Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Phoronix je okacio test FX 8350 pod linux-om:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_vishera&num=1
From the initial testing of the brand new AMD FX-8350 "Vishera", the performance was admirable, especially compared to last year's bit of a troubled start with the AMD FX Bulldozer processors.

For many of the Linux computational benchmarks carried out in this article, the AMD FX-8350 proved to be competitive with the Intel Core i7 3770K "Ivy Bridge" processor. Seeing the FX-8350 compete with the i7-3770K at stock speeds in so many benchmarks was rather a surprise since the Windows-focused AMD marketing crew was more expecting this new high-end processor to be head-to-head competition for the Intel Core i7 3570K on Microsoft's operating system.

In not all of the Linux CPU benchmarks did the Piledriver-based FX-8350 do well. For some Linux programs, AMD CPUs simply don't perform well and the 2012 FX CPU was even beaten out by older Core i5 and i7 CPUs. We can hopefully see improvements here later on through compiler optimizations and other software enhancements. As shown in my earlier AMD Piledriver compiler tuning tests from the A10-5800K Trinity, with the current GCC release there isn't much improvement out of the "bdver2" optimizations for this processor that should expose the CPU's BMI, TBM, F16C, and FMA3 capabilities over the original AMD Bulldozer processors. I hope that we will see further compiler improvements out of AMD to close some of these performance gaps.

Ukupno gledano nije lose, ima dosta prostora za poboljsanje kroz optimizaciju GCC-a, u nekim testovima celokupna Intel serija brise patos sa BD-ovima, u nekima su izjednaceni a, bogami, u nekima BD brise patos sa mocnim i7-3770K. Naravno treba ocekivati da ce pod Winom i sa intelovim kompajlerom Intel poboljsati rezultate.

Nema vise NDA-a, objavljeni su testovi prakticno na svim sajtovima (Anand, Tomshardware i slicno).

U znak protesta i mog kompletnog napustanja ikakve nade za AMD, danas cu da odem da provucem karticu i uzmem sebi 3770k i nek se teraju u ...........

juhuhu, FX-4300 ide na 5GHz. za 100e bice ovo odlican budzetski gaming CPU

Anand je napisao(la):
In my case the FX-4300 hit 5GHz with minimal effort, while the FX-8350 topped out at 4.8GHz (I could hit 5GHz but it wasn't stable through all of our tests). Both of these overclocks were achieved with no more than 10% additional core voltage and by simple multiplier adjustments

http://www.anandtech.com/show/6396/the-vishera-review-amd-fx8350-fx8320-fx6300-and-fx4300-tested/8

U znak protesta i mog kompletnog napustanja ikakve nade za AMD, danas cu da odem da provucem karticu i uzmem sebi 3770k i nek se teraju u ...........

A što si toliko razočaran? :D Ja recimo nisam više ni očekivao pa nisam ni razočaran, tačno je to što se i znalo mesecima ranije. Najveći problem je potrošnja kod oc-a ( i razumem da će zbog toga dosta ljudi odustati od kupovine opet) ostalo je sasvim pristojno za ono koliko košta. Naravno bilo bi lepše da je još brži svuda ali ***..

Poslednja izmena:
@ Chinaski
Steta samo sto neko ko planira desktop/home gaming cpu verovatno ne planira i kulercinu od 45e + seasonic napajanje od 650w :d pa ce pre uzeti i3 2120 koliko god taj cpu bio precenjen i dosadan jer se ne ocuje..

Ja sam sa c2d presao na PII i am3+ jer sam se nadao solidnim AMD 8 core procesorima, uz ove cene i performanse sve bi bilo ok da mi za oc na 4,6Ghz+ ne treba jos bolja ploca, kuler od 50e i napajanje od 120e :d tako da je za mene ovo fail mada ko vec ima kvalitetnih 700w i dobru plocu i hladjenje :d moze opusteno da uzme 8320/50 i da za male pare dobije procesor koji moze da parira intelu u core zahtevnim programima, sve ostalo je nebulozno..

Ja koliko sam video, na nekim testovima pa i na testu same redakcije bencha, FX-8350 gura 5.0ghz na CM 212 EVO/+ bez problema a na oglasu ti kuleri idu od 1500 dindzi, sto nije neprijustivo (po meni).

I ja sad videh :D Al opet ostaje problem napajanja jer fx8350 @ 5Ghz sigurno uz ostatak konf. trazi napajanje od 650w da bi generalno performanse bile kao i5 2500k@4,5Ghz recimo a i5 neuporedivo manje trosi..
Od svih ovih novih amd procesora kupio bih samo fx 8320 i nadao se da ce da ide na 4,8Ghz na mojoj ploci.. ali uz novo Seasonic napajanje od 600w minimum. Kuler da kazem da je dovoljan. Kada izracunam troskove.. ne prelazi mi se uopste.

I ja sad videh :D Al opet ostaje problem napajanja jer fx8350 @ 5Ghz sigurno uz ostatak konf. trazi napajanje od 650w da bi generalno performanse bile kao i5 2500k@4,5Ghz recimo a i5 neuporedivo manje trosi..
Od svih ovih novih amd procesora kupio bih samo fx 8320 i nadao se da ce da ide na 4,8Ghz na mojoj ploci.. ali uz novo Seasonic napajanje od 600w minimum. Kuler da kazem da je dovoljan. Kada izracunam troskove.. ne prelazi mi se uopste.
Glupost.
Ispade da OCovan taj procesor trosi 250W. Njegov max TDP je 125W, sto se u realnosti tesko moze postici (na default taktu).

Dosta je pogledati potrosnju i zakljuciti objektivno da li ovaj procesor vredi kupiti ako ti mama i tata ne placaju struju/napajanje i hladjenje

power-95wsm.png

Takodje mislim da sam pogodio povecanje IPC-a za 4% (generalno) jer koliko vidi po testovima da se krece od 1-8% u zavisnosti od aplikacije na istom taktu kao i 1 gen buldozer

ne znam sta se iscudjavate za potrosnju, niste valjda ocekivali da ce je prepoloviti? ko vec ima dobro napajanje i hoce da klokuje moze lepo da prodje sa novim FX procesorima. ko nema/nece neka kupi Intel i caozdravo

Pa u principu izvukli su 10% bolji klok sa istom potrosnjom i 4% bolji IPC, ali je i realnost da je i ta "smanjena" potrosnja i dalje nenormalna dok je takodje IPC i dalje smesan u poredjenju sa intelom
I u nekim testovima se vidi nesto maloooo bolje snalazenje u multitread-u

Pa koliko vidim, u igricama je ili tu negde ispod 2500/2600k, ili za nijansu slabiji. Opet, ne narusava uopste dozivljaj igranja - i to je najbitnije.

U CS 6, Cinenench i slicnim aplikacijama, fino se pokazao.

Cena ce po mom misljenju biti presudna.

mislim da je suvishno troshiti vreme i tastaturu na mrachenje, kad je vec sve uveliko jasno ;).
ovaj cpu za 200e je chista pljachka i veoma me podseca na P4 presHot koji je na papiru zario i palio, u praxi je to bilo bukvalno topljenje :D, a performanse su bile na nivou 600-800mhz sporijeg amd-a. sad je stvar obrnuta, na zalost.

kakav crin fx4xxx, to tek ne bih uzeo u razmatranje ni u bunilu.
kupujte 965 fenome dok ih ima za oko 80e, moj savet onima koji hoce max performanse za ulozeni novac.

Pa koliko vidim, u igricama je ili tu negde ispod 2500/2600k, ili za nijansu slabiji. Opet, ne narusava uopste dozivljaj igranja - i to je najbitnije.

U CS 6, Cinenench i slicnim aplikacijama, fino se pokazao.

Cena ce po mom misljenju biti presudna.

Kako da ne , Buldozer nikako i nikad nece biti gaming CPU
Naravno ima igara koje su uglavnom GPU limitirane ali ima onih i koje nisu i tu se vidi snaga u igrama
untitled-20.png

Zeljko, ja to ne sporim.. Ali stvarno ne vidim kome je to toliko bitno, da li je 80 ili 120 FPS-a? Ili 60/120.

Sem toga, cinjenica je da je za 200E ovaj CPU stvarno pljacka, tako da nema nista od onog "dobra kupovina"..

Regards.

Da se slozim sa Deimiosom, da je Deneb najbolja kupovina sad.

Ili cak neki cpu baziran na Propus jezgru, posto vidim da ima za 6k Athlon II x3.

Mozda bih ga i uzeo da je potrosnja bar u pribliznom nivou sa konkurencijom, ovako - nema sanse :rupa:

^upravo to, da trosi primetno manje pa i ajde ovako- fail.

Nisam obracao paznju na potrosnju.

U cemu je problem? Koji TDP ima on na difoltu? Sta se desava kada se OC?

Ako je dan racunar pod punim opterecenjem trosi 300W, a drugi 400W i tako rade 24/7 ceo mesec razlika u racunu ce biti ~350 dinara! Dokle ce pojedinci iznositi baljezgarije oko racuna za struju! Niko ovde nema farmu servera u spajzu koja melje non stop pa da se racuni i potrosnja na mesecnom nivou uzimaju kao neki faktor prilikom odlucivanja. Briga treba da se vodi oko zagrevanje PWM-a, napajanja i samog procesora pre svega zbog stabilnosti.

Uporedno PD i BD, klok za klok

IMG0039226.png

Poslednja izmena:
Zeljko, ja to ne sporim.. Ali stvarno ne vidim kome je to toliko bitno, da li je 80 ili 120 FPS-a? Ili 60/120.

Sem toga, cinjenica je da je za 200E ovaj CPU stvarno pljacka, tako da nema nista od onog "dobra kupovina"..

Regards.

Da se slozim sa Deimiosom, da je Deneb najbolja kupovina sad.

Ili cak neki cpu baziran na Propus jezgru, posto vidim da ima za 6k Athlon II x3.

Pa imas masu igara koja je CPU/GPU ogranicena ali nema integrisan bench test (arma II na primer, itd..) i review sajtovi ih zaobilaze gde je FPS ispod 40, takodje iako je fps 80, minimalan je vazniji i on je na i5/i7 jos u vecoj disproporciji

@Wild Boy
Ti ako imas para na bacanje ti placaj 350*12 m = ~40e (jos si zaboravi na PDV i da je to zelena zona koju vecina premasuje) ako ides u visi blok tarife to je duplo a kad poskupe (a oce vec su najavili) to ce biti 100+ eura na godinu dana
Tako da slobodno razbacuj se jer mozes, ali nemoj drugima solit i pametovat

Covece razlika nece biti ni tih 300 dinara jer nikome ovde masina ne radi stalno pod punim opterecenjem. Izadji napolje, lepo je vreme, idi na Petrovaradin popij jedan nes i platices tu razliku u mesecnom racunu.

Covece razlika nece biti ni tih 300 dinara jer nikome ovde masina ne radi stalno pod punim opterecenjem. Izadji napolje, lepo je vreme, idi na Petrovaradin popij jedan nes i platices tu razliku u mesecnom racunu.

Pa ok bice 200 sigurno, i onaj grafik sto si okacio gde si ga nasao jer na primer u Crysis 2 su izvukli 20% na istim kloku???
A ovde na guru3d kome verujem na dafault kloku razlike je duplo manja ili je nema u zavisnosti od rezolucije, sto znaci da napretka nema klok za klok za crysis 2
untitled-21.png

Po mom misljenju potrosnja i nije problem, ali ako min. fps u cpu zahtevnim igrama(vecina RTS-ova) ovde pada na 20, a na 20-30e skupljem intelu ne pada ispod 40 fps-a onda je to velika razlika.

edit:
ne kazem da je ovo sto sam napisao za min. fps u RTS-ovima tacno i provereno, ali moze se lako istestirati i bez benchmark programa jednim sejvom sa puno jedinica na ekranu.

Poslednja izmena:
Meni je malo smesno da cpu trosi 200w+, do skoro sam furao samo AMD i zarekao sam se nikada vise

Zeljko, dobro, to stoji.. Imao sam I5 Sendi, i AM3 Deneb. Znam da je minimalan FPS u nekim igricama skocio, i to jeste bitno.

Stavise, mozda si ti mene pogresno i razumeo. Ja bih anyday uzeo Intel IB/SB, kada bih birao izmedju toga, i ovog, novog AMD procesora.

Anyway, i dalje mi niko nije rekao.. TDP ovog CPU-a na difoltu je?

Nazad
Vrh Dno