Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Ja se stvarno izvinjavam sto davim, ali koju patronu da uzmem? pressfit ili shimano bb (navoj).
Ne znam koja je niti mogu da proverim jer bajs trenutno nije kod mene. radi se o starijem caprilolo bajsu.

Nisam video tvoju poruku tj. video sam je, ali preskočih nehotice. Izvinjavam se.

Nemoj pressfit. A i ko zna da l' bi pasovala takva patrona na taj bajs. BB-UN26 Shimano i ti si na konju. Sve preko nje za taj bajs je overkill. Jedino što trebaš proveriti koji je trenutni pogon na bajsu (da l' će patrona da pasuje za taj pogon) i koja ti dužina osovine u toj patroni treba.

Poslednja izmena:
To mi kazi :D

Za sada sam gotov sa kupovinama. Uskoro cu poceti i da sklapam ovo cudo (project Monochrome v1). Nadam se da cu imati zivaca da isteram ideje do kraja.

Ne mogu dovoljno da se zahvalim sto ste istrpeli smaranje i sto ste nesebicno podelili svoje znanje samnom.

Džoni, prijatelju, nemoj tako, to je bilo prošle godine. ;) Tada je bilo samo razmišljanje. Sada definitivno moram da uzmem, a ostala su neka pitanja. Najviše me interesuju cenovni opsezi za koje misliš da su ok, jer si rekao da u radnjama deru. Da li onoj Slavki mogu da verujem da mi preporuči nešto? Moraću da je/ih zovem, ali bih da znam šta da očekujem. Drugo, kažeš da su ljudi menjali sedišta posle uzimanja gel gaća, pa me zanima zbog čega? Šta si ti dobio prelaskom na gel? Za težinu od 90 kila, koliko mm sunđera misliš da bi bio minimum?

Za rukavice - trenutne su skroz otišle (obične, jeftine). Ram je čak i nešto manji nego što bi trebalo (nemam izbora), lula već pod uglom (+3 spejsera). Ne vozim sa ispruženim rukama, osim povremenog protezanja. Utrnulost uglavnom prolazi kad oslonim ruke skroz na ivice gripova i pomerim cenjeno dupe nazad, ali manevarskog prostora je jako malo i onda je neudobno za vožnju. Plus što je prevelika težina na zadnjem delu sedišta, pa hoće da propadne i da uništi šticnu. A težina na rukama je kolika mora, jer sam težak čovek. No, vrlo je verovatno da imam i nekih problema sa cirkulacijom, još od kada me udario auto i kada sam iščašio rame. A i godine se ređaju...
Zato sad hoću gaće i bolje rukavice, biće mnogo bolje sigurno.

Poslednja izmena:
Jes' bilo pre nekog vremena, ali se situacija nije promenila, pa mišljenje još uvek važi. :)

U radnjama (Planetbike i co.) deru k'o nenormalni. Početne Scott bici. gaće sa običnim uloškom tek idu od 5k dinara. Za te pare preko ovih što valjaju preko oglasa mož' da uzmeš full ultra fast race model. :D

Računaj da ćega sa gelom koštaju od 35e do 50e, a bez gela do 40e. Što se tiče Mlađe i Slavke, možeš da im veruješ. Korektna je osoba (Slavka), samo joj reci šta otprilike želiš i koliko imaš para. A za Northwave pogledaj u Matriolimpu, trebalo bi da su jeftiniji nego Planetbike. Što se tiče gaća i menjanja sedišta tj. sica, to je jer je gel deblji od sunđerastog uloška i drugačije se ponaša u odnosu na sunđer (duže vreme je tvrđi, pa i ne prijanja baš kako treba uz svako sedište). Nekome ta promena ne smeta, nekome smeta malo dok se ne navikne, dok neko ko ne uspe da se navikne, menja sic. Ja sam prelaskom na gel dobio malo tvrđi sic, što mi je trebalo. A prvenstveno sam dobio sam gel koji ne menja svojstva i kad se nakvasi. ***a, oznoji se buljson ponekad kad je mnogo vruće. :) Ujedno, sam gel duže zadržava početna svojstva u odnosu na sunđer. U prevodu, gaće sa takvim gelom mogu trajati duže. Što se tiče debljine sunđera, pravo da ti kažem, ne znam koliko bi bilo odgovarajuće. Ali, po nekom nepisanom pravilu koga se drže biciklisti, gledaj da ti uložak bude što deblji.

Što se tiče trnjenja, juri ti neke Ergon (ili kopiju istog) gripove. Za udobnost ruku u vožnji malo šta je bolje od toga. Sa njima možeš primetno da smanjiš pritisak koji stvaraš oslanjanjem na ruke. Vidi koji model ti je odgovarajući, kolika dužina rogića ti treba i izbunari ih negde.

Poslednja izmena:
Mozda da probas korman sa vecim uglom? Tj da je "povijeniji" ka unutra, blize sedistu. I mozda siri. Koliko sam gledao, neki problem trnjenja u rukama resavaju i tako.
Naravno, kad budes u prilici, posto rece da za te skuplje stavke nemas trenutno da izdvojis.

Sto se voznje na ibarskoj tice, pa majku mu nisam samoubica pa da me zaobilazis u sirokom luku :p :)

Moj brzinomer je izmerio 51 km/h na potezu od TC Ušće do SIV-1, što će reći samo moje pedalanje na ravnici, bez zaleta, nagiba, padina itd.

Spust niz Bežanijsku Kosu preko ulice Nikole Dobrovića je bio 64 km/h.

Fino, fino. Čim si tuda jurio 64km/h imaš dobro kočnice jer se radi o ulici koja se završava T raskrsnicom. 56km/h sam ja tuda jurio. A ona nizbrdica malo levo od te, kod pumpe, daje oko 50-55km/h ali sa finim spustom :D

Ja sam najvise isao oko 62 niz avalu, moglo je i brze ali krivine, *** :)

@dzoni Zbun. Da li to znači da je gel tvrđi od sunđera? Ja bih što mekše sedenje. Ne baš skakutanje kao na balonu, ali ipak... S druge strane, gel sedište me preporodilo u odnosu na sunđer, ali možda je u pitanju veća širina. Opet, znojenje je veoma bitno. Sa običnim šorcem imam odličnu ventilaciju, pa se opet sav natopi. A tamo gde je uložak ventilacija je mnogo slabija. Nisam pametan, a isprobavanje raznih modela je malo skup sport. Btw, NW gaće u Matriolimpu 1800 din, a potpuno iste u PB 1750 (samo nema brojeva). U PB su Scott i dalje na popustu, za ~2300 din, ali imaju samo neke sa ružnom šarom. :) Ne znam, imam utisak da ću morati da biram da li mi više smeta tvrdoća gela ili natopljenost sunđera.

Za ruke sam bacio oko na neke ergonomske gripove, plus gumirane dodatke sa strane, ali mislim da ne može sve da stane na ovaj korman. Ima samo oko 640 mm, pa kad odbiješ 26 na gripove, pa šifteri i ručice, pa brzinomer i kamera, pa još lampa... Ne znam gde ću ni planirani GPS.

@dule Korman mislim da je odlično oblikovan. Voleo bih da je 700 mm, ali ne samo što su kormani skupi, nego što bi creva i sajle bili kratki, što znači dodatni trošak (plus bleeding kočnica). Za sada definitivno ništa od toga. A gledao sam kako voze oni koji stignu Ibarskom do Kraljeva za sat i po. :) Za neke čak videh i kako su skončali...

Fino, fino. Čim si tuda jurio 64km/h imaš dobro kočnice jer se radi o ulici koja se završava T raskrsnicom. 56km/h sam ja tuda jurio. A ona nizbrdica malo levo od te, kod pumpe, daje oko 50-55km/h ali sa finim spustom :D
Nastavio sam ka Zemunu, bez (mnogo) kočenja. Ukenjao me semafor i redak saobraćaj, bio špic leta, nigde nikoga.

Da vidite kako volan igra salsu pri 60 na sat kada ga ne držiš.

@subtractor

Daj da vidimo koji ram imas.

Ne znam ni ja :S:
Truli u selu i cekam da stigne nazad u bg. Nisam ga video bar 5 godina. Samo tockove ako zateknem na ramu, bicu srecan.

btw, ponovo napadam
http://www.cikloberza.com/show.php?id=102789
vredi li

Inace, kada vec pricate o brzinama. Gde treba postaviti prijemnik za brzinomer? Ako se postavi previse ka centru tocka onda pokazuje velike brzine i obrnuto. To me buni od kupovine prvog brzinomera u detinjstvu. Pa vi vidite koju muku ja vucem godinama

Poslednja izmena:
@dzoni Zbun. Da li to znači da je gel tvrđi od sunđera?

Jeste, ali ne u smislu da sediš na dasci, već na dodatnom sloju gela kojeg već imaš na sedištu.

Za ruke sam bacio oko na neke ergonomske gripove, plus gumirane dodatke sa strane, ali mislim da ne može sve da stane na ovaj korman. Ima samo oko 640 mm, pa kad odbiješ 26 na gripove, pa šifteri i ručice, pa brzinomer i kamera, pa još lampa... Ne znam gde ću ni planirani GPS.

Imaš lulu, stavi brzinomer/GPS na lulu.

@Subtractor

Najbolji vbrake kojeg možeš naći - XT paralelogrami (XTR je sličan, samo lakši). Vrede tih para, samo pakne menjaj odma', jer su one izgleda neki krš.

Poslednja izmena:
Da, kocnice su odlicne, pre mesec dana sam i ja jurio V brake i uzeo Deore m590, takodje sa losim paknovima koje moram uskoro zameniti.

Inace, kada vec pricate o brzinama. Gde treba postaviti prijemnik za brzinomer? Ako se postavi previse ka centru tocka onda pokazuje velike brzine i obrnuto. To me buni od kupovine prvog brzinomera u detinjstvu. Pa vi vidite koju muku ja vucem godinama

Svejedno je.

Važno je da pravilno podesiš obim točka.

Aha, u tom grmu lezi zec. Nikada se nisam dovoljno igrao sa opcijama da bih nasao.

@dzoni Očigledno, to je taj deo gde je neophodno isprobavanje da znaš šta ti najviše odgovara, pa pretpostavljam da smo došli do granica koliko možeš da mi pomogneš. Fala.
Za gel se pribojavam da će da bude suviše tvrd (a skup), a opet, ako je sunđer suviše mekan ili tanak (još gore, oboje!) za mojih 90 kila, onda opet bačene pare. Ili ako sunđer počne da šljapka od znoja u toku vožnje... :D I onda subtractor misli da ima probleme. :D

@subtractor Ja sam godinama vozio LX v-brake, fantastični. Samo poslušaj ljude i uzmi dobre paknove. Ja bih dodao da obavezno staviš i booster pozadi. To je potkovica koja smanjuje/eliminiše ugibanje rama prilikom pritiskanja kočnica, pa je kočiona sila daleko veća. Jeftino je, a jako puno znači.

Mislim da nije baš svejedno. Ugaona brzina je manja bliže osovini (dalje od gume) i senzor manje "maši" obrtaje ako se tu postavi. Bar je moj bežični brzinomer počeo bolje da se ponaša kada sam primakao senzor osovini. Prvo sam bio u fazonu da je važnije da senzor bude bliži prijemniku.

Ako ti je bitno da bude precizno (da posle ne lupaš po forumima kako si vozio 60 km/h na ravnom :d) najbolje je staviti obim npr. na 1000mm, odmeriti neku razdaljinu uz pomoć satelita (izmeriti na google earth-u ili neki dobar GPS) i odvoziti. To što dobiješ ubaciš u sledeću formulu i rezultat ukucaš u brzinomer:

tačan obim = (kol'ko si stvarno odvozio / kol'ko pokazuje brzinomer) * trenutni obim u brzinomeru

Možeš i više pokušaja, pa da prosečiš i šta god ti padne napamet. Zgodno je što tako možeš da utvrdiš dal' je brzinomer ispravan ili podešen kako treba. Ako ima upadljivih varijacija možda magnet nije dovoljno blizu ili negde gubi kontakt. Za bežične može da bude i slaba baterija, previše udaljen senzor...

Meni je Cateye Velo 8 podesen logicno za 26'' i onda kada sam se spustao 62,x km/h gps na telefonu je pokazao 61,3 km/h, znaci to je to u sustini.

Poslednja izmena:
GPS se uvek malo razlikuje od brzina koje pokazuju brzinomeri koji mere na tocku brzinu zbog drugacijih proracuna. Sateliti su netacniji iz razloga sto proracunavaju na osnovu onoga kako je neko obisao taj deo karte po kom se meri (nadmorska visina itd...). Pomocu GPS-a mozes da prekontrolises okvirno da li si dobro podesio. Njabolje je da se podesava brzinomer na osnovu tabela koje dobijes uz brzinomer.

Sto se tice postavljanja magneta na tocku, nema nikakve veze koliko je postavljen daleko od centra kruznice (u ovom slucaju tocka). Brzinomer radi na principu broja bortaja i vremena izmedju dva obrtaja (put koji magnet napravi od ocitavanja do ocitavanja, susreta sa prijemnikom.
Eventualno mozes malo blize da postavis centru jer mozes smatrati da tacke blize gumi prave neke neznatne oscilacije koje mogu biti zanemarljive. Cilj je samo da podesis da magnet (predajnik) bude sto blize prijemniku (2-3mm).

Ugaona brzina je brzina kojom se krece neka tacka na kruznici. Sto je bliza centru, tacka se krece sporije. Medjutim, svaka tacka na toj kruznici pravi isti broj krugova kao i bilo koja druga tacka neznavisno koliko je udaljena od centra.

Mislim da sam ja moj Cateye podesio na 210 (tocak je 26, sa gumom 26x1.45), ako se dobro secam.

Poslednja izmena:
Pomenuste te spejesere...
Jel to ono sto ide ispod lule, pa ona bude odvojena od rama? Vidjao sam kod ljudi u prolazu, ali nisam znao da to moze da se dodaje nakando, mislio da se to ubacuje kad je vrat vile dugacak pa mora :D
Jel mogu da se ubace na Polar Mirage 2009 (ili tu negde), prednji amortizer je neki SR Sunotur sa duplom krunom (neko mi je nekom forumu rekao da je ****** :))

Znacilo bi mi da je volan par cm visi, tj. da sam manje povijen u voznji.

@Bahati

Iako je to što kažeš tačno, taj ''problem'' je bio češći kod starih ciklokompova. Sad, takva situacija je ekstra retka. Zato sam i rekao subtractor-u da stavi magnet gde hoće, radiće isto jer senzori nisu tol'ki krš. A i Johnny je lepo sve to pojasnio, ali samo da dodam, da često pojedini ciklokompovi naprave po 3-5 kruga/krugova pre nego što naprave presek brzina i tu brzinu prikažu na display-u.

@Milos308

Da. Otprilike.
Ti spejseri su tu da bi ti mogao vrat vile da montiraš na ram, a da sam vrat vile ne beži gde hoće. Služe kao podloška kojom se vrat vile, uz lulu, pomoću ahead šrafa za šoljice (unutar vile, pri vrhu ima inverzni šraf), zateže uz ram.

Ako hoćeš da ti položaj ruku na bajsu bude viši, juri neku podešavajuću lulu ili jednostavno, drugu lulu koja ima ugao koji tebi odgovara. Eventualno, u zavisnosti u kom položaju ti je sad lula, možeš da je vertikalno okreneš za 180 i tako sebi napraviš višu ili nižu lulu. :)

Poslednja izmena:
Sto se tice postavljanja magneta na tocku, nema nikakve veze koliko je postavljen daleko od centra kruznice (u ovom slucaju tocka). Brzinomer radi na principu broja bortaja i vremena izmedju dva obrtaja (put koji magnet napravi od ocitavanja do ocitavanja, susreta sa prijemnikom.
Ne znam baš. Kao što rekoh, moje iskustvo je drugačije, a čini mi se i da sam pročitao na nekom pouzdanom mestu.

Nisam baš na "ti" sa fizikom, ali ima mi smisla i u prostom misaonom eksperimentu gde bi stvari pogurao ka apsurdu. Imaš točak prečnika X koji se obrće Y puta u sekundi. Ako su X i Y ogromni i posmatraš tačku na gumi (magnet) u odnosu na neku statičnu (senzor) ima da proleće fantastičnom brzinom. Da li ta brzina nema ama baš nikakvog uticaja na sposobnost senzora da detektuje magnet u prolazu? Ako senzor detektuje u diskretnim intervalima sigurno ima. Ako detektuje kontinualno (u šta sumnjam) mislim da i tada ima, ali nemam dovoljno znanja da budem siguran.

ps. evo tipa: http://sheldonbrown.com/cyclecomputer-installation.html prvi na listi.

pps. Evo jasnijeg pitanja: da li postoji brzina kojom magnet može da prođe pored senzora, a da ovaj to ne detektuje? Mislim da je intuitivan odgovor svakako "da" za parčence elektronike realne vrednosti 12 din. :)

Poslednja izmena:
Ne znam baš. Kao što rekoh, moje iskustvo je drugačije, a čini mi se i da sam pročitao na nekom pouzdanom mestu.

Nisam baš na "ti" sa fizikom, ali ima mi smisla i u prostom misaonom eksperimentu gde bi stvari pogurao ka apsurdu. Imaš točak prečnika X koji se obrće Y puta u sekundi. Ako su X i Y ogromni i posmatraš tačku na gumi (magnet) u odnosu na neku statičnu (senzor) ima da proleće fantastičnom brzinom. Da li ta brzina nema ama baš nikakvog uticaja na sposobnost senzora da detektuje magnet u prolazu? Ako senzor detektuje u diskretnim intervalima sigurno ima. Ako detektuje kontinualno (u šta sumnjam) mislim da i tada ima, ali nemam dovoljno znanja da budem siguran.

ps. evo tipa: http://sheldonbrown.com/cyclecomputer-installation.html prvi na listi.

pps. Evo jasnijeg pitanja: da li postoji brzina kojom magnet može da prođe pored senzora, a da ovaj to ne detektuje? Mislim da je intuitivan odgovor svakako "da" za parčence elektronike realne vrednosti 12 din. :)

Da, ima tu istine.
Ja se vodim time da je tocak generalno mali pa ugaona brzina se ne razlikuje toliko da moze biti kriticno i da se ocitavanje preskoci zbog brzine. Ali s obzirom da se kod nas mogu naci razni ne kvalitetni brzinomeri mozda uzeti i to u obzir.
Ne bih posvecivao paznju tome jer mislim da je razlika suvise mala da bi bila uzrok pogresnom ocitavanju.

@bahati A možda ti u početku samo nešto nije bilo precizno montirano, pa kad si pomerio senzor i magnet, bolje se poklopilo. Najveća brzina koju će senzor da detektuje, odnosno najkraće vreme prolaska magneta pored senzora, možda i postoji, ali verovatno ćeš teško to da postigneš vozeći bicikl. :)

@svi
Ovo je apsolutno fenomenalno i genijalno, samo još kad bi i radilo kako treba i kako slika prikazuje: http://www.thisiswhyimbroke.com/bike-lane-light
Laser koji se montira pozadi i iza bajka, odnosno vozača, projektuje lažnu bajk stazu i oznaku, da vozači više paze. :D:D:D:D:D Briljantno.

Nas bicikliste jedino Volvo sa svojim inovacijama moze da spasi:)

Pozz ljudi, ako neko zna nekoga ko prodaje dobro ocuvani trkacki/drumski bajs (ram 54-54cm) iz 70/80/90-ih povoljno sa Columbus ili Reynolds cevima nek mi javi na PP :)

kako se zovu cepovi za rucke? da li to uopste ima da se kupi pojedinacno?
nisu mi potrebni, imam ih, ali bih zeleo da isprobam da napravim one svetlece. narucio sam neke sa tmarta, ali su ukinuli proizvod i sada su im ostale samo bele. svugde drugde je skupo ili preruzno. nije da mi trebaju, ali eto, ti sitni detalji su mi zanimljivi.

i sta mislite o presvlakama za sediste sa silikonskim gelom?
http://dx.com/p/meridr-3d-bike-bicycle-seat-pad-saddle-cushion-cover-black-166476
http://dx.com/p/meridr-3d-bike-bicycle-soft-silicone-gel-seat-pad-saddle-cushion-cover-black-166861

Za te pare, tesko da je moguce kupiti udobno sediste.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno