Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Heh ma zezam se..mada dosta ljudi se kune u gramofon..meni to mnogo pucketa :D

Za moje starije dete, CD plejer nije ništa novo i ona zna kako da koristi. Mlađoj je to nepraktično, kad se sva muzika već nalazi na tabletu (i od skoro na Ajpedu), na kompjuteru i na telefonu...

Gramofon je letos prvi put videla u Beogradu i bila je potpuno fascinirana (starija ga je prvi put videla pre nekoliko godina).

Zar iPad nije tablet? Jel to Apple napravio novu vrstu???

xzibit_surprised.jpg

Pa, kad su blizanci. :d

Pa, kad su blizanci. :d

Tablet je mali (8 inča). Lakše reći "Daj mi Ajped" ili "Daj mi tablet" nego "Daj mi tablet od 9 inča"... Naravno, otkako sam dobio taj Ajped, deca se svađaju oko njega (tablet više niko neće, jedini ja ga još koristim).

Mi tabletom zovemo drugu spravu koju imamo (Android ICS), kako bi ga razlikovali od Ajpeda.

Siguran sam da previse lice, verovatno je taj tablet bezobrazna kopija IPad :d Treba tuziti firmu koja ga je proizvela :D

Smorili su vise sa ovim tuzbama, apple sekta pogotovo. Ne volim Samsung, ali bih voleo da izdejstvuju zabranu ip5, pa da se napokon dozovu pameti. Ceo dan citam temu i ne mogu da verujem sta su on zastitili patentom... Navlace lagano sebi bedu na vrat. Google sa Motorolom, HTC i Samsung su preveliki zalogaj, a gde su ostali, tipa Sony, LG... Jabuka nece propasti, ali ce na kraju da kesiraju od svakog uredjaja deo ovima za patente. Samo cekam da se Microsoft i Nokia ukljuce i da veselje bude potpuno...

@vasic:
Moj sin od 3 godine, ipad zove "tava". Mnogo lakse nego ajped. Sada svi u kuci ipad zovemo tava.

Ladno sam tek sad primetio novi dodatak naslovu :D. Ha. Good one :D

ZVANIČNO - prelazim iz neutralnog statusa u Apple hejtere.

@moderatorima - dodajte na ovu poruku dugme za LIKE:)

Poslednja izmena:
@gonzo:
Tf300t zbog tastature zovu laptop pa ga ne diraju. ipad je sada u rukama dece, ja samo punim bateriju.

1. Apple proizvod nije nikakva nova tehnologija. iPhone je kolektiva vec uveliko poznatih tehnologija.
axa. nije nikakva nova tehnolgija. sta je onda iOS (hint: NextSTEP iz 1988. - dok Windows NT nije ni postojao NextSTEP je imao SVE!)

dakle Garancija, ono sto ti moras da shvatis je ovo gore. ok?

Ici naokolo i kupovati tudje licence, i onda izlaziti na sud sa tim licencama je toliko apsurdno
mislis na HTC i recimo S3 (kompresija tekstura - sa kojom su pokusali da tuze Apple)?

Apple je 2005. kupio FingerWorks, dve godine pre nego sto je predstavio iPhone.

Apple ne kupuje firme da bi tuzio nekog, vec da te tehnologije implementira u svoje proizvode.

3. Razlog zasto se mi svi ovde bunimo, a sto vi Apple-ovci osokoljeni pobedom NE VIDITE, je u tome sto je ovo TOLIKO RETARDIRANO
3. RETARDIRANO je da menadzeri jednog Samsunga kazu: KOPIRAJTE iPhone.

a ono sto je najvise RETARDIRANO je da se svi kunete u PC i Microsoft i "open" standard koji je doneo tako NISKE cene hardwarea.

e to je upravo NAJGORA moguca stvar koja je mogla da se desi industriji: da danas ne postoji ni jedna firma koja ima svoj OS i svoj hardware JER je svima bilo lepo prethodnih 20 godina: da Microsoft vodi brigu o kompleksnim stvarima kakav je software a da svi ostali lepo stancuju JEDNOSTAVAN i JEFTIN hardware.

i to je sve tako divno i lepo funkcionisalo dok se nije vratio Jobs u Apple i napravio haos sa iPhoneom.

i sta sad? sad ispade da je jedini nacin da se konkurises Appleu je da: se iskopira...

e to je RETARDIRANO.

evo ti brate, vidi i pogledaj sam, vidi covece datum kad je video okacen ... DOBRO pogledaj ovaj video, iz 2006 godine (tad je valjda YT i poceo da radi punom parom, svakako pre iPhone-a)

[youtube]UcKqyn-gUbY[/youtube]
da DOBRO pogledam video? :D :D

ko je prvi kacio linkove sa Jefferson Hanom na benchu??? jos te 2006. smo diskutovali o tome.
inace naziv tog prvog YT klipa je bio nesto tipa: "Apple future monitor" :D

Jefferson Han nije imao nikakve veze sa Appleom ali...
Multitouch NIJE Apple-ov
...pogledaj sta je sve FingerWorks imao od multitouch patenata. Apple ih je kupio 2005. (u vreme kada je Googlov telefon izgledao kao BlackBerry)

Ne mogu ni 1% da skapiram da drzis svecu Appleu, jer znam da imas 4 mozga vise nego Padawan, i 2 vise nego prosecan covek, nije mi jasno kako ne vidis da je sve ovo uzasno lose ...

...ja bih voleo da mogu kao u StarTreku, kao borg, da ti prenesem sve sto sam video i sve sto znam ali ***... :) onda bi skapirao zasto drzim stranu Appleu. Odrastao sam uz Atari dok sam gledao kako neki drugi ljudi kucaju godinama DIR, COPY... znam kako izgleda dokument u WordPerfectu a kako u Signumu...

gledao sam kako taj isti Atari propada jer, kao i danas, 90% kupaca nije moglo da sagleda siru sliku.

meni je samo strasno da inovativne firme poput Atarija ili Commodorea prodju onako i da se zamene sa firmama za stancovanje SMECA! poslediac toga je da danas nemas ni jednu consumer kompjutersku kompaniju koja moze da izvede zaokrete i turbulenciju u "Apple" stilu.

to je PROBLEM, mnogo veci od tuzakanja.

btw mene si upoznao, Padawana nisi.

@mean_machine nisam ni mislio konkretno na tvoj post, mislio sam generalno...

Inace ja isto mislim da kopiranje grafickog UI iPhone-a od strane Korejanaca je bezobrazluk i da su ih samo za to osudili ne bih imao nikakav problem sa presudom.
mislim da jednostavno takav spor ne bi dobili (look and feel). morale su da budu konkretnije stvari na sudu.

a koga to Google tuzi zbog izgleda UI?
tvoji odgovori nekad stvarno izgledaju kao da si pao sa kruske (mada najverovatnije i moje pisanje nekad tako izgleda :)).

ko je rekao da je Google tuzio nekog zbog UI?

slika Palm Tungstena stoji jer bi to isto tako mogao da bude PriorART kad je iPhone u pitanju. dakle - za sve bi mogao da nadjes gomilu PriorARTa i na kraju "PriorART" gubi svaki smisao.

ok? ;)

Posledica ove presude je - nikada vise niko nikoga nije tuzio za look&feel u GUI-ju operativnih sistema
u sustini se slazemo 100%, jedino sto sam ja insistirao da se cinjenice tacno navedu*... a tu si malo omasio. ali kao sto rekoh, slazemo se 100%, i to je ono sto je "mean_machine" napisao:

"Inace ja isto mislim da kopiranje grafickog UI iPhone-a od strane Korejanaca je bezobrazluk i da su ih samo za to osudili ne bih imao nikakav problem sa presudom."​
to Apple nije mogao da zastiti ali je mogao da dobije spor na osnovu GLUPOSTI: "kupci su pomesali iPhone i Galaxy".

*valjda zbog mojeg: "Advokatski-tehnicki si u pravu" :D

mali off:
Postojala je ideja da bi za korisnike bilo najbolje i najlakse da, za koji god hardver da sednu, koji god OS da koriste, uvek imaju poznato i identicno okruzenje. To se nikada nije desilo.
kasnije je Microsoft bazirao biznis na tome: za svaku novu verziju svojih programa sve ispremestaj da korisnicima treba nova obuka, novi sertifikat...!

Dok je OSX, a zatim i iOS, nastao od nule Daj nemoj da se sprdamo ovde, svi znamo da je Apple 'programerski rad' skratio tako sto je pozajmio BSD kod i prilagodio ga svojim potrebama. Kako se to tacno razlikuje od androida? Nikako.
MOLIM? ne budi smesan, znas i sam koji je deo BSDov u OS Xu. Cocoa je 100% Nextova, napisana od 0. BSDov je samo "userland" i stvari tipa TCP/IP (ciji bi inace koristili), razni command line utilitity... cak su izbacili i neke core stvari tipa: init, cron... i zamenili sa svojim (launchd), dalje napravili quartz kompozitni desktop...

ne da ne mozes da stavljas u istu recenicu Android i Next/iOS, nego...

u krajnjem slucaju, Google je iskopirao ceo Java API (copy&paste metodom)!

Kovac, smesan si. Zatvoreni model koji Apple gura nikada ne moze postati dominantan na trzistu.
klasika. :)

moze ako bude x puta napredniji od konkurencije.

slika Palm Tungstena stoji jer bi to isto tako mogao da bude PriorART kad je iPhone u pitanju. dakle - za sve bi mogao da nadjes gomilu PriorARTa i na kraju "PriorART" gubi svaki smisao.)

Dakako da ne postoji "prior art", tako kaže i "onaj" porotnik ;).
Hare Krišna, hare Jobs ... hare hare.

Poslednja izmena:
Samo cekam da se Microsoft i Nokia ukljuce i da veselje bude potpuno...
Apple i Microsoft imaju cross license agreement a i Microsoft se obavezao da nece praviti proizvode koji lici na Appleove.

Dakako da ne postoji "prior art", tako kaže i "onaj" porotnik ;).
Hare Krišna, hare Jobs ... hare hare.
ako postoji "prior art" onda sve na ovom svetu moze da se podvede pod to na ovaj ili onaj nacin.
jednostavno je presirok pojam i ne znaci nista.

da idem po bojice?

EDIT: elem, u subotu i nedelju cu biti u gradu - ako imate vremena mogli bi se naci u subotu posle rucka, mozda oko 15h na ladnom pivu... predlozite mesto.

Poslednja izmena:
HVALA Eplu sto je sa svojim ajfonom pokazao ostalim proizvodjacima sta korisnici zele od upravljackog interfejsa i kakav zele ekran - uopste kakav pametni telefon zele. Ubrzali su evoluciju :)

UA za Epl sto tera sebe i druge da trose vreme i resurse za I svetski patentni rat.

Siguran sam da i Ajfon kupci mogu reci HVALA Samsungu za izvrstan (koncepcijski) klon koji je na kraju doveo do pojeftinjenja njihovog favorita. Mislim, ostao vam koji $ ili € u dzepu.

Ne bih voleo da bilo ko ima dominaciju na (bilo kom) trzistu jer bi to samo znacilo: vece cene za nas kupce i usporen razvoj tehnologije.

Siguran sam da i Ajfon kupci mogu reci HVALA Samsungu za izvrstan (koncepcijski) klon koji je na kraju doveo do pojeftinjenja njihovog favorita. Mislim, ostao vam koji $ ili € u dzepu.

cena iPhonea se ne menja od 2007.

@kovacm

Microsoft jeste učinio da PC platforma nadjača sve ostale ali ujedno i da maksimalno pojeftine PC računari.

Da je samo IBM proizvodio PC računare imali bi sličnu situaciju kao danas sa Apple brandom. Ekstremno skupe IBM PC-ije. Zahvaljujući Gejtsovoj podvali IBM-u vezanoj za DOS (da ne bude u vlasništvu IBM-a, već da ga MS prodaje), kao i IBM-ovom insistiranju da Intel ne bude jedini proizvođač procesora za njihov prvi personalni računar (licenca za x86 arhitekturu data AMD-u i Cyrixu) danas imamo višestruko jeftinije PC-ije nego što bi smo ih ikad imali. Logika je jasna - postojala su tri proizvođača procesora koji su snabdevali zilion proizvođača PC-ija. Što je ponuda raznovrsnija cena je niža. Naravno, kvalitet se uvek prepoznavao tako da su vodeće kompanije u PC svetu postale IBM (kao prvi), HP, Dell, Toshiba itd. U siromašnim zemljama, poput naše, nismo imali velike PC gigante već firme poput Jugodate, List-a, Computer Dreama i sl.

Kada sam ja 93.-e godine trebao da zamenim svoj vremešni C64 svi su mi govorili uzmi Amigu, to je prava mašina. Ja kontraš kao i uvek krenem u BG da uzmem Atari Falcon. Usput svratimo do firme koju nam je preporučio ćaletov prijatelj, a koja je prodavala PC računare. Tu mi lik pokaže Wolfenstein 3D i X-Wing igre. Kada sam video te dve igre, skontao sam koliko su Amiga (imalo par prijatelja) i Atari slabi u odnosu na najobicniji PC klon. Inače te '93 godine je krenula multimedijalna revolucija kod PC - zvučne kartre i cd-romovi kao sastavni deo PC-a. Uzeo sam Cyrix 486DLC/33 sa 4MB. Sećam se da sam tada za njega dao 2500DM a Amiga 1200 je koštala oko 1300DM, dok je Falcon bio oko 2000DM.

Nevrovatno, ali sam u tom trenutku izabrao mašinu koja je imala nekoliko puta više procesorske snage nego li A1200 a koju je pokretao MS DOS koji naspram Amiginog sistema izgledao bedno. Ne treba da podsećam da su u naredne dve godine i Commodore i Atari nestali sa svetske scene. Pogotovo sa pojavom Windowsa 95.

Komponenta koja je najviše uticala na popularnost PC-ija kao dominantne platforme u svetu računara bila je piraterija. I tu je postojala Microsoftova uloga tj. njegovo prećutno odobravanje piraterija kad je privatni korisnik u pitanju a forsiranje korišćenja licenciranog software-a kod firmi. Barem u svetu. Kod nas je svuda bio instaliran ilegalan Windows/Software. Zahvaljujući kung fu firmama i proizvođačima u ovoj zemlji smo donekle mogli da pratimo zapad. Pitam se koliko bi ljudi u Srbiji 90-tih moglo da priušti sebi neki poznatiji brand PC-ija a o Macu da ne govorim.

Upravo ta nepovezanost proizvođača softvera (MS-a) i hardware-a kod PC-ija je i učinila sve jeftnijimi, kao i bezbroj proizvođača hardware-a. Kod Apple je to u simbiozi. I taj monopol utiče na njegovu visoku cenu. Čak je par puta i dao licencu (na godinu/dve) za pravljenje Mac klonova pa kad je video da klonovi imaju bolju prodaju nego oni sami nije je produžavao.

Slična je situacija danas i kad je Android u pitanju. Google proizvodi software, a mnogo proizvođača hardware. Zato i cene idu dole. Ovako su čak zaštićeni i proizvođači procesora, memorija i ostalih delova telefona. Recimo, Samsung prodaje memorije Apple-u, Apple ih ucenjuje za cenu (jer su monopolisti u slučaju iphone), Samsung ne popusti i Apple krene da nabavlja memorije od Toshibe recimo. Slična stvar ne može da se desi kad su u pitanju Android telefoni jer nema monopoliste na tržištu.

Sve u svemu, hvala Microsoftu. Da nisu zeznuli IBM danas bi imali totalno drugačiju sliku sveta personalnih računara.

Poslednja izmena:
@Kovac

Od svih Apple branioca niko ni jednom nije odgovrio pitanje koje vam se konstantno postavlja. Da li je ta presuda vredna posledica koje se impliciraju njom? Da li vi uviđate šta ta presuda znači u pravnom sistemu SAD, ukoliko je on onakav kakav nam se predstavlja javnim medijima? Da li razumete šta se odobrava Appleu ako se ova presuda potvrdi?

Ukratko, da li vredi spaliti mostove ka budućnosti koje smo gradili radi jednog slučuja kopiranja (koje je i dalje pod pitanjem. Poređenje startnog ekrana i liste aplikacija, na primer, mi je uvek prevrtalo stomak ) kojim jedna kompanija nameno pokušava da dograbi sebi pravo ekskluzivnog posedovanja ideja umesto da traži odštetu?

Poslednja izmena:
Eno apple iskopirao 16:9 odnos ekrana, trebali bi sad popiti tuzbu :)

MOLIM? ne budi smesan, znas i sam koji je deo BSDov u OS Xu. Cocoa je 100% Nextova, napisana od 0. BSDov je samo "userland" i stvari tipa TCP/IP (ciji bi inace koristili), razni command line utilitity... cak su izbacili i neke core stvari tipa: init, cron... i zamenili sa svojim (launchd), dalje napravili quartz kompozitni desktop...

Onda se malo bolje informisi. BSD je tek pocetak, a i taj pocetak je vise nego znacajan. Graficki podsisten kod unixa nije veci, vec manji deo OS-a. Osim kompletnog sklopa userland utilities-a koji je direktno preuzet sa BSD-a, tu su jos i print server, svi mrezni servisi (osim par proprietary apple-ovih koje ionako niko i ne koristi i od skora prekodirane sambe zbog problema sa licencom), kernel koji je derivat Mach-a, ogromna vecina sistemskih biblioteka itd. Ono sto si zaboravio je i fajl sistem koji jeste 'genuine made by Apple'.

Launchd je, da tako kazem, ne bas toliko velika stavka ako zelis da pravis ozbiljnu distinkciju izmedju unixoidnih OS-eva. To je tek alat koji sluzi za kontrolu daemona na sistemu (start, stop, restart, reload) i ne verujem da je veci od par desetina kilobajta koda, jer su otprilike te velicine i druge alatke iste namene - inited, xinetd, daemontools i sl. Jeste, u njega su 'usrkali' i ono sto su ranije radili atd i crond ali i to je tek par desetina kilobajta koda. Mozes i da proveris, skini sorseve za xinetd, crond i atd i uveri se ako zelis. Ovo se cak i kosi sa filozofijom unixa gde se namerno funkcionalnosti realizuju preko niza sitnih daemona/programcica, ali dobro - to je Apple-ov OS pa startup sistem i skripte mogu da realizuju kako god misle da je dobro.

ne da ne mozes da stavljas u istu recenicu Android i Next/iOS, nego...

Naprotiv, ima ubedljivo mnogo slicnosti. Oba se baziraju na nizu open-sors projekata i biblioteka koje cine osnovu oba sistema, oba su krenula od kernela koji su vec postojali a koji su naknadno ozbiljno modifikovani (androd - linux, osx - mach) i oba imaju posebne graficke podsisteme.

Kao i OSX/iOS i android ne koristi x windows i pripadajuce biblioteke, vec svoj sopsveni GUI koji se vrti pod dalvik VM-om.

u krajnjem slucaju, Google je iskopirao ceo Java API (copy&paste metodom)!

Ovo sto si napisao je, osim sto je netacno, i prilicno besmisleno :) Sta tacno mislis da je Google iskopirao, i gde se tacno nalazi taj iskoprani kod, obzirom da je android open-sors pa je lako naci tako flagrantan copy&paste?

Poslednja izmena:
Hoces da kazes da na cenu ajfona ne utice konkurencija, tj. pojava "telefona koji mogu isto samo jeftinije"?

Nemam sta ja da kazem: to je lako proverljiv podatak.

Na cenu iPhonea nije uticala konkurencija do sada, tj cena je ista vec 5 godina.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno