Šta je novo?

Microsoft Surface

Na 10" ne mozes da otvoris tabelu formata A4, koja ce da cela stane na ekran i da je pri tome i menjas.
Portret aplikacije na tabletima sa prikacenom tastaturom su nezgodne. Cak i prelazak iz jedne app u drugu koje rade u razlicitim orijentacijama predstavlja ozbiljan problem.
Uopsteno, uredjaji koji imaju hw tastaturu i eksterni mis treba da rade samo u landscape poziciji.

Misliš dok je tastatura zakačena ili tablet dockovan ?

"Propast" je veoma teška reč, ali se slažem da je performansno u igrama lošiji od ipad-a. Prvi review je totalno besmislen i poprilično smešan, to što mu je u cover ugrađena tastatura samo može da bude bonus nikako minus a porediti tablet sa low-budget laptopovima je isto kao porediti babe i žabe. Mora da je jako teško otkačiti tastaturu ili je prekopiti pozadi. Ja iskreno mislim da Surface RT ima svojih prednosti i naravno svojih mana. Ali nikako ne mogu da otpišem nešto što nisam lično probao a definitivno mi snimci koje sam do sada gledao ostavljaju utisak potencijalno dobrog tablet-a

Cim kao najvecu manu pricaju o nedostatku aplikacija odmah zatvaram clanak, pa system je prakticno juce izasao u javnost...

Asus tf300t ima istu tegru 3 i sprava u igricama radi fenomenalno. Ja licno smatram da Microsoft nece uspeti nista sa ovim Surface uredjajima (pa cak ni sa wp8) jer nema nikakvog interesovanja.
Smatram da je nedostatak krutog zgloba za tastaturu ozbiljan nedostatak a touch i type cover su preskupi. Pratim po medijima i ove sprave se skoro nigde ne pominju. Na forumu ima nekoliko zainteresovanih za surface i nekoliko zainteresovanih za wp8 telefone i to je sve. Sve u svemu, manje od 10.

Upravo tako, za jedan nov uredjaj, interesovanje je veoma slabo. Sto je i logicno jer niko ne zeli da se zalece a cene su dosta visoke. Jedino ako imas bezgranicno poverenje i ljubav prema Microsoftu... 🙂

Evo sad pogledah ovaj video i stvarno ne znam šta mu fali, očigledno je da radi dobro. Nedostatak krutog zgloba? Pa ako se pojavi potreba neko će napraviti ja tu stvarno ne vidim problem uostalom gde mi je kruti zglob za ipad pa ga ja i dalje koristim bez problema. Imam smart cover koji sam, veruj mi, skupo platio i nemam ama baš nikakvih problema sa snalaženjem, i skoro 100% sam siguran da će neko (kinezi) napraviti sličan za surface

Asus tf300t ima istu tegru 3 i sprava u igricama radi fenomenalno. Ja licno smatram da Microsoft nece uspeti nista sa ovim Surface uredjajima (pa cak ni sa wp8) jer nema nikakvog interesovanja.
Smatram da je nedostatak krutog zgloba za tastaturu ozbiljan nedostatak a touch i type cover su preskupi. Pratim po medijima i ove sprave se skoro nigde ne pominju. Na forumu ima nekoliko zainteresovanih za surface i nekoliko zainteresovanih za wp8 telefone i to je sve. Sve u svemu, manje od 10.

Ja recimo ne bih uzeo Surface RT, ali bi mi zato Asus Vivo tab RT ili kako se vec zove odlicno legao. Asus ima pravi dock, kosta isto kao Surface, baterija mu je odlicna, a sam uredjaj je jedan od najlaksih i najtanjih 10" tableta danas. To da li ima Android, iOS ili Windows RT mi je sasvim svejedno, ionako na tabletu 90% vremena provodim u browseru, a ostalih 10% citam stripove. Naravno, ogromna prednost Windowsa RT je to sto ima Office i sto kacenjem docka postaje pravi netbuk i tu se meni prica zavrsava, tu mi svaki Android tablet pada u vodu.

Vidis, ja imam suprotno misljenje... meni office uopste ne treba jer ne zaradjujem od njegove upotrebe i vise mi je nuzno zlo u poslu. Tablet koristim da uvece prevrtim forume, odgledam neki film, procitam nesto na netu i eventualno odigram neku igricu. Za sada jedino android tableti imaju mogucnost da na njima direktno razvijas programe pa i to mi je ponekad zgodna opcija. Pod ovim uslovima, ipad i surface mi padaju u vodu.

Ali.. zar zaista ocekujes da ces na WinRT uredjaju sa njegovim office paketom moci da uradis bilo sta korisno i da je vredno tih para? Surface (i WinRT) je u svakom pogledu razocarenje i cenim da ces se razocarati i sa njegovim Office paketom.

Ja recimo ne bih uzeo Surface RT, ali bi mi zato Asus Vivo tab RT ili kako se vec zove odlicno legao. Asus ima pravi dock, kosta isto kao Surface, baterija mu je odlicna, a sam uredjaj je jedan od najlaksih i najtanjih 10" tableta danas. To da li ima Android, iOS ili Windows RT mi je sasvim svejedno, ionako na tabletu 90% vremena provodim u browseru, a ostalih 10% citam stripove. Naravno, ogromna prednost Windowsa RT je to sto ima Office i sto kacenjem docka postaje pravi netbuk i tu se meni prica zavrsava, tu mi svaki Android tablet pada u vodu.

Slazem se, Asusov Vivo RT je mnogo bolji uredjaj od Surface-a. Izrada, ceo koncept, sve je daleko bolje izvedeno. Mada sam mislio da je skuplji od Surface-a...

Vivo tablet sa i3/5 procesorom, ukoliko zadrzi slicne dimenzije/zagrevanje uz ne astronomsku cenu ce biti jedan jako dobar uredjaj.

Vidis, ja imam suprotno misljenje... meni office uopste ne treba jer ne zaradjujem od njegove upotrebe i vise mi je nuzno zlo u poslu. Tablet koristim da uvece prevrtim forume, odgledam neki film, procitam nesto na netu i eventualno odigram neku igricu. Za sada jedino android tableti imaju mogucnost da na njima direktno razvijas programe pa i to mi je ponekad zgodna opcija. Pod ovim uslovima, ipad i surface mi padaju u vodu.

Ali.. zar zaista ocekujes da ces na WinRT uredjaju sa njegovim office paketom moci da uradis bilo sta korisno i da je vredno tih para? Surface (i WinRT) je u svakom pogledu razocarenje i cenim da ces se razocarati i sa njegovim Office paketom.

Svako zna šta mu treba i šta mu vrši posao. Sastavni deo mog posla je kucanje po desetak dokumenata dnevno, često i van kancelarije. Ne želim da imam lap-top za nošenje kolima, desktop za kancelariju, tablet za izležavanje kući i netbuk za nošenje u torbi pola dana. Zato bi mi kombinacija tableta i netbuka koji ima Word u sebi bio savršen, sveo bi sve na 2 uređaja (desktop i tablet-netbuk kombo), umesto na 4. Takođe bi uštedeo dosta novca tim potezom. Što se tiče Worda na WinRT, čitao sam opise i kažu da je sve tu (mada meni treba najjednostavnije formatiranje i kucanje, kucam dosadne pravničke dokumente - tužbe, žalbe, podneske... Tako da, za svakog ponešto, ako tebi ne treba Word, uživaj u Androidu, meni bogami treba, Word mi zarađuje za život. 😉

Probaj onda Asus UX32.. mislim da ce ti vise odgovarati, a sve bi sve na jedan uredjaj.

Probaj onda Asus UX32.. mislim da ce ti vise odgovarati, a sve bi sve na jedan uredjaj.

Ovaj, malo si smetnuo sa uma da UX32:

Pod 1: nije kombinacija tablet-laptop
Pod 2: košta daleko više nego neki bolji WinRT tablet+dock

Dakle, ultrabuk = ogromna cena, ograničena upotreba (običan laptop).
Sa druge strane, WinRT tablet + dock = dosta niža cena + višestrana upotreba (ultrabook + tablet u jednom).

Ne razumem tvoju računicu, osim potrebe da teraš kontru? Lepo sam naglasio šta meni treba, tablet + word + mala masa + sve u jednom, tačka.

Ako taj Asus Vivo RT ima tastaturu kao TF300, onda se neces usreciti, jer nije za dugo kucanje. UX32 ima backlit tastaturu i za te pare je vrhunski uredjaj.

edit: OK.. kupi i uzivaj i podeli sa nama iskustvo.

Poslednja izmena:
Ako taj Asus Vivo RT ima tastaturu kao TF300, onda se neces usreciti, jer nije za dugo kucanje. UX32 ima backlit tastaturu i za te pare je vrhunski uredjaj.

edit: OK.. kupi i uzivaj i podeli sa nama iskustvo.

Ne kažem da nije vrhunski, ali za duplo više novca nudi samo laptop funkcionalnost, dok ovde za duplo manje dobijam 2 u 1, jednostavno ne vidim računicu, mislim da klasični ultrabukovi sa pojavom novog windowsa idu u penziju.

U svakom slučaju, čućete utiske, samo da se pojavi kod nas u prodaji. 😉

Microsoft je objavio koliko je slobodnog prostora na Suface RT tabletima. Tablet sa 32 gigabajta ima 16 gigabajta slobodno, a tablet sa 64 giga ima 46 gigabajta slobodno "out of the box".
windows.jpg

http://www.theverge.com/2012/11/5/3603652/microsoft-surface-windows-rt-disk-space

A jel moze uninstall Office RT pa da se dodatno oslobodi prostor?

Izašle cene za MS Surface Pro (Core i5, 4GB RAM, 10.6 inches, 1,920x1,080,USB 3.0, microSDXC, headphone, DisplayPort out) sa tastaturama, Windows 8 Pro:

920$ excluding tax za 64GB verziju,
1026$ excluding tax za 128GB verziju.

A gde si našao tu informaciju daj neki link

A gde si našao tu informaciju daj neki link

Било је на неком немачком сајту..
Званичних информација неће бити до почетка следеће године, али аналогно RT-у највероватније ће бити:
$799 без Touch Cover-a за 64GB
$899 са Touch Cover-ом за 64GB
$999 са Touch Cover-ом за 128GB

ProMaster je napisao(la):

Što i dalje ne govori ništa. Može biti i marketinški potez, što verovatno i jeste.

Kaže samo da je količina koja je ponuđena u pretprodaji otišla, ali ne kažu koliko ih je u pitanju. iPad-i se prodaju u desetinama miliona godišnje, za sada Surface neće imati ni deo toga.

Voleo bih da MS uspe, pogotovu sa X86 tabletima, ali ovakve vesti su smešne - ne govore ništa, sem da pokušavaju da podignu hype oko Surface-a.

Ponekad i ne volim kad sam u pravu:

http://mobile.benchmark.rs/mobile_vesti/stiv_balmer_surface_ima_skromnu_prodaju

Po nekim nezvanicnim navodima (od prodavaca iz MS prodavnice) vraca se oko 20% uredjaja tj. 1 od 5. Razlozi su:

The main reasons they return them appear to be:
a> they realize they can't be used in businesses due to domain join, GPO, and Office home/student limitations (business licensing, lack of Outlook);
b> they want to be able to run desktop apps.
No Steam support is a big issue.
Everyone seems to like the hardware - they just don't like Windows RT.

Zar je neko zaista mislio da ce moci da igra igrice preko Steama koristeci Surface RT?

Pa zbunili su kupce. To sam i ranije govorio da ce se desiti. Ljudi ne ocekuju jos jedan zatvor kakav nudi Apple, i kada kupe, neprijatno se iznenade.
Npr, nikome nije jasno cemu sluzi desktop mode na Surface RT kada u nemu nista osim preinstaliranih apllikacija ne radi. Office, task manager i jos par sitnica i to je sve. Kupci su ocekivali da ce u tom desktop modu moci da pokrecu desktop aplikacije, izmedju ostaih i Steam. Niko im nije objasnio razlike u arhitekturi procesora i sta RT zaista mozze.

Apple fan kupuje Surface za prijatelje i njegovo iskustvo iz Microsoftove prodavcice:

http://www.unwiredview.com/2012/11/...ple-store-twas-a-retail-experience-from-hell/

Poslednja izmena:
Apple fan kupuje Surface za prijatelje i njegovo iskustvo iz Microsoftove prodavcice:

http://www.unwiredview.com/2012/11/...ple-store-twas-a-retail-experience-from-hell/

Duguješ mi 5 minuta života koje bih voleo nazad 🙂 Potpuni iRetard koji se žali kako ga novinari nisu saletali dok kupuje Surface, kako MS osoblje ne navija, peva, tapše i čestita mu što je kupio nešto kao što to čine u Apple radnji. Skoro ne pročitah nešto ovako otupljujuće.

Problem je sto je ovde rec o tabletu, a najveci feature je dodatna tastatura (koja se ne isporucuje uz sve modele). Ja ako koristim tablet zelim da se zavalim u fotelju, a ne da opet sedim za stolom. Ako bas hocu da kucam drzeci uredjaj na kolenima i laptop je bolje resenje od ovoga jer je tastatura fiksirana. Ovo mi se cini da bi palo kada bih pokusao da kucam bilo gde van stola.

Duguješ mi 5 minuta života koje bih voleo nazad 🙂 Potpuni iRetard koji se žali kako ga novinari nisu saletali dok kupuje Surface, kako MS osoblje ne navija, peva, tapše i čestita mu što je kupio nešto kao što to čine u Apple radnji. Skoro ne pročitah nešto ovako otupljujuće.

+1

Nazad
Vrh Dno