Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Ja ne bih uzeo ceo bajs u tom cenovnom rangu. Radije bih sastavio po zelji. Svaki gotov bajs ces morati da doradis po meri i uvek ce biti nesto sto treba promeniti.

Drugari, sta mislite o ova dva modela:

Fotke ne pokazuju skoro nikakve detalje.
Ako se dobro sećam, Recon je bar klasu ispod Rebe, proveri na RockShox (sram?) sajtu.
Pitanje je koja veličina rama tebi više odgovara.
Prvi bajk kao da ima ogrebotine na ramu, između slova N i I.
Oprema nije isto godište, mislim da je na drugom novija, ali proveri.
Oba bajka imaju po 2 mesta za bidone (super), ali drugi nema nijedan nosač.
Drugi bajk ima spojnicu na lancu što je zgodno, ali ne verujem da neko stavlja fabrički.
Oba bajka imaju creva/sajle sa donje strane toptube-a što znači da nema stavljanja na klasične auto nosače za 5. vrata.

Ako je stanje isto, a veličina ti nije naročito bitna, ja bih verovatno uzeo prvi, zbog Rebe.
Ne znam ništa o tim Tektro kočnicama i razlikama u odnosu na Maguru.

@subtractor U bilo kom cenovnom rangu plaćaš više ako biraš pojedinačne delove. Pritom, gotovo je sigurno da nećeš moći da nađeš baš ono što želiš, jer je ponuda takva kakva je. Dakle, ako biraš, bićeš još i manje zadovoljan, a delovi će da stoje nefunkcionalni možda i do sledeće sezone. Preprodavci ne vole da rasklapaju bajkove, jer će neke delove teško da prodaju, pa moraš da čekaš da ti naleti baš to što želiš. Ako tražiš nešto specifično, vrlo je moguće da ćeš to da viđaš na bajkovima u oglasima, ali niko neće hteti da ti proda zasebno samo taj deo. Da ne spominjem potrebno znanje i alat za samostalno sklapanje bajka. Veća je verovatnoća da nađeš kompletan bajk približan svojim željama. Ako ti nešto baš jako smeta, taj deo zameniš. Ja bih samo izbegavao poznate modele koji nemaju fabričku opremu (osim ako je stavljena bolja :D).

Poslednja izmena:
Fotke ne pokazuju skoro nikakve detalje.
Ako se dobro sećam, Recon je bar klasu ispod Rebe, proveri na RockShox (sram?) sajtu.
Pitanje je koja veličina rama tebi više odgovara.
Prvi bajk kao da ima ogrebotine na ramu, između slova N i I.
Oprema nije isto godište, mislim da je na drugom novija, ali proveri.
Oba bajka imaju po 2 mesta za bidone (super), ali drugi nema nijedan nosač.
Drugi bajk ima spojnicu na lancu što je zgodno, ali ne verujem da neko stavlja fabrički.
Oba bajka imaju creva/sajle sa donje strane toptube-a što znači da nema stavljanja na klasične auto nosače za 5. vrata.

Ako je stanje isto, a veličina ti nije naročito bitna, ja bih verovatno uzeo prvi, zbog Rebe.
Ne znam ništa o tim Tektro kočnicama i razlikama u odnosu na Maguru.

@subtractor U bilo kom cenovnom rangu plaćaš više ako biraš pojedinačne delove. Pritom, gotovo je sigurno da nećeš moći da nađeš baš ono što želiš, jer je ponuda takva kakva je. Dakle, ako biraš, bićeš još i manje zadovoljan, a delovi će da stoje nefunkcionalni možda i do sledeće sezone. Preprodavci ne vole da rasklapaju bajkove, jer će neke delove teško da prodaju, pa moraš da čekaš da ti naleti baš to što želiš. Ako tražiš nešto specifično, vrlo je moguće da ćeš to da viđaš na bajkovima u oglasima, ali niko neće hteti da ti proda zasebno samo taj deo. Da ne spominjem potrebno znanje i alat za samostalno sklapanje bajka. Veća je verovatnoća da nađeš kompletan bajk približan svojim željama. Ako ti nešto baš jako smeta, taj deo zameniš. Ja bih samo izbegavao poznate modele koji nemaju fabričku opremu (osim ako je stavljena bolja :D).

Pozvacu u toku dana i potrazicu vise slika, a verovatno cu i otici da pogledam pre eventualne kupovine. Na drugom je novija oprema, Reba jeste klasa iznad, ali mislim da za moje potrebe i Recon radi posao.
Visok sam 180,pa mislim da se uklapam za oba. Pogledao sam slike po netu i video da se spojnica na lancu nalazi po default-u na Serious modelu. Za transport mislim da nece biti problem, jer ce eventualno ici na krovni nosac.
Uff nije laka odluka kad mora da se isprazni novcanik :wall:

Pitanje na brzinu, da li da uzimam Zac 2000 felne?
36h rupa mogu da uzmem za 720din, dok 32h mogu za 1500. Koliko sam video, to je jedna od najjeftinih felni koja se kod nas moze uzeti, po recima korisnika, dosta je dobra. Meni ce za asfalt svakako biti dobra.

Ono sto me zanima je da nemam neku nekompatibilnost sa glavama ili gumama ili kocnicama. Vidim da je za v brake i uparicu pravilno broj rupa, a gume cu tek da kupim pa mogu bilo sta, ali da slucajno nema jos nesto vise o toj temi.

Hvala

Poslednja izmena:
Slobodno. Testirana, jaka i pouzdana felna. Kočiona površina ti je takođe odlična na toj felni (pakne ima da heftaju samo tako). :)

Jedina kompatibilnost jeste pri kupovini žica/žbica, da iste uzmeš odgovarajućih dužina.

Poslednja izmena:
Steta sto nam nema Demiosa(izgleda resio da pusti stomak i kupi BMW :) ),on bi ti potanko objasnio koji da uzmes.Prvi ima stariju opremu(ako je 770 serija uopste stara,vozim je i nista joj ne fali),dobru vilu(vozim rebu,preporuka) jedino nisam siguran u vezi kocnica.Eventualno njih da prodas i doplatis za proverenu varijantu,Shimano XT 770 ili Formula RX.
Drugi ima noviju opremu(doduse nesto i diore),na oko je lepsi,MT2 bi trebalo da je bolja kocnica od Tektro Draco,ali je vila klasa ispod Rebe.Ja bih sacekao jos malo,mozda naleti nesto povoljnije.Mada najbolje je uzimati bajs preko zime,sada su cene koliko vidim bas otisle na gore.Eventualno uzmi ovaj u razmatranje,naravno koji god bajs resis da uzmes cenkanje je obavezno,pogotovo kad je Osecinac u pitanju.Ima covek dobre bajseve,ali mi se cini da malo bije po usima.

www.cikloberza.com/show.php?id=105254

Inace uzimanje deo po deo se nikako ne isplati.Moj prvi bajs sam platio 300e(Deore/XT mehanika,446 hidraulika,HT XCS SE ram,Suntour XCM V2 vila,Rigida Taurus 2000 tockovi).Uzimao sam deo po deo,upgrade-ovao sam ga na full XT770,RS Reba 2011,Formula RX hidraulika,Fizik Gobi XM sic,SR torbica,CREE lampa i jos par sitnica i izaslo je to na nekih 600-700e ako sam dobro proracunao.A jos nisam zamenio tockove za neku industriju,lulu,sticnu i korman itd.A da sam pljunuo 700e na gomili preko zime imao bih sve to.

evo me, kakav bre stomak...misilm, jesam pustio, al je u toku proces skidanja chvaraka :D

oba bajka su ok, jedan ima noviji xt drugi stariji....univega je maaalko lepsha... jedina zamerka su cene, po meni....to mora barem tih 80, 85e, ako ne i celih 100e dole.....ali to je sreten...***

ne dajte da vas zavara xt pogon, ostatak opreme je manje vishe u klasi deore-a, slx maximum.

rekonchina lepo radi, ali nije reba jer nema dual air podeshavanje....u svakom sluchaju prva vila koja lichi na neshto u odnosu na ove dartulje i druge lesheve.

kako god....ok bajkici, ali za 550-600e max

ovaj fokus je za klasu bolji sa opremom....njega za 730e kad bi dao bilo bi kul.

Poslednja izmena:
Inace uzimanje deo po deo se nikako ne isplati.Moj prvi bajs sam platio 300e(Deore/XT mehanika,446 hidraulika,HT XCS SE ram,Suntour XCM V2 vila,Rigida Taurus 2000 tockovi).Uzimao sam deo po deo,upgrade-ovao sam ga na full XT770,RS Reba 2011,Formula RX hidraulika,Fizik Gobi XM sic,SR torbica,CREE lampa i jos par sitnica i izaslo je to na nekih 600-700e ako sam dobro proracunao.A jos nisam zamenio tockove za neku industriju,lulu,sticnu i korman itd.A da sam pljunuo 700e na gomili preko zime imao bih sve to.

Novo ili polovno?

Ja sam na kraju od delova dobio novi bajs. Samo cu ram da iskotistm od starog mada ce i on biti zamenjen kad tad. Sa sve plastifikacijom rama i opremom kao sto su rucke, ispasce oko 300e.
Vecinom se radi o xt opremi.

Pa vi ste sve profi vozači, sa takvom opremom ne bi trebalo izlaziti na asfalt uopšte ;-)

Ja sa vremešnom Altus/Acera nemam problema, doduše kupljen nov bike, ovi polovnjaci sa xt/r opremom su sigurno svašta preživeli, jer se takva oprema ne kupuje za povremenu drumsku vožnju.

Poslednja izmena:
Polovno naravno.Samo nova Formula RX bi iznela preko 200e.Jedino novo od skuplje opreme je sic,i to sam ga platio smesno malo kada uporedim cene napolju.

Inace nema razloga da se zazire od polovnjaka sa XT opremom ili jacom,vidi se ako je to akano.A i ne kvari se ta oprema tako lako,za godinu i po presao oko 9k kilometara,bez ikakvih problema,ni menjace nisam dostelavao.

Drugari,hvala vam puno... Sacekacu jos malo,mozda se nesto zanimljivo i pojavi. Preko zime sam bas bio slab sa kesom i nisam uspeo nista da iskombinujem. A cene su sada bas naduvane.
Ovaj Focus je odlican, ali mi je jaka cena. Onaj Serious mi deluje bas ocuvano,kao da nije ni vozen... Kad bi spustio cenu na 600 bilo bi mi taman.
Sto se tice sklapanja bajka nisam nesto za to, ranije dok sam bio klinac zanimao sam se sa tim, sad me iskreno mrzi da se zezam sa tim.
P.S. ako neko naleti na nesto dobro, slobodno neka pusti link :)
Da dodam samo da nisam pro,bike bi mi sluzio 50% za voznju po asfaltu, 50% kroz sume i brda(ali nista preterano extremno). Naravno volim da imam kvalitet,zato sam i predlozio ona dva modela.Ipak se ne kupuje svake godine bajs(barem je tako kod mene) :)
Moja gradja: 180 cm,71kg...

Poslednja izmena:
Odlican ;) I na oko mi se mnogo svidja,ovako skroz crn...
Sta mislis koliko moze da se spusti cena?
Hvala

Ada
Btw, za vikend obrnuo malo i po Adi i iznenadih se. Sreo sam 2 dvočlane policijske patrole na biciklima. Istina, divljanja pešaka po biciklističkoj stazi je sve više, videh i lika na rolerima koji na dugom povocu šeta kuče koje prelazi celu stazu. Ipak, istini za volju, u trenucima kada sam sretao patrole, nije bilo neregularnosti u njihovoj blizini, pa ne mogu da tvrdim da ne rade ništa korisno (samo da osećam).

idi i vidi ga, on ti je u takovskoj, kod profe, terano tim.
ponesesh 650-670e, i ***, ne znam kakav si trgovac i koliko se razumesh...
mozda mu i nadjesh neku skrivenu manu pa ga i ne kupish, ili pak bude sitnica ali je iskoristish za prajs damping :D

A jesi pogledao oglas 587?
Sasvim pristojan bajk.

Valjda cu sutra,prekosutra imati vremena da odem da ga pogledam...
Pogledao sam i Cube, nije los...

Treba mi misljenje o krypton xd sedistu. Naiso sam na jedno povoljno. Belo, sa dve zelene linije, prosiveno. Udobno, deluje kvalitetno. Problem je sto nigde na netu ne mogu da pronadjem nista o krypton sedistima za bicikle.

Jel se susreto neko sa krypton sedistima?

Da to nije capriolov brend, kao one krypton x felne sto prodaju? Ne znam, samo nagadjam.

Inace sam poceo da vozim bajs posle 5 meseci pauze. Zasad nema problema sa kicmom (ima nesto malo sa kolenom ali ***), videcemo kad vratim kondiciju kakva ce biti situacija na dugim voznjama, ako se problemi vrate, prelazim na recumbent ili neku slicnu varijaciju. Mada ne bi trebalo, malo sam promenio navike i aktivnosti pre/za vreme/posle voznje, ali videcemo.
Bajk je dobio par novina, tockove sa starijim XT nablama, baradine paknove sa izmenljivim uloscima (hvala dzonihsv za preporuku ;) ), poseban bidon za alat da bih oslobodio torbicu ispod sica za druge stvari, itd. Jedino ne znam sta cu sa zadnjim menjacem da radim, stalno moram nesto da ga dostelujem, u principu lepo radi samo me zeza gornji pulley koji ima dosta lufta. Pa kako se on pomeri u kucistu, tako radi i menjac. Ne znam da li se isplati menjati samo pulley na Alivio menjacu, ili da jurim neki stariji XT ili noviji SLX menjac.

Prvom sledecom prilikom nosim bajs na divcibare da vozim malo. Nije previse zahtevan teren niti veliki usponi, a opet zanimljivo i ima sta da se vidi. Vise je uzvisena visoravan nego planina, sto je cool :) Jos ako nadjete dobrovoljca da spusti auto u podnozje tj do Mionice a vi idete bajsem, miliiina :d

Ada
Btw, za vikend obrnuo malo i po Adi i iznenadih se. Sreo sam 2 dvočlane policijske patrole na biciklima. Istina, divljanja pešaka po biciklističkoj stazi je sve više, videh i lika na rolerima koji na dugom povocu šeta kuče koje prelazi celu stazu. Ipak, istini za volju, u trenucima kada sam sretao patrole, nije bilo neregularnosti u njihovoj blizini, pa ne mogu da tvrdim da ne rade ništa korisno (samo da osećam).
Ортак и ја смо на Ади срели полицајца на бициклу још прошле године, клинац неки, дошао да се напоји воде као и ми :D сем тога их никад нисам виђао тако да не знам јесу ли од неке користи.

@dule, pa Divcibare i jesu visoravan i naselje na skoro 1000m nadmorske na planini Maljen :) Lako je voziti se po Divcibarama i popeti se na vrhove od 1100m al' treba se popeti sa 150-200mnv na 1000+.. to je zayebano..

Poslednja izmena:
@dule Može li malo detalja oko te vožnje na Divčibarama, koja ti je planirana ruta? I ako tražiš nekoga da spušta kola, da li to znači da se popneš kolima na vr'? :D

moram malo negativno da se pofalim :)
moja deva je iz kosjerica, i ima vikendicu na divchama,
ali za ovih 6god koliko smo tugedr, i pored 20 planiranja nekakvih, ni jednom nisam bajkom otishao gore :(

@hsv.stoned
Davno bese geografija, ali covek nauci svaki dan po nesto novo :) Znao sam da je Divcibare naselje ali sam mislio da je barem neki od okolnih vrhova ili brda isto divcibare, kad ono medjutim.
Penjanje zapravo nije *******o, cak je i milina, do gore sam se pratio sa nekim likom koji poznaje put a muski ga je terao, prava uzivancija. Sto implicira da bih se penjao autom :) Bar ne bih u skorije vreme bajkom dok ne vratim dobru kondiciju, a to ce potrajati.
Nizbrdo se ne treba zaletati kolima da se kocnice ne bi spalile, pogotovo u mom slucaju gde je auto bio krcat do krova. Zato bi bajsem bila uzivancija :)

@canejr
Nema planirane rute, najvise bih obisao ovo sto sam peske prosao pre par dana + jos nesto, uglavnom, ima trekova na netu (staze i bogaze) tako da se uvek nadje nesto zanimljivo. Da, zasad bih se penjao autom :)

@demios
Sto bre :( Gre'ota, pogotovo tebi sa tim bajkom s kojim mozes da prodjes maltene svuda :)

Oces da te mi organizujemo i usput okupiramo ostale krevete u vikendici? :D
Osecam da ce odgovor biti, veliko je dvoriste, mesta za satore ima koliko oces pa izvoli :d
;)

@Dule, nemoj guja ljuta da te ujede pri spuštanju sa Divčibara, umalo haubom ne pokupih trojicu za praznike.

Ma kolima se nikad ne zalecem nizbrdo, nisam ni sad, ali za bajs mi delovalo kao ok teren naravno sve dok se ostaje u svojoj traci i ne seku krivine, uz sporadicne pauze da se ohlade paknovi :)

Ma tad za uranak je bio haos gore, sve pijani i gudrirani klinci i klinke, seljana, u centru satra sa igracicama :d :d

Inace je skroz ok, znam ljude koji obozavaju taj put za voznju automobilom, ko ima neku zver od auta stvarno moze da se nauziva uopste na svim brdskim i planinskim putevima u Srbiji. Tako cu i ja jednog lepog dana sa Imprezom wrx sti ili Foresterom 2.5xt :d

Vrh Dno