Ja ne. Strategija im se svela na zloupotrebu pravnih sredstava, umesto na rapidni razvoj. Rezultat - iOS pocinje da zaostaje za Androidom, a hardverski iphone za vrhunskim Android modelima.
Znas sta meni ide na zivac. To sto ljudi koji imaju iPhone (iPad/iPod...) izgleda ne smeju da izvade telefon da posalju sms, da pozovu kako nebi popili pljuvanje od strane drugih korisnika (Androidasa mainly, ovo je poprimilo ogromne razmere) kako su elitisti svi, glupi jer kupuju Apple a ima "nesto bolje za mnogo manje para", pljuju po sirotinji jer imaju Apple proizvode, podrzavaju robovlasnistvo jer boze moj apple posluje sa Foxxconom koji eksploatise radnike itd.
WTF?! Gledao sam vise puta takve situacije i nije mi bilo dobro...
Da se razumemo, imam SGS3 i nisam fanboy (da nebi neki odmah lepili etiketu), ali sta bre nekoga bole tuki na sta ja trosim pare na primer?! Ili neko drugi?
Covek uzme zaradi lepo i potrosi na sta hoce, pa makar uzeo upaljac i zapalio celu platu? Sta to nekog drugog briga?
A to je izgleda glavna preokupacija ostalih NE Apple korisnika (dobar broj ako hocete da verujete).
Gledajte sta ste vi kupili i da li ste dobro prosli i zvi zadovoljni.
Nema potrebe da se niko "prosvetljuje" pogotovo ako to ne trazi.
Stvarno bi trebalo da se vratite na temu....
Ja vise ne smem u drustvu ni da izvadim iphone, evo, sve me sramota...
Pocev od smesnog naziva teme, stvari su na ovom forumu postale ne smesne nego apsurdne, kao monti pajton. Moras da shvatis porazavajucu cinjenicu da se ti ovde raspravljas sa ljudima koji ne mogu ni da primirisu apple proizvodu nego samo mogu da gledaju specifikacije i vickaste 9gag slicice.
Znaci ljudi jednostavno ne mogu da priuste Apple proizvode i lepo im je u svom svetu u kome su ubedili sebe i ubedjuju druge da su precenjeni i da ionako ne vrede toliko koliko kostaju. U zemlji bajke, benchmark forumu, lakse se podnese surova stvarnost.
pa neverujem da im je 90% zarade doneo jedan model galaxy telefona (samo jedan lici na iPhone)ne znam da li i koliko zaradjuje na ostalim telefonima koji nisu kopija iPhonea...
Taj MS-ov argument je bio odbacen, sto recimo moze da se procita ovde - http://www.me.utexas.edu/~me179/topics/copyright/case2articles/case2article7.html#Apple Computer Inc. today
Za one koje mrzi da kliknu na link :
Dakle, te bajke o gluposti Dzona Skalija su uveliko preterane. Kazem, on je ispao neverovatno pametan jer je uspeo da proda MS-u nesto sto ovi nisu ni morali da kupe (ispostavilo se kasnije).
sad mi je zapalo za oko: kako mislis na "prethodnom sudjenju"??U stvari Apple je parnicu izgubio zato sto je utvrdjeno ono sto je ranije utvrdjeno i na slicnom sudjenju kada je Xerox tuzio Apple - da windows nije iskopirani macos, kao sto ni macos nije iskopirani parc.
znas i sam da to nije tacnoJa ne. Strategija im se svela na zloupotrebu pravnih sredstava, umesto na rapidni razvoj. Rezultat - iOS pocinje da zaostaje za Androidom, a hardverski iphone za vrhunskim Android modelima.
kao sto je bila prica da ce Android pocisti iPhone 2011 sa poplavom Android telefona.Postojao je ranije argument da ce Apple da pocisti android u Americi cim raskine ugovor o ekskluzivitetu sa AT&T-em, sto su na kraju i uradili. I sta se desilo? Nista.
pa neverujem da im je 90% zarade doneo jedan model galaxy telefona (samo jedan lici na iPhone)
@ telep Ja nebih rekao sirotinja, ja bih rekao srednji stalez koristi Android. Zasto? Iphone kad se pojavi kosta 750eura kod nas, a top model Androida kosta evo recimo SGS3 nov, sa 2 god garancije ima za 470e ( da ne pominjem da Androidi pocinju od recimo 80eura).
Sto znaci da pretezno najbogatiji kupuju iPhone zar ne? Pawadan se ocajno izrazavao to sam video, ali poenta je tu (govorim za nasu zemlju).
pazi sta se kaze dalje u linku koji si ostavio:
datum dokumenta je 17. mart 1989 dakle, to sto pise nije konacna odluka suda ocigledno.
A Federal judge today reaffirmed a ruling dismissing most of Apple ComputerInc.'s $5.5 billion copyright lawsuit against the Microsoft Corporation and the Hewlett-Packard Company over widely used computer screen display symbols.
District Judge Vaughn Walker's 75-page ruling differed in a few details but not in the basic conclusion of his April 14 decision that Apple had no copyright protection for nearly all of the Macintosh personal computer features at issue.
He said most of the symbols, like the display of a folder to represent a computer file, were covered by Microsoft's 1985 license from Apple, were generic ideas that could not be copyrighted or were derived from previous displays by the Xerox Corporation and others.
Judge Walker also reiterated his rejection of Apple's central argument that contended the rival companies could be sued for using displays with the "look and feel" of the Macintosh, even if many or all of the individual symbols were not protected by copyright.
That argument would extend Apple's copyright to any current or future computer system using a highly utilitarian approach to displays and would exempt Apple's individual copyright claims from the usual scrutiny, Judge Walker said.
"This would afford too much protection and yield too little competition," the judge wrote.
Apple sued Microsoft and Hewlett-Packard in 1988, accusing them of illegally copying the Macintosh screen displays that present and control information stored in the computer.
The suit has been one of the most closely watched in the computer industry because it attacked Microsoft's widely used Windows program, which is intended to make I.B.M.-type personal computers easier to use. The suit also involved Hewlett-Packard's similar New Wave program.
The judge dismissed most of the suit in April, but agreed to reconsider his ruling the next month after Apple submitted a detailed list of claimed individual copyright infringements. The judge's order today rejected virtually all the individual claims, saying Apple had not shown a reasonable possibility of copyright protection for them.
btw
sad mi je zapalo za oko: kako mislis na "prethodnom sudjenju"??
Xerox je tuzio Apple tek nakon sto je Apple tuzio Microsoft.
to sam i ranije napisao: u slucaju da Apple dobije spor protiv Microsofta, automatski bi i Xerox dobio spor protiv Applea (hteli su da se obezbede)!
znas i sam da to nije tacno![]()
kao sto je bila prica da ce Android pocisti iPhone 2011 sa poplavom Android telefona.
i sta se na kraju desilo?
jedino Samsung pravi pare sa Androidom (i to sa onim modelima koji najvise lice na iPhone).
Evo, uskoro ce novi prajd, radice “to sto rade” (a sta je to nemam pojma, pretpostavljam recimo drzanje za ruke), imacete priliku da iskalite svoju mrznju i prema njima, jos ako neko od njih koristi Iphone, a naravno da koriste, sta bi drugo.
A webster se naljutio kad sam ga nazvao tim imenom, sto je paradoksalno, jer su uglavnom fenboji oni koji poricu postojanje istih.
@ telep Ja nebih rekao sirotinja, ja bih rekao srednji stalez koristi Android. Zasto? Iphone kad se pojavi kosta 750eura kod nas, a top model Androida kosta evo recimo SGS3 nov, sa 2 god garancije ima za 470e ( da ne pominjem da Androidi pocinju od recimo 80eura).
Ono u sta sam siguran u vezi ove parnice je da cu zaista da pop...dim na apple ako mi na androidu nestane pinch ili tap to zoom u stock romovima, i naravno da cu zbog toga biti besan na apple i da cu uvek iskoristiti priliku da ih opljujem gde god mogu. Generalno, briga mene sto se oni tuze, ali ocekujem da porota donese odluku koja je u interesu korisnika telefona a ne kompanija, a jasno je da je svima u interesu da nesto tako banalno kao sto su zoomiranje bounce i sl mora biti slobodno i dostupno svima.
Ono sto mi nije jasno je kako je bre moguce da niko ne moze da napravi krsten Android tablet vec je iPad i dalje za mnoge korisnike najbolje resenje (te ga i ja koristim al me cesto nervira), ebem ih nesposobne...
Poređenje cena ne stoji. iPhone ne može legalno da se kupi u ovoj zemlji. Kad postoji tražnja za nečim što je deficitarno onda može i da se prodaje za 750 eur (ne znam da li je ta cena tačna, recimo da jeste). SGS3 regularno košta preko 600 eur sa dve godine garancije. Može da ga kupi mnogo ljudi koji bi ga uzeli u okviru nekog paketa i platiće ga manje u startu (uz veću pretplatu).
iPhone praktično NE postoji u državi Srbiji. Modeli 4 i 4s nisu prošli ni sertifikaciju kod ratel-a. Dakle, kome nije jasno: Apple iPhone 4s se u Srbiji prodaje NELEGALNO.
Ako poredimo neko drugo, razvijeno tržište za sgs3 i iPhone 4s, oba sa 16GB, cene su u eurocent iste (primer A1 mreža u Austriji). Dakle, ovde u zemlji Srbiji je iPhone igračka za lečenje kompleksa za 90% vlasnika tog uređaja (ovo sam napisao i pre dva dana pa su se gotovo svi korisnici apple-a koji posećuju bench forum našli uvređeni - NJIHOV PROBLEM) dok sgs3 ima daleko veće tržište samim tim što je lokalizovan i postoji u prodaji, što evidentiran kroz prodavnice što preko paketa operatera (kao što se u svetu i iPhone prodaje u paketu).
Zato smatram da bi ogroman procenat trenutnih iPhone korisnika u Srbiji gutao knedle da se taj uređaj pojavi kod telenora, vipa ili mts-a u paketima. Morali bi da nađu neki drugi gadget za pokazivanje po stolovima ugostiteljskih objekata.
Update: u Vip.HR iPhone 4s 16GB uz unlimited tarifu sa 5GB neta, ugovor od dve godine i akcijsku pretplatu od 45eur sam uređaj košta malo više od 25 EUR. Akcija se odnosi na nove korisnike koji do 31.10. pređu u vip sa neke druge mreže. Elitisti, čuvajte se. :d
Pljuvaces po Apple-u jer ne dozvoljavaju da nesto sto su oni izmislili besramno kopiraju?
Pogresno si ti tu nesto shvatio. Tuzba je bila iskljucivo zbog zastite Apple-ovih interesa kao kompanije. To sto tebi sada izgleda banalno, neko je morao prvi toga da se seti, a neko drugi je morao da ukrade i ucini dostupnim svima.
Cekaj, ozbiljno mislis da je relevantno sta je tebi ili meni "normalno" - ako sud nesto odluci u slucaju zabrane koriscenja, ne pravim se doktorom patentnog prava, pa da znam bolje od suda sta sme, a sta ne sme. Ono sto je sigurno - izmislio je neko pametniji od mene. Mnoge stvari koje ti uzimas zdravo za gotovo neko je morao da smisli ili da implementira, razvije i proda na sirokom trzistu. Ako mislis da nije normalno, zasto se onda plasis da ti ne nestane? Plasi te da izgubis sve one funkcionalnosti za koje si mislio da je android "uznapredovao" i nije ti jasno zasto Apple to nece da ti da iz dobrote svoje duse?
Ne vidim poentu posta.
Posto zivim u Srbiji bole me uvo kakve su cene u inostranstvu. Ja gledam cene kod nas na trzistu.
Dakle. Iphone 4S kada se pojavio u Srbiji (nije bitno sto ga nema legalno, pojavio se) kostao je 680-750 eura i prodavao se.
SGS3 se kod nas ISKLJUCIVO kupovao uz ugovor gde je uz neke normalne pakete bio oko 350eura sam telefon, a na oglasima se prodaje po ceni od 470eura, nov zapakovan, ne koriscen.
Sto znaci iPhone 750eura, top android 470e, sto nije nikako malih 280. Tako da i dalje stoji poenta da iPhone mahom kupuju samo najbogatiji.
P.S. Eto i ti pocinjes, elitisti, lecenje kompleksa. Hm...ajmo onda da kazemo da svako ko kupuje top android SGS3/Nexus/HoX je elitista/leci komplekse samo zato sto je to najskuplji telefon od Androida.
I da kod nas SGS3,HoX sa paketima koji su slicni tom cenovnom koji si naveo u hrvatskoj je 1 dinar, pa?
To je problem padawane, jer nije to Apple-ovo, da bi ti on "davao". kad budete shvatili da FUNKCIJA mora da bude javno dobro, i da ne sme da se patentira, onda mozemo da nastavimo pricu. mozes patentirati IZUM, to je svrha i definicija patenta. Funkcija, i pretpostavljena operacija uredjaja ne smeju nikako biti podlozni patentiranju i svojtanju.
Vi koji navijate zdusno za Apple ne vidite da je fora u tome, sto Apple ima dobar marketing i nista vise. Prior Art je POJEO svaki Apple proizvod, SVAKA CAST Appleu sto je uspeo da proda chorbu postojecih izuma - ali NE SME da ima patente na nesto sto je bilo pre njih.
povrh svega, sudija koju pominjes nema blage veze sa ovom presudom, odluku je donela porota, koja je manje upucena u sve ovo od ljudi koji ovde pisu...
Porota ne bi mogla da donese odluku na osnovu dokaza koji sudija ne prihvati a koliko ti imas pojma pokazao si svojim stavom da je porota trebalo da brine o interesima gradjana.
U svakom slucaju, nije mi jasno - cega se onda plasis, ako mislis da si u pravu? Evo, ja se nicega ne plasim, kao iPhone korisnik. Sigurno je mucno sada biti Android korisnik. Razumem te, nije lako. Ali moras da shvatis da zaista nije bitno sta ti mislis da je normalno - samo ono sto sud odluci.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari