Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znaci ko je pametan neka odma uzima Ivy, 3350P ili 3570(K).

Ne,upravo suprotno, mislim da prenagljuješ. Niko i ne zna koliko je taj test što sam okačio relevantan, jer vidiš i sam šta kaže naš drug Perica Barili. Puno toga nisu ni spomenuli i pitanje je na kakvoj ploči su radili test i u kakvom stanju je beta BIOS za tu ploču...sve to treba da se uzme u obzir što većina ne gleda.

Ja i dalje mislim da će Haswell biti vredan kupovine, a oni koji tako ne misle poručujem da ne brzaju već da sačekaju zvanično predstavljanje i zvanične RELEVANTNE testove.

Misliš, želiš da opravdaš svoju kupovinu koju planiraš još od ... oho-hoho godina? :D Uostalom, neko drugi je okačio link. ;)

Cela benchmark nacija ocekuje novi Kostinu parnu masinu :D

Misliš, želiš da opravdaš svoju kupovinu koju planiraš još od ... oho-hoho godina? :D Uostalom, neko drugi je okačio link. ;)
Ne ne ne, ovaj grdno gresis sinak:):):)
Kosta nece kupiti Haswell vec Broadwell jer tek ce to biti ono pravo (sudeci po njegovom unutrasnjem osecanju)

ti si bas optimista.
ma i taj ce biti 5% brzi od ovog kao i svi do sada pa ce da ceka onaj tamo iza njega sto jos nema ni ime.

Cela benchmark nacija ocekuje novi Kostinu parnu masinu :D

Bravo, majstore, ovo si pogodio genijalno!
Samo mislim da ce se nacekati benchmark nacija na to... :)

2 Perica_Barii:
Hvala, druze... to je isto kao na ovim sto vec imam, a videcemo bas sta ce da bude na ovim sto tek treba da pristignu.

BTW, ne znam da li si primetio, ali Kosta legenda te vec u dva navrata nazva "Perica Barili"... :d

"Perica Barili" - valjda zato sto mu se slihta pola foruma....

Ne znam o kakvom slihtanju je rec, nisam u toku, te kakva je tu korelacija na nick-om... ali zar Barili ne behu one testenine neke, talijanske? :)

Moguce da je testo, ko ce ga znati sta kosta misli.... videcemo kako ce se Haswell pokazati - perica daje sve na kashichicu , zeljno iscekujem izlazak Haswell-a pa u pazar, dugo sam postio :)

Ne znam o kakvom slihtanju je rec, nisam u toku... ali zar Barili ne behu one testenine neke, talijanske? :)

Moguce da je testo, ko ce ga znati sta kosta misli.... videcemo kako ce se Haswell pokazati - perica daje sve na kashichicu , zeljno iscekujem izlazak Haswell-a pa u pazar, dugo sam postio :)
Hahaha, nemoj samo i ti k'o Kosta... taj "posti" od kako zna za sebe :D:D:D

Uostalom, mesje Lazni_Kazanova je sve rekao svojim postom :smoke:

Imao sam 2500k - marta2012 prodao ceo komp, zatrebala kinta, posle mi bilo glupo da kupujem ivicu te sam odlucio da sacekam Haswell , nadam se da se necu zeznuti sto sam cekao... e sad ostaje pitanje da li uzeti i5 ili i7 , dodatnu zabunu bar meni uneo je ps4/xbox720 i prica kako se sve radi prema amd-u, moram malo sacekati i pazljivo odmeriti....

Hahaha, nemoj samo i ti k'o Kosta... taj "posti" od kako zna za sebe :D:D:D

Uostalom, mesje Lazni_Kazanova je sve rekao svojim postom :smoke:

Ma pitaj ti Kostu sta uzeti, on ce to definitivno znati :smoke:

@CAR
brate kako ti uspeva da si stalno offline a pishesh poruke :trust:

@Kosta
brate daj savet, bez zezancije, uzeli nas na zub u vezi posta :d

Pa ovako je bilo i za ivy pa sada nikome ne pada na pamet da uzme sb sada. brzo ce to ljudi da zaborave mislim da ce haswell verovatno uspesno da se prodaje sto je ok ako potera dole cene sb i ib ali svi znamo da se to nece dogoditi = chabar :D

Da ali je onaj ko ima K Sandy blesav ako uradi upgrade makar ga izaslo i dzaba, i stoji da onaj ko ima Sandy nece imati zasto da uradi upgrade. Logicno da ce nove masine biti sa novim CPU-om, ali to je to. Sandy vlasinici mogu da prespavaju ovaj CPU (a izgleda i sledeci posto je to samo refresh IvyWell :) )

Da ali je onaj ko ima K Sandy blesav ako uradi upgrade makar ga izaslo i dzaba, i stoji da onaj ko ima Sandy nece imati zasto da uradi upgrade. Logicno da ce nove masine biti sa novim CPU-om, ali to je to. Sandy vlasinici mogu da prespavaju ovaj CPU (a izgleda i sledeci posto je to samo refresh IvyWell :) )

+ 1 Mare.....znachi opet nista.....ovo sada vec postaje pateticno..."mi donosimo dobitak u preformansama" ...u chemu....u aplikacijama koje koriste 2% ljudi ....i oni ce "osetiti" taj dobitak...hoce ali po dzepu....uh...sada Intel pocinje da preteruje.....pa gde je " FSB " od makar 130-140 pa i da osetimo neki napredak...ovako...memorija dosla i na 3GHz....josh malo pa ce presisati CPU frequency....jadno....jadno...jadno....

Da bi mogao da ima adekvatnu prodaju u svim segmentima Intel je davno odustao od otlkjucavanja parametara nama bitnih ( da od fice napravimo ferarija kako neko vec rece... ), jer ako se malo ko priseti x58 platforme gde maltene nije postojala potreba za kupovinom jacih modela ( 930,940,950,960 ) jer jednostavnim klokovanjem 920 si imao mogucnost da dobijes performanse nabrojanih modela, a pri tome i krajnji dometi svih navedenih na vazduhu su bili isti. Ukapiravsi da samom sebi skace u stomak odustao je od te strategije i resio da ogranici mogucnosti i tacno ponudi u svakom cenovnom segmentu proizvod po njegovoj meri, i naravno da izbegne preklapanja po performansama....
Napretka u svakoj od platofrmi koje je predstavio u skorije vreme ima , problem je menjanja socket-a konstantno.

Sto se tice FSB recimo kod 3930k modela imas mogucnost menjanja strapa odnosno podizanja fsb uslovno receno, strap 100 radi svima, 125 i on skoro a vec 166 nix, retki su procesori koji to mogu da izvedu ( imam jedan koji radi do 180 bclk 3930k ).

Da se vratimo na haswel, ja nisam siguran sta su ljudi ocekivali da ce haswel biti pa su mozda razocarani ili ne preliminarnim rezultatima. Procesor je optimizovan u odnosu na ivy, memorijski kontroler je mnogo bolji, a ubacivanjem vrm opcija u cpu otvaraju se mogucnosti za jos neke stvari narocito kod prenosnog segmenta. Klokovanje samog sistema nece biti nista slozenije nego li kod ivy/SB platforme, e sada ko hoce na novo on ce morati i da plati, a na svakome je da proceni dal mu to odgovara ili ne. Ja znam da cu preci na novu platformu kao i na sve prethodne koje sam ispratio.

Sto se tice vlasnika 2011 socketa oni ce sacekati svoju ivy verziju procesora koji bi trebalo da donese neke novine i odredjena ubrzanja

A sta biste vi, koliki dobitak, 50%, 70%, duplo, troduplo? Pa nije u pitanju farma koka nosilja, za svaki procenat poboljsanja je potreban krvav rad. Haswell donosi minimum 10% clock per clock uz drasticno poboljsan memorijski kontroler sto ce doneti odlican benefit u gejmingu(sto uzgred uopste nije ni testirano) a sto cak i uz mogucnost da OC margina ostane ista kao kod Ivyja predstavlja sasvim ok napredak. Kapiram da pojedinci imaju potrebu da vecito lamentiraju nad novim procesorima(gpu-vima, plojkama, whatever) koji toboz svojim nedovoljnim unapredjenjima performansi ne opravdavaju upgrade ali prica ne pije vode, napredak je onoliki koliki je i najavljen i ne secam se da se tada neko zalio.

Da su ostvarili manje nego sto su najavili, moglo bi da se kaze-fail, ovako, ako su ovi grafikoni tacni(a verovatno ce sa finalnim verzijama proca, plojki/bios-a biti i nesto bolja) to je to, dobice se najmanje 10% posto brzi CPU od ajvija a po istoj/slicnoj ceni, uz napredniju platformu, i ko ima para moze pronaci sasvim fine razloge da ide na 1150 cak i sa sendija/ajvija.

Veruj mi znam dosta ljudi koji su sa 2500k presli na 3570k i kunu se kako osecaju realne dobitke u performansama :) :) :)
Predubedjenja su cudo, novo je bolje itd :D
Ja sam pre dve godine planirao da uzmem 2500k ali kada sam video kolike su cene i koliko drzi cenu sam pre par meseci uzeo ovaj fx za bud zasto :)

A sta biste vi, koliki dobitak, 50%, 70%, duplo, troduplo? Pa nije u pitanju farma koka nosilja, za svaki procenat poboljsanja je potreban krvav rad. Haswell donosi minimum 10% clock per clock uz drasticno poboljsan memorijski kontroler sto ce doneti odlican benefit u gejmingu(sto uzgred uopste nije ni testirano) a sto cak i uz mogucnost da OC margina ostane ista kao kod Ivyja predstavlja sasvim ok napredak. Kapiram da pojedinci imaju potrebu da vecito lamentiraju nad novim procesorima(gpu-vima, plojkama, whatever) koji toboz svojim nedovoljnim unapredjenjima performansi ne opravdavaju upgrade ali prica ne pije vode, napredak je onoliki koliki je i najavljen i ne secam se da se tada neko zalio.

Da su ostvarili manje nego sto su najavili, moglo bi da se kaze-fail, ovako, ako su ovi grafikoni tacni(a verovatno ce sa finalnim verzijama proca, plojki/bios-a biti i nesto bolja) to je to, dobice se najmanje 10% posto brzi CPU od ajvija a po istoj/slicnoj ceni, uz napredniju platformu, i ko ima para moze pronaci sasvim fine razloge da ide na 1150 cak i sa sendija/ajvija.

Necu ja dobitke od 50% ovakav napredak sa integrisanom grafikom i procesorom je ok... ALI HOCU DA SMANJE bolesne i bREzobrazne cene vise :)

Poslednja izmena:
10% clock za clock je odlicno. 10% veci TDP medjutim to ponistava.

10% clock za clock je odlicno. 10% veci TDP medjutim to ponistava.

Znas kako na papiru bih se slozio sa tobom, ali gledajmo recimo primer ivy-ja sa njegovim tdp-om koji u praksi nije imao veze sa vezom, primera radi isti procesori su se totalno drugacije grejali cak i na default-u ( krajnjeg korisinika ne interesuje teoretska vrednost nego ona koju u praksi svojoj ima ispred sebe, gde je zbog izvesnih problema naleganja ihs-a pregrejavanje i pored na papiru lepog TDP-a bilo evidentno), ako rese problem koji je bio ocigledno prisutan kod ivy platforme OC margina ce se sigurno cak i sa tako vecim TDP-om pomeriti na gore, sto i jeste jedan od parametara koji nam je ovde interesantan. Takodje imaj na umu sta je sve spakovano u Ivy a sta u ovaj procesor...

Ja samo hoću da vrate Fluxless i da uklone iGPU! A slažem se i za cene!! ;)

A sta biste vi, koliki dobitak, 50%, 70%, duplo, troduplo? Pa nije u pitanju farma koka nosilja, za svaki procenat poboljsanja je potreban krvav rad.....

Ja bi duplo ako moze, min, a i u pravu si za farmu, nije u pitanju farma *****aka, vec ovaca!!!
;)

CAR, nemoj da si takav. Dosad sam te cenio, nemoj da promenim mišljenje o tebi. Ne provociraj jer za tim nemaš apsolutno nikakve potrebe niti povoda, pošto ja tebe nikad nisam tako napao kao ti mene sada. To nije lepo od tebe.

Drugo, ja ću sigurno kupiti Haswell ma kakav da je jer ionako sada imam katastrofalnu mašinu iz potpisa (koga zanima nek baci pogled šta imam), pa u svakom slučaju dobiću mnogo u odnosu na ovo što sada posedujem. Što se tiče vremena kad ću to kupiti, ne znam tačno. Ja se nadam do kraja ove godine pošto su se desile neke stvari koje su me sprečile da uštedim novac za komp, ***. dešava se.

Nije sve u štednji za komp, postoji i realan život. Prema tome, nije sve tako jednostavno kao što se čini...

@ mdm

Slažem se sa tobom da treba da vrate Fluxless jer bi to bilo daleko bolje rešenje, a što se tiče iGPU-a mislim da treba da ostane ali da se više ne popravljaju njegove karakteristike već da ostane na nivou kakav je sada. Mislim da Intel u poslednje 3 godine PREMALO pažnje posvećuje x86 delu procesora a preveliku pažnju GPU delu, što nije ok uopšte.

Moje mišljenje da Intel treba da podeli i Consumer platformu na dva dela: na APU i na CPU, kao što to ima AMD. Doduše, na papiru, to ima i Intel sa svojom LGA2011 platformom ali problem je što niko normalan neće da kupi to jer je PRESKUPO. Po meni, APU ima najveću upotrebnu vrednost na laptopu.

Perice Barii, možemo li da računamo na tebe da ćeš detaljno istestirati Haswell kada se pojavi sva oprema kod tebe ? I da ćeš ovde postaviti rezultate kao i svoje mišljenje. Bilo bi to zaista lepo od tebe,iskren da budem.

@Kosta10

Ne primaj nista licno jer nije tako upuceno, ovo je vise bila mala sala kad se uzme u obzir koliko si najavljivao dugo i kako su ti apetiti rasli :p

Svako ostane bez para kada se najmanje nada. Komp ti nije krs, na tvom mestu prodao bih taj triple, uzeo neki pravi kvad i kloknuo.

Haswell je ok koliko sam informacija uspeo da svarim, voda mi posla na usta kako se memorija nateze:)

Ovo ce klokeri da mrcvare iz ciste ljubavi:D

Ajde da prestanemo da se lazemo.....i pogledamo istini u oci....ko ima ....a imam par drugara koji su kupili - X58 i i7 930 ili 950 .....nije imao potrebe da bilo sta menja ...isto tako ko ima npr. Z77 i 2500K ili 2600K ....neka iskulira.....3%...5%...juju...10%.....i..... niko ne racuna koliko se tu para gubi....ej ljudi...kao sto neko rece postoji i realan zivot ...a ne samo stednja za novi CPU,plochu i memoriju....zarad ogromnih 10% :D.....ok.....dosta zezancije ima tu i 20-30% dobitka...u odnosu na X58....a 10% u odnosu na Z77 i 2600K....ipak...moje misljenje je da se to onda sve resi kupovinom neke jache grafike i gotova stvar....jer 95% korisnika sa jacim masinama na forumu preferira igre i zarad toga i izdvaja pare..ok...neki daju novce sporta radi...neko pusi 2 pakle na dan.... neko popije dobar wiskey ili dobro vino...neko ide u teretanu...uh...a kada se setim mojih prijatelja koji vole vrhunski hi-fi...mi smo svi mala deca...jer oni potrose od 10 do 100 puta vise negoli mi....ma nekada sam smesan sam sebi ...kada razmisljam da li dati 100-200e za neki upgrade...naspram tih stvari...
elem....evo zanimljivog linka : http://alienbabeltech.com/main/?p=29402
i jeste 3770K je dobrano brzi...u odnosu na stari i7....no...sve to resava 100-200e doplate za grafiku u najgorem sluchaju....i kada se pojavi Haswell...zar ne ?
Ko je to uradio na vreme i ima recimo HD 7950....slobodno neka okaci kopacke o klin...tj. novcanik...bar na neko vreme....godinu ili dve.....poz i svako dobro

Poslednja izmena:
U pravu si abacus. Ja ne planiram core upgrade dok se ne pojavi neki sestojezgarac koji moze da se vozi na 5+ GHz opusteno za svaki dan na nekom high end air cooleru. Sve ispod toga za mene ne predstavlja upgrade i nema potrebe da trosim novce bespotrebno.
Kao sto nisam video ni upotrebnu vrednost ssd-a po ovim cenama a za tako mali kapacitet. Kad bude ssd velicine 1+ TB po normalnoj ceni onda cu da se pojacavam u tom segmentu. Brzina boota mi ne znaci nista jer komp ne gasim.

Treba sacekati kakvi ce portovi biti sa next gena i onda odabrati i proc u skladu sa tim. Moze lako da se desi da amd bude u prednosti sa osmoglavim cudovistem jer je amd u konzolama sledece generacije.
Jedno je sigurno, u napajanje i dobro kuciste treba uloziti pare, tu nema sta da se ne isplati, kao i u dobar high end cooler.

Caka je u tome da je kupovati svaku generaciju Intelovih procesora i mijenjati procesore izlaskom svake nove generacije, podobra glupost. Zašto bi neko sa SB k, prelazio na IB k? Ili onda opet tu dolazi HW, o kojem se mnogo laprda i vjerovatno će se opet roditi miš, pa samim tim nevjerujem da će biti potrebe da se nadograđuje čak sa Sendija na HW, jer ima puno bitnijih stvari od tog malog poboljšanja i to koje si najmanje odnosi na sirovi procesorski dio. Puno je bolje te pare koje bi potrošili na tih mizernih nekoliko posto poboljšanja sa generacije na generaciju (a poznajući Intel i njihove cijene to niije malo para), dakle, uzeti te pare i uložiti u nešto drugo, naime i računar se sastoji od ostalih komponenti podjednako važnih, a na koje se često daje mnogo para nego na npr. gc, cpu i mb. Ja ne kažem da hw neće biti dobar, naprotiv, biće odličan kao i prethodnici, i vrediće dati pare na njega. A da li je vredno preći sa SB ili IB na njega to je već dosta diskutabilno, po meni nije vrijedno. Uzeću u obzir da i većini današnjih korisnika, koji su da kažemo "gejmeru" (ne računajući gospodu sa foruma, već prosječne korisnike), i quad core radi posao sa nekom normalnom grafikom.

Lično, ja kupujem HW jer trenutno radim na ovom muzejskom primjerku iz potpisa.

I da, nevjerujem baš u to da se ne može napraviti veći napredak u x86 performansama i da je to toliko teško, koliko oni to "ne žele". Ovo povećavanje samo u nekim dijelovima i segmentima nas dosta nervira, pogotovo integrisana grafika koja dolazi sa procesorom koji košta 200 evra, ma dajte, ko još kupuje 3570k npr. i fura integrušu. Mada, kao što i često biva, korisnike se gotovo jedva šta pita.

ko je uzeo 1366 i 6-core, i dalje spava mirno.
pazi ovaj CPU
http://www.tweaktown.com/reviews/3177/intel_core_i7_980x_32nm_lga_1366_six_core_cpu/index.html
ce jos 2 GODINE BITI VRH MAINSTREAMA!!!! /treba da se pojavi nesto sto je 50-60-70% brze da bi normalana covek to zamenio, a to je 8-core na 5GHZ!/
znaci ko ga je uzeo TAD, imace 5 GODINA CPU KOJI JE UP TO DATE!\
to se nikad nije i nece vise desiti, tako da prestanite molim vas da govorite kako HSWLL donosi nesto sto ko zna sta je to, ce itakeko znati da vrednuije pa jos i da plati!
od cega bre vi zivite i za sta? od vadzuha a za kompjutere?
msm da ste na platnom spisku Intela, sve bi mi bilo jasno, ovako nista......... eto........

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno