Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Drugari, treba mi vasa pomoc, sastavio sam HTPC (msi e350-ia44, 6GB RAM, 120GB SSD, 320GBHDD, Asus GT520), i to radi skroz ok..postoji onaj lag u library-u kada se prolazi kroz filmove (XBMC), ali to mi ne smeta toliko...ono sa cim se patim je kako da reprodukujem DTS muziku (koristiim foobar2000), uopste ne dobijam visekanalni zvuk...imam dts decoder instaliran u components (foobar)..ali jednostavno, kao da mi radi downmix u stereo. E sada, ono sto je bitno je da mi je veza HTPC AV receiver preko HDMI i to HDMI sa asus GT520 na HDMI AV receiver...

Naravno, kada pustim neki film, regularno mi prebacuje na dolby D ili na DTS...tu nema greske....
Instalirao sam i klite codec pack 9.3.0 nesto cackao sa ffdshow audio, ali nista nisam uradio..uopste i ne znam da li se koristi kada se pokrene foobar. Ne reprodukuje mi DTS muziku ni iz XBMC-a..

@rzeljko - ja ga vec koristim, super izgleda...jedino me zeza mapiranje concerts i tv shows...nece da se referencira na ono sto mu unesem kroz files....

Poslednja izmena:
Sklapanje HTPCja se privodi kraju. :) Ostaje mi jos kuciste da uzmem, a do tada ce stajati u Recom MC1 kucistu. :)
Dakle, lestvicu sam postavio relativno visoko, s obzirom na neke specificne zahteve, a to je pod 1 mATX ploca sa AMD E-350 i sa bar jednim PCI i PCI-e slotom. Mislim da ih nema previse na trzistu (ako ih uopste ima), izbor je pao na ASUS E35M1-M. Kod nas je naravno nema, pa sam morao da potegnem za nabavkom iz inostranstva. :)
Drugo, masina mora biti potpuno pasivno hladjenja i bez komponenti sa pokretnim delovima. Dakle, klasicno napajanje sa ventilatorom otpada, kao i bilo kakvi HDDovi.
Napajanje je Winmate 130W DC-DC board (kupljeno na eBayu), + LiteOn 120W cigla (kupljena kod nas). :)
OS ce biti (tj jeste) na SSDu, Patriot Torqx 2 64GB, muzika i filmovi na NASu (home made, Atom 230, Nas4Free, sa 2xSamsung 2TB diska, u drugoj prostoriji), sve preko Gb mreze.
Memorija je Mushkin Silverline DDR3-1600 CL9 4GB, sa hladnjakom.
Tu je i optika, iskljucivo zbog EAC ripovanja. Stari dobri Pioneer 108, moram sam da mu obezbedim ATA to SATA adapter. :)
Iako je AMD APU dovoljan za 1080p, mada nisam siguran da je dovoljan za najvisi kvalitet slike (madVR i ostalo), pa je tu ASUS GT520 1GB DDR3 Silent (TDP 30W). :)
Zvucna karta, koja ce uglavnom biti izvor (optickog) SPDIF signala za eksterni DAC, je Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi, koja je PCI, i otuda potreba za plocom sa PCI slotom.

Tu su i Logitech UltraX Media daljinac, kao i Lenovo N5902 media keyboard. :)

Koje ce kuciste biti, jos uvek nisam siguran, ali morace da prima mATX ploce, kao i full 5.25" optiku.

OS je zestoko customized i nLited Win XP, podesavan po uputstvu cMP (cics Memory Player) uz naravno zadrzavanje svega sto je bitno za reprodukciju video materijala. Iz same instalacije sam izbacio sve zivo sto je nepotrebno za navedeno funkcionisanje (audio, video, i network komponente su najbitnije).
Sam .iso je ~200MB, kada se instalira bude malo ispod 1GB. :D

Temperature komponenti su prihvatljivo s obzirom da je sve pasivno hladjeno. :) GPU je do 60C po opterecenjem, APU je oko 50-60C.

Evo slika nekih komponenti. :)

graphic.jpg key.jpg

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da ces traziti i fanless kuciste posto ti je naglasak na tisini? Mada isto tako
pretpostavljam da ces i novokupljeno kuciste morati rezati zbog "oduska" ?
Toplota mora negde izaci, a sva ova kucista su u 99% slucajeva pravljena da se toplota izbacuje
ventom.

E sada meni nije jasno zasto je toliko bitno da komp nema ni jedan kuler? Zbog buke?

Kada budu velike vrucine ti upalis klimu da ohladis komp! Jedino ako imas neku pasivnu klimu onda ok :D

Sad bas citam malo na netu i temperature nisu bas male ja bih ipak stavio neki kvalitetan kuler na proc npr Noctua 92mm

http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?f=28&t=62895

Poslednja izmena:
Ja sam iskljucio cooler u kucistu (fractal design 1000), samo ostavio onaj na procesoru (E350-44 MSI), i mogu reci da se to stvarno ne cuje...napajanje mi je seasonic 380w..

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da ces traziti i fanless kuciste posto ti je naglasak na tisini? Mada isto tako
pretpostavljam da ces i novokupljeno kuciste morati rezati zbog "oduska" ?
Toplota mora negde izaci, a sva ova kucista su u 99% slucajeva pravljena da se toplota izbacuje
ventom.
Pa svako kuciste moze da bude fanless iako fabricki dolazi sa ventovima. Sta je problem izvaditi ventilatore? :)
Novo kuciste svakako necu rezati, za sada je favorit Lian Li PC-C37B, koji ima dosta proreza sa strane i na gornjem poklopcu.
Trenutno masina radi u Recom MC1, bez ventova, kuciste takodje ima proreze, dakle nije potpuno zatvoreno.
E sada meni nije jasno zasto je toliko bitno da komp nema ni jedan kuler? Zbog buke?

Kada budu velike vrucine ti upalis klimu da ohladis komp! Jedino ako imas neku pasivnu klimu onda ok :D

Sad bas citam malo na netu i temperature nisu bas male ja bih ipak stavio neki kvalitetan kuler na proc npr Noctua 92mm

http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?f=28&t=62895
Ne samo zbog buke. Ventilatori se smatraju za "prljave" potrosace, bitno nama za izvlacenje maksimuma sto se kvaliteta zvuka tice. :)
Vec sam rekao za hladjenje, nikakve klime nisu potrebne. ;)
Evo pogledah link, mada je drugi model ploce u pitanju, i temperature su zaista visoke, kod mene nije takav slucaj, nisam video da je CPU isao preko 65C.

Ahhh eto sta se zbiva kada su prsti brzi od mozga, naravno ventove izvadis, my bad. :S:
Btw ovo izgleda ka deo HiFi stuba, namerno ili? Gde ces ga drzati?

Namerno. :)
Stajace na polici sa ostalim HiFi komponentama (pojacalo, CD plejer, DAC...). :) Plan je da na zidu, iznad police stoji LCD TV na koji ce HTPC biti povezan.
Klasicni mis i tastatura ispadaju iz price, od ranije imam Logitech daljinac (programiran preko EventGhosta), a nedavno sam nabavio Lenovo N5902, koji menja tastaturu i misa a moze da radi i kao daljinac. :)

Evo slika kucista, za sada je prvi favorit. :)

1194.jpg

Kuciste je lepo, samo je jaka cena bas...koliko ce te izaci kada stigne kod nas...?

***, Lian Li je skup, mada kvalitet materijala i izrade je na vrunskom nivou.
Oko cene jos nista ne znam, moram da vidim sa jednom nasom firmom koliko bi kostalo da se poruci.

Kuciste je odlicno! Mozda jeste skupo ali vredi te pare

lepo kuciste, a mene je chieftec hm03 izasao jos vise. A kako ovo:
Napajanje je Winmate 130W DC-DC board (kupljeno na eBayu), + LiteOn 120W cigla (kupljena kod nas).
tj. kako kacis 2 napajanja?

btw. sta je EAC ripovanje.....i deluje malo groteskno da uz ove komponente vezujes matori pioneer sa adapterom :)

lepo kuciste, a mene je chieftec hm03 izasao jos vise. A kako ovo:
Napajanje je Winmate 130W DC-DC board (kupljeno na eBayu), + LiteOn 120W cigla (kupljena kod nas).
tj. kako kacis 2 napajanja?
Winmate 130W DC-DC board je plocica/napajanje koje ulazni napon 18-28V pretvara u 12/5/3.3V. Kako je ulazni napon 18-28V, potreban je punjac za laptop koji daje napon u tom opsegu.
LiteOn punjac daje 19V na izlazu.
To dvoje zajedno daje kompletno napajanje, nema 2 napajanja. :)

btw. sta je EAC ripovanje.....i deluje malo groteskno da uz ove komponente vezujes matori pioneer sa adapterom :)
Pa deluje, al sta da se radi Pioneer 108 je vrhunski opticki uredjaj.
EAC je Exact Audio Copy, program koji pravi identicne kopije Audio CDova, obicno u flac ili ape formatu. :)

A el si siguran da ce to napajanje biti dovoljno i za grafiku i za zvucnu, plus ostatak?

Obicno grebovanje audio diska u .wav daje losiji signal nego EAC u Flac?

A el si siguran da ce to napajanje biti dovoljno i za grafiku i za zvucnu, plus ostatak?

Obicno grebovanje audio diska u .wav daje losiji signal nego EAC u Flac?
Pa masina radi vec nekoliko nedelja. :D Mislim da je neki peak load max 100W.

Sta je obicno grebovanje? :) EAC grebuje u .wav, zatim pozove flac/ape dekoder ali naravno moze da grebuje u .wav.

Pa masina radi vec nekoliko nedelja. :D Mislim da je neki peak load max 100W.
To je ondak odicno, ostavi neku sliku i sa tim Recomom

Sta je obicno grebovanje? :) EAC grebuje u .wav, zatim pozove flac/ape dekoder ali naravno moze da grebuje u .wav.
To je onda to. Mada ja sam odavno izgrebovao svoje diskove, i vise ne nabavljam nove jerbo nam u ovoj eri vise ne trebaju.....jes ti malo cudan razlog za DVD.

@garson

Zar nemaš gde da grebuješ audio nego na HTPC-u? Toliko si se iscimao da ti sve bude bez pokretnih delova i onda stavljaš optiku koja je bučnija od nekih usisivača.

Mozda mu je to jedina masina u kuci na koju moze da zakaci tu optiku.

Odlican izbor komponenti. Kuciste, ploca i Lenovo po mojoj meri.

To je ondak odicno, ostavi neku sliku i sa tim Recomom

To je onda to. Mada ja sam odavno izgrebovao svoje diskove, i vise ne nabavljam nove jerbo nam u ovoj eri vise ne trebaju.....jes ti malo cudan razlog za DVD.
I dalje nabavljam originalne diskove, ne toliko cesto ali ipak nabavljam. :)
@garson

Zar nemaš gde da grebuješ audio nego na HTPC-u? Toliko si se iscimao da ti sve bude bez pokretnih delova i onda stavljaš optiku koja je bučnija od nekih usisivača.
Tako je, ali opet cu to retko raditi, tako da nece da smeta.
Inace 108 je izuzetno tih uredjaj, nije kao ove nove "usisivac" optike.;)
Mozda mu je to jedina masina u kuci na koju moze da zakaci tu optiku.

Odlican izbor komponenti. Kuciste, ploca i Lenovo po mojoj meri.
Nije jedina optika, i na drugoj masini imam isto 108icu. :D

A, mora li zvučna? Pošto, koliko sam shvatio, zvuk će ići optičkim do pojačala? Ova ploča sigurno ima optički S/PDIF na integruši.

A, mora li zvučna? Pošto, koliko sam shvatio, zvuk će ići optičkim do pojačala? Ova ploča sigurno ima optički S/PDIF na integruši.
Optickim do eksternog DACa, ne pojacala.
Pretpostavljam da se ovde sugerise da je kvalitet isti na bilo kojoj zvucnoj karti jer je u pitanju optika. Nazalost nije tako.

Izvinjavam se ukoliko ovo ne postujem na pravom mestu, no nedavno sam se bavio upravo sastavljanjem HTPC-a, pa mi se cini da je ovo pravo mesto za dobijanje strucnog misljenja, a i saveta :). Kako vam se cini sledeca konfiguracija?
Procesor: AMD A6-3500 2.1GHz 3-Core Fusion APU Box
Maticna ploca: ASRock MB - SOCKET FM1 - A75M-HVS
Hard disk: WD 500GB SATA III, 64MB, 3.5", IntelliPower, Caviar Green - WD5000AZRX
Memorija: 2x KINGSTON 2GB DDR3 HyperX Blu 1600MHz CL9 - KHX1600C9AD3B1/2G
Kuciste: CHIEFTEC Mini Tower CS-03B-B-300
Optika: LG BH10LS38 SATA Blu-Ray Optical Drive
Osnovna namena ove masine bila bi surf, pustanje muzike i 1080p filmova. Moze li ovo da zadovolji te zahteve, prema vasem misljenju?

Što ne ideš na novi APU i FM2 ploču, A6-5400K je odličan za to.

Poslednja izmena:
Trenutna veza mi je HDMI graficka (GT520) AVR Onkyo TX-NR609 (i slika i zvuk)....kolika razlika u kvalitetu zvuk bi bila (i da li bi je bilo) ako bih povezao optikom sa integrisane zvucne na AVR, a slika da mi ide naravno HDMI?
U pitanju je MS I E350IA-E44 (Chipset integrated by Realtek® ALC887)?

Poslednja izmena:
@peja
uh, razmišljao sam i o tome, priznajem, no, cene za fm2 procesore i matične su ipak više u poređenju sa onima za fm1 procesore i ploče (nažalost, meni ne baš nebitna stavka), a imajući neka iskustva sa c60 procesorom i integrisanim Radeonom 6290 i samo 1 gb rama (bez problema pušta 1080p video), smatrao sam da će i ovaj fm1 Liano zadovoljiti potrebe koje sam naveo. Da li misliš da će u tom pogledu biti problema?
@majstor
hvala :)
edit: typo

Poslednja izmena:
ok potrebna pomoc sklapam sebi htpc koji bi bio koriscen za surf i muziku pored pustanja filmova
uglavnom bi pustao 1080p sadrzaj .mkv i neke 3d filmove.
imao sam na umu ovo da sklopim.
i3 3225
asus p8h77m-pro ili asrock h77pro4 ?
Ram 2x4gb 1600
za sistem imam SSD, kao storage imam 2tb samsung f4 i kupio bih seagate barracuda 3tb
u sistem bi isla i zvucna xonar DX nakacena na z5500
(napajanje kuciste i ostale drangulije sam vec obezbedio)

Da li ce biti dovoljno da se paralelno gleda 1080p bez stucanja i surf?

edit:na masinu bi bio instaliran XBMC

Nazad
Vrh Dno