Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Da,treba da bude blago savijena,ali ti u voznji ne gazis pedalu petom,vec prednjim delom noge i to cini tu malu razliku.
Sto se tice onog sica,znao sam da su Scout bicikle krsine neopevane,ali da neznaju ni sic da naprave....
Probaj da oboris nos sic-a malo na dole,mada verovatno ces morati ili da menjas sic ili da postanes evnuh.

Evo smo moja Capriolo Cobra i ja danas otvorili sezonu sa 45 kilometara, što Bačkom, što Sremom.

Na pola sam proslavio uz pljesku i 0,5 točeno. Nije loše za danas :)

Sada sam cisto malo digao sedista.
Oticu cu kod majstora u petak da malo spustim prednji deo sedista (nemam taj kljuc,pa moram da idem),ali ako ne pomaze,mora obavezno da se menja. Samo razmisljam kako da pogodim koje je dobro sediste?

Ako ti je to sedište odgovaralo (po tvrdoći i obliku), juri neko slično, ali sa manje izbačenim kljunom u odnosu na ovo sad.

Ako ti ne odgovara ni malo, e onda sr*nje. Naći dobar sic tj. sedište ti je jedno od najtežih stvari u biciklizmu. Neko ima sreće, pa ne menja mnogo sedišta i pronađe odgovarajuće veoma brzo. Dok, neko ni posle 5-6 različitih sedišta, različitih tvrdoća, ne nađe odgovarajući sic tj. sedište.

Poslednja izmena:
Znaci,ako uzmem neko,a pogresim,odmah u oglase? :D

Sto se tice onog sica,znao sam da su Scout bicikle krsine neopevane,ali da neznaju ni sic da naprave....
Ja kada sam uzeo Scout bajs,nisam ni znao mnogo o biciklizmu,a to je bilo pre neku godinu,ali danas sam pravi zaljubljenik i vise znam. Uzeo sam ga posle nekoliko godina pauze,zadnji put sam imao kao klinac i batalio voznju,mada tad nisam mnogo vozio. **** ga,nije bila skupa,a otac nije bio nesto tad raspolozen da daje pare,a da sam potrefio kada je raspolozen,mislim da bih mogao da izvucem Polar Avalanche :D

Da rezimiramo,kazete da trazim neko sediste sa manjim kljunom? Predpostavljam i da bude neko meko :)

Poslednja izmena:
Mekana sedista ne odgovaraju svima. Npr meni ne odgovaraju, ja sam prosle godine 3 sedista promenio, od koga su dva SMP, veoma skupa, koja su svima koji ih koriste "fotelja", "extra udobna", itd... Medjutim meni kad vozim dupe upadne i bude mi prvih 10-15km bas udobno, a onda krecu problemi... I vec na 40-50km pocinjem da piiizdim od bola zadnjice.
Procitaj opet Dzonijev savet, ako ti je dobro to sediste, gledaj neko drugo slicnog oblika/tvrdoce samo sa spustenim kljunom, tacnije da sediste bude ravno.

Ja se nadam da ce u mom slucaju biti 4ta sreca, sa SQLab sedistem... Platio sam ga odprilike pola vrednosti bajsa, ali nadam se da ce mi odgovarati i pomoci oko problema koje imam, samo da krenem da vozim bajs za koji dan :)

Hvala vam za savete,idem u petak kod majstora,pa cu prvo da probam sa spustenim kljunom.

Bogdane, na ovo Duletovo ja ću da dodam samo da napipaš svoje sedalne kosti (ne pred ogledalom, sram te bilo ;)) i njihov razmak uzmeš u obzir prilikom izbora sedišta. Što se podloge tiče, probaj da pozajmiš sedište na par dana od nekoga (ko vozi samo vikendom, sprema ispit, itd). Jedno mekano, jedno tvrdo i jedno gel, pređeš po 30 km (ili neki svoj prosek) i vidiš šta ti odgovara. Inače, osim što je tvrdoća individualna stvar, najvažnija je tvoja namena. Treking sedišta nikad nisu (suviše) mekana, jer na duže staze to nije dobro. Isto kao što su mekane patike super za pešačenje par km, ali na 10+ užasno bole noge.

Btw, još jedan savet - nikad nemojte da počnete sa izučavanjem pravilnog podešavanja bajka u ponoć. Već sam to govorio ranije, znam. Evo sam sad premeravao i podešavao sedište, a onda krenuo sa spuštanjem šiftera i ručica na dole, pa je udaralo u nosač za kameru i poludeh. Još ispade da mi je prevelik ram, a meni se u vožnji čini da mi je za nijansu.. suprotan (ne, neću reći da mi je premali :D)). A sutra ću da probam i daska-sedište koje sam dobio uz bajk.

Bogdane, na ovo Duletovo ja ću da dodam samo da napipaš svoje sedalne kosti (ne pred ogledalom, sram te bilo ;)) i njihov razmak uzmeš u obzir prilikom izbora sedišta. Što se podloge tiče, probaj da pozajmiš sedište na par dana od nekoga (ko vozi samo vikendom, sprema ispit, itd). Jedno mekano, jedno tvrdo i jedno gel, pređeš po 30 km (ili neki svoj prosek) i vidiš šta ti odgovara. Inače, osim što je tvrdoća individualna stvar, najvažnija je tvoja namena. Treking sedišta nikad nisu (suviše) mekana, jer na duže staze to nije dobro. Isto kao što su mekane patike super za pešačenje par km, ali na 10+ užasno bole noge.

Btw, još jedan savet - nikad nemojte da počnete sa izučavanjem pravilnog podešavanja bajka u ponoć. Već sam to govorio ranije, znam. Evo sam sad premeravao i podešavao sedište, a onda krenuo sa spuštanjem šiftera i ručica na dole, pa je udaralo u nosač za kameru i poludeh. Još ispade da mi je prevelik ram, a meni se u vožnji čini da mi je za nijansu.. suprotan (ne, neću reći da mi je premali :D)). A sutra ću da probam i daska-sedište koje sam dobio uz bajk.

Mislim da nemam od nikog da pozajmim,zato sto slabo ko ima biciklu od mojih drugara :(

@vidor

Cateye Velo 8 (km sat)

Mekana sedista ne odgovaraju svima. Npr meni ne odgovaraju, ja sam prosle godine 3 sedista promenio, od koga su dva SMP, veoma skupa, koja su svima koji ih koriste "fotelja", "extra udobna", itd... Medjutim meni kad vozim dupe upadne i bude mi prvih 10-15km bas udobno, a onda krecu problemi... I vec na 40-50km pocinjem da piiizdim od bola zadnjice.
Procitaj opet Dzonijev savet, ako ti je dobro to sediste, gledaj neko drugo slicnog oblika/tvrdoce samo sa spustenim kljunom, tacnije da sediste bude ravno.

Ja se nadam da ce u mom slucaju biti 4ta sreca, sa SQLab sedistem... Platio sam ga odprilike pola vrednosti bajsa, ali nadam se da ce mi odgovarati i pomoci oko problema koje imam, samo da krenem da vozim bajs za koji dan :)

Upravo to. Ako neko hoce da vozi i duze relacije verujte nisu preporucljivi super mekana sedista, procicete kao dule.
Tako da uzmite vrlo ozbiljno izbor sedista ako necete da u poznijim godinama imate problema sa prostatom i erekcijom.:D
Skoro sam siguran da ces sa SQLab da budes zadovoljan jer koliko vidim ta firma ozbiljno pristupa problemu zdravlja kod biciklista.
I ja sam jedno vreme cekao da se pojavi neki polovan SQLab 610,611 i nisam docekao pa je uleteo ISM Adamo Peak. Uplasih se njegove tvrdoce medjutim ruta od 80km me je demantovala, mada se jos na njegov oblik nisam skroz navikao.

Do 50 e nije problem, ukoliko ima smisla ulozeno dobiveno :)
Samo sigma pulsmetar sa blutooth vezom je oko 50 :S

Aha, pulsmetar. Nisam to video. Izvinjavam se. Za to nemam predlog, jer ne'am iskustva sa takvim brzinometrima.

Upravo to. Ako neko hoce da vozi i duze relacije verujte nisu preporucljivi super mekana sedista, procicete kao dule.
Tako da uzmite vrlo ozbiljno izbor sedista ako necete da u poznijim godinama imate problema sa prostatom i erekcijom.:D
Skoro sam siguran da ces sa SQLab da budes zadovoljan jer koliko vidim ta firma ozbiljno pristupa problemu zdravlja kod biciklista.
I ja sam jedno vreme cekao da se pojavi neki polovan SQLab 610,611 i nisam docekao pa je uleteo ISM Adamo Peak. Uplasih se njegove tvrdoce medjutim ruta od 80km me je demantovala, mada se jos na njegov oblik nisam skroz navikao.

Ja vozim tako do 40km,ali obicno manje oko 30 i nesto km predjem na dan kada je leto. Desi se da doguram i do 45km,ali veoma retko.
Znaci,prosecno vozim izmedju 20 i 40km.

Mekana podloga na duže staze nikad nije dobra. Prvo, zato što se uglavnom "ućeba" posle neke kilometraže, pa nadalje bude kao obična daska. Drugo, zato što mekano ne pruža dovoljno dobar oslonac. Nisu u pitanju samo sedišta, nego npr i patike za hodanje. Na par km deluje super sko su ultra mekane, ali posle 10+ km pešačenja stopala užasno bole. Mene je mekano gel sedište preporodilo iz nekih, čini mi se, specifičnih razloga, ali baš ću danas da probam i "dasku" koju sam dobio uz bajk. Te daske obično i podrazumevaju postojanje biciklističkih gaća/šorca, pa će možda da bude bolje. Osim toga, posle čitanja svega i svačega, mislim da je za mekano sedište teže odrediti dobar ugao, jer ne znate kakav oblik dobije kad sednete na njega. Javljam utiske.

Hajde i ja da se pohvalim sa mojim ljubimcem. :D

IMG_5250.jpg

Juče eksperimentisao, danas još malo. Prešao 10 km sa daskom od sedišta i 10 sa foteljom. Rezultati svega:
1. Sve što pročitate na netu su samo SMERNICE, da znate odakle da počnete. Ali morate da probate šta vama najviše odgovara. Što je jednom idealno, drugom je smrt.
2. Niža pozicija sedišta mi nije odgovarala, vratio sam na staro. U suštini, ono ispružena noga kad je peta dole.
3. Ja imam problem sa levim sedalnim kostima, odnosno bolove. Desna strana nije imala mnogo muke ni sa daskom. Ali, povratak na gel je bio kao da sam seo na antigravitaciono sedište.
4. Problemi ženskog sedišta: a) suviše kratak kljun, pa i manji izbor položaja i b) nešto širi kljun (možda zbog rupe u sredini, a ne zato što je žensko).
5. Gaće sa uloškom su najbolja stvar. :D Ali vidim da će brzo da mi dosadi pranje posle svake vožnje. :wall:
7. Dobre rukavice su druga najbolja stvar. Ove jeftine (Planet) imaju slabe uloške i oni su na pogrešnim mestima. Tamo gde je meni potreban oslonac nema ničega.
8. Jako je dobro ako je šticna povijena unazad, pa sedište može da se pomeri nazad koliko je potrebno. Moja šticna je ravna i sedište mora da bude skroz napred, inače je poluga prevelika, pa sedište propada tokom vožnje i uništava šticnu. Iako mi je sedište, po Internet smernicama, predaleko, telo mi govori da treba da ide bar 5 cm nazad.
9. Za alat i delove ću verovatno da uzmem torbicu ispod sedišta. Pumpu verovano na čičak traku sa donje strane top tjuba.
10. Dobra žena na pijaci će da vam pokloni 2 plastične trakice za brzinomer ako ste fini, kulturni i ljubazni. :) Sad ću da oborim i levu ručicu i šifter.

Johnny B, odličan. :) Da li su to ergo gripovi i kako su se pokazali?

Mene ovo raspalo sediste ubija, kupio sam pre.. skoro 6 godina i posle 2 godine je postalo neudobno (max pyrenees ili kako vec, slicno cuvenom k2 sedistu :d). Sad se raspada bukvalno, skaj je prso i viri sundjer.

Posle 10km voznje krece pakao.

I ja se nadam, zato sam se i opredelio za SQLab. Medjutim, 2 meseca sam vrteo oglase i nigde u najavi nije ni bilo sediste koje mi treba, zapravo nijedno iz "active" serije. Tako da sam ga narucio novog, izaslo me paprenih 80e, mada opet jeftinije nego da sam placao carinu i porez regularno, izbilo bi preko 100ke.
Iako vozim MTB izabrao sam ovo sediste, posto mi je pozicija sedenja vise uspravna.
http://www.sq-lab.com/en/sqlab-prod...ing-en/602-active-saddle-en.html#.UXAdb8oxjw9

Kako se ponasaju karbonski tockovi kod udara? Aluminijum ima svojstvo da se iskrivi i zadrzi oblik. Kakvo je svojstvo karbonskih? Koliko su elasticni? Pucaju? Mogu li da se "iskrive"?

Sve zavisi od udarca i mesta udarca na samom tocku.
Ne krive se, ali zato pucaju, naravno to je retka pojava.

Upravo sam malo spustio sediste,sutra cu da odem da provozam,pa ce da vidimo kako ce da se ponasa.
Mada,sad sam ga provozao malo kroz dvorsite,seo sam na kraj sedista i zbog te visine,osecam manji pritisak na testise,ali to ne mora nista da znaci. Videcemo sutra u voznji.

Izvinjavam se za kvalitet slike,blic nije radio zbog baterije. Ali,vidi se sve sto treba.

Sad ce ti biti malo bolje, ali i dalje ti je sediste propalo.
Pogledaj koliko se uvilo po sredini.

Nazad
Vrh Dno