Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Btw, meni je mnogo veći košmar skidanje točkova, jer se nekako nikad ne vrate nazad tačno kako su bili. :D

To je jer ne uspeš/uspevamo baš uvek istom silom da zategneš/zategnemo quick release. :) Ako i ne potrefiš baš 100% pređašnu silu i točak nije isto postavljen kao i pre skidanja, sedi na bajs, vozi 10km i naći će on (točak) svoje pređašnje mesto. Nemoj se mnogo cimati da namestiš u milimetar.

Rešenje je da rešenja nema, već da pokušaš u glavi zapamtiti silu kojom zatežeš qr. E sad, ako bušiš gumu svake prestupne, sutra malo ćeš da zapamtiš šta si radio prošli put. :)

Ma nemam ni alat, ni rezervnu gumu, a mislim da na prednjem tocku nemam ni ono za brzo skidanje nego je neke debela matica :D
Moram da pogledam malo kako to uopste radi , zadnji menjac i kako se to otkacinje, prednji kapiram da je laksi.
Ja i kod kola pojma nemam kako sta radi i zasto, ne interesuje me , iako vozim 20+ godina.
Uglavnom vozim na srecu, i nadam se najboljem :D

Meni je konacno gotov bajs :banana:
Osim sto je ram malo stariji, sve ostalo je bombona, mada i ram izgleda super sada kada je plastificiran.
Konacna cifra je malo manja od 400e, ali i skoro kompletan bajs je nov (komplet tockovi, prednji pogon i menjac pa cak i kocnice jer jedino sto se trosi tu su paknovi koji su novi), a polovni su zadnji menjac, lanac i kaseta i rucice. Ulozio sam dosta vise nego sto sam prvobitno planirao, ali nema veze.

Okacicu slicice uskoro

@džoni Ti to predlažeš da bušim gume iz zabave, da bih vežbao montiranje točkova? :D Ja se nešto mislim, možda bih mogao da skidam točak i kad nije pukla guma, za vežbu? :) Ma lako bih ja da je u pitanju samo zatezanje, nego ima tu neka druga fora, samo ne znam koja. :) Pogledaj film iz Trsta, tu sam odlepio koliko je rotor zapinjao posle skidanja točka. A tokom vožnje se ne bi ništa čulo ako držim blago pritisnutu kočnicu, samo kad je skroz puštena. Serviser posle uspeo dosta da poboljša, ali sam siguran da više nikad nije bilo isto. Odnosno, opet se čuje zapinjanje u nekim situacijama (skretanje). Za čudo, sa zadnjim točkom imam bolja iskustva. :)

@subtractor Bravo, čestitam! Sad još da okačiš slike i da nam povećaš temperaturu za 15-20 stepeni, pa da vozimo.

@subtractor Bravo, čestitam! Sad još da okačiš slike i da nam povećaš temperaturu za 15-20 stepeni, pa da vozimo.

Jao ne pominji mi vreme samo jer sam ispizdeo. Toliko sam zeljan voznje i nadao sam se da ceo vikend necu sici sa bajsa, ali od toga nema nista.

Ma nemam ni alat, ni rezervnu gumu, a mislim da na prednjem tocku nemam ni ono za brzo skidanje nego je neke debela matica :D
Moram da pogledam malo kako to uopste radi , zadnji menjac i kako se to otkacinje, prednji kapiram da je laksi.
Ja i kod kola pojma nemam kako sta radi i zasto, ne interesuje me , iako vozim 20+ godina.
Uglavnom vozim na srecu, i nadam se najboljem :D

U rancu dve rezervne, alat, kljuc za zadnji tocak....i u proslu nedelju 3 puta menjao gumu+spoljnu zadnju.:)
A kada se vozikam bez "prve pomoci" po kraju, nista.
Ne kupuj nista, cim kupis ima da krene maler.:)

Juce sam resio da se provozam po svaku cenu. Otisao sam do Brankovog mosta iz Zemun polja i vratio se sprintom jer me tamo za malo uhvatila kisa. :D
Nije ni to lose, ko da bih vozio tempo u normalnim okolnostima od mosta do ZP-a.

Morao sam i ja da se provozam,uradio sam 30km i sad se ponovo osećam kao čovek :-D

Ako postoji i najmanji nagoveštaj kiše, ne izlazim napolje :type:

@cpr Ne znam odakle da počnem... Koliko god ne podnosio tu zemlju, postoje i stvari koje treba uvoziti. Biciklista koji se dernja na stoku, a ovaj samo ćuti (ja rek'o upucaće ga), onda policija koja instant radi svoj posao protiv stoke, a ne samo protiv poštenog i radnog naroda. I "last but not least" - pogledajte biciklističku stazu duže avenije... Kod nas je SVE suprotno.

Bravo za policiju.
Kod nas bi taksista verovatno uzeo prangiju.

Gde je to?

Piše Pennsylvania Avenue, a po slikama na netu rekao bi da je Washington DC.

U rancu dve rezervne, alat, kljuc za zadnji tocak....i u proslu nedelju 3 puta menjao gumu+spoljnu zadnju.:)
A kada se vozikam bez "prve pomoci" po kraju, nista.
Ne kupuj nista, cim kupis ima da krene maler.:)
ma da, pre neki dan sam u planet bike kupio samo zvonce , alat sam lezerno zaobisao, sta ce to meni ? :d
Nego sto sam poslednji put menjao-krpio gumu pre 30+ godina :D

@phantom Ja ozbiljno rekoh da u trenutku potrebe postaneš stručan za sve. Bicikl nije auto, da ne može da se manevriše ili da nemaš snage da skineš točak/gumu. Ja dugo nisam nosio nikakav alat ni gumu, ali kako počeh da vozim više van grada i po "nedođijama", shvatio sam da se ne radi o potrebi, nego o odgovornosti prema samom sebi. Naravno, čak i ako si daleko od kuće, verovatno bi mogao da odpešačiš do neke autobuske/železničke stanice, pa kući. Ipak, minimalna količina alata i delova može itekako da ti spreči glavobolju. Zato planiram i kupovinu šatora ili vreće, prosto ako baš-baš zatreba. Bolje nego da pešačim do 5 ujutru tražeći neko prenoćište.

@Bogdan Nije u pitanju geografija. Otvoriš YT kanal čoveka koji je postavio klip i vidiš da ima još nekoliko klipova u kojima piše Washington DC (elementary, my dear Watson). Čim si na forumu, zaključujem da znaš da čitaš. :D

Gde kupujete naocare, ove u Planet Bike-u su mi skupe (nema ispod 7000 din)? :D

Poslednja izmena:
Kako nema video sam da cene kreću od 350 dinara , nisi ti to dobro gledao nešto. :)
Nego je li ima neko preporuku za sajle za zaključavanje bicikla (za biciklanu i čisto za par minuta po gradu ) do nekih 2500 dinara ?

Gde kupujete naocare, ove u Planet Bike-u su mi skupe (nema ispod 7000 din)? :D

PB ima dobar izbor i rekao bih da su najbolja kupovina par Uvex modela koji kostaju 2500-3500 din (Blaze i jos par).

Ali ja sam odustao od kupovine jer nisam mogao da nadjem model koji ok izgleda a da ima polarizovana stakla (ko ih jednom proba nikada vise nece kupiti naocare bez njih). Shimano, Uvex.. ne znam da li imaju 2 modela sa polarizovanim staklima a da ih ima u PB. Smorio sam se, skupio sam bio oko 7k din i jedino je neka prodavnica imala casual Adidas model sa ovim staklima ali ne i na lageru. Tako da sam odustao od kupovine ali i dalje pretrazujem ponudu.

Sto se sajli tice vec godinama koristim ovu i nikada niko nije ni pokusao da je precvika.

Ali mislim da treba uloziti pare u dobru zastitu, nema logike imati bajs od 300+e i sajlu od 200 din.

@pythogorian Ja kupio u PB, bile ~65-70 evra. Ne znam za polarizaciju, meni odlične. Tri stakla, za različite namene i sa različitim stepenom zaštite.

(...) nema logike imati bajs od 300+e i sajlu od 200 din.

Nema logike dati 300+ evra za bajk i ostavljati ga bez nadzora. ;)
Potrebe ima, to svakako, ali bolje da pešačim 2 sata do Ušća (pa 2 sata nazad), nego da ostavljam bajk ispred, "vezan".
Evo, danas išao do Banovog brda i nazad (po sat vremena), a baš sutra ću možda do Ušća. Odličan sport.

E jebga sad, onda nista - pesacenje ili sajla od 200 din + nadzor :d

Koristim istu sajlu. Apropo priče o ostavljanju, sajla mi služi samo za kratko usputno zaustavljanje, najdalje 15 minuta je bajs sam i uvek na prometnom mestu.

...za veliku većinu brava im ne treba više od 15sec. To što je mesto prometno samo povećava verovatnoću da ga ugleda i lopov. I ja bicikl koristim za svakodnevno obavljanje poslova ali se trudim da mi uvek bude na oku. Ispred tržnih centara, supermarketa itd ga ne bih ostavio nikad jer kapiram da ta mesta najviše obilaze lopovi. Doduše moj bicikl, iako prilično skup i dobar, ne privlači preterano pažnju među Srbima :)

Poslednja izmena:
Računam da ne može svaka šuša da ga digne kad ima bravu. Prometno mesto - bez ključa mora da čačka, nije da ne privlači pažnju duže baktanje oko brave. Za svaki slučaj se zadržavam što je kraće moguće.

Apsolutne zaštite nema. Ako se namerače da ga ukradu, ukrašće ga, štagod ja uradio. Meni su sa zaključanog tavana drpili lancem vezan bajs star 3-4 meseca.

Prometno mesto - bez ključa mora da čačka, nije da ne privlači pažnju duže baktanje oko brave.
Uprkos korisničkom imenu, ne razmišljaš kao lopov. ;D Reci mi, molim te, koliko puta si pratio šta radi svako ko se približi kolima/motoru/biciklu, čak i zaključanoj radnji u tvojoj okolini?
Niko to ne radi, pa onaj ko je dovoljno drzak prolazi neprimećen. Uostalom, verovatno će par puta da prođe da osmotri sajlu i bravu/katanac, neće odma' da skoči k'o kuče na drvo. I ko kaže da će da se "bakće"?
Btw, u svakom filmu možeš da vidiš da te drskost da nastupiš kao neki autoritet već dovodi do cilja. I u stvarnom životu. Niko ne pomisli da bi neko bio "toliko drzak". Večeras u vestima kako je opet neki lik prevario ljude za putovanje, pokupio pare i ko zna gde je. Lažni policajci, kontrolori ili radnici Crvenog krsta i Unicefa stalno uzimaju pare. Malo-malo, pa neko dolazi na vrata za bolesno dete, povređenog ujaka, prehlađenu zlatnu ribicu, kartu do kuće, jer je navodno opljačkan, itd. Odgleda li ti onaj klip gde tip u Americi, u po bela dana, na parkingu ispred tržnog centra, silom otkida bicikl sa krovnog nosača, lomeći i kola i bajk i nosač?

Meni su sa zaključanog tavana drpili lancem vezan bajs star 3-4 meseca.
To lopovi najviše vole. Verovatno su par puta osmotrili koliko često neko ide na tavan. Bre, čak se i auto ukrade, kad ga ostaviš napolju. Bicikl se čuva isto kao i mobilni telefon. Ne obavezno u džepu, ali sasvim sigurno kod kuće.
Btw, jednom se vraćam kući negde oko ponoći (dakle, ne mnogo kasno), idem glavnom ulicom u kraju, gde je zabranjeno za automobile, ali svi tu voze i parkiraju. Lepo osvetljeno, polukružna ulica sa velikim i preglednim školskim dvorištem i školom u sredini, okolo svuda zgrade sa puno ljudi. Kako sam ušao u ulicu, neki lik pobeže od obližnjeg auta. A prijatelj jedno jutro našao dizalicu na svom autu koji je bio parkiran u istoj ulici, pod njegovim prozorom (i imao alarm). Tačnije, auto je bio blago podignut na dizalicu. Očigledno je neko naišao, pa lopov pobeže bez dizalice. Sad zamisli obijanje tavana/podruma/šupe, daleko od pogleda. Ali isto je i sa prometnom ulicom, samo ako je dovoljno drzak i deluje kao da mu je tu mesto. Kakvih crnih 15 minuta bez nadzora. Ako se dobro sećam, tako je i onaj Japanac ostao bez svog bicikla kod TC Ušće u po bela dana?

U stvari, mislim da je bolje da bajk obgrliš običnim kanapom skroz-naskroz. Onako, baš umotaš desetak puta. Veća je verovatnoća da će neko da primeti lopova koji seče kanap, nego da otvara tvoju sajlu/katanac bez ključa. Ili staviš još jednu sajlu u točak, da se ne primeti. Bolje da ti uništi žice, nego da uzme ceo bajk. Ili uzmeš neki od onih disk-alarma za motor, ali tu bi mogao da platiš i kaznu zbog buke. Blabla, ne ostavljaj bajk ni na 1 minut. :)

P.S. Sad mi pade na pamet - spojnica za lanac, pa skineš lanac svaki put kad ostaviš bajk. A u Parizu sam video i da je lik skinuo prednji točak i onda točak i bajk zasebno vezao za ogradu, na udaljenosti od ~15 metara.

Nazad
Vrh Dno