Šta je novo?

Microsoft Surface

Razocaraces se. WinRt tableti su takodje igracke.

Razocaraces se. WinRt tableti su takodje igracke.

Naravno da jesu, to sve vreme i govorim. Ali zato tableti sa Win8 i keybord dockom nisu, i ako budu koštali u takvoj kombinaciji do 800 eur, biće best buy ljudima koji imaju potrebe i za laptopom i za tabletom (čitaj: ljudima koji nešto i rade na računaru).

Opcija 1: tablet 400 eur + ultrabook 800 eur = 1200 eur;
Opcija 2: windows8 tablet/laptop = 800 eur;

Kapish?

Da, ali u najavi trenutno cene za x86 nisu ni blizu, sve preko 1000€.

Jedine najave za x86 varijante koje su ispod 1000€ su one sa Atom procesorima, a da dam te pare za Atoma mogu da sanjaju 🙂

Da, ali u najavi trenutno cene za x86 nisu ni blizu, sve preko 1000€.

Jedine najave za x86 varijante koje su ispod 1000€ su one sa Atom procesorima, a da dam te pare za Atoma mogu da sanjaju 🙂

Lenovo Think Pad 2 će koštati 649$ bez docka, znači do 799 sa njim:
http://www.engadget.com/2012/10/09/lenovo-thinkpad-tablet-priced-at-649/

Mene ne zanima kako se procesor zove, atom ili i70 nebitno je, bitno je da radi ono što mi treba. U svakom slučaju, ako ti se toliko ne sviđa koncept, onda nije za tebe i zaboravi ga...

Mene ne zanima kako se procesor zove, atom ili i70 nebitno je, bitno je da radi ono što mi treba. U svakom slučaju, ako ti se toliko ne sviđa koncept, onda nije za tebe i zaboravi ga...
Što znači u Evropi, a svakako u Srbiji koštaće toliko evra 😡
Meni treba takav uređaj ali čini mi se da je Acer W500 koštao oko 500e, a s njim je dolazio dock u pakovanju tako da mislim da je za "budžetske" modele sa Atomom i Fusionom sve preko te cene preskupo.

Koncept da, izvođenje i cena ne.

Koji god da sam Atom probao, a probao sam sve do D525 sa 4GB DDR3 i SSD diskom - svaki je bio kilav. Čim imaš iole nešto zahtevnije po pitanju CPU, ni SSD ni memorija ne pomažu.

Bilo koji ULV i3 je mnogo bolji od Atoma ili Zacate-a, ova dva poslednja su na nivou P IV procesora i neupotrebljivi za sadašnje aplikacije.

Zamenice Surface x86 ultrabook-ove lagano.

@yooyo barem se brze kuca, za pocetak dovoljno. Inace jedini ozbiljniji softver koji se portovao u vecoj meri na iOS i Android je Photoshop kao i AutoCAD u nekoj light light light light verziji koja nije ni za sta, onde ni liniju da povuces ne mozes. Licno mislim da ce te vece korporacije uvideti mozda mogucnost delimicnih light light light verzija za Surface RT jer je ipak vecina software-a bazirana na Win-u i takvo neko resenje moze prosiriti ponudu i doneti bonus $$$.

Uostalom za pro verzije je najavio AMD da ulazi u pricu tako da ce mozda Surface x86 AMD biti u cenovnom rangu sa Surface RT i ostalom ekipom tableta.

O da zanimace te, shvatices kad kupis.

Brate mili, imao sam dva netbuka vec, i to sa single core atom procesorima, i 1GB rama, bio sam prezadovoljan. Presao sam na Android tablet i time izgubio 80% upotrebne vrednosti uredjaja, Android je upotrebljiv za surf, igre, muziku/filmove i beleske i to je sve, dakle cista zabava, zato cekam ovaj Lenovo ili nesto slicno kao ozeblo sunce.

Ti netbook-ovi su nevidjeno "brzi" 🙂. Zato si i prešao na Android.

Ti netbook-ovi su nevidjeno "brzi" 🙂. Zato si i prešao na Android.

Ne znam kako da ti objasnim nesto sto neki od vas ocigledno ne zele da cuju. Ti netbukovi su u pogledu funkcionalnosti bili 10 puta ispred androida. Da, bili su nesto sporiji od mog dual-core desktopa, ali meni je netbuk bio mobilni racunar, a ne jedini racunar, ono sto sam radio na njemu i zaradjivao pare je radio odlicno (uz to sam pustao 720p video preko video izlaza na tv-u od 50", savrseno glatko).
Prelazak na android mi je osim citanja stripova i lezernijeg formata uredjaja unakazio bilo kakvu produktivnost.
Zato verujem da ce neki Win8 tablet-ultrabook hibrid biti pun pogodak, za manje novca obe stvari u jednom.

Kada je rec o ceni, zaboravljate da su ovo tableti/ultrabookovi od 11,6", sto vec samo po sebi delimicno mora da poveca cenu u odnosu na 10" Android tablete.

Kada je rec o ceni, zaboravljate da su ovo tableti/ultrabookovi od 11,6", sto vec samo po sebi delimicno mora da poveca cenu u odnosu na 10" Android tablete.

Ne mora... Ulaze na trziste, moraju da budu konkurentni, moraju da obaraju cenu.

Što moraju?

Morali bi da ulaze u segment. U njihovom slučaju stvaraju sasvim novi segment, tj biće ono što bi aktuelne tablet platforme dostigle tek za par godina, a možda ni tad.

Ja sam fasciniran činjenicom da ću moći da razvijam NEF fajlove negde na terenu. Trenutno ti negde na terenu za ozbiljan posao može poslužiti samo notebook, jer su tableti daleko i od potencijalne upotrebljivosti.

U čemu je problem uzeti olovku i koristiti klasično bilo koju staru windows aplikaciju, isto onako kako si navikao da radiš poslednjih 15-20g.

Ono najbitnije što surface donosi je most između desktopa i tableta, lagana tranzicija sa ogromnim potencijalom. Nema razloga da žure ili spuštaju cene, konkurencija je jako daleko od neke revolucionarne priče po pitanju produktivnosti.

Ovaj tekst kucam sa 10" tableta samo zato što mi je sat na korišćenje, ne bih ga nikad uzeo (imam 7", to je dovoljno za glupiranje čemu tableti i služe u principu). Surface bih pazario na keca, čim mi bude zatrebao.

Samo da ne preteraju sa cenom kod nas

A zasto je bitno da tablet, pogotovu ovaj surface, koji je prvenstveno zbog ove tastature namenjen za radni sto, toliko bitno kako lezi u ruci, pa nijedan 10.1 tablet ne lezi lepo u ruci, vec su potrebne obe ruke za njega.. 🙂

^ sta ce nam tablet ako ce stalno da bude na stolu. Za to imamo laptop.

^ sta ce nam tablet ako ce stalno da bude na stolu. Za to imamo laptop.

Pa tablet od ~10 incha tesko da ces da setkas okolo, kao sto bi neki od 7, to mogu da ti potvrdim iz licnog iskustva.. Po meni 10 je vise za sto,krevet... a kad postoji potreba da se nosi negde, onda je ipak mobilniji od laptopa..

To mu suzava jako trziste. To je za ljude koji bas ne zele desktop/laptop , ali mogu da naprave kompromis sto se tice tableta. Dakle, ni tamo, ni ovamo.

Za posao, 13" je minimum. Sve ispod 13" je za zabavu i konzumiranje interneta.
Da li kapirate koliko je neprakticno koristiti tastaturu i povremeno pipkati ekran? Dalje, nepostojanje krutog zgloba izmedju tastature i ekrana je ozbiljan problem jer je takvu spravu nemoguce koristiti u krilu. Videcemo kako ce trziste da reaguje. Meni licno se cini da ovo nece da prodje.

Kao sto neko pre rece, trziste mu je isto kao i ostalim 10'' (tj iPad-olikim) tabletima.
Tableb velicine Nexus7ce je prava mobilnost, ali je tu vec primetan kompromis u komforu zbog manjeg ekrana.

Ja ne znam jos uvek za tablet od 10`` koji sluzi za posao nekom.. Naravno da izuzmemo iz toga prezentacije i citanje u toku nekog predstavljanja.. Cinjenica je da su ovi uredjaji za zabavu i da nadomeste nedostatak prave masine za rad, kada smo negde van, inace niko normalan nece uzeti surface, nebitno da li sa Rt ili pro kao jedini i osnovni uredjaj..

I da slazem se za kruti zglob, nmg da shvatim da im je bilo tesko da naprave nesto slicno kao Asus ili kao Acer za W500.. ovako mi nije jasna njihova namera, sta li su pokusali sa ovim polu proizvodam od tastature(doduse jako je lepa, barem ovako sa snimka, ali neprakticna).. Inace tablet je po meni jako lep, a verujem i kvalitetan, svidja mi se kako radi win8, s obzirom da je sve jos u onoj pre pre fazi, bice to mng ispeglanije uskoro..

Nema sta da se pegla... moraju da izbace spravu koja ce da oduva sve na trzistu i bez bagova. U suprotnom, dzabe su se trudili.

Nema sta da se pegla... moraju da izbace spravu koja ce da oduva sve na trzistu i bez bagova. U suprotnom, dzabe su se trudili.

Nisam ja primetio neke bagove, vec sto se navode po tekstovima, meni win radi mng lepse od androida i sigurno bi pre njega koristio na na tabletu nego android, pogotovu ako bude sve onako kako se najavljuje bice jako lepo.. Takodje nadam se da je MS ovde sasekao i da ce u buducnosti obezbedjivati update.. Msm totalno je uzasno, npr kupiti Lumiu 900 sad, a za nju nece biti wp8, glupost, ali ajde postoji ta razlika u wp7 i wp8, nadajmo se samo da je u pitanju poboljsanje.. Jednostavno primorani su da naprave dobru stvar..

Kakve veze ima veličina dijagonale sa poslom? Ne znam kojim "poslom" se bavite pa vam treba 13" ali zarađuju ljudi ozbiljne novce i sa 10". Ali njima su krucijalne aplikacije a ne dijagonale.

Prema tome ima raznih poslova i raznih zahteva, glupo je generalizovati.

Kakve veze ima veličina dijagonale sa poslom? Ne znam kojim "poslom" se bavite pa vam treba 13" ali zarađuju ljudi ozbiljne novce i sa 10". Ali njima su krucijalne aplikacije a ne dijagonale.

Prema tome ima raznih poslova i raznih zahteva, glupo je generalizovati.

A da je kombinovano pipkanje ekrana i tastature totalno neergonomski i glupavo, potpuno se slažem.

Na 10" ne mozes da otvoris tabelu formata A4, koja ce da cela stane na ekran i da je pri tome i menjas.
Portret aplikacije na tabletima sa prikacenom tastaturom su nezgodne. Cak i prelazak iz jedne app u drugu koje rade u razlicitim orijentacijama predstavlja ozbiljan problem.
Uopsteno, uredjaji koji imaju hw tastaturu i eksterni mis treba da rade samo u landscape poziciji.

Nazad
Vrh Dno