Šta je novo?

HTC 8S i 8X Windows Phone 8 telefoni

Bing mape su odlicne, a nazalost iz nekog razloga Nokia i dalje ne prikazuje Srbiju osim glavnih puteva, Ja sam isto posle GS2 presao na Lumiu i kada se pruzi prilika sigurno prelazim na WP8. Dugo sam se igrao sa androidima i WP mi je bas osvezenje, sve sto radi radi odlicno a OS je bukvalno nemoguce zabagovati, mislim da ima par meseci kako nisam resetovao telefon... Za moje potrebe Wp odlicno odradjuje posao. Pored osnovnih f-ja telefon odlicno obavlja sve sto mi treba a UI mi bas lezi, sve je maksimalno jednostavno... Android mi ne nedostaje uopste, a iovako me svi drugari cimaju da im flesujem i budzim njihove telefone, a meni je zabavnije kad ne moram na svom telefonu to da radim :) Sve u svemu WP8 ce verovatno i kod nas zaziveti, cini mi se da ce biti dosta telefona kod operatera, a svakako ce biti i jeftinijih modela. MS je omogucio kupovinu aplikacija za dinare koriscenjem nasih debitnih kartica tako da ce i to svakako doprineti popularnosti. Mislim da ce sa WP8 definitivno povecati broj korisnika. Resene su neke osnovne mane koje je imao WP7, a na svakom uredjaju WP donosi isto iskustvo, na korisniku je samo da odabere telefon koji mu se svidja. U svakom slucaju veliki korak unapred, samo jos da se probudi svest kod korisnika da imaju i treci izbor, iako postoji veliki broj ljudi kojima odgovara android ili iOS i nemaju nameru da menjaju ista siguran sam da postoji i odredjen broj ljudi koji zele da probaju nesto novo ili jednostvano nalaze mane u navedena dva sistema

Definitivno ovo nije tačno. Malo otvoreniji ili skoro isto otvoren je manje bitno, bitno je da iOS uz JB može mnogo više nego WP.

Dobro, ajde da npr izostavimo taj manji broj app, koji muci WP8, kao jedan mlad OS.. Sta to on jos ne moze a sta iOS i JB mogu.. ??? Kapiram da ce tvoj najveci argument da bude widget.. :)

Pogledaj po youtube-u, pa uporedi. Widgeti, ne naravno. Pod jedan notifikacije koje su na wp besmislene i očajne, ako nemaš live tile a propustiš onih 5 sekundi toast notifikacija je ćao, kao da se nikada nije ni desila, eto jedan krucijalan problem.

Poslednja izmena:
Pogledaj po youtube-u, pa uporedi. Widgeti, ne naravno. Pod jedan notifikacije koje su na wp besmislene i očajne, ako nemaš live tile a propustiš onih 5 sekundi toast notifikacija je ćao, kao da se nikada nije ni desila, eto jedan krucijalan problem.

Brt nemam zasto da gledam, ja te lepo pitam sta je to sto npr ti imas neki JB telefon, ja imam npr Lumiu 920, sta je to bitno i neophodno sto ces ti moci, a ja ne.. Imam android telefon, imam ipod4 sa iOS 6.0.1, a imao sam HD7 i telefon je radio bolje od bilo kog androida, i od ipod-a, ajde sad na 6.0.1 jos i radi lepo, ali na 5.1 Boze sacuvaj...
Ne razumem ovo za notifikacije, ako bi mogao da mi objasnis.. Sta je cao?

Ali se posle pojavi na live tile-u broj propustenih poziva, poruka, mailova, IM poruka. Tapnes na plocicu i sve je tu, a te plocice su i zamisljene tako da pruzaju sve informacije. Sada kada jos vise plocica stane na glavni ekran gubi se i potreba za skrolovanjem i ulazak u app list, sve je dostupno odmah po otkljucavanju telefona.

Evo npr. stigne mi poruka iz neke aplikacije a nemam njen live tile? Kako znam da je stigla notifikacija?

Evo npr. stigne mi poruka iz neke aplikacije a nemam njen live tile? Kako znam da je stigla notifikacija?

Pa ako ti je nesto zaista bitno ti ces to staviti na pocetnom ekranu.. Realno, to su sve stvari poput poruka, propustenih poziva, fb (messenger), twitera, mail ... za sve to ima mesta na pocetnom ekranu.. Ja nzm da npr dropbox, skydrive ili npr neki programi i igrice salju poruke.. :D
Ajde Telep mozes ti bolje od ovog.. :) ;)

Poslednja izmena:
Tacno tako, nema razloga zasto ne bi postavio live tile. To i jeste poenta, da sam napravis meni od aplikacija koje su bitne. Sa 3 velicine ikona na 7.8 i 8 verziji mozes sigurno staviti mnogo vise aplikacija nego sto ti treba :)

Posto me cudi da si ovo napisao, a nisu stigli komentari tipa: ``Na kojim si ti opijatima??`` ``Da li si ti krsten da menjas nexus za WP`` ``Mora da te MS placa da koristis WP`` i slicni.. Interesuje me sta je ono sto je tebe sa androida odvuklo na WP, jer ocigledno imas nameru da posle ovog 7.5, kupis neki WP8 uredjaj.. Jer ja kad god sam rekao da ce sve vise biti ljudi kojima ce te neke decje bolesti androida koje su prisutne vise krivicom samog proivodjaca, a manje google-a dozlogrditi mnogima i da ce bas ti , umesto iOS izabrati WP, jer je otvorenija platforma od iOS-a, od mene napravise budalu.. Kako android savrseno radi, kako nema vise toga, a promenio sam preko 20 android telefona, no dobro.. Interesuje me neko tvoje iskustvo...

Imao sam dosta Android telefona i dosta Windows telefona. Sa svim Android telefonima sam se patio sve do kupovine nexus-a (ili koci, ili secka, ili nema memorije, ili kamkorder secka u toku snimanja). Sa gnex-om se sve to ispravilo i on je po mom misljenju skoro savrseni telefon. Gomila perfektnih igara i programa sve besplatno, sve nadomak ruke i na kraju me to ubilo u pojam. Vise sam ceprkao po telefonu nego sto sam ga koristio kao telefon. Oduvek sam voleo Windows telefone, tako da mi je LG e900 legao samo tako. Velicina koja meni odgovara (mozda bi mogao da bude 4", ali meni ni 3.8 ne smeta). Ono od programa sto meni treba ima da se skine besplatno i to je to. Nema bespotrebnog natrpavanja i instaliranja, nema karnela sa undervoltovima i overklokovima, sve radi kao podmazano i uopste se ne opereujem. Sad mi telefon sluzi za telefoniranje. Naravno imam tu i neku navigaciju, par igara i programa i to je to.

Imao sam dosta Android telefona i dosta Windows telefona. Sa svim Android telefonima sam se patio sve do kupovine nexus-a (ili koci, ili secka, ili nema memorije, ili kamkorder secka u toku snimanja). Sa gnex-om se sve to ispravilo i on je po mom misljenju skoro savrseni telefon. Gomila perfektnih igara i programa sve besplatno, sve nadomak ruke i na kraju me to ubilo u pojam. Vise sam ceprkao po telefonu nego sto sam ga koristio kao telefon. Oduvek sam voleo Windows telefone, tako da mi je LG e900 legao samo tako. Velicina koja meni odgovara (mozda bi mogao da bude 4", ali meni ni 3.8 ne smeta). Ono od programa sto meni treba ima da se skine besplatno i to je to. Nema bespotrebnog natrpavanja i instaliranja, nema karnela sa undervoltovima i overklokovima, sve radi kao podmazano i uopste se ne opereujem. Sad mi telefon sluzi za telefoniranje. Naravno imam tu i neku navigaciju, par igara i programa i to je to.
+1
Pored osnovnih funkcija meni dobro ddje za neki brzi browsing, IM, YT, opalim po koju fotku i slusam radio preko TuneIna... U svakom slucaju ispunjava sve sto meni treba. Volim i ja da isprobavam sve i svasta ali mi je to dosadilo...

Upravo to i ja trazim jednostavan telefon, koji radi bez greske, moze da zadovolji sve moje potrebe..

Inace citajuci Gizmo-ov test o 8X, na te dve strane gde je pisao o software-u, nisam primetio da je izneo neke velike mane, cak stavise cesto se pregled nekog dela OS zavrsavao recima ``jako dobro`` . .

Iz tog testa sam i citirao u predhodnom postu da su bing mape neupotrebljive kod nas i da nema navodjenja.

@Priča o obaveštenjima: lock screen ima sva obaveštenja na sebi

wp8-lockscreen-1024x910.jpg

Iz tog testa sam i citirao u predhodnom postu da su bing mape neupotrebljive kod nas i da nema navodjenja.

Gizmo laze narod.. :) hehe nzm stvarno sta je to sa tim mapa, nisam probao te novije tako da verujem tome, ali kazem da su one na WP 7 radile korektno..

Ma ima obavestenja normalno, nego telepu propala prica sa widgetima, pa aj da udari na live tiles . . :p :)

Poslednja izmena:
Ma ima obavestenja normalno, nego telepu propala prica sa widgetima, pa aj da udari na live tiles . . :p :)
Ne znam jel se praviš sada samo ili šta lepo sam objasnio na šta sam mislio, ali OK lakše je samo kao praviti se da si dao odgovor i gurati neko svoje, vidiš da sam se povukao jer ste me ubedili da ja moram da imam live tile (a i zašto ne bi imao za svaku božiju instaliranu aplikaciju live tile) da bi video notifikacije i kada prođe toast, ako nije demantuj me. A za widgete smaraš nenormalno, nisam ni spomenuo tako da chill out sa prozivanjem, rasprava je bila više nego konstruktivna, ako ne možeš ili nećeš da lepo komuniciraš iskjluči se, pun mi je rac na...anih likova koji glume ludilo, ukoliko nisi sposoban da lepo razgovaraš nemoj me ni uključivati u svoj citat OK?

Poslednja izmena:
Ja ne razumem sta odmah glumis neko ludilo, valjda vidis da sam stavio smajli.. I ti si taj koji se ubacio i mene citirao ja sam samo pitao decka sta je ono sto je njega ili nekog drugog korisnika zadrzalo ili nateralo da predje na WP platformu.. Sasvim korektno pitanje u temi o WP uredjaju.. Ti si sam postavio pitanje za koje nisi znao da odg i za koje smo ti nas trojca izneli argumente, a to sto sam se ja u poslednjem postu nasao, tu je samo tvoj problem sto ne znas da prihvatis salu, ali ok, to me se i ne tice.
- Ja nzm da li ti je tesko da shvatis ili samo neces - Nema potrebe za neku levu app imati live tile, jer ti takva app ne izbacuje obavestenja, a kad s vremena na vreme oces da udjes u nju, skrol na desno imas listu app odes na pocetno slovo te app i onda je nadjes, to je 3 sec posla...

I da ako ti je WP toliko budjav i ne zanimljiv, zasto si mirodijja u svakoj temi gde se spominju ovi uredjaji?? Npr ja ne volim iphone, jednostavno mi se ne svidja i nisam ni usao na tu temu, procitao nesto o iphone-u 5 jesam, cisto iz radoznalosti, ali nisam hteo da kvarim ljudima raspravu i ulecem kad me to nesto ne interesuje. A sta ti radis??

Izvinjavam se na off, samo sam morao da odg na ovo..

Poslednja izmena:
Nemojte da ocekujete da telefon za 1 dinar ima smooth scroll.

Sto se zivih kockica tice, meni je to potpuno neintuitivno i previse je pixlela baceno. Druga stvar koja mi se ne svidja u Modern UI-u je ogroman header na vrhu app. Npr.. u kontaktima (people) na vrhu stoji OGROMNIM slovima ispisano "people".. skoro 30% ekrana su potrosili bez razloga. Zbog toga lista ispod prikazuje 5-6 imena, dok kod mene na sgs2 stoji 10-11 imena. OK.. sve je stvar ukusa, meni licno ne prija.

U vezi notifikacija.. kod Androida, kada push notifikacija stigne, Android ce probuditi app da obradi novu informaciju i app moze da reaguje tako sto ce da prikaze toast ili ce ubaciti poruku u push notifikaciju.

Za razliku od Androida, WP aplikacija nema pojma da je stigla notifikacija. Tek kada pokrenes app, ona mora da se poveze da svoj server i proveri ima li sta novo. To zahteva da server mora da identifikuje na kojoj platformi radi klijent i da shodno tome prati koje su notifikacije isporucene i sta je korisnik zaista procitao. Nije mi jasno zbog cega postoji ovo ogranicenje u WP8.
Takodje, server mora da posalje 2x notifikaciju ako zeli da prikaze toast i updejtuje live tile.

Android app moze da se prilikom prijema notifikacije zakaci na server i preuzme dodatne informacije o notifikaciji i da lepo slozi izvestaj za notification pulldown.

Prost primer je Android app, koa se zove App Sales, koja obavestava korisnika o snizenjima na Play Store. Ukoliko je vise aplikacija na snizenju, App Sales ce svaku app ubaciti u notifikacije tako da bez ulaska u AppSales imam kompletnu informaciju. Kod WP8 samo ako izvucem kockicu App Sales na start mogu da dobijem samo broj u cosku koliko ima app na rasprodaji, ali ne i koje... sve dok ne pokrenem app.

Nemojte da ocekujete da telefon za 1 dinar ima smooth scroll.

Sto se zivih kockica tice, meni je to potpuno neintuitivno i previse je pixlela baceno. Druga stvar koja mi se ne svidja u Modern UI-u je ogroman header na vrhu app. Npr.. u kontaktima (people) na vrhu stoji OGROMNIM slovima ispisano "people".. skoro 30% ekrana su potrosili bez razloga. Zbog toga lista ispod prikazuje 5-6 imena, dok kod mene na sgs2 stoji 10-11 imena. OK.. sve je stvar ukusa, meni licno ne prija.

U vezi notifikacija.. kod Androida, kada push notifikacija stigne, Android ce probuditi app da obradi novu informaciju i app moze da reaguje tako sto ce da prikaze toast ili ce ubaciti poruku u push notifikaciju.

Za razliku od Androida, WP aplikacija nema pojma da je stigla notifikacija. Tek kada pokrenes app, ona mora da se poveze da svoj server i proveri ima li sta novo. To zahteva da server mora da identifikuje na kojoj platformi radi klijent i da shodno tome prati koje su notifikacije isporucene i sta je korisnik zaista procitao. Nije mi jasno zbog cega postoji ovo ogranicenje u WP8.
Takodje, server mora da posalje 2x notifikaciju ako zeli da prikaze toast i updejtuje live tile.

Android app moze da se prilikom prijema notifikacije zakaci na server i preuzme dodatne informacije o notifikaciji i da lepo slozi izvestaj za notification pulldown.

Prost primer je Android app, koa se zove App Sales, koja obavestava korisnika o snizenjima na Play Store. Ukoliko je vise aplikacija na snizenju, App Sales ce svaku app ubaciti u notifikacije tako da bez ulaska u AppSales imam kompletnu informaciju. Kod WP8 samo ako izvucem kockicu App Sales na start mogu da dobijem samo broj u cosku koliko ima app na rasprodaji, ali ne i koje... sve dok ne pokrenem app.

Skroz si u pravu za to neiskoriscenje, odnosno toliko veliko potenciranje na naslovu onoga gde si usao, to je nepotrebno..
Sto se tice ovih notifikacija, i ti na S2 moras da spustas not. bar da bi video sta je to na snizenju (ako si mislio na to), pa i tu ne moze da ti ispise sve pa najcesce udjes.. A i to su izuzetno retke app koje cesto imaju neka obavestenja, i nije problem napraviti male live tiles i staviti ih negde pri kraju..

A ovo za 1 din, ne brini ugovor pod kojem uzmes telefon je toliko povoljan po ``tebe`` da bi trebalo da dobijes i neku naknadu na mesecnom nivou.. :D Tako da ne bi sudio telefonu po tome da li je za 1 din ili nije..

Ti si tvrdio nesto sto sam ja demantovao iOS vs wp vezano za otvorenost, ako se vec vodis sta se gde pise sto si i spominjao iOS u wp temi a meni prebacujes nesto? Greska u koracima druze.
Opet kazem vi mene niste demantovali, vi ste samo opravdali ono sto sam ja naveo kao manu. Definitivno nema vise normalne rasprave, mora samo lepo i pozitivno da se pise, toga ima samo na bencu nigde drugde.

Evo ako hoces objasni mi da li sam pogresio i ja cu priznati, znaci ako propustim toast notifikaciju a nemam live tiles da li mogu da ikako vidim i znam da je notifikacije uopste bilo? Ako moze ja cu priznati gresku, meni nije problem, samo si ti odma krenuo o omalovazavanje i zezanje, valjda je to neka odlika karaktera.

Poslednja izmena:
@ProMaster:
Mozes da tumacis kako god hoces, sistem notifikacija na WP8 je inferioran u poredjenju sa iOS ili Androiom. U stvari, sve je inferiorno u odnosu na Android ili iOS, osim cene.

Ono za dinar.. znas dobro da mislim da krsh telefone od krsh proizvodjaca. Android postoji az svaki dzep i shodno dubini dzepa tako i radi. iPhone i WP8 postoje samo za dublji dzep.

Necemo dalje o Android vs WP.

Jeste odlika karaktera, a to je da sam po prirodi lik koji voli da se sali i da si ti meni napisao bilo sta duhovito kao odg na to, ne bi bili ovde gde jesmo.. Da si iznao ono sto je izneo Yooyo, sve lepo prezentirano, cak sam ti lepo i rekao da te nisam razumeo na sta mislis, i odg na to pitanje koje postavljas je NE... Ne mozes, ali to je isto kao da me pitas mogu li videti propustene pozive dok ne ukljucim tel.. I ja i ostali smo ti dali alternativu, izvoli stavi small tile negde pri dnu i nema problema, kao sto bi i svako uradio.. Ne vidim potrebu za takvim konceptom UI-a ako neces da kacis app koje koristis i koje imaju live tiles na home screen.. Jedina zbrka ovde je nastala zbog toga, sto govoris ``ako nemam live tiles``, pa valjda je ceo tj koncept osmisljen da ih imas, a ne da ih nemas..

iOS i android sam spomenuo u posto o odabiru platforme, nisam ih direktno poredio... A kad smo kod otvorenosti..
http://forum.xda-developers.com/ Pogledaj ovo:
Welcome to xda-developers, a community founded for developers by developers.
We are a huge community of Windows Phone and Android experts looking to make the most of their mobile devices, from customizing the look and feel to adding new functionality.

Ipak nisu koraci.. ;) I zaista ne bih da unistavam temu, ukoliko imas nesto odg mi, ja se raspravljati vise necu, ne zato sto ne zelim zdravu raspravu, vec zato sto necu da ljudima koji ce ovo nekad citati stvaram konfuziju, jer ce doci ovde da citaju o Htc X8, a ne o Telepu i Stefanu. Svako dobro, zelim!

@yooyo nije as sve, ali da ima stvari koje jesu,ima.. Ali sve je to posledica relativno mladog os, tako barem ja gledam, evo sad su se resili Zune, koja je bila nocna mora, i polako bitno je da idu napred, valjda ti je kao programeru jasno da je bolje da imas sto vise izbora, nego da se svede sve na 1.. :)

Poslednja izmena:
Kao prosečnom korisniku WP (oko godinu dana) ova priča oko notfikacije mi je potpuno besmislena. Za sve što mi je bitno imam notifikaciju, odmah, sad. Nisu mi potrebni dodatni programi za bilo koju notifikaciju, imaću je na lock screenu i na pločicama.
MAPE
Nokia mape nisu ni bitne za HTC telefone, tu su Bing i Google mape više nego dovoljno. Za navigaciju NAVIGON Europe, odlična.
PODRŠKA
Microsoft trenutno ima najbolju podršku za korisnike u Srbiji, u WP prodavnici možete i kupiti i ponuditi sopstvene aplikacije bez da se dovijate na raznorazne načine, i bez paypal računa.

Kao prosečnom korisniku WP (oko godinu dana) ova priča oko notfikacije mi je potpuno besmislena. Za sve što mi je bitno imam notifikaciju, odmah, sad. Nisu mi potrebni dodatni programi za bilo koju notifikaciju, imaću je na lock screenu i na pločicama.
MAPE
Nokia mape nisu ni bitne za HTC telefone, tu su Bing i Google mape više nego dovoljno. Za navigaciju NAVIGON Europe, odlična.
PODRŠKA
Microsoft trenutno ima najbolju podršku za korisnike u Srbiji, u WP prodavnici možete i kupiti i ponuditi sopstvene aplikacije bez da se dovijate na raznorazne načine, i bez paypal računa.

Koje je tvoje misljenje o ovom telefonu, s obzirom da razmisljam da ga kupim?
Da li store ima Angry birds etc...ili da li moze da se promeni region da se nabave? Kako se vrsi placanja u storu preko kartice? Iskreno nisu losi Android telefoni ali me nervira to sto nema normalan store za Srbiju.
Hvala,
N

Za kupovinu novog telefona stavi na papir šta očekuješ od istog, šta ti je bitno…pa odluči. Kod kuće i na poslu koristim Windows pa mi je i logičan izbor bio WP telefon i nisam pogrešio. HTC ima zvaničnog predstavnika u Srbiji, odličan servis (iz ličnog iskustva) i uz garanciju od 2 god. siguran ti je telefon.
Možda nisam bio baš najjasniji za WP prodavnicu ali korisnici u Srbiji je, još uvek, ne mogu koristiti za kupovinu (barem ne zvanično), besplatne naravno bez problema. Inače, koristim otključan HTC HD2 sa WP7.8, i hotmail nalog za koji je vezana Intezina Master kartica (obična kreditna), još iz vremena WM6.5.

Jel ima interfejs na srpskom jeziku ili nekom od nama razumljivih?

Samo da javnem da se pojavio HTC 8S po jako prisupačnoj ceni (po oglasima naravno) pa ko voli neka izvoli...

Vrh Dno