Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
most-u-ovcar-banji.jpg

Idi bre 🙂

Jel to Mecka od Dare Bubamare :d

Ne nego od mimi mercedeZ :d

Mecka je oduvana 😀

Odlicne Midgard stvarno.. 🙂

Poslednja izmena:
ATI most ti je extra!

midgrad
6 i 7 u prvom postu i 1 u drugom postu su ekstra, možda da si tu ribu malo bliže opalio, nekako mi je daleko ali momenat mi je super!
Kako to da nisi uvatio svetlosni snop na vrhu Ajfela kad si slikao noću?
Onaj mračni tunel, ne kontam šta je, ne sviđa mi se.

Poslednja izmena:
93017992.jpg

Pitanje, zašto ja ne mogu sa ove daljine da imam kristalno jasnu sliku celog maslačka, već mi je fokus samo u sredini, fokus je stavljen na auto, slikao sam sa 50 mm?

Poslednja izmena:
Ee ***, dok se ja sastavim sa pitanjem forum mi zaključa post.
Sad nešto gledam i koliko sam shvatio Magic Lantern i opcija Focus patterns mi omogućava baš to, da uključim fokus u svih 9 tačaka i onda bi maslačak trebao da bude ceo u fokusu, jel tako?

Slikao si na f/3.5, ISO6400 i 1/1000s. Zašto si toliko napucao ISO??

Da bi ti ceo maslačak bio u fokusu, treba da zavrneš blendu da bi ti DOF bio što dublji.

Koristio sam produžne cevi za makro, a pošto 50 mm nema IS sve mi se ljuljalo ko na brodu, pa da slika ne bi ispala mutna-strešena ja sam povećao brzinu da je zamrznem što je opet povećalo ISO, a ko za racku počelo je i da se smrkava.

Evo o čemu govorim. Ne znam zašto neće da mi unese video sa vremenom gledanja ali pogledaj od 3:28 do 4:55.

Poslednja izmena:
Focus patterns ti omogućava da pored ono što aparat nudi sa stock fw, a to je izbor ili jedne ili svih 9 AF tačaka, da možeš da odabereš grupe tačaka koje će aparat koristiti za AF (nešto što imaju jači aparati kao opciju), nema veze sa onim što ti želiš da postigneš.

Prostim rečima, aparatu si rekao da koristi pattern od X tačaka. Kada bude tražio potvrdu fokusa, zaustaviće se kada na prvoj od X tačaka pronađe fokus (a ne na svim tačkama).

Prijateljski savet, mani se ML, vrati se na stock FW i nauči prvo osnove fotografije, a pogotovo sveti trougao shutter-aperture-ISO i kako koji utiče na fotografiju. 😉

Ne sviđa mi se što kod stock fw auto fokus nikad neće fokusirati u svih 9 tačaka već 5-6 plafon, a kod makro fotografije i manje i što nemam tu kreativnu slobodu da ja oderedim meni fokus tačke, a dok sam na manual fokusu imam samo po jednu tačku. Dok sam slikao maslačak često mi nije pokazivao ni jednu tačku, ponekad samo srednju, to je verovatno zbog produžnih cevi.

Poslednja izmena:
Mislim da nisi shvatio kako funkcioniše AF kod aparata i čemu služi multipoint AF. Moraš znati na kom principu radi AF sistem aparata da bi znao kad/šta/kako možeš izvući iz aparata.

Dok aparat fokusira, blenda objektiva je maksimalno otvorena ponajviše zbog rada AF sistema kome treba što više svetla za potvrdu fokusa (blenda se zatvara na podešenu vrednost tek prilikom ekspozicije tj. kada se pravi fotografija). Na objektivu koji si koristio (50mm f/1.8), na otvoru blende 1.8 je već prilično plitak DOF pa su male šanse da imaš potvrdu fokusa na većem broju tačaka, što ne znači da nemožeš napraviti fotografiju gde je sve u fokusu tako što ćeš zavrnuti blendu.

Kada uključiš fokus na više od jedne tačke, aparat kreće prvo da traži fokus od najkraćeg rastojanja (macro) ka beskonačnom (infinity) sve vreme mereći kontrast (fokus) na svim selektovanim tačkama. Kada na prvoj tački od odabranih pronađe fokus, zaustavlja se proces traženja fokusa, a ako je aparat ocenio da istovremeno ima fokus i na još nekoj tački, imaćeš potvrdu fokusa sa više tačaka.

Kad bi ti svih 9 tačaka bilo u ravni, onda bi i imao potvrdu na svih 9 tačaka (hint: fokusiraj u patos pod uglom od 90 stepeni).

Celo očekivanje da imaš potvrdu fokusa na više tačaka si dodatno poremetio koristeći makro tube, koje dodatno smanjuju DOF.

Ja lepo kazem da kad kupis fotoaparat treba da te nema godinu dana nigde, youtube je pun video tutoriala koji objashnjavaju ove stvari, a ima ih jos milion, pa ako cemo svakom pojedinacno objashnjavati, vrh 🙂

Kao iz filma "Ko to tamo peva" 😀

Sta raspali? Gle, cist bus, nema djubreta, nema grafita... Provozaj se 37-icom ili 52-om u BG-u pa ces da vidis sta je raspad 😀

Mislim da nisi shvatio kako funkcioniše AF kod aparata i čemu služi multipoint AF. Moraš znati na kom principu radi AF sistem aparata da bi znao kad/šta/kako možeš izvući iz aparata.

Dok aparat fokusira, blenda objektiva je maksimalno otvorena ponajviše zbog rada AF sistema kome treba što više svetla za potvrdu fokusa (blenda se zatvara na podešenu vrednost tek prilikom ekspozicije tj. kada se pravi fotografija). Na objektivu koji si koristio (50mm f/1.8), na otvoru blende 1.8 je već prilično plitak DOF pa su male šanse da imaš potvrdu fokusa na većem broju tačaka, što ne znači da nemožeš napraviti fotografiju gde je sve u fokusu tako što ćeš zavrnuti blendu.

Kada uključiš fokus na više od jedne tačke, aparat kreće prvo da traži fokus od najkraćeg rastojanja (macro) ka beskonačnom (infinity) sve vreme mereći kontrast (fokus) na svim selektovanim tačkama. Kada na prvoj tački od odabranih pronađe fokus, zaustavlja se proces traženja fokusa, a ako je aparat ocenio da istovremeno ima fokus i na još nekoj tački, imaćeš potvrdu fokusa sa više tačaka.

Kad bi ti svih 9 tačaka bilo u ravni, onda bi i imao potvrdu na svih 9 tačaka (hint: fokusiraj u patos pod uglom od 90 stepeni).

Celo očekivanje da imaš potvrdu fokusa na više tačaka si dodatno poremetio koristeći makro tube, koje dodatno smanjuju DOF.

Ako sam dobro razumeo, preko broja tacaka koje su u fokusu, moguce je, na osnovu podesavanja koja su postavljena, proveriti pre skljocanja, koja je dubina polja?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno