Šta je novo?

HDD za 24/7

1. ssd , koji neces...
2. neki hdd koji je na 7200 obrtaja
3. ne slusas nikog i uzmes sta pomislis da "moze"

Koliko vidim ovde se vecinom prica o hdd-ovima za storage. A koji hdd preporucujete za sistem (ne ssd), jel ok ovaj wd red 2tb za sistemski hdd ili uzeti onaj pouzdani F4 ili nesto trece?
Pa ovde smo pominjali WD Red i taj F4 ali kao storage diskove tako da se namece zakljucak da bas ne blistaju kao sistemski diskovi. ;)

Mozes ti da drzis sistem i na nekom ATA disku od recimo 80GB. Uopste nije problem samo je pitanje sta hoces i koliko para ti se daje.
SSD je najbolje resenje za sistem definitivno. WD Red je disk sa 5400 obrtaja i naravno da moze da se koristi kao sistemski ali se za
sistemski preporucuje disk sa 7200 obrtaja zbog brzine. Naravno ako ti brzina ne igra ulogu kupi taj WD Red i imaces hladan disk sa 3
godine garancije.

Seagate ima dva diska koji bi mi odgovarali ST2000DM001 i ST2000VX000 oba od 2 tb, 7200 obrtaja. Razlika je sto ovaj VX ima 3god garancije. Sad se razmisljam sta mi je bolje, da li Samsung F4 (pouzdan, tih, spor), Baracudu (brz, nepouzdan), ST2000VX000 (garancija, ne znam za pouzdanost) ili wd red.

Odakle ti ovo da je F4 pouzdan a ostali nisu? :trust:

Sa foruma, svi hvale F3 i F4 i dizu ih u nebesa sto se tice pouzdanosti.

Da li je ovoliko tesko izabrati obican hdd za neku normalnu upotrebu

Taman sam se odlucio za ovaj ST2000VX000 i sad vidim da je to disk za neki video streaming ili tako nesto.
Onda mi kao najbolje resenje dodje ST2000DM001.

Sa foruma, svi hvale F3 i F4 i dizu ih u nebesa sto se tice pouzdanosti.
Pa to su kao sto sam kazes forumske price. Diskovi jesu ok, ali ne verujem da se ista izdvajaju od ostalih u klasi (imao sa F3 1TB, sad imam 2 komada F4 2TB).
WD Red bi bar po deklaraciji trebalo da je pouzdaniji.
Za storage bih gledao WD Red, za sistem neki brzi disk, mada bih naravno tu pre isao na SSD.

Meni je F3 1TB pokazao loše sektore posle nešto više od godinu dana korišćenja...

Nisam mogao vise da razmisljam i uzeo sam ST2000DM001. Videcemo kako ce se ponasati.

Ako nekom znače iskustva...
Mašina (kućna) radi 24/7 već ~4 godine. Posle dosta eksperimentisanja (i gorkih iskustava), držim se WD Black diskova za interne i WD Book/Passport za eksterne.
Nisam primetio problem sa bukom, osim kad Windows nešto povileni.
Mašinu koristim najviše za obradu/montažu/pregled gomile (HD) video materijala i slika.

Za "storage" mašine:
U poslednje vreme idem ka izbacivanju internih diskova. Verovatno ću uskoro da ostavim samo 1 (bila su 4, sada 2).
Sistemski WD Black 1 TB je sasvim dovoljan za OS i programe, plus neki download i montirane filmove.
Planiram da počnem i download direktno na eksterni.
Drugi interni disk opstaje samo zarad isprobavanja novog OS-a, ali nije butovan više od 6 meseci.

Da sada sklapam takvu mašinu, uzeo bih neki jeftin WD Black za sistem + Book ili Passport za stvarno skladištenje.
Slobodno pitajte ako vam je nešto bitno, samo da ne pokrećem testove brzine i čega već.

Od eksternih diskova imam WD Desktop (2.5") 1 TB, WD Passport 2 TB i WD Book 2 TB (koji ću da menjam za 4 TB kad malo padne cena).
Imao sam i WD Passport 250 GB i WD Desktop 3.5" 2 TB.

Mislim da je trenutno bilo šta osim ssd-a za OS čist greh. Toliko su im pale cene da je sad ssd potpuno sišao u mase.
Jedino baš ako je neko na toliko tankom budžetu, da juri neki 1tb disk gde će na prvoj particiji držati sistem, a na drugoj podatke... Pa sad može da se uzme ssd od 60gb za nešto više od 50 eura.

A što se tiče skladišenja podataka, usb3 eksterni hardovi su takođe sišli među mase (nisu mnogo skuplji od internih varijanti) pa ni to nije problem, pogotovo ako neko više nema mesta za hardove u kućištu.

Plus, ti eksterni bi trebalo da se sami gase kad duže idluju, tako da ni to ne bi trebalo da bude problem ako mašina radi 24-7.

Inače, moj red od 3tb radi super. Gomilu ultra malih fajlova ume malo sporije da kopira, ali krupnije fajlove melje samo tako. Kopirao sam gomilu iso fajlova od po 8-15GB sa greena na red i cepao je u proseku 90mb/s, iako su oba harda skoro dupke puna.

Ulta tih i hladan, hladniji od svih mojih greenova koje imam... tako da sam za sada zadovoljan.

Mislim da je trenutno bilo šta osim ssd-a za OS čist greh.

Eh, nemoj tako ambiciozno. :) To zavisi od potreba i načina korišćenja kompa. Ja mislim da je SSD nebuloza koja će brzo da nestane.
Npr, Windows folder mi je 30 GB, Program Files dodatnih 110 GB, (x64) još 4 GB, swap takođe. Nešto malo programa i 5-6 igrica.
SSD od 256 GB je 250 evra. Najveći u ponudi je 480 GB za ~300-450 evra. WD Black od 2 TB je 150.

Osim toga, SSD ubrzava samo rad sa fajlovima - boot, swap i donekle pokretanje programa.
Ako ti je butovanje toliko bitno, nemoj ni da gasiš komp i eto ti drastičnog ubrzanja. :)

Btw, pokretač ove teme je naglasio da mu brzina nije bitna.

Eh, nemoj tako ambiciozno. :) To zavisi od potreba i načina korišćenja kompa. Ja mislim da je SSD nebuloza koja će brzo da nestane.
Npr, Windows folder mi je 30 GB, Program Files dodatnih 110 GB, (x64) još 4 GB, swap takođe. Nešto malo programa i 5-6 igrica.
SSD od 256 GB je 250 evra. Najveći u ponudi je 480 GB za ~300-450 evra. WD Black od 2 TB je 150.

Mislim da si omanuo jednu cifru. SSD od 250Gb je pre oko 150 eura... http://www.emmi.rs/ssd-ssd-sata3-250gb-samsung-840-series-530-240mb-s.11.html?productId=28367

Pa dobro, ko hoće da kupi office mašinu za 200-300 evra, sigurno mu ne treba ssd... a kome nije dovoljno 120gb za OS (stotinak evrića), neka instalira igrice na drugi hard... :d

Ne bih se složio da će SSD da nestane... pre će nestati obični hardovi kad pojeftini proizvodni proces i kad budemo u radnjama gledali SSD-ove od 1tb i više... što može da bude već za 5-6 godina, ako ne i pre... ali da ne oftopičarimo više.

Osim toga, SSD ubrzava samo rad sa fajlovima - boot, swap i donekle pokretanje programa.
Ako ti je butovanje toliko bitno, nemoj ni da gasiš komp i eto ti drastičnog ubrzanja. :)

Hvala na savetu, komp ni ne gasim, ali sam ugasio trajno svoj black od 2tb, za OS se od sada brine ssd. Deluje čudno, ali više ne čujem "grmljavinu" u sobi dok je napolju lepo vreme. :d

Btw, pokretač ove teme je naglasio da mu brzina nije bitna.

To za ssd sam mislio generalno, a ne konkretno u ovom primeru. Mislim da ako neko planira da ima odvojen hard za sistem i drugi hard za trpanje podataka, da bi bio greh da sistemski disk ne bude ssd... a sad ko hoće da koristi samo jedan hard pa da trpa podatke na drugu particiju, black je tu keva, ali koja se mnogo, ali mnogo dere... previše za moje uši... Kome nije bitna brzina black-a ili nekog sličnog 7200 diska, a bitan je 24-7 rad, tu je WD red.

Poslednja izmena:
Ovo je odvala epskih proporcija... definitivno zasluzuje mesto u nekom potpisu.

Nesto malo programa i 5-6 igrica i program files je 110GB? :d
A sta drugo treba da ubrza? :)

Ne vredi nekome ko nije video SSD objašnjavati njegove prednosti, džabe trošenje tastature :)

Dobro ljudi sto ste na kraj srca tako, lepo je da imamo i humoristicke postove u ponekoj temi. Ovaj svakako zasluzuje pet zvezdica :d

1. win7x64 folder - 30 gb.. 30gb kako???
2. program files 100gb... ubija me znatizelja da cujem sta je u tih 100gb!
3. SSD ubrzava samo rad sa fajlovima - boot, swap i donekle pokretanje programa - na disku se osim fajlova nalazi jos nesto!? jabuke?

kokice ready...

Poslednja izmena:
Ah, kad vec navodis tako taksativno - kud se ne seti da pomenes i onaj "nisam primetio problem sa bukom", a znamo da je rec o Black seriji :D

Who knows, mozda je imao neke specijalne...

Ah, kad vec navodis tako taksativno - kud se ne seti da pomenes i onaj "nisam primetio problem sa bukom", a znamo da je rec o Black seriji :D
Who knows, mozda je imao neke specijalne...

Svi mi cujemo, vidimo i razlicito njushimo iste stvari, to mu dodje ko subjektivna ocena te nisam hteo da se petljam sa time. Interesuje me samo suva faktografija! :d

OK... fakat je da su bucni :p

E, bre... kaki ste... oteraste čoveka...

Ja sam bio fin i kulturno mu odgovorio, a vi napadoste čoveka bez stida, sram vas bilo! :smackbum: :d

Imam dosta WD Black diskova i nikad mi nije smetala "buka" koju prave ali mi nijedan nikad nije pravio ni najmanji problem.
Odlicni diskovi, pouzdani i brzi. Sva ova pomama za SSD-ovima je u sustini nepotrebna velikom broju ljudi koji ih imaju i
velicaju do nebesa. U nekim stvarima mogu da stanem iza canejr jer je upravu. Svakodnevno koriscenje racunara nema
ama bas nikakvog dobitka od koriscenja SSD-a umesto obicnog diska. CAR i ekipa koji su slepi zagovornici "SSD i nista drugo",
da li moze neko da mi objasni koji je dobitak ostvario kupovinom SSD-a i njegovim koriscenjem ? Brze se ucitavaju igre ? Ili
brze otvara IE i fejs ?

Realnost jeste da su SSD diskovi za neke operacije DALEKO bolji od obicnih diskova ali i da su spram dobrih HDDa cist
luksuz kad pogledamo da za cenu 256gb ssd-a moze da se uzme recimo WD red od 3TB. Naravno opet se vracamo na pitanje
"a za cega ti koristis svoj racunar". Mislim da neka pozitivni rasprava na ovu temu ne moze da se vodi jer neki ljudi imaju
"apple" sindrom kada su SSD diskovi u pitanju.

I brze se ucitavaju igre, i brze se otvara IE (mada ne koristim taj), i brze se otvara fejs (mada ne koristim ni to, rekli mi drugi).
I brze butuje, i brze gasi sistem, i brze radi multitasking, i brze radi apsolutno SVE. Komocija u radu - neopisiva. Za svakodnevno koriscenje.

Najbolja kupovina ikada, bolja od svih grafickih od 500+ evra u koje sam sprcao pare za sve ove godine, te procesora, memorija i cega sve ne.
Apsolutno najbolja kupovina ikada - uz Z-5500, cisto da dodam.

Najbolja kupovina još od prelaska sa single na dual core procesore, veći luksuz danas su procesor i grafička od 200-300 evra nego SSD.

I Realnost jeste da su SSD diskovi za neke operacije DALEKO bolji od obicnih diskova ali i da su spram dobrih HDDa cist
luksuz kad pogledamo da za cenu 256gb ssd-a moze da se uzme recimo WD red od 3TB. Naravno opet se vracamo na pitanje
"a za cega ti koristis svoj racunar". Mislim da neka pozitivni rasprava na ovu temu ne moze da se vodi jer neki ljudi imaju
"apple" sindrom kada su SSD diskovi u pitanju.

Babe i zabe, niko od nas nije kupio ssd da mu bude storage drajv, evo ja bas imam ssd i wd red kombinaciju i to samo sto ne peva, koliko sve ono za sta je namenjeno radi - ssd za sistem i programe (plus LR catalog) a wd red za storage velike kolicine (u mom slucaju raw fajlova i muzike-filmova).
Ako mi sad tebe treba da ubedjujemo da nismo podlegli epl sindromu, vejst of tajm ali ako mislis da sve sto ti imas je najbolje od najboljeg, da drugi ljudi tesko mogu da znaju od tebe sta valja i da ako imaju drugacije misljenje od tvog po tom pitanju, onda ti savetujem da procitas sledeci link ukoliko ti je engleski dovoljno dobar.
Tu ce se mnogi fanboyevi auto, foto, komponentskih brendova ali i drzava lako pronaci...

http://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_dissonance

Poslednja izmena:
Ma neka ljudi, naucice "mad_max0204" sta je ssd (kakav je i kako radi) jednog dana, kada ga kupi...

Bilo je takvih jos na ovom forumu, mnogo se razmahali "znanjem" i "strucnoscu" pa se izgubili sa strana gde se raspravlja o ssd-u ... Valjda su kupili ssd pa sad nece da se javljaju... mozda ih sramota ... ;)

Ja sam relativno skoro uzeo ST2000DM001 za storage. Ne obracam paznju na buku diska jer imam samo slusalice i moze nesto da virsti iz kucista, ja ga necu cuti :) I pre kupovine mi je bilo poznat zvuk koji glava pravi i opet sam ga uzeo (posedujem ST1000DM001 takodje). Za sada nemam nekih zamerki za rad ni na jednom od sigejtiovih diskova.
Naravno OS je na ssd-u :)
Planiram da uzmem jos jedan storage disk za a/v fajlove a za to sam planirao neki WD Black, citajuci ovu temu zakljucio sam da bi to mozda bio pogresan potez s obzirom na cenu "crnca" podeljenu sa njegovim kapacitetom. Racunar radi skoro 24/7 uz remote control na tabletu. Nemam konstantan download ali me jednostavno mrzi da gasim racunar ( na kraju nisam ga kupio da mi stoji iskljucen :D), tako da diskovi nece raditi non-stop. Najverovatnije cu zameniti 1TB sto vec imam, ali imam vremena da razmislim. WD-ova red serija mi je vise nego interesantna. Bitan mi je samo pozudanost diska pa kapacitet (ako je zaista pouzdan, uvek mogu da uzmem jos jedan), i na kraju brzina. Vidim da su uglavnom zadovoljni korisnici WD red diskova, pa cu i ja verovatno da im se prikljucim :D

Vrh Dno