p.s. Da me ne shvatite pogresno - ja "navijam" za One i mrzim Samsung plastikanere, ali su u svemu osim u kucistu daleko ispred...
Ne znam u čemu su to sve "daleko ispred"?
Procesor i čipset na One-u i S4 su isti. Postoji mala razlika u taktu, pa S4 ima akademsku prednost, ali u realnom radu korisnik to nema šanse da primeti.
Displej je fantastičan na oba telefona i bukvalno je stvar ukusa da li korisnik više voli AMOLED ili IPS.
One ima bolji zvuk od S4.
S4 pravi bolje slike po danu, verovatno ima bolji slow motion video (nisam još video primer, ali izvodim zaključke na osnovu implementacije na Note-u 2, na kome radi dobro), ali je manje upotrebljiv za fotografisanje u uslovima lošijeg osvetljenja i nema optičku stabilizaciju, koju One ima.
S4 je plastičan, ali lakši, One je metalan i malo teži. Ovde je opet stvar ukusa, šta kome više odgovara.
S4 ima izmenjivu bateriju, One nema, to je tačka gde S4 ima direktnu prednost. Opet, koji procenat korisnika ikada zameni bateriju ili nosi drugu u rezervi?
S4 ima microSD slot, One nema, ali ima podršku za OTG kabl (mogu da se priključe USB fleš diskovi, čitači memorijskih kartica, tastatura...) i sasvim dovoljno interne memorije, što pomaže da ovo ne bude veliki nedostatak.
Jeste da je u pitanju stvar ukusa, ali mislim da će se većina složiti da je Sense 5 vizuelno mnogo prijatniji od šarenog Touchwiz-a.
Samsung ima prednost u marketingu, tj. količini novca koju može da upumpa u njega i to je ključna stvar. Takođe, lakše mu je da dođe do nekih komponenti, jer ih često i sam proizvodi.
Samsung ide na kartu - telefon za široke narodne mase, sa tehnologijama koje provereno pale kod potrošača i mogu lako da se reklamiraju do iznemoglosti. HTC je krenuo drugim putem i pokušao da napravi zaista jedinstven uređaj, pa One bukvalno svakim svojim delićem šalje tu poruku. Na kraju će naravno ipak tržište da odluči, pa će S4 bez ikakve sumnje da se proda u mnogo većem broju komada, ali računam da i dalje ima dovoljno ljudi koji žele nešto drugačije