa kako ispadne, a ovo mi je vise nego dovoljno za sada :)

STRAVA - aplikacija
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strava&hl=en&rdid=com.strava&rdot=1

Ja sam problem sa kradjom "resio" tako sto sam uzeo jos jedan mtb i to najjeftiniji koji sam nasao da je alu ram i da nije neka skroz no-name oprema, uzeo Abusovu Centuro sajlu (da vezem tocak i ram) i jednu duzu Kelly's-ovu (za vezivanje rama sa nekim objektom). Zasto? Zato sto ima situacija kada jednostavno moram da ostavim bajs na duze vreme. Da idem peske to bi potrajalo, a ovako bicikl ce sam sebe da otplati za godinu dana tako sto cu ga koristiti umesto gradskog prevoza, kola, taksija + tu je i zdravlje naravno.
Da li sam ovako 100% siguran? Ne, ali ce lopovi uglavnom da idu linijom manjeg otpora i pre ce ukrasti bicikl pored koji je vezan sa jednim tankim lancem nego moj.

Bitnija stvar je da sam sinoc instalirao neku aplikaciji STRAVA, i strava je :)
Setio sam se da je pokrenem kada sam bio na 25. Maju. Prati preko GPS, kretanje, prosecnu brzinu, kao i nagib terena. Upalio je, stavio tel u torbu, on otisao u onaj standby, ali je pratio sve do kuce. Posle se ukacio preko njihovog sajta na moj user, i lepo pogledao na velikom ekranu, koliko sam presao, prosecnu, maksimalnu briznu, mapu kuda sam vozio, visinske razlike.
Odlicna aplikacija, sada i ne znam koji ce mi onaj kompjuer za bajs, jer ne vozim u nekom ritmu, na normu, vozim zadovoljstva radi, pa kako ispadne, a ovo mi je vise nego dovoljno za sada :)
Probaj sport tracker jos bolja i popularnija je aplikacija, ima vecu bazu korisnika, preglednija je, sve sto usput slikas bude dodato na tvoj gps track.
Postoji verzija za svaku mobilnu platformu, ja ga koristim jos sa symbiana.

https://play.google.com/store/apps/...t#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5zdHQuYW5kcm9pZCJd

wall of text incoming, cane dobija konkurenciju :d

Nego je li ima neko preporuku za sajle za zaključavanje bicikla (za biciklanu i čisto za par minuta po gradu ) do nekih 2500 dinara ?
Onaj TDF u-lock nemoj da kupujes, brava mu nije nekog specijalno dobrog kvaliteta, uz malo jace cimanje srafcigerom moze da se otvori (bar mi tako rece jedan prodavac). Vise je dobra za plasenje lopova.
Ja sam skoro kupio Scott u-lock u probike za 2900din. Po recima prodavca ima bolju bravu od onog TDF, a i sam "U" deo izgleda dosta robusnije (sto se i vidi kad ga uzmes u ruku, tezi je).

Pored toga savetujem da kupis jos neki bolji lanac. Opet, taj sto si naveo nema dovoljno bezbedan katanac, prosto za taj novac se lako obijaju.

Sajle bih izbegavao jer se lako seku sa nekim boljim secicama ili kljestima, ipak za lanac i u-lock treba ili malo vise znanja za obijanje brave ili jaci alat (tipa brusilica na baterije i slicno). Pogotovo izbegavaj sve vrste zastite (mada su tu sajle uglavnom) koje imaju kljuceve koji su nazubljeni samo sa jedne strane, ili koji imaju sifarnik kao katanac. Ko zna, brzo ih obije i bez alata.

Sto se same teme zakljucavanja i slicno tice. Uglavnom, slazem se sa Johny B i Canetom.

Ja svoj glavni bicikl ne ostavljam nigde a da nemam vizuelni kontakt sa njim. Znaci ako ga vezujem, vezujem ga negde gde stalno mogu da ga gledam, i u tom slucaju mi zastita sluzi cisto da uspori malo lopova tj da mogu da dodjem dok on petlja. Da ga ostavljam negde bez nadzora i na 1min je neodgovorno (nazalost).
Skoro sam sebi zavrsio jedan krs bajs, koji samo izgleda kao krs a zapravo je totalno funkcionalan. Namenski sam ga vizuelno unakazio, ne planiram da ga perem (sem pogonskih delova tipa lanac, zupcanici, pulley-i menjaca). Vredi manje od 50e, osiguravam ga trenutno sa 3 sajle i u-lockom koji zajedno vrede isto oko 50e, iako planiram da kupim neki lanac i katanac u neko dogledno vreme. Znaci, investirao sam u sajle jer znam da ce biti zanimljiv samo narkomanima i onima koji hoce da ga prodaju u staro gvozdje. A vrednost sam namerno drzao nisku, jer ne zelim da se nerviram ako ga ipak ukradu (kad tad i to ce se desiti).
Jedino sto je bitno jeste da bicikla bude sigurna, moze i udobna ali u tom slucaju treba uvek sediste i sticnu nositi sa sobom. Znaci dobre kocnice i ram/lula/korman, ok tockovi... Ostalo je manje vazno.

Generalno, par saveta svima koji vezuju bajs:
- gledati da sajlu/lanac itd postavite sto vislje od zemlje, da lopov nema dobar oslonac. Ukoliko koristi kljesta za armaturu na primer, da ne moze jedan krak kljesta da osloni na zemlju.
- koristiti bar 2 razlicita tipa zastite. Na primer, sajlu + u-lock, u-lock + lanac, itd. Samo da se sustinski razlikuju da lopov ne moze obe sa istim alatom da obije.
- ukoliko postoji mogucnost, vezati na prometnijem mestu. Nema pravila, naravno, ali eto, makar ce odbiti lopove koji imaju strah da ih neko ne gleda
- koristiti neki jeftin bajs, sto vise zamazan i prljav. Ukoliko to nije moguce, onda neka je makar prljav bicikl
- ukoliko je moguce, uvek vezati pored bajsa koji ima slabiju zastitu od vas
- vezati pored bajsa koji izgleda bolje od vaseg
- ne ostavljati bajs nigde vezan preko noci.

Razmisljam se i da uzmem neki jeftiniji alarm, isto za plasenje ovih manje hrabrih lopova. Ima raznoraznih kineza na trzistu, koji su dovoljno glasni.

Onaj ko se nameracio da vam ukrade bajs ce ga ukrasti za 10sec maximum, koliko god dobru zastitu da imate, i koliko god katanaca da koristite.

Probaj sport tracker jos bolja i popularnija je aplikacija, ima vecu bazu korisnika, preglednija je, sve sto usput slikas bude dodato na tvoj gps track.
Postoji verzija za svaku mobilnu platformu, ja ga koristim jos sa symbiana.

https://play.google.com/store/apps/...t#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5zdHQuYW5kcm9pZCJd

Gledam sada bas video, super su te aplikacije, samo me smara tel koji naravno nikada nema mesta iako imam karticu od 32gb, ali dzaba kada ima one interne memorije samo 512, a sve sto sam mogao sam obrisao ili premestio na sd.
Generalno kada posmatram sta sve moze mali telefon od 50-100e, bojim se da pc nece jos dugo da bude nezamenljiva alatka, naprotiv...

Sada nesto razmisljam i voleo bih da nabavim neki sat ili onu traku oko grudi koja meri pritisak, puls...
Voleo bi da nabavim taj sat i za majku, koja se dosta seta, ali je pala 2 puta u nesvest, pre par godina, ne zna se zasto, isla je i ide kod neurologa, sve je kao ok.
Mozda bi mi to pomoglo da pratim i njeno stanje, obzirom da ne zivimo zajedno, pa ne daj boze ukoliko joj padne pritisak ili ne znam kako to uopste i ide, mozda aplikacija moze da me upozori ?
Da li je neko pazario te satove, koliko su dobri precizni, vidim da nisu skupi pocinju sa cenom i od 10US.
Naravno interesuje me sat koji moze da se upari sa androidom, i aplikacijom te da mogu uvek da budem u kontaktu.
Neka preporuka, mozda neko probao neki ?

Samo vozite, ili upraznjavate i ovo ?

@dule "cane dobija konkurenciju" ;D

@Matthias i @dule Dva bicikla komplikuju život, jer ih treba i održavati (i držati kod kuće). Taj slabiji će da pravi probleme i poslužiće samo ako idete na kraće razdaljine (a i tada može da napravi problem). Ako idem negde gde bih morao da ostavim bajk, obično ne treba da budem umašćen i prljav od usputnog servisiranja. :) Konačno, šta ako si krenuo u normalnu vožnju, glavnim bajkom, pa usput negde moraš da svratiš? Dakle, dodatna muka samo za situacije kada planski ideš negde biciklom. I koliko su teške sve te brave, lanci i katanci koje bi trebalo da vukljaš sa sobom? Alarm ako se stalno aktivira i urla stvarno će da ti naplate kaznu.

Btw, Dule, kako si krenuo, mogao si da kažeš: "Ukoliko je moguće, razvaliti bravu/sajlu na biciklu pored". :D

Pa *** iako zvuce surovo saveti, tako je nazalost. Uvek ce narkos pre da obije lep bajs sa amortizerom i slicnim vrngulijama osiguran samo jednom sajlom, nego ruznu mrcinu osiguranu sa 4 :)

@cane
Da ce takav bajs da pravi probleme - pa i nece. Da ce zahtevati cesce odrzavanje, hoce. Ali ne nesto znacajno cesce, a posto vec imam sav alat ne predstavlja mi preveliki problem, posto i glavni bajs sam odrzavam. Sustina je sto takav bajs ne treba opremati sa najjeftinijom kineskom opremom, bas da ne bi pravio probleme. Ja na svom krs bajsu cak imam neke delove bolje nego na glavnom bajsu, jer me tako zadesilo dok sam ih nabavljao.
Prostor meni licno ne predstavlja problem, ali razumem ljude koji imaju to ogranicenje, tu onda nema previse izbora. Sem ako se ne pomirite sa cinjenicom da vam krs bajs bude ujedno i glavni :)

Sto se umazanosti tice, treba takticki razmisljati, tj redovno odrzavati one delove sa kojima mozes da dodjes u kontakt :D Naravno, vlazne maramice i bisage sa rezervnom odecom se podrazumevaju. Bar u mom slucaju, posto sa takvim bajsem ne prelazim toliko male relacije (juce 46km), pa mi je lakse da vozim u biciklistickoj opremi. Pred odrediste navucem farmerke i majicu ili sta vec i nema problema. Ako se spakuje u bisage kako treba, nece nista biti izguzvano. Neki kojima je izuzetno bitno da sve ostane ispeglano koriste i kofere za paktreger, nesto slicno onima za skutere/motore.
Za tezinu sajli, pa i nisu nesto preterano teske. Tezi je jedan u-lock od te tri sajle. A posto ionako uvek nosim bisage (tj jednu bisagu) koja je puna, tih par sajli mi ne predstavlja neki teret. Realno, i sam ram je celik tako da nije bas lagan bajs, prosto se pomiris sa vecom tezinom :) Sto i nije lose za kondiciju :d

Inace je nosenje bisage mnogo lakse nego sto sam mislio, maltene je ne osetim u toku voznje. Valjda zato sto je teziste dosta nisko. Ranije sam u par navrata nosio pun ranac ili manju torbu vezanu za vrh paktregera i mnogo sam je vise osetio u voznji (sto se drzanja ravnoteze tice i slicno) nego ovo.

Sada nesto razmisljam i voleo bih da nabavim neki sat ili onu traku oko grudi koja meri pritisak, puls...
Voleo bi da nabavim taj sat i za majku, koja se dosta seta, ali je pala 2 puta u nesvest, pre par godina, ne zna se zasto, isla je i ide kod neurologa, sve je kao ok.
Mozda bi mi to pomoglo da pratim i njeno stanje, obzirom da ne zivimo zajedno, pa ne daj boze ukoliko joj padne pritisak ili ne znam kako to uopste i ide, mozda aplikacija moze da me upozori ?
Da li je neko pazario te satove, koliko su dobri precizni, vidim da nisu skupi pocinju sa cenom i od 10US.
Naravno interesuje me sat koji moze da se upari sa androidom, i aplikacijom te da mogu uvek da budem u kontaktu.
Neka preporuka, mozda neko probao neki ?

Taj sat/traka se zove pulsmetar i kao sto mu ime kaze meri puls, ne pritisak.
U medicinske svrhe se koristi holter (ima i za pritisak i za EKG) koji se nose po nekoliko dana i vrse merenja u odredjenjim intervalima. Oni se ne kupuju (kostaju i po nekoliko hiljada evra) vec ih "prepisuju" kardiolozi.

Rejuvenate - Joy of Cycling
Malopre sam obavešten da je film ušao u uži izbor Frame Fest filmskog festivala u Osijeku i biće prikazan u bioskopu Urania u subotu, 1. juna, sa početkom od 20 h. :happy:
Nažalost, zbog ogromnih troškova, malo je verovatno da ću moći da prisustvujem verovatno jedinoj bioskopskoj projekciji jednog svog filma. :( Jedino ako u 2 dana nađem još nekoga da delimo troškove.

Rejuvenate - Joy of Cycling
Malopre sam obavešten da je film ušao u uži izbor Frame Fest filmskog festivala u Osijeku i biće prikazan u bioskopu Urania u subotu, 1. juna, sa početkom od 20 h. :happy:
Nažalost, zbog ogromnih troškova, malo je verovatno da ću moći da prisustvujem verovatno jedinoj bioskopskoj projekciji jednog svog filma. :( Jedino ako u 2 dana nađem još nekoga da delimo troškove.

Bravo, cestitam! Odlicno montirano, a i muzicka podloga je dobra.
A sto ne bi otisao bajsom do tamo? :)
Inace ne mora da ovo bude jedina projekcija tvog filma.
U NS se 31.05.-01.06. odrzava Biciklana fest i u okviru njega ima i Bici teatar gde se prikazuju upravo ovakvi filmovi.
Vidi uslove za ucesce na sledecem linku. Jeste da je rok istekao ali ako bi bio zainteresovan pokusao bih ubediti glavnog organizatora da ubaci i tvoj rad.

Svaka cast Canicu :)

Ne znam da li ste videli ovo, jeste da je malo emo i da u spotu ima aktera malo cudnog izgleda :d ali dobro, ako je sve ovo ovako respect za lika koji se vratio na 2 tocka posle nesrece.

[YOUTUBE]M97vR2V4vTs[/YOUTUBE]

Bravo

Video, gledao sam vec 2 puta klip. Pored fenomenalne! muzike, klip je odlican podstreh svima koji su imali bilo kakvu vrstu povrede, bez obzira da li je emo ili ne.
Btw treba za ovakve proteze imati dosta para, nazalost. Gledao sam negde kako su mu pravili to i koliko puta su morali da modifikuju, za takve egzibicije treba imati dosta novca i volje da se sprovede zamisljeno u stvarnost.

Taj sat/traka se zove pulsmetar i kao sto mu ime kaze meri puls, ne pritisak.
U medicinske svrhe se koristi holter (ima i za pritisak i za EKG) koji se nose po nekoliko dana i vrse merenja u odredjenjim intervalima. Oni se ne kupuju (kostaju i po nekoliko hiljada evra) vec ih "prepisuju" kardiolozi.

Na moju nesrecu vec sam imao priliku da nosim holter, nerviranje je u trenutku ucinilo svoje i pritisak otisao u nebo...
Ima sada vise razlicitih gadgeta koji rade jednu ili vise stvari.
U zavisnosti sta rade, i da li imaju mogucnost da bezicno ili kako vec podatke exportuju u realtime, u android aplikacije i cena im je razlicita.
Mene to najvise interesuje da bi mogao majci da nabavim neki gadget koji nije preglomazan, pa sam zato prvo pomislio na sat.
Gadget mora da poseduje sledece osobine, a to je da meri puls i pritisak, ostalo je samo +, i da moze u realtime da podatke prosledi androidu.
Onda bi mogao i od kuce ili preko telefona uvek da znam koliki joj je pritisak i puls.
Naravno da necu ceo dan gledati u aplikaciju, nego me samo interesuje da me upozori kada nastupe neke kriticne vrednosti, tj, posalje mi alarm.
Obzirom da ne zivim sa majkom koja zivi sama, iako se redovno cujemo i vidjamo, moze da prodje i pola dana da nismo u kontaktu, a kada padnes u nesvest ili ti je lose minuti su bitni.
Sa nekim takvim gadgetom bi mogao uvek da budem na vreme obavesten ukoliko pritisak ili puls promene normalne vrednosti , te da odmah zovem majku ili odem odmah kod nje.
Evo ovako nesto npr.
http://shop.sports-tracker.com/heart-rate-monitors/heart-rate-monitor-2.html

Vrh Dno