Prometno mesto - bez ključa mora da čačka, nije da ne privlači pažnju duže baktanje oko brave.
Uprkos korisničkom imenu, ne razmišljaš kao lopov. ;D Reci mi, molim te, koliko puta si pratio šta radi svako ko se približi kolima/motoru/biciklu, čak i zaključanoj radnji u tvojoj okolini?
Niko to ne radi, pa onaj ko je dovoljno drzak prolazi neprimećen. Uostalom, verovatno će par puta da prođe da osmotri sajlu i bravu/katanac, neće odma' da skoči k'o kuče na drvo. I ko kaže da će da se "bakće"?
Btw, u svakom filmu možeš da vidiš da te drskost da nastupiš kao neki autoritet već dovodi do cilja. I u stvarnom životu. Niko ne pomisli da bi neko bio "toliko drzak". Večeras u vestima kako je opet neki lik prevario ljude za putovanje, pokupio pare i ko zna gde je. Lažni policajci, kontrolori ili radnici Crvenog krsta i Unicefa stalno uzimaju pare. Malo-malo, pa neko dolazi na vrata za bolesno dete, povređenog ujaka, prehlađenu zlatnu ribicu, kartu do kuće, jer je navodno opljačkan, itd. Odgleda li ti onaj klip gde tip u Americi, u po bela dana, na parkingu ispred tržnog centra, silom otkida bicikl sa krovnog nosača, lomeći i kola i bajk i nosač?
Meni su sa zaključanog tavana drpili lancem vezan bajs star 3-4 meseca.
To lopovi najviše vole. Verovatno su par puta osmotrili koliko često neko ide na tavan. Bre, čak se i auto ukrade, kad ga ostaviš napolju. Bicikl se čuva isto kao i mobilni telefon. Ne obavezno u džepu, ali sasvim sigurno kod kuće.
Btw, jednom se vraćam kući negde oko ponoći (dakle, ne mnogo kasno), idem glavnom ulicom u kraju, gde je zabranjeno za automobile, ali svi tu voze i parkiraju. Lepo osvetljeno, polukružna ulica sa velikim i preglednim školskim dvorištem i školom u sredini, okolo svuda zgrade sa puno ljudi. Kako sam ušao u ulicu, neki lik pobeže od obližnjeg auta. A prijatelj jedno jutro našao dizalicu na svom autu koji je bio parkiran u istoj ulici, pod njegovim prozorom (i imao alarm). Tačnije, auto je bio blago podignut na dizalicu. Očigledno je neko naišao, pa lopov pobeže bez dizalice. Sad zamisli obijanje tavana/podruma/šupe, daleko od pogleda. Ali isto je i sa prometnom ulicom, samo ako je dovoljno drzak i deluje kao da mu je tu mesto. Kakvih crnih 15 minuta bez nadzora. Ako se dobro sećam, tako je i onaj Japanac ostao bez svog bicikla kod TC Ušće u po bela dana?
U stvari, mislim da je bolje da bajk obgrliš običnim kanapom skroz-naskroz. Onako, baš umotaš desetak puta. Veća je verovatnoća da će neko da primeti lopova koji seče kanap, nego da otvara tvoju sajlu/katanac bez ključa. Ili staviš još jednu sajlu u točak, da se ne primeti. Bolje da ti uništi žice, nego da uzme ceo bajk. Ili uzmeš neki od onih disk-alarma za motor, ali tu bi mogao da platiš i kaznu zbog buke. Blabla, ne ostavljaj bajk ni na 1 minut.
P.S. Sad mi pade na pamet - spojnica za lanac, pa skineš lanac svaki put kad ostaviš bajk. A u Parizu sam video i da je lik skinuo prednji točak i onda točak i bajk zasebno vezao za ogradu, na udaljenosti od ~15 metara.