Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Da, za apsolutno pouzdano merenje treba koristiti ovaj infracrveni termometar velike preciznosti, tek tada možemo biti sigurni u izmerene temperature.

Bravo za odličan predlog, scgracke. Problem je samo do cene, pošto ima i uređaja za 70-80 evra da se kupe, nema potrebe za ovako skupim infracrvenim termometrom.

Poslednja izmena:
To nisu stvarne teperature vec glich-evi koje svaki drugi phenom ima a koliko vidim provlace se i kod Fx(naravno sa predpostavkom da kamikaza korsti prilagodjen sw inace ako je hw monitor verzija 1.0, ko zna mozda se pojave i strumfovi)

Naravno da je zadnja verzija ;)

Odvozao 25 krugova i ja cu tu, za svaki slucaj stati, barem za sada.

Samo digao multiplier na 22, CPU Voltage namestio na 1.3375V, LLC iskljucen, Turbo iskljucen, i to je to :type:

Da, za apsolutno pouzdano merenje treba koristiti ovan infracrveni termometar velike preciznosti, tek tada možemo biti sigurni u izmerene temperature.

Ne znam samo gde bi ga uperio da izmeri pouzdanu temperaturu? :trust:

Pa valjda na socket i oko socketa. Gde drugde.

@kosta10 hvala na pohvali kosta- guru-hakeru :). evo i zena je sad ponosnija na mene :p Ima na amazonu i za 17 dolara samo je pitanje kvaliteta takvog. A kod ovoga je pisalo i da je beskontaktni, sto objasnjava princip i nema zabune ... Takodje ima modela koji imaju manju toleranciju gresku, ja planiram da uzmem za jednu pica pec koju cu da pravim, jos ako uzmem konfu da klokujem bice opravdanija investicija... Ako se kupuje neki ovakav infra citac treba paziti i na minimalnu temperaturu koju ocitava jer sam video da ima modela koji ocitavaju tek od 50 celziuosovljevljea pa na gore. Inace ima da se kupi i kod nas.
Jedinio bih pojasnio kod onoga kontaktnog za lerne da ima i model koji se ubada u meso u toku pecenja radi ocitavanja celziuosovljevljeljeva. Samo bih predlozio prilikom pipanja komponenti sa ovim termometrom koriscenje papuca sa gumenim djonom ili za hard core kompjuterase bez papuca i da se prikace na uzemljenje :p
Sala naravno!

@Kamikaze, veoma lako. Pozoves druga s16 on skine ihs sa procesora(on zna kako se to radi), onda ga kloknes i uperis laser tackicu tacno na sredinu procesora i onda ocitavas temperaturu :)

Da nisam imao overklokovanog Zambezija godinu dana i da nisam iskusio njegovu vrelinu, verovatno bih sa Visherom cupao kosu od zbunjenosti. Temp. iz HWM-a ili Aide pod jakim opterecenjem izgledaju maltene isto (jezgra oko 85C, socket 75C), medjutim razlike u toploti VRM kulera ploce, CPU hladnjaka i izduvnog vazduha su ogromne. Bas ogromne. (temp. vazduha u sobi mi je 27C prema digitalnom termometru, 26C prema zivinom) Overklokovani Vishera sistem je mnogo hladniji i to je lako primetno tako da iskreno sumnjam u ova HWM i sl. ocitavanja. Mislim da je jedino bitno drzati se CPU napona do 1.5V koliko je to moguce i biti siguran u dobru montazu kulera te provetrenost kucista. Ako nista ne zabada nek HWM pokazuje sta hoce. Onih AMD-ovih 62C jedino se lako postizu sa stock podesavanjima, a posto je poznato da to ne meri nikakva stvarna sonda nego CPU instrukcija na osnovu nekih termoelektricnih procesa, mislim da ona cim detektuje visok napon izbacuje preterane vrednosti.
Iz predostroznosti sam malo smanjio oc apetite i evo prvi malo duzi linx koji prolazi bez problema. Podesavanja su navedena u slikama. Mislim da to moze stabilno i vise uz jos malo napona, a sa pravim vodenim hladjenjem sigurno. CPU@4616MHz, CPU/NB@2350MHz,DDR3-2280

Primetio sam i jednu zanimljivu stvar sa ovim novim BIOS-om. Cim svojim podesavanjima predjete DDR3-2200 mod, ploca sama nabudzi CPU/NB na 1.4V. (inace default je 1.175V za moj primerak CPU-a, a ja obicno ne volim da idem preko 1.25V) Videcu moze li to da se koriguje.

Svaka cast. 4.6 za svakodnevnu upotrebu 24/7 je sasvim ok rezultat
Ako bude sledece generacije ovih procesora osecam da se svi na stok da budu preko 4ghz a da ce vecina da ide preko 5ghz lol :)

Cekaj bre, zar prvi testovi (i domaci) nisu obecavali 4,8-5Ghz za 24/7 sa prihvatljivim temperaturama uz kuler od 30e? Sta je ovo sada, slavlje ako se postigne stabilnih 4,6Ghz a za sve preko treba voda? :trust:

Ja sam okacio post sa 4.8 i max load temp 50 na linx, kapiram da bi 212+ imao mozda 60c sa push pull, sto je ok.

Cekaj bre, zar prvi testovi (i domaci) nisu obecavali 4,8-5Ghz za 24/7 sa prihvatljivim temperaturama uz kuler od 30e? Sta je ovo sada, slavlje ako se postigne stabilnih 4,6Ghz a za sve preko treba voda? :trust:

Ih, niko od tih linxa/Prajma izvrteo nije. :)
Posto te zanima generalno neki realni, najstabilniji klok. mislim da je to nesto slicno ovome sa slika. (Probao sam da izguram na 4.7GHz cak i sa 1.52V, ali nece mrcina, opaljuje gresku nakon par minuta) Kako sam vec napisao ne bojim se tih "monitoring" temp. ali ipak se ne usudim da przim CPU sa 1.5V+ 24/7.Na linku dole ima neki tip koji je izvrteo IBT na [email protected] (samo mu je slika ogromna jer koristi dual-monitor), a sa strane stoje temp.(44C potpuno nebulozno)
http://www.overclock.net/t/1318995/official-fx-8320-fx-8350-vishera-owners-club/3370

Prilozi

• postavka_1.jpg
    postavka_1.jpg
    132.1 KB · Pregleda: 43
  • postavka_2.jpg
    postavka_2.jpg
    119.4 KB · Pregleda: 50
  • postavka_3.jpg
    postavka_3.jpg
    118.4 KB · Pregleda: 40
  • fx8320_aida64_post.jpg
    fx8320_aida64_post.jpg
    390.3 KB · Pregleda: 42
  • fx8320_linx_2.jpg
    fx8320_linx_2.jpg
    746.9 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Jos par testica sa ovom postavkom odozgo. Masina je vidno hladnija i ugrubo nekih 5-10% brza od moje prethodne, tako da sam generalno zadovoljan. I ja sam mislio da ce eventualno moci da zapne do 4.8-4.9GHz potpuno stabilno, ali kod mene ocigledno nece. Ostaje mi jos posle da vidim kako ce da reaguje na dodatnih 2X4GB koje sam uzeo i to je to.

Prilozi

• test_1.jpg
    test_1.jpg
    564.7 KB · Pregleda: 100
  • test_2.jpg
    test_2.jpg
    407.7 KB · Pregleda: 115
  • test_31.jpg
    test_31.jpg
    288.8 KB · Pregleda: 112
  • test_41.jpg
    test_41.jpg
    280.8 KB · Pregleda: 101
  • test_51.jpg
    test_51.jpg
    341.6 KB · Pregleda: 90
Da se ne lazemo, ja cu biti zadovoljan i sa 4,6Ghz, hebe mi se za jos 200-500Mhz vise, cak i da moze da ide na 5Ghz pre bih drzao na 4,6-4,8Ghz na manjem naponu i nizim temperaturama al' ne gledam ja sve ovo tako, stvarno sam mislio da ce skoro svaki fx83xx moci na 5Ghz sa boljim vazdusnim hladjenjem.. ali dobro, mozda ce biti novih, ispeglanijih revizija..

Ja bih pre isao na 6300 model i imao 4.8 :)

Samo još da se dragi nam procesor pojavi u prodaji, ce cepamo i njega na 5 :D

Vala preterase u formiranju cene,ne mogu da ga docekam!Ako zavale cenu NEKOM CU SE PIIIIII PIIIII....

Kako je inace sa ostalim stvarima, ove cene su super - ne odudaraju mnogo od newegg.com ;)

Nema me 2 dana i pola foruma pokupovalo FX-eve :)

Cestitke kull-u na kupovini, nadam se da ces naci neki nacin da ipak izvuces vise od tih 4650, nekako sam ipak ocekivao vise.
Ono sto mi je interesantno da koliko vidim po iskustvima korisnika kako vreme prolazi i pojavljuje se vec neka solidnija cifra, izgleda da ne vazi ona situacija od prosle godine, kada su se FX-8120 u proseku nesto bolje ponasali u smislu temperatura i klokabilnosti za 24/7 od FX-8150, sada je najverovatnije obrnut slucaj, FX-8350 deluje da ima vecu oc marginu od 8320, jeste da kod nas na benchu zasad imamo samo jedno poredjenje, useri kull i Stilgar ali na tom jednom primeru vidimo da se FX-8350, ako izuzmemo Stilgarov problem s memorijama, ponasao bolje u smislu oc dometa. Naravno, Stilgar ima i custom vodeno tako da to malo problematizuje mogucnost poredjenja, s druge strane kull ima nesto solidniju plocu za oc, ali pazljivijim uvidom u okacene screenove, mislim da 8350 ipak ima veci oc potencijal. Da li to znaci da su ovog puta chipovi za te dve serije ipak binovani drugacije u odnosu na prve FX-eve, pitanje je. Za odredjeniji zakljucak treba naravno pricekati na malo siru bazu podataka o novim FX-evima, batchevima, VID-ovima itd.

Za par dana cu se valjda i ja docepati svog primerka, Stilgar ceka koliko razumeh na zamenu svog 8350, pa cemo imati bar par modela za poredjenje i analizu ovde.

@kull, sto se tice memare(sorry sto te izmalerisah;), koliko konacno ide taj Predator, moze li da se izvuce 2400na Formuli? Znaci nevezano za samu Visheru, interesuje me bas ram, ako si stigao da proveravas i to. Uzgred, onaj prvi ss koga si kacio mi je izgledao realno i obecavajuce, sta je bio problem sa onih 4.8GHz, gde je pucalo?

Nema me 2 dana i pola foruma pokupovalo FX-eve :)

Cestitke kull-u na kupovini, nadam se da ces naci neki nacin da ipak izvuces vise od tih 4650, nekako sam ipak ocekivao vise.
Ono sto mi je interesantno da koliko vidim po iskustvima korisnika kako vreme prolazi i pojavljuje se vec neka solidnija cifra, izgleda da ne vazi ona situacija od prosle godine, kada su se FX-8120 u proseku nesto bolje ponasali u smislu temperatura i klokabilnosti za 24/7 od FX-8150, sada je najverovatnije obrnut slucaj, FX-8350 deluje da ima vecu oc marginu od 8320, jeste da kod nas na benchu zasad imamo samo jedno poredjenje, useri kull i Stilgar ali na tom jednom primeru vidimo da se FX-8350, ako izuzmemo Stilgarov problem s memorijama, ponasao bolje u smislu oc dometa. Naravno, Stilgar ima i custom vodeno tako da to malo problematizuje mogucnost poredjenja, s druge strane kull ima nesto solidniju plocu za oc, ali pazljivijim uvidom u okacene screenove, mislim da 8350 ipak ima veci oc potencijal. Da li to znaci da su ovog puta chipovi za te dve serije ipak binovani drugacije u odnosu na prve FX-eve, pitanje je. Za odredjeniji zakljucak treba naravno pricekati na malo siru bazu podataka o novim FX-evima, batchevima, VID-ovima itd.

Za par dana cu se valjda i ja docepati svog primerka, Stilgar ceka koliko razumeh na zamenu svog 8350, pa cemo imati bar par modela za poredjenje i analizu ovde.

@kull, sto se tice memare(sorry sto te izmalerisah;), koliko konacno ide taj Predator, moze li da se izvuce 2400na Formuli? Znaci nevezano za samu Visheru, interesuje me bas ram, ako si stigao da proveravas i to. Uzgred, onaj prvi ss koga si kacio mi je izgledao realno i obecavajuce, sta je bio problem sa onih 4.8GHz, gde je pucalo?

Hvala na cestitkama, i nema potrebe da se izvinjavas za maler, salio sam se naravno. ;)
Nisam vise pokusavao egzaktno DDR3-2400, ali najvisi takt na kom sam isprobavao stabilnost je DDR3-2280, medjutim tada nisam imao stabilnost memorije kao primat nego stabilnost oc-a generalno. Prostim stelovanjem busa malo navise moguce je doterati memoriju u 2300+ interval i kako mi izgleda trebalo bi da radi OK, ali tada se javlja ona anomalija da neki rezultati iznenadjujuce padaju iako bi trebalo da je suprotno. Takodje draga nam ploca sama automatski steluje CPU/NB napon na 1.4V. Nisam primetio neko preterano zagrevanje usled toga, ali ja sam za svaki slucaj spustio na 1.325V pri ovih DDR3-2200 koji drzim. Posto cu ionako posle da stavljam i ovaj drugi kit, ako izvucem barem 16GB DDR3-2000 CAS10 bice dovoljno.
Kako stvari stoje po overclock.net forumu zaista se FX-8350 pokazao kao bolji kloker, medjutim prema xs forumu je nekako suprotno. Mada koliko sam primetio nema bas mnogo linx/IBT/Prime95 screenshot dokaza za stabilnost na tim taktovima.
Sto se tice daljeg overklokovanja ovog mog primerka, a kao sto sam vec naveo, na 4.7GHz ni 1.52V ne pomaze da prodje linx i posto je ocigledno jaz izmedju napona na stabilnih 4.65GHz @1.48V i napona potrebnog za 4.7GHz sve veci, zakljucio sam da je tu neka granica pune stabilnosti. Mozda bi zaista mogao da se nekako "uglavi" na 1.52-1.55V, ali zarad 50MHz ti naponi mi previse zalaze u "crvenu zonu". Dzaba mi sto prolazi neke testove i na 5GHz kad to nije potpuno stabilno.

Poslednja izmena:
Pre ce biti da se nasi uvoznici raspadaju :p

Nasao sam 6300 koj jednog naseg uvoznika!A cena,138.1e!!!!Nije ni cudo sto ga nema u maloprodaji bio bi 170!

Jel to propao amd pa nema novih fx procesora? ;)

Pametno i logicno su odredili cene, inace bi stvarno propali.

Nazad
Vrh Dno