Šta je novo?

Windows 8

Imam ja na jednom hardu XP, Win7, Win 8 i do pre neki dan sam testirao neki linux sve radilo bez problema
Kad sam instalirao Linux instalirao sam boot loader ( GRUB ) na boot sector particije, a ne hard diska
U windows 7 boot manager instalirao Neo GRUB boot opciju, preko njega učitao GRUB koji je bio na boot sectoru particije sa Linuxom, a onda i sam Linux

Poslednja izmena:
Mene sve ovo navodi na zakljucak da je MS povukao pogresan potez i da je pametno potraziti alternative jer su postali 'nepouzdan partner'.

Nema sta drugo. Linux odavno nude kao alternativu za one koji nece windows.

Tesko je bilo i ocekivati da ce znacajnije da uzdrmaju mobilno trziste ali gore od ovoga nije moglo.

Win 8 je jednostavno lose dizajniran os na koji ce svi morati da se naviknu.

Imam ja na jednom hardu XP, Win7, Win 8 i do pre neki dan sam testirao neki linux sve radilo bez problema
Pa ne znam gde ja gresim.Svaki operativni sistem ima svoju particiju. I kada instaliram win8 instalacija prodje lepo ali ga nema u boot meniju. Imam win8 32 bit i instaliram ga sa cd-a iz biosa.
Ako ti nije problem da mi napises kako si ti instalirao. HVALA!!!

Moras ici redosledom kao sto je napisano XP pa tek onda neki od WIN7 ili |WIn 8 da bi imao dual ili tripple boot ...

Ma nije uopšte bitan redosled, ja sam XP baš kasnije instalirao, samo se posle popravi Win 7 boot manager ( imaš opciju u EasyBCD - BCD Deployment, tu instaliraš Win 7 bootloader to MBR )
Ako kažeš da si instalirao Win 8 do kraja, samo dodaj iz EasyBCD-a novu stavku ( izabereš Add New Entry, izabereš Windows 7/Vista, daš stavki ime Win 8, izabereš particiju na kojoj si instalirao Win 8 i klikneš na Add Entry )

Poslednja izmena:
Sada sam probao Windows 8 u kombinaciji sa touchscreen monitorom.
ModernUI ima mnogo vise smisla sa njime i radi dobro. Medjutim (mora da postoji), nisam uspeo da shvatim kako da zatvaram prozore koji su otvoreni, a nalaze se u pozadini (kao gestura misem kada se ode u gornji levi ugao, pa se spusti na dole). To ne uspeva na touchscreen-u. Takodje, nisam uspeo da, kada otvorim neku ModernUI aplikaciju (npr Store), zatvorim istu i vratim se na start. Uvek sam morao da koristim Windows taster za vracanje u ModernUI.

Fizicka tastatura mora da se koristi za kucanje u ModernUI aplikacijama!
Kada se ode na desktop, tu vec postoji ikonica taskbaru kod sata da se otvori tastatura na touchscreen-u i ona lepo radi. Meni je ovo neshvatljivo.

Microsoft je sa win8 upropastio OEM proizvodjace. Sledeci put (ako prezive) ce dobro razmisliti 'sa kim tikve sade'.
Da li ce Start ili Modern UI da idu ili ostane, to samo MS zna. Ono sto mi znamo je da prodaja win8 usporava, surface niko ne kupuje, a wp telefone ima 5-6 korisnika ovog foruma. Mene sve ovo navodi na zakljucak da je MS povukao pogresan potez i da je pametno potraziti alternative jer su postali 'nepouzdan partner'.

Pad OEM prodaje nema veze sa win8, on traje od pre njega. Jednostavno 99% populacije nema razloga da menja svoj PC, laptop, jer on obavlja sve potrebne poslove. PC kao PC polako i nestaje ne vezano sa win8, a primat preuzimaju mobilni telefoni i tableti.

Upropastio ih je jer ih je naterao da kupe milione win8 oem licenci koje sada ne mogu da prodaju. Realno, nisu ni trebali da izbacuju win8.

Ma nije uopšte bitan redosled, ja sam XP baš kasnije instalirao, samo se posle popravi Win 7 boot manager ( imaš opciju u EasyBCD - BCD Deployment, tu instaliraš Win 7 bootloader to MBR )
Ako kažeš da si instalirao Win 8 do kraja, samo dodaj iz EasyBCD-a novu stavku ( izabereš Add New Entry, izabereš Windows 7/Vista, daš stavki ime Win 8, izabereš particiju na kojoj si instalirao Win 8 i klikneš na Add Entry )

Uradio sam sve kako si rekao medjutim windows nije hteo da se podigne jer je nasao neku gresku. Nekako sam uspeo da je odstranim i da povratim Win7 i XP ali opet mi se desava isti problem kod instalacije win8. Probao sam razne programe i nacine. Cesto mi se javljao problem da mi particija na kojoj hocu da instaliram win8 nije primarna, ali to sam lako resio. Stvarno ne znam kako da resim ovaj problem oko win8, probao sam sve nacine,gledao sam uputsva sa youtube-a i sa raznih foruma ali nista ne uspeva.

Kada ubacim bluetooth usb imao sam ikonicu u taskbaru koju sam slucajno izbrisao i sada imam problem kada hocu da povezem telefon nemogu da ih spojim PC ga vidi i nista drugo nemogu da se povezu. Kako da vratim ikonicu u taskbaru jer mi ona daje Send / Receive?

I dalje se drže 8 looka

drugari hvala na pomoci.
Jel uspelo ?
@ kritika
Naravno da se drže metroa, jes' da mu treba puno pomoći ali to im je bila glavna zamisao od početka. Kažu da ima već 55,000 aplikacija ali nikako ne vidim ni blizu tome na storu. Meni baš nešto i ne treba odatle i većinu stvari sam pogasio ionako i upotrebljavam ga mesto Starta, sve je tu što u u Startu na 7mici. Najbolje mi izgleda nova opcija da može da se radi na više monitora sa metro aplikacijama, možda će tako postati upotrebljivije.

Ne rade start meni aplikacije u windows 8 blue servisnom paketu !Isprobane Classic Shell,Startisback,Start8 i nijednu nece da prikaze u donjem levom uglu, niti ne odaziva na direktno butovanje na desktop!Koliko vidim poceli da integrisu control panel funkcije u pc settings metro-u.U sledecoj verziji desktopa- garant nece ni postojati desktop,ako windows 8 prodje!

Pa ako sve bude radilo i iz metroa (mislim i na stare programe koji će morati da budu kompatibilni još uvek) onda mi desktop kao takav baš i netreba a start još manje.
@sasa012
Jesil to našao negde i skinuo ili si to pročitao negde ? Daj adresu ako ga imaš, baš bih voleo da probam na rezervnoj 8mici.

Poslednja izmena od urednika:
moze pomoc sa aktivacijom windows 8 na pm?
inace pro 32bit.

Poslednja izmena:
Pa ako sve bude radilo i iz metroa (mislim i na stare programe koji će morati da budu kompatibilni još uvek) onda mi desktop kao takav baš i netreba a start još manje.
@sasa012
Jesil to našao negde i skinuo ili si to pročitao negde ? Daj adresu ako ga imaš, baš bih voleo da probam na rezervnoj 8mici.

Licno sam ga isprobao.Aplikacije klasicnog start menija ne rade jer je kod izgleda potpuno uklonjen.Sledeci je desktop.:trust:

Licno sam ga isprobao.Aplikacije klasicnog start menija ne rade jer je kod izgleda potpuno uklonjen.Sledeci je desktop.:trust:

Nista tu nije uklonjeno, vec su aplikacije koje vracaju start meni teska budjevina...... ako se ko seca retardiranih desktopa za XP (Vista mod, itd..) pa ovo vam je nesto slicno
Nikad nisam za to da se funcija windows desktopa budji i zamnjnuje, uvek je to pravilo problema i pravit ce

Кад ћемо да "набуђимо" нешто?:D:D:D

Naso sam na jednom mestu Windows blue.. Nzm dal da probam da ga metnem.. :D

Nista tu nije uklonjeno, vec su aplikacije koje vracaju start meni teska budjevina...... ako se ko seca retardiranih desktopa za XP (Vista mod, itd..) pa ovo vam je nesto slicno
Nikad nisam za to da se funcija windows desktopa budji i zamnjnuje, uvek je to pravilo problema i pravit ce

Samo je Classic Shell koji je besplatan zasebna aplikacija. Win8 i StartIsBack su aplikacije koje se povezuju sa bibliotekama koje windows koristi za iscrtavanje start menija u sedmici. Cak je i proces koji to kontrolise po default-u aktivan u Windows 8. Bukvalno je u pitanju identican start meni kao iz sedmice, nista ne fali. Classic Shell, sa druge strane, pokrece svoj proces za iscravanje menija koji lici na onaj iz sedmice ali nije isti.

Kao sto rece Sasa012, izgleda da su iz Windows Blue hirurski odstranili sve naznake start menija pa zato pomenute aplikacije ne rade. Classic Shell verovatno ne radi iz nekog drugog razloga.

Slicno je bilo na tranziciji Win 8 Preview (mozda i RTM do nekog apdejta, nisam siguran) na Win 8 koji mesec po izlasku. U Preview je Aero bio jos uvek tu i bilo ga je moguce ukljuciti, danas to vise nije slucaj.

Moj komentar na Win Blue je da opasni *****i odlucuju o nekim stvarima u Microsoftu i da ce se celoj kompaniji to obiti o glavu jer je ocigledno da vecina korisnika ne zeli Metro/Modern, sto prodaja Win telefona i racunara pokazuje.

Prvenstveno namenjen desktop-u posto Win8 nije, njegova primarna svrha je ulazak na trziste prenosnih uredjaja...

Da li neko zna kako promeniti boju neaktivnog prozora? Ova siva je neprakticna jer se neaktivni prozor tesko razaznaje od ostalih UI elemenata u pozadini. Izgleda da je nemoguce to promeniti, al se nadam da ipak ima neki trik.

@ed_hunter:
Sta nema smisla?

Kad sam instalirao Linux instalirao sam boot loader ( GRUB ) na boot sector particije, a ne hard diska
U windows 7 boot manager instalirao Neo GRUB boot opciju, preko njega učitao GRUB koji je bio na boot sectoru particije sa Linuxom, a onda i sam Linux

Baci pogled na ovo:

http://www.linuxbsdos.com/2012/11/05/dual-boot-windows-8-and-ubuntu-12-10-on-uefi-hardware/2/

Nazad
Vrh Dno