Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

@ stolex

Ovo je sports tracker. A i strava cycling je dobra aplikacija. Endomondo sam probao, aplikacija se placa ali sam dobio free uz sony, sta znam.. bolji mi je sports tracker/strava.

@Marezz

Ovo je brana Rovni, 15km od Va, put za Bajinu Bastu i ove planine.

Na planet bike-u se kao pojavio Polar Avalanche 2013 ali stoji slika ovog iz 2012 a u cenama umesto Avalanche pise Apache (42000 din) :d

Poslednja izmena:
Fruskogorski maraton 2012
https://www.youtube.com/watch?v=u_lvI_sJ2f4

Da li planirate ove godine na maraton? :)
Imate li neke specijalne pripreme pre starta?

Naravno to se ne propusta.
Ako jos neko dolazi sa Bencha ne bi bilo lose da se ovde dogovorimo pa da se tamo nadjemo pre trke (ili posle na pasulju u planinarskom domu :)).
https://www.facebook.com/events/335009699949219/

Parenzana
Konačno! Što me niste podsetili za upload, skoro da sam zaboravio. ;) Dakle, prvi od 4 dela fantastične pešačko-biciklističke staze Parenzana u Istri.

Mmmm.. lepo, ovo pre ili kasnije moram odvozati.
Nego da pitam kojom kamerom sve to snimas HD GoPro? Sorry ako si vec pisao ranije ali izgleda da mi je promaklo.

@Matthias Pisalo se više puta, ;) ali ne mari - kamera je GoPro Hero HD (1). A ostale deonice Parenzane su, po meni, još lepše.

@dzoni Uzeh danas neke karbonske gaće, 25 e. Ne zato što su karbonske, nego sam ocenio da je uložak za nijansu bolji, odnosno manje se ugiba pod prstima. Iako mislim da je uložak i dalje suviše tanak, verovatno je to samo moja predstava, jer bi meni odgovarao samo jastuk. Osim toga, kao što ti reče, moraću da probam više modela dok ne nađem šta mi najviše paše, pa rek'o daj da počnem od ovoga. A uvek se setim i Ričarda Hamonda i njegovog "go ugly early". :D Da nisam uzeo ove, nastavio bih da tražim, a ono što bi me oduševilo bilo bi preskupo i opet bih se vratio na ovo. Dakle, skraćen postupak.

Inače, uzeo sam broj M (ja 193 cm i ~88 kg)! Sad se mislim da bi bolje bilo da sam uzeo i S, jer uložak ne naleže skroz tesno, ali su nogavice postale dosta uske, pa ne bih mogao dalje. I iznenadilo me da se to navlači skoro do pupka. Probao malopre i što reče (čini mi se) Gadjan, gaće na bajku uopšte ne prave razliku koju sam ja očekivao. :) Nema veze, biće bolje od običnog šorca sigurno. A možda jeste fora da sad ne odgovara ovo moje gel sedište. Tja. Videću u vožnji kad konačno kupim i pedale.

U stvari, jedina greška koju sam napravio jeste što nisam ni pogledao uloške u bib i štampanim gaćama. Sigurno ne bih kupio ni jedne ni druge, ali trebalo je bar da pogledam kakav je uložak, da ih imam više u glavi. Nema veze.

@hsv.stoned
Ekstra ruta,jos bolje fotke.Ja zaglavih u rudnik,beli dan ne vidim.Moracu da se "razbolim" neki dan da odvezem do Crnog vrha.
Nego koji ti je nick na ST,da te dodam.

^ nemam nalog/profil :d :d

Mrzelo me da napravim, video sam da mi i bez naloga ostaje ''dnevnik'' aktivnosti/voznji pa..

Inace ova brana je odlican dirt poligon, dolaze ljudi sa enduro/cross motorima, suv/terencima pa i sa automobilima i divljaju po prasini :) Naravno ovo nije dozvoljeno ali nema tamo nikoga osim par radnika pa mozes da radis sta oces. Juce je lik sa Alfom 156 preleteo preko ovog pravca na brani jedno 150km/h.

Poslednja izmena:
@Canić

Karbonske gaće? :) Fotkaj ti to da vidimo.

Ne moraš više modela gaća sa probavaš. Gel ili sunđer, juriš i jedno i drugo što deblje, kao što smo pričali. Ako ti takve gaće ne pomognu u dužim vožnjama tj. ne donesu boljitak, onda menjaš sedište i tražiš neko koji ti više prija. Sedište je glavno i ono mora da bude po volji dupeta. Gaće sa uloškom su tu da produžiš tu volju i da možeš voziti po 30km bez ustajanja sa bajsa.

Ne znam koji model i od kog proizvođača si uzeo, ali je M obično za ljude do 180cm. S bi ti bilo tek ekstra malo, i da, uložak ne mora da ti bude skroz uz ''kolegu'', jer ti kad sedneš, pritiskaš uložak karlicom i on se više ne mrda dok ponovo ne ustaneš.

Odvozaj neku dužu turu (minimum 50km) koju si u pre vozio i znaćeš da l' ima poboljšanja u udobnosti ili ne.

;D Piše na etiketi resistex carbon. :D A firma je čuveni Doltcini, mada na njihovom sajtu nisam našao ništa pametno.
Fotkanje će malko da sačeka, nikad mi nije proradio direkni upload na bench, nego uvek moram negde drugde da stavljam slike.
Polu-odokativnim merenjem, debljina uloška je prilična, blizu 1 cm. Nemam neki baš precizni merač.
Čim uzmem pedale, isprobavam na nekoj vožnji, mada ne znam da li ću moći da počnem od 50 km.

Nisam ni ja čuo za to. :) Guglanjem nailazim na sajt proizvođača, ali tamo ima svega i svačega... pa ko zna šta je od toga stvarno istina.

Važno da je uložak dobar, ostalo je sekundarno.

Koj raspon guma mogu da stavim na felne 559x1.9, to jest koju sirinu max a koju min, da bi bilo sve ok?

Evo jos nekoliko fotografija.

iW5mfUEl.jpg

hVr0D50l.jpg

eE3D5IHl.jpg

Hy9Qr0al.jpg

0nOF1Eql.jpg

3sk2fhZl.jpg

Nisam upucen pa da postavim jedno pitanje, gde je voda?

Kad smo vec kod punjenja brane.. :d Moj stav je da su trebali da izmeste manastir iznad jezera ali navodno je u losem stanju pa to nije moguce. Ovako ce da potope. Problem je sto su kod nas svi veliki vernici pa su se tek sad setili ovog manastira a 99% njih nije ni znalo za isti niti bi posetili i da su znali a sa druge strane nije u redu ni da ga potope. Svajcarci bi verovatno izmestili iznad jezera i od toga napravili turisticku atrakciju ali dobro, Srbija je ovo, nema kod nas razumne ravnoteze i racionalnog razmisljanja :)

dukk06Gl.jpg

Inace, niste ni svesni koje je ogromna ova brana i koliko je para sprcano u ovo cudoviste 15km iznad glava 100 000 ljudi :) :d Sa obe strane su brda tj klisura Jablanice koja ide do centra Valjeva prakticno, kada bi iz nekog malo verovatnog razloga, ovo prslo - bio bi lep dan za surf u okolini Bg-a :d

Poslednja izmena:
Hsv, mislim da ti nisam rekao nešto jako važno - mrzim te. ;D
Odlične fotke.

Opusteno bro, ti imas Skodu Yeti i bajs od nekoliko stotina jura a ja R4 i polar star 8 ipo leta, mrzim i ja tebe :d :) Zezam se naravno.

Poslednja izmena:
Kad smo vec kod punjenja brane.. :d Moj stav je da su trebali da izmeste manastir iznad jezera ali navodno je u losem stanju pa to nije moguce. Ovako ce da potope. Problem je sto su kod nas svi veliki vernici pa su se tek sad setili ovog manastira a 99% njih nije ni znalo za isti niti bi posetili i da su znali a sa druge strane nije u redu ni da ga potope. Svajcarci bi verovatno izmestili iznad jezera i od toga napravili turisticku atrakciju ali dobro, Srbija je ovo, nema kod nas razumne ravnoteze i racionalnog razmisljanja :)

Boldovano je srž.

Sa druge strane ima mnogo primera potopljenih crkava i manastira u iste svrhe koje privlače dosta turista. Imaš ovde desetak primera.

GLedam nesto ovako da uzmem cisto da me ne zulja dokle vozim,pa me zanima kako ja da znam koja je velicina za mene,kako se to gleda? posto nikad nisam imao nista od biciklisticke odece
http://www.cikloberza.com/show.php?id=74229

Popriličan krš. To nije uložak, to je krpa i neće ti pomoći nimalo u vožnji, jer je osećaj kao da voziš sa trenerkom.

Pisao sam ja Caniću u par navrata šta treba a šta ne treba da se gleda. Nađi te poruke i dobićeš pravu sliku.

Poslednja izmena:
Sa druge strane ima mnogo primera potopljenih crkava i manastira u iste svrhe koje privlače dosta turista. Imaš ovde desetak primera.

Da ali ovde se te crkve vide, ova valjevska ide 50m pod vodu :d Fala za link, nisam znao za neke :)

Koj raspon guma mogu da stavim na felne 559x1.9, to jest koju sirinu max a koju min, da bi bilo sve ok?

Verovatno misliš na 559x19?

Od 28 do 44mm - http://sheldonbrown.com/tire-sizing.html. Manje-više, u prevodu od 26x1.00 do 26x2.125. Preko toga možda i može, ali ko zna kako bi to pasovalo i išlo (onda počinješ i da zavisiš od rama bajsa, itd).

Da ali ovde se te crkve vide, ova valjevska ide 50m pod vodu :d Fala za link, nisam znao za neke :)

Šteta, ali šta da se radi. Viši cilj.

Poslednja izmena:
GLedam nesto ovako da uzmem cisto da me ne zulja dokle vozim,pa me zanima kako ja da znam koja je velicina za mene,kako se to gleda? posto nikad nisam imao nista od biciklisticke odece
http://www.cikloberza.com/show.php?id=74229

Stvarno, ovo je kao benkica za bebe prišivena preko fleke od eurokrema. Sramota, čak i po toj ceni. Definitivno pogledaj Džonijeva pisanija na temu. Naravno, to ne znači da sam ja napravio dobar izbor. :D Što se veličine tiče, moraš da probaš. Ja sam počeo od XL i završio na M za modele koje sam probao. Neki drugi modeli su bili sasvim drugačijih veličina. Moraš da odlučiš i da li želiš sa ili bez tregera, baš kratke ili nešto duže (standardne). Npr, sa tregerima su navodno stabilnije, ali ćeš mnogo teže da odgovoriš na zov prirode. A meni prodavac reče da čim postoji neka štampa na gaćama, cena je osetno veća. Štampa ne povećava kvalitet, nego je komplikovana (i skupa) na tom materijalu.

EDIT: Evo par slika gaća koje sam uzeo. Traka oko struka je 3 cm. Trakica na nogavicama, protiv proklizavanja je samo 5 mm, ali deluje da drži kako treba. Što se uloška tiče, izgleda tanko, ali je fora da je "dvostrani". Dakle, nije debljina samo to što se vidi iznad "osnove", nego ide i ispod, možda i deblji. Ukupno je blizu 1 cm.
https://plus.google.com/photos/1181...s/5866070036240938769?authkey=CJ2krsCqiaqzoAE (nadam se da link radi).

Poslednja izmena:
Probaj Endomondo, jedna od popularnih aplikacija :)

@ stolex

Ovo je sports tracker. A i strava cycling je dobra aplikacija. Endomondo sam probao, aplikacija se placa ali sam dobio free uz sony, sta znam.. bolji mi je sports tracker/strava.

Probacu onda ove aplikacije pa cu da vidim sta mi se svidja. :)
Inace kad je ukljucite neku od aplikacija, da li drzite telefon u dzepu ili treba da bude na kormanu zbog svih tih merenja itd? Kako funkcionisu uopste te aplikacije? :d

@dzonihsv hvala na odgovoru, da to sam mislio 559x19, a gume su mi trenutno 26x1.9, pa sam permutovao:)
@stolex Ja sam koristo endomondo, dok je bio bespatan, i sve je bilo na sajtu da se vidi, a telelefon sam drzao u torbici na struku, i sve je lepo merio, a brzine i predjeni put mi saopstavao preko sluski, e sad sam video da se zale da se placa mesecno ako hoces sve podatke da vidis na sajtu, tako da cu i ja verovatno preci na ovaj ST. Strava mi se nije svidela prosle godine, isto su trazili neko placanje preko sajta, ne znam kako je sada....

Poz "kolege"
Evo ja nisam mogao da čekam više polar Mirage 2013 i kupio nešto polovno po mnogim preporukama.
Pratim i ovaj deo foruma redovno ali ipak moram da pitam, vi uopšte ne vozite bikeove kada ima vode na putu ili pada kiša?
Ako ga budem vozio hoće brzo propasti/zardjati ili je neki drugi razlog?

Ako ga održavaš neće ;) Dosta nas vozi po kiši, pa čak i snegu. Imaš slike u temi :D

Ja sam vozio po najvećim pljuskovima prošle godine, uhvatili me pri povratku sa posla, vozio sam i po snegu, pa ništa, radi čeličana svoj posao i dalje :d

Drugari, da se pohvalim, stigao je Trek 3900 D. :)
Odoh na frusku goru da mu objasnim neke stvari... x)

@vidor U stvari, ja sam jedini suvozemac ovde. Ne podnosim vožnju po mokrom, kišu još manje. Čak mi je i vetar miliji od kiše u poslednje vreme.

Drugari, da se pohvalim, stigao je Trek 3900 D. :)
Odoh na frusku goru da mu objasnim neke stvari... x)

Čestitam! Da go voziš u zdravlju i veselju! Koliko para? Juče videh u Mega Bike radnji nekoliko Trek modela, najjeftiniji je bio 3700 ili 3900 (u svakom slučaju, sa diskovima) za 38600! Zadnji menjač mislim da je bio Altus. Zeleno-beli. Jako lepo izgledaju. Javi kako je bilo na Fruškoj (Friškoj?) gori.

pythogorian, cestitam, aj okaci neke slike :) Jesi uzeo onaj stealth, crno-sivi?

Inace taj Trek, bar prema katalogu, ima Altus-Acera menjace, zadnji je Acera.

Polar i Capriolo umislili da su ko Trek i druge krstene marke pa rokaju cene, pre bih dodao jos koji dinar za taj Trek nego uzeo Mirage Pro, stvarno preteruju..

@pythogorian, cestitam! u zdravlje da ga vozis :)

Na planet bike sajtu stoji slika Avalanche 2012 a pise da je 2013 :) Ali nema podataka o delovima/opremi pa kapiram da su samo napisali naziv i da ce fotografiju ''pravog'' 2013 Avalanche-a postaviti ovih dana, sa specifikacijom.

Stvarno, ovo je kao benkica za bebe prišivena preko fleke od eurokrema. Sramota, čak i po toj ceni. Definitivno pogledaj Džonijeva pisanija na temu. Naravno, to ne znači da sam ja napravio dobar izbor. :D Što se veličine tiče, moraš da probaš. Ja sam počeo od XL i završio na M za modele koje sam probao. Neki drugi modeli su bili sasvim drugačijih veličina. Moraš da odlučiš i da li želiš sa ili bez tregera, baš kratke ili nešto duže (standardne). Npr, sa tregerima su navodno stabilnije, ali ćeš mnogo teže da odgovoriš na zov prirode. A meni prodavac reče da čim postoji neka štampa na gaćama, cena je osetno veća. Štampa ne povećava kvalitet, nego je komplikovana (i skupa) na tom materijalu.

EDIT: Evo par slika gaća koje sam uzeo. Traka oko struka je 3 cm. Trakica na nogavicama, protiv proklizavanja je samo 5 mm, ali deluje da drži kako treba. Što se uloška tiče, izgleda tanko, ali je fora da je "dvostrani". Dakle, nije debljina samo to što se vidi iznad "osnove", nego ide i ispod, možda i deblji. Ukupno je blizu 1 cm.
https://plus.google.com/photos/1181...s/5866070036240938769?authkey=CJ2krsCqiaqzoAE (nadam se da link radi).

Nisam mislio na one što sam ja okacio link,nego na tom principu,normalno bolje.

Vrh Dno