Ovo vec postaje ozbiljno:
Ajmo redom, bas o tome pricam sad sa
Earl Keim-om Audio Editor @hardocp.com. Vidi ovako, slozicemo se obojica ako kazem da mora da se izabere 5.1 ili 7.1 zvuk pod audio settings-om u bilo kojoj igri da bi surround radio.
Ovo je netacno jer vecina igara ne mora uopste da ima tu opciju, vec je cita iz postavki za zvuk koje koristis iz control panela. One koje imaju, imaju i eto mozes da stelujes. Vec sam ti recimo gore naveo primer BF3. Neke igre imaju samo drugacije procesiranje zvuka od opcija, neke samo volume opcije, ali generalno ono sto rade je da citaju tvoj sound setup koji koristis, dakle, stereo, 5.1 ili sta vec. U igrama u kojima psotoji sound opcija da mozes sam da biras, onda jos bolje. E sad, sta taj audio editor prica da svaka igra to mora da ima samo znaci da izgleda ne igra igre i bolje da batalis razgovor sa njim.
Dalje,
Igra ne podrzava 5.1, da podrzava ta opcija bi postojala i tako bi se zvala pod audio podesavanjima a ne surround side za 5.1 ili surround rear za 7.1 recimo dajem glup primer koji nema veze sa vezom.
Igra podrzava surround zvuk i to lepo i ovde pise na support page:
http://www.rockstargames.com/newswi...ting-and-additional-settings-in-max-payn.html
citiram:
Audio: The Audio area of the Settings menu lets you adjust the volume of the game’s music and sound effects independently. You can also select between various Output setting based whether you are playing the game using headphones, stereo speakers or a surround sound rig.
Note: Output settings visible to you may vary based on your audio set-up.
Boldovano, ono kao veoma bitna stavka sto ti kazem da kod tebe mozda nesto baguje. I mozda ovo surround side predstavlja sistem sa side kanalima, evenutalno upmix sterea na kvazi zvucnu sliku gde kao cujes sa strane i naravno surround rear, tamo gde zvuk ide iza tebe, tj. propisni "surround".
Gejmeri kazu da ako se ukljuci surround side mozes da lociras protivnike sa strana ali ne i sa prednje i zadnje strane a ako se izabere surround rear lociranje je moguce sa prednje i zadnje strane ali ne i sa strana u tom slucaju.
Hm, ajde razmisli o ovome sto si rekao, "ako se ukljuci surround side mozes da lociras protivnike sa strana ali ne i sa prednje i zadnje strane", sto bi znacilo da moras da imas recimo 7.1 i jos vise kanalni sistem pri kome ti ne rade prednji i zadnji zvucnici, vec samo oni sa strane, sto dalje navodi da onda postoji bag jer mu igra samo salje zvuk na te side kanale, a iskljucuje prednje i zadnje (ako on kaze da ne cuje nista napred i nazad), i to po ovome znaci da surround funkcionise ali baguje.
Licno mogu da potvrdim ovo sto sam napisao i slazem se sa stavovima ostalih povodom toga, meni oba moda nisu nesto lepo zvucala sto se tice lociranja ali kada bih birao izabrao bih surround rear kao bolje i korisnije resenje. Posto smo se slozili oko 5.1 opcije pod audio settings-om koja ne postoji by the way, mozemo da zakljucimo bez slusanja da igra ne podrzava 5.1 zvuk tj tacno ono o cemu bruje fanovi i na sta se zale, sa druge strane probali fanovi a probao i ja(doduse na stereo slusalicama ali odlicno kapiram kako to radi i kako treba da se cuje - probao jos neke igre gde to lepo radi), tako da i sa te strane mogu da konstatujem da nema true 5.1 zvuka.
Pa ono, necemo a se slozimo jer ti ja kazem da je igra kod mene radila, tj. zvucala kako treba, sa propisnim setanjem zvukova po rear ili ti zadnjim zvucnicima na 5.1 sistemu. A to da igra ne podrzava surround mode ti odmah kazem da je glupost sa steam foruma, pa sad ti veruj meni, tehnickoj podrsci rockstara ili nekom nervoznom klincu sa steam foruma koji je lose protumacio nekog pocetnika iz tehnicke podrske.
Jedino sto mozemo da se slozimo je da tebi i jos nekim igra baguje i ne detektuje zvuk kako treba, a to uopste nije slucaj za dosta naslova.
Vidi, ja bih zaista voleo da to radi, imas misljenje na temu Max Payn-a 3 na osnovu svog sluha(ne kazem da nije u redu), ali daj nadji neki "opipljiv dokaz" za to, cela zajednica se zali i ne moze da veruje kako ovakav AAA naslov nema 5.1 zvuk, slazem se kada audio settings u igrama ne postoji da se koristi setovanje iz control panela ali ovde postoji i zvao bi se vec kako bi se zvao a ne ovako konfuzno, prvi put kada sam usao u audio settings igre Max Payne 3 rekao sam u sebi wtf iz dis, cemu ovo sluzi sta je uopste surround side i surround rear. Probao jedno, probao drugo, nije to bas to

google u browser i imam sta da vidim, mislim se
DIVOTA 
a taman spremio ovamo Dolby Headphone i CMSS 3D pa da testiram sta mi se vise svidja na Beyerdynamic MMX 300 - slatke muke ali vidis nema nista od toga vec samo najobicniji stereo mod - prava steta.
Ovako, da na momenat batalimo pricu oko igre, nego da te pitam o kakvom CMSS 3D modu pricas? CMSS 3D je mod koji upmixuje stereo na sve zvucnike. Kako bi iz ovoga dobio benefit true surround moda? Ili je to mozda da se pohvalis da posedujes skupe slusalice?
Tako je kod svih ljudi koji igraju Max Payne-a na PC-u koju god audio kartu da koriste, pogledaj forume, inace malo pre je Earl Keim instalirao "
ponovo" igru i ima identicne opcije koje sam malo pre opisao kao i svi ostali. Instaliraj ponovo igru i videces da ta opcija kao sto je 5.1 ne postoji. Zaboravio sam da ga pitam koju audio kartu trenutno koristi by the way. Trudim se da maximalno proverim informaciju i detaljno ispitam stvar pre nego sto je pustim ovde da ne bi bezeze lozio narod a za GTA IV se isto govori, buduci da je GTA IV takodje radio Rockstar verujem da je tacna informacija jer koliko vidim nesto ne vole da implementiraju 5.1 surround u svoje igre, zasto - morali bi da kontaktiramo Rockstar ali to je vec druga tema i prevazilazi moju zelju da odigram Max Payne-a 3 sa 3D surround emulacijom - i ovo je bilo i previse od mene :type:
PS Ako mi bacis ovde screenshot sa audio opcijom 5.1 iz igre - licno cu bez predomisljanja da se izvinem javno benchmark zajednici koja cita ovaj tred zbog dovodjenja clanova u zabludu
Vec sam ti rekao da i GTA4 ima odlican sorround tako da nema nameru vise da ponavljam, pa cak i ove 2 igre koriste i isti engine, onaj RAGE defaultni, sa verovatno istim zvucnim stavkama. Sto se tice screenshota naravno da ne mogu da ti bacim, pre svega zbog nedostatka igre, a i najbitnije jer kao sto ti do sada nekoliko puta rekoh ta opcija ne mora uopste da stoji ili je ovde preimenovana u ovo side i rear.
Sto dalje onda ostaje na kraju ili da se pomiris sa sudbinom da Rockstar nema surround u igrama jer tebi i nekim ljudima na netu ne radi ili jednostavno da prihvatis da igre u realnom svetu baguju i tebi nesto nije detektovano kako treba. A sto se tice "izvinjenja", mislim da to realno nikog i ne interesuje.