Šta je novo?

Microsoft Surface

I lenovo koliko vidim objavio cene svog ThinkPad 2 tableta... Pocetna cena za najosnoviji model - 630$ u USA

Realno, epic fail u najavi. Kako oni misle da budu konkurentni sa RT modelima i ovim cenama, meni nije jasno. Da li M$ misli da je Office toliko velika prednost? Smesno.

Realno, epic fail u najavi. Kako oni misle da budu konkurentni sa RT modelima i ovim cenama, meni nije jasno. Da li M$ misli da je Office toliko velika prednost? Smesno.

Ja pre mislim da će Google morati ozbiljno da se pozabavi upotrebnom vrednosti Androida za tablete kada se pojave Win8 tableti. Jeftiniji Android tableti će još i ići, ali bilo kakva kombinacija tableta i tastature pada u vodu nakon pojave Win8. Npr, Transformer Infinity košta najmanje 600$ sa tastaturom, a funkcionalnost mu je, osim zabave, nula. Dok neki Win8 tablet sa ekranom 11" i tastaturom ima upotrebnu vrednost pravog lap-topa, što je ljudima koji rade na računaru nezamenljivo. Meni je Android tablet super spravica, ali za zezanje, a nikakvu upotrebnu vrednost osim zabave mu još nisam našao. Dok sam na običnom netbuku odradio milion poslova i zaradio para. To vam je razlika, i to je razlog iz kojeg će Win8 tableti napraviti bum.

Ja pre mislim da će Google morati ozbiljno da se pozabavi upotrebnom vrednosti Androida za tablete kada se pojave Win8 tableti. Jeftiniji Android tableti će još i ići, ali bilo kakva kombinacija tableta i tastature pada u vodu nakon pojave Win8. Npr, Transformer Infinity košta najmanje 600$ sa tastaturom, a funkcionalnost mu je, osim zabave, nula. Dok neki Win8 tablet sa ekranom 11" i tastaturom ima upotrebnu vrednost pravog lap-topa, što je ljudima koji rade na računaru nezamenljivo. Meni je Android tablet super spravica, ali za zezanje, a nikakvu upotrebnu vrednost osim zabave mu još nisam našao. Dok sam na običnom netbuku odradio milion poslova i zaradio para. To vam je razlika, i to je razlog iz kojeg će Win8 tableti napraviti bum.

Do sad su nam se mimoilazila cesto misljenja, ali sad + ko kuca od mene! 🙂

Do sad su nam se mimoilazila cesto misljenja, ali sad + ko kuca od mene! 🙂

Slažem se 100%.

Ne mislim baš da će Win 8 RT modeli biti mnogo upotrebiljiviji od Android braće. Windows na ARM-u je znači samo bivši Metro UI i programe pisane za njega, nema ništa od x86 i velike baze programa za njega. Lično ne verujem da če RT modeli sa sadašnjom cenom postići neki uspeh.

Win 8 Pro je mnogo praktičnija stvar, sa odgovarajućim procesorom i SSD-om biće to sasvim lepe spravice. Naravno, opet ako bude pristupačnijih modela 1000€ za 11 tablet nema šanse da dajem.

But that's just me. Videćemo uskoro. Mada iz razgovora sa ljudima koji se bave prodajom MS proizvoda, Win 8-ci ne predviđaju baš blistav uspeh van kućne upotrebe.

Kod samog Surface-a mi se sviđa jel deluje jako kvalitetno napravljeno, ali videćemo kad krene u prodaju.

Poslednja izmena:
Mislim da RT programe u ovom trenutku mogu da se prave samo u Microsoft Visual Studi-u, tj. zadnje sto sam video Delphi recimo ne podrzava RT Api. To je velika steta, jer izgleda da MS zeli da imitira Apple i ubije veliku prednost Windows-a (pa i RT, jer mnogi developeri znaju da programiraju za njega - mnogo vise nego u Objective-C i sl.).

Mene zanima kako ce se Windows ponasati na Tabletu. Nije on od pocetka radjen za mobilni uredjaj kao iOS i Android. Oni su radjeni za uredjaj sa beterijom, koji nije prikacen na struju. Ako neki servisi kao na desktopu pocnu da zauzimaju bez vidljivog razloga po 100% CPU vremena, ja tu ne vidim nikakvu radost. Oni kao kazu da su dosta toga napisali ponovo, ali garantujem da ogroman deo koda je iz Win95 (u najboljem slucaju).

Uz Surface sa Win RT bi trebao da dodje i Office, to naglasavaju kao veliku prednost. Ali, izgleda da nisu bas prilagodili taj Office touch interfejsu, pa su za neke stvari i dalje potrebni mis/touchpad i tastatura: http://arstechnica.com/information-...r-the-sad-state-of-office-2013-touch-support/

Da li je moguce da su u MS toliko izgubili dodir sa stvarnoscu, da ne mogu da shvate da na tabletu sve mora biti prilagodjeno upravljanju prstima.

Naravno da je prednost, stotine hiljada aktivnih poslovnih korisnika Ofis paketa imaš samo u USA (installed base), korporativni standardi su čudo, znaju oni koji broj korisnika MORA da koristi ofis. Ciljna grupa su upravo poslovni korisnici pa su i cene USD600+ to je taj cenovni rang.

Ja ne znam kako oni planiraju da ljudi znaju koji win dolazi na kom tabletu, ja se uvek pogubim šta i koliko verzija postoji.

Win8, WinRT, WP8, Wtf?? Ili Ballmer nema pojma sta prodaje, ili racunaju na zbunjenost kupaca.
Za sada nijdna desktop app koju imate nece raditi na WinRT. To znaci nijedan do sada kupljeni Office, Photoshop ili nesto trece nece raditi na WinRT. Ako zelite takve app, moracete da ih ponovo platite (ukoliko ste platili postojece desktop verzije).
Funkcionalnost WinRT tableta nije nimalo veca ili manja od ipada ili Android tableta.
Tablet je pre svega uredjaj za konzumiranje interneta i vrlo retko za posao, a ako je za posao to je nesto specijalizovano. Kome treba da edituje word i excel fajlove cesce od 2x dnevno, bolje da kupi ultrabook.

Uh uh zakuvava se 🙂 Šta znači konkurencija e 🙂 Apple predstavlja jeftiniji iPad mini krajem oktobra, Google takođe nešto kuva za kraj oktobra... Samo neka se kolju ,)

Win8, WinRT, WP8, Wtf?? Ili Ballmer nema pojma sta prodaje, ili racunaju na zbunjenost kupaca.
Za sada nijdna desktop app koju imate nece raditi na WinRT. To znaci nijedan do sada kupljeni Office, Photoshop ili nesto trece nece raditi na WinRT. Ako zelite takve app, moracete da ih ponovo platite (ukoliko ste platili postojece desktop verzije).
Funkcionalnost WinRT tableta nije nimalo veca ili manja od ipada ili Android tableta.
Tablet je pre svega uredjaj za konzumiranje interneta i vrlo retko za posao, a ako je za posao to je nesto specijalizovano. Kome treba da edituje word i excel fajlove cesce od 2x dnevno, bolje da kupi ultrabook.

Ovde se nama sta mnogo dodati. Ljudi imaju nerealna ocekivanja da ce bilo office , bilo svoju ultra mega igru, sto da ne , moci da koriste na tabletu. Realnije je da ce moci da importuju fajlove i da ih malo obradjuju u nekoj ultra light verziji. Nesto slicno, ali dosta primitivnije i skoro neupotrebljivo imao je Win CE, koji je bio i ostao teski fail. Windows mobile propast. Vise nije dovoljno da nesto ima znak MS pa da bude uspeh, to vreme je proslo. A i korporacije danas vode racuna o svakom Dolaru, Euru, Jenu, pa ce tesko porucivati ogromne kolicine. Mazda samo za one na vrhu, za obicne sluzbenike tesko.

Ne znam da li je bilo na temi, evo Bench kaze da je za WinRT i Office (i jos par apps) potrebno cak 12GB (!). Zato i nema smisla prodavati 16GB model.

Po meni je MS trebao da RT tablet prodaje za 399$ a pravi Win za 499$ i onda bi bilo zaista nesto. Taj WinRT ipak krece od skoro same nule, sto se tice aplikacija.

Privucice taj Tablet profesionalce, to sigurno. Neko ko cesto radi sa fajlovima ce pozdraviti i Windows Explorer (koliko god on bio losiji od TC), i otvaranje vise prozora na ekranu, drag&drop i sl. To ipak ni Apple, ni Android nemaju. Ove metro aplikacije su mi -meh- . To vec imaju ova dva i uzaludno je MS-u da puca na njih. Taj metro UI ce verujem za godinu-dve poceti ljude da nervira i sigurno ce se opet vratiti ikonice u boji, gradienti, senje i sl. Ja cu kupiti Surface zbog posla, jer poslovni ljudi vec pocinju da forsiraju pomalo touch interfejs (imam neke zahteve da neke stvari podesim za touch) i ja to moram da testiram.

Na kraju, najveci potencijalni problem Win tableta je sam Windows, koji nije pravljen za laptop a kamoli za tablet. Tu su ti servisi, procesi, plug-inovi, Adobeovi programi koji se update-uju svaki cas ( 😀 ) , virusi - i na kraju Registry i njegovo famozno punjenje djubretom. Meni sad pada na pamet, hocemo li morati da ponovo instaliramo sistem svake godine, kao sto je cest slucaj na desktopu-? 🙂

A ko spominje uopšte Windows RT tablete? To će biti igračke kao i Android i ipad.
Sa druge strane, Windows8 tableti, uz keyboard dock će biti nešto mnogo više i neuporedivo funkcionalnije. Ne bi me čudilo da MS posle nekog vremena napusti Windows RT kao neuspeo pokušaj, ali Windows8 je druga priča.

Ovde se nama sta mnogo dodati. Ljudi imaju nerealna ocekivanja da ce bilo office , bilo svoju ultra mega igru, sto da ne , moci da koriste na tabletu. Realnije je da ce moci da importuju fajlove i da ih malo obradjuju u nekoj ultra light verziji. Nesto slicno, ali dosta primitivnije i skoro neupotrebljivo imao je Win CE, koji je bio i ostao teski fail. Windows mobile propast. Vise nije dovoljno da nesto ima znak MS pa da bude uspeh, to vreme je proslo. A i korporacije danas vode racuna o svakom Dolaru, Euru, Jenu, pa ce tesko porucivati ogromne kolicine. Mazda samo za one na vrhu, za obicne sluzbenike tesko.

Burazeru, meni baš treba jedan dobar konvertibilni uređaj, koji će biti lap-top kada mi treba za posao i za kucanje, a koji ću skidanjem ekrana lako pretvoriti u tablet za zabavu. Kontam da to sve više ljudi sada hoće, pošto su tableti kul, ali za posao nedovoljni. Zašto bi neko teglio i uopšte kupovao i tablet i lap-top, ako mu Microsoft i drugi proizvođači ponude uređaj 2 u 1? Većina Windows 8 tableta (pravi win8, a ne RT) će imati dual-core CPU, najmanje 2GB RAM-a i solidnu grafiku, i to je što se mene tiče pravi računar, 100% upotrebljiv, posebno sa ekranom od 12". A kada skineš ekran, dobiješ dobar tablet koji koristiš uz metro interfejs i svi zadovoljni.

Ceo ovaj metro deluje kao igracka, bice ovo mega mega fail kao i zune. Uostalom ja ne vidim sta ce neko za posao da pipka po ekranu, bez tastature nema govora o produktivnosti, office koristiti prstima, pa to je smesno.

Poslednja izmena:
A ko spominje uopšte Windows RT tablete? To će biti igračke kao i Android i ipad.
Sa druge strane, Windows8 tableti, uz keyboard dock će biti nešto mnogo više i neuporedivo funkcionalnije. Ne bi me čudilo da MS posle nekog vremena napusti Windows RT kao neuspeo pokušaj, ali Windows8 je druga priča.

Ali se postavlja pitanje isplativosti... Ako budu stvarno cene ove koje najavljuju...

A sada kupiš program za iOS i koristiš ga i na OSX?

Poslednja izmena:
Ne, nego nigde u kampanji nigde nisu pomenuli kompatibilnost. Samo se provlaci rec Windows, a kupci misle da na WinRT mogu da teraju desktop aplikacije.
Ovo je megafail jer ozbiljno zbunjuje kupce, pa cak i prodavce.

Rekli su prilikom objave dve verzije (RT i x86) da aplikacije nisu kompatibilne i da neće raditi unakrsno i ponovili su to nekoliko puta nakon toga. Ništa nisu sakrili, ali neće ni da trube to na sva zvona.

Naravno da je prednost, stotine hiljada aktivnih poslovnih korisnika Ofis paketa imaš samo u USA (installed base), korporativni standardi su čudo, znaju oni koji broj korisnika MORA da koristi ofis. Ciljna grupa su upravo poslovni korisnici pa su i cene USD600+ to je taj cenovni rang.

Cvrc Milojka, zabranjeno je da se Office koji dolazi uz Win RT koristi u komercijalne i nonprofit svrhe: http://www.zdnet.com/businesses-cant-use-office-on-windows-rt-tablets-7000005882/
Mora da se kupi i neka od punih verzija Office da bi firme stekle pravo da ga koriste na RT. Dokle smo dosli, do nekih $800-900?

Nisu normalni, samo nizu autogolove.

Poslednja izmena:
Cvrc Milojka, zabranjeno je da se Office koji dolazi uz Win RT koristi u komercijalne i nonprofit svrhe: http://www.zdnet.com/businesses-cant-use-office-on-windows-rt-tablets-7000005882/
Mora da se kupi i neka od punih verzija Office da bi firme stekle pravo da ga koriste na RT. Dokle smo dosli, do nekih $800-900?

Nisu normalni, samo nizu autogolove.
Šta cvrc milojka? Pa lepo sam rekao da je tablet kao osnova za Ofis gde je ciljna grupa poslovni korisnici kome je to korporativni standard. Naravno da se gleda da im se na aplikacije uzme dodatna lova i da je USD600+ samo polazna osnova. Drugo, korporativni Ofis se uvek kupovao i registrovao na neki "volume" što će i ovde sigurno biti slučaj, mora i da zaštite i ohrabe postojeće korisnike desktop Ofisa. Moj laptop koji sam dobio od korporacije košta oko USD1000 i sve korporativne (volume) licence za softver na njemu su još oko USD500, što je ukupno USD1500, pa ti vidi ako tablet sa potrebnim softverom i košta USD1000 to nije ništa posebno.

Što i dalje ne govori ništa. Može biti i marketinški potez, što verovatno i jeste.

Kaže samo da je količina koja je ponuđena u pretprodaji otišla, ali ne kažu koliko ih je u pitanju. iPad-i se prodaju u desetinama miliona godišnje, za sada Surface neće imati ni deo toga.

Voleo bih da MS uspe, pogotovu sa X86 tabletima, ali ovakve vesti su smešne - ne govore ništa, sem da pokušavaju da podignu hype oko Surface-a.

Ceo ovaj metro deluje kao igracka, bice ovo mega mega fail kao i zune. Uostalom ja ne vidim sta ce neko za posao da pipka po ekranu, bez tastature nema govora o produktivnosti, office koristiti prstima, pa to je smesno.
Upravo tako, zato su Android tableti i ipad igracke, a Win8 tablet/laptop ce biti dobitna kombinacija, sve u jednom.

Nazad
Vrh Dno