Šta je novo?

HTC 8S i 8X Windows Phone 8 telefoni

E sad se fino nasmeja :D
O izgledu ne treba pričati, to je individualno, ali sve ostalo je smešno, jednostavno Android i iOS su debelo odmakli ispred, tako da je WP zakasnio. Niko neće da pravi aplikacije za platformu koja ima 2 % tržišta.

Do nekle si u pravu...

Pa i napisah 'sto se mene tice'. A i uporedjivao sam konkretno L9 i 8s. Ovaj LG je teska ruznoca od telefona realno, iako ima superiorniji hardver. A android nije superiorniji softver, samo ima bolji izbor aplikacija.
Ako uporedjujemo gole sisteme, WP je korak ispred androida i Ios-a. Jednostavno windows phone je OS buducnosti

A ne znam zasto je tako tesko poverovati da ce se nastaviti i intezivirati razvoj aplikacija za WP. Ipak je ms najveca softverska kompanija na svetu, icice to prilicno brzo. Nije to nokijin migo ili samsungov bada. WP je ozbiljna platforma i trziste svakako moze podneti i treceg igraca.

Poslednja izmena:
Pa i napisah 'sto se mene tice'. A i uporedjivao sam konkretno L9 i 8s. Ovaj LG je teska ruznoca od telefona realno, iako ima superiorniji hardver. A android nije superiorniji softver, samo ima bolji izbor aplikacija.
Ako uporedjujemo gole sisteme, WP je korak ispred androida i Ios-a. Jednostavno windows phone je OS buducnosti

A ne znam zasto je tako tesko poverovati da ce se nastaviti i intezivirati razvoj aplikacija za WP. Ipak je ms najveca softverska kompanija na svetu, icice to prilicno brzo. Nije to nokijin migo ili samsungov bada. WP je ozbiljna platforma i trziste svakako moze podneti i treceg igraca.

Uh, da ne preteruješ malo :)
Jeste WP ozbiljna platforma, ima i potencijala, sve to stoji, ali džaba mu sve to kada nema nikakav user base (MeeGo, WebOS anyone?) i kada je na žurku zakasnio pa jedno 2 godine
Uostalom, da ljudi nešto ne trče da uzimaju WP pokazuje prodaja Lumia serije - kao što rekoh na jedvite jade su prodali 2 mil komada, a poređenja radi samo je N8 sa zastarelim Symbianom prodat u preko 4 mil - pa ti gledaj koliko se Nokia ustvari srozala
Druga stvar koja koči WP je preterana zatvorenost - na WP Marketplace-u ne možeš ni da prdneš a da ne platiš, a pravila za postavljanje i razvoj aplikacija su vrlo rigidna i restriktivna što je jedan od faktora koji odbija devele (uostalom, slična priča kao i za Apple - s tim što se Iphone u startu prodavao kao alva, pa su naravno i develi bili zainteresovani za pisanje aplikacija u "zatvoru" dok sa WP to nije slučaj - jednostavno niko neće da piše aplikacije za nešto što je na margini tržišta)

Poslednja izmena:
I apple placa za pisanje app :)

Uh, da ne preteruješ malo :)
Jeste WP ozbiljna platforma, ima i potencijala, sve to stoji, ali džaba mu sve to kada nema nikakav user base (MeeGo, WebOS anyone?) i kada je na žurku zakasnio pa jedno 2 godine
Uostalom, da ljudi nešto ne trče da uzimaju WP pokazuje prodaja Lumia serije - kao što rekoh na jedvite jade su prodali 2 mil komada, a poređenja radi samo je N8 sa zastarelim Symbianom prodat u preko 4 mil - pa ti gledaj koliko se Nokia ustvari srozala
Druga stvar koja koči WP je preterana zatvorenost - na WP Marketplace-u ne možeš ni da prdneš a da ne platiš, a pravila za postavljanje i razvoj aplikacija su vrlo rigidna i restriktivna što je jedan od faktora koji odbija devele (uostalom, slična priča kao i za Apple - s tim što se Iphone u startu prodavao kao alva, pa su naravno i develi bili zainteresovani za pisanje aplikacija u "zatvoru" dok sa WP to nije slučaj - jednostavno niko neće da piše aplikacije za nešto što je na margini tržišta)

Ako sam te dobro razumeo, ti otprilike tvrdiš sledeće...........ukoliko ne bude smaka sveta:D, Android će trajati večno i nijedna druga platforma ne može da ga ugrozi.....
Ja mislim da ako je neko zakasnio na žurku 2 godine to ne znači da ne može da napravi "pena party";)...ne kažem da to mora da bude WP....ali ni Android nije nastao zajedno sa stvaranjem vasione:D...kako je došao tako može i da ode.....
To ne važi za Android nego i za sve stvari u životu....

Taman posla :)
Ja mislim da Blackberry 10 ima potencijala da uradi nešto, premijera je zakazana za 30. januar, a kažu da je pored touch modela najavljen i model sa qwerty tastaturom
Da se ne ponavljam, evo ovde sam napisao ko može potencijalno da se diferencira na tržitšu

http://forum.benchmark.rs/showthrea...f-the-titans&p=3117673&viewfull=1#post3117673

Ne znam da li će Android trajati večno, ali znam da je Android isto ono u mobilnim vodama što je svojevremeno bio Windows na desktopu početkom 90-tih ;)

Mozda je hteo da kaze koliko je godina otislo na usavrsavanja robitica i ios-a da bi bili tu gde jesu danas, tesko je to preko noci prestici. Usavrsavace se wp ali usavrsavace se i ova dva :)

Ne znam da li će Android trajati večno, ali znam da je Android isto ono u mobilnim vodama što je svojevremeno bio Windows na desktopu početkom 90-tih ;)

Ma budi siguran da neće trajati večno:D
A za ostalo se slažem sa tobom, što više platforma to je nama, korisnicima bolje....Ono u šta sam takođe siguran je i to da će se procentualna zastupljenost menjati....na ovu ili onu stranu....
Ja sam samo reagovao na " kašnjenje na žurku "...zašto postoje partibrejkersi:d

Poslednja izmena:
Ja i dalje tvrdim da su WP odlicni uredjaji koji sluze svrsi. Tesko da cu se vratiti na android telefone. Sve sto je potrebno moze da se nadje, sto besplatno, sto sa strane. Sve funkcionise besprekorno cak i na telefonima od par godina (Optimus 7, Omnia 7). Jos jedna fina stvar koja mi se jako svidja je ta da se sve slike automatski prebacuju na Skydrive kada se spoji na neki Wi-Fi.
Imam par android uredjaja i oni sluze iskljucivo za igru.
Viber, Skype, gtalk...sve to ima.

Xaxaxa... stvarno si me nasmejao sa ovim. WP je krsh od OS-a. Osim sto UI kliza nema ni delic mogucnosti koje nude Android ili iOS. WP je rupa, a na dnu rupe je zatvor. WP je idealan za korisnike koji koriste telefon kao dumbphone.

yooyo, postao si glavni anti-WP8 troller na forumu :)
Dovoljno je jednom (eventualno par puta) da izneses svoje misljenje, ne moras bas u svakom threadu o WP8 telefonu, OSu i sl. da hejtujes OS...

Sve sto je potrebno moze da se nadje
Možda možeš ti, ali ja kao neko ko je zagrean za lumniu 920 nisam našao ni 10% app koje koristim na androidu (app, ne igrice, nemam ni jednu igricu u telefonu), da počevši od navigacije bez koje ne mogu da zamislim telefon, novina.

Jos jedna fina stvar koja mi se jako svidja je ta da se sve slike automatski prebacuju na Skydrive kada se spoji na neki Wi-Fi.
Kakva novina, revolucija u svetu mobilnih :D ae ne zezaj, kao da ovo nije moguće odavno i na ios i android :)

Lično bih voleo da wp uspe i bude konkurentan trenutnim OS na tržištu mobilnih.

Ivane, ima navigacija za WP, Navigon se zove i mape za Srbiju su koliko čujem pristojne :)
Problem je u tome što je cena Navigona bezobrazno visoka za naše prilike (čini mi se 70$ sa svim mapama Evrope, mada iskreno nisu ni Garmin i iGO ništa bolji) i što ako tvoj WP nema mogućnosti za jailbreak (recimo slučaj Lumia 800 i 900 i još nekih telefona) ne možeš instalirati "narodsku" varijantu, tj. ne možeš instalirati ništa van marketa
Ako Nokia konačno izbaci pristojne mape za Srbiju, eto sasvim dobre navigacije za džabaka na WP (mada naglasak je na ovom "ako" :p)
Ovo što je yooyo rekao je možda malo preterano, ali čovek ima poentu - treba WP još dosta da jede pasulja kako se kaže :smoke: da bi dostigao Android i iOS - pa da se ne lažemo, kada se tek pojavio WP nisi mogao da živiš od kuknjave Symbian korisnika koja je i imala poentu, jer realno matori Symbian (pa i Windows Mobile i Blackberry OS) još uvek ima dosta stvari koje WP nema (pa čak i S40 dumb telefoni)

Poslednja izmena:
Mislio sam na nokia mape, ima samo par puteva za Srb. Znam za Navigon, ali kao što kažeš bez JB kao i da je nema. Nadam se najviše u nokia mape da će se nešto promeniti jer su baš detaljne i dobre.

Ja koliko znam to odavno radi Dropbox?!

Upravo o tome govorim. Znaci za normalnog korisnika apsolutno je sve na raspolagaju. Ne kapiram ovoliku netrpeljivost WP7.8/8 sistema. Ja kao normalan korisnik imam sve sto mi treba, cak i vise od toga. I sve radi perfektno. Da vidim neki android star par godina koji ima sve to i radi do jaja glatko. Uzmimo samo I9000 koji ima hardwer kao i 99% WP 7.5 uredjaja. Treba mu gomila pacheva da bi radio kako kreba. te voodoo, te karnel, te rom, pa onda jos noviji karnel koji ubrazava skrolovanje i poboljsava zvuk...Idi bre, muka me uhvati koliko sam vremena proveo stavljajuci najnovije karnele i romove i hot-fix-lag-fix pacheve. I na kraju sve to prodam i vratim se vremeshnom Optimus 7 i apsoltno vise nemam problema. Sve radi kako treba. Skrolovanje savrseno glatko, nemam potrebe za smaranjm oko launcher-a....itd.
Za mene je WP platforma idelna, e sad za gomilu "advanced" korisnika mozda i nije idealna, ali za normalne korisnike mislim da je savim ok, mozda i vise od toga.

Za mene je WP platforma idelna, e sad za gomilu "advanced" korisnika mozda i nije idealna, ali za normalne korisnike mislim da je savim ok, mozda i vise od toga.

+1

Slazem se jer vecina korisnika je kao ti i ja tj evo imam u razredu druga burzuj ima htc desire hd i znaci kako ga je dobio takav mu i ostao tj nije ubacivao ni romove ni razne druge stvari a i ja sam takav imam tablet a ne znam ni root da uradim kao ni vecina drugih korisnika tako da ono mislim to sto mali procenat ljudi voli time da se bavi to je druga stvar pa sta mislite zbog cega se pravi sve vise prostije bas zbog toga sto se ne ciljaju advanced korisnici vec oni najobicniji koji fontele koriste za igrice, muziku, net poneko sredjivanje nekog dokumenta, email i tako te stvari :)

Meni nije frka da odradim root ili unlock. Imao sam gooomilu androida i svima je bila potrebna neka caka da bi normalno radio. Tu su bili i7500 pa i5700 pa i9000 pa LG 3D, pa samsung tablet Wi-Fi, pa neki ZTE krsevi, pa na kraju gnex. I SVAKOM je nesto falilo da radi kako treba. Sada, sa Win 7.0/7.5/7.8 OS-om nemam tih problema. Em sve radi kako treba kad ga izvadis iz kutije i ubacis sim karticu, em nema opterecivanja sa karnelima, chudima-mudima. Sve radi onako kako je Microsoft predvideo (veoma optimizovano). Za normalne korisnike skroz ok. Za ostale "advanced" korisnike koji su "napredni" uvek je tu android koji ce da ispuni svaku zelju.
Ja se ne opterecujem. Android tablet za igranje (za sta je i namenjen) i win 7.8 telefon za telefoniranje i + dosta toga sa strane.
Ko voli android ima veeeeeelik podforum i tamo moze da iznosi svoja "advanced" iskustva. Ako neko zna neku do jaja android igru neka javi, nemam nista protiv. Nexus 7 ceka sa svoja 4 jezgra

Sve modele sto si naveo sa falinkama razumem sem gnex-a.
Taj telefon je gotovo savrsen.

Sa najboljeg (ne racunam N4) android telefona presao na WP... Ne znam sta bih rekao... Ne znam sta moze njemu da ne valja...

Slazem se u potpunosti sa Hektorom. Kada jednom probate WP nedelju, dve, tesko cete se odvojiti od njega. Koristio sam android jos od v1.6 na i7500, sada imam Nexus 7, ali i dalje vise volim svoju Omniju 7..

Ja samo znam da je Lumia 800 prvi i poslednji WP koga ću imati (a imam ga trenutno)
Jednostavno, ne leži mi takvo "zatvor" okruženje, koliko god dobro radilo i izgledalo
Inače, kada se pominju Android trolovi mogu da primetim i da neki WP korisnici izgleda prave asocijacije tipa da je Android dobar samo kao igračka - mislim da su takve izjave u najmanju ruku pretenciozne
Meni se sviđa kako radi i izgleda MetroUI ali ima i on svojih nedostataka - recimo na Androidu imaš default widget kojim na jedan tap pališ wireless, mobilni net, bluetooth itd. dok za WP za to moraš da instaliraš dodatni program - i nije toliko strašno to, već pomalo smara što moraš da pritisneš pločicu pa te ona vodi u podešavanja za wireless pa moraš da aktiviraš slajder da bi ga upalio - bez potrebe zakomplikovano, no nije to krivica te aplikacije već ograničenja koje WP ima kao platforma (a takvih slučajeva ima još)
Takođe, prilična glupost po meni je što kada imaš incoming call ti ustvari treba da otključaš telefon pokretom prsta na gore, umesto da ti odmah stoji na ekranu answer dugme kao što je to slučaj kod svih ostalih telefona - a ovako, mrdaj palac na gore, pa stiskaj answer, totalno nepotrebno, a koliko vidim tako je isto i u WP 8
Pa recimo ne postoji nikakva LED notifikacija o propuštenim pozivima, porukama, mailovima i sl. - bar kod Lumia serije koje jednostavno nemaju LED diodu
Isto tako, mene recimo smara što vibracija ne može da se isključi nikako za hardverske touch dugmiće - search, back i Windows dugme - nego je non stop uključena i samo bespotrebno troši bateriju
Itd itd

Žao mi je ako prekidam niz poruka ubeđivanja zbog čega je sve bolji android... evo ja priznajem da je bolji i prihvatam da je WP najgori operativni sistem za mobilne telefone....
a sada, imam jedno pitanje oko WP8....
Ukoliko, recimo odem na youtube, slušam neku pesmu, kada se telefon zaključa pauzira se pesma....ima li nekakvo rešenje za to...?

Ne može - to je ograničenje same platforme, tj. multitasking je ograničen, mada u WP 8 bi trebala da ima mogućnost aktivnog rada aplikacije u pozadini, ali to zavisi od same aplikacije tj. kako je napisana, a ne telefona ;)

Ti brate mladenius, ako ti se WP7 toliko ogadio, prodaj ga pa uzmi android. Nije ova tema namenjena pljuvanju. Ja nemam nikakvih problema sa zatvorom :). Full unlock rom i cepaj. Instaliras sta hoces. Ako pak sebe smatras advanced korisnikom, tj. naprednim korisnikom, nemoj da te WP7 sputava, uzmes android i uzivas u advance i naprednim funkcijama.
Definitivno postoje ljudi koji ga vole i koji ga ne vole. Nema potrebe da se ubedjujemo ciji je bolji :D
Eto ja npr. ne volim ni iOS ni linux i ne nameravam da ih u zivotu koristim. Volim Windows u svakom pogledu, pogotovo Win 8 i sad ovaj WP7.8 / 8. I nema potrebe da me neko ubedjuje da je WP djubre i rupa i kako je android in-full-otvoren.
Svako nek koristi ono sto mu odgovara. Optimus 7 sad stoji u vitrini i ceka da se pojavi update 7.8 (ako se i pojavi :)). Dotle Omnia 7 sa 7.8 odradjuje posao. I lepo mi je :)

@hektor2: Totalno si u pravu.

Ovo je tejd o HTC WP modelima i ponašanju istih na novoj platformi.
O ukusima i afinitetima ne vredi raspravljati pa ne bi bilo loše da se držimo teme.
...

Bas sam se zagrejao da uzmem HTC 8S, e sad jos jedno pitanje, kako stoji WP 8 sa navigacijama ? Da li ima iGo ili tako neka aplikacija da se stavi ?

Bas sam se zagrejao da uzmem HTC 8S, e sad jos jedno pitanje, kako stoji WP 8 sa navigacijama ? Da li ima iGo ili tako neka aplikacija da se stavi ?

Za WP7.x je do sada bila smo NAVIGON (Garmin) navigacija sa Navtec mapama koja ubija kako radi a o bogatstvu i preciznosti mapa ni da ne govorim.
Za WP8 nisam siguran.

Ne može - to je ograničenje same platforme, tj. multitasking je ograničen, mada u WP 8 bi trebala da ima mogućnost aktivnog rada aplikacije u pozadini, ali to zavisi od same aplikacije tj. kako je napisana, a ne telefona ;)

Da odgovorim sebi i tebi....a i onima koji nisu ovde radi pljuvanja.......Metro tube je rešenje....

Probaj to i na androidu ili iOS da vidis da li ce raditi, Youtube je prvensvetno namenjen za gledanje, a ne za slusanje zato je i besmisleno da klip radi kad se zakljuca tel ili izadje iz same app..

Nazad
Vrh Dno