Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma Vasic je bre preobracen, dzabe se rapravljas sa njim...a pritom bih voleo i ja da znam u koju kategoriju on upada, jer se razmece sa raznim ekonomsko-socioloskim pojmovima koje bas ne razume najbolje...

Nisam preterano pratio ovu temu, ali vec dugo bih da kazem nesto o Apple, sto je skoro svima jasno, ali sam primetio par ljudi koji su zaslepljeni (npr vasic): Apple je firma koja prodaje ime. Njihovi proizvodi su manje-vise cist prosek. Iphone je izuzetak, to je dobar telefon, ali ne i najbolji, iako je jedan od najskupljih. Mac Book, sa druge strane, je ocajan proizvod. Za iste pare, u slucaju vecine modela, moze da se kupi cak i neki AllienWare laptop, koji jede MacBook za dorucak. Da ne gresim dusu, MacBook Air karakterise mala masa, sto mu je bila velika prednost, ali izlaskom ultratankih laptopova drugih proizvodjaca, kupovina MacBook-a je po meni cista glupost. Jedna slika ce vam najbolje docarati stanje stvari, koju je mnogo ljudi videlo, i mnogo ljudi se slozilo sa tim:

5305438_700b.jpg

Apple ima mnogo fanboy-eva, i oni su im ovce za muzu. Ima ljudi koji imaju novca i odmah kupe ono najskuplje i najpoznatije, mada to ne znaci da je najbolje ;) Dok ne shvate da pare ne padaju sa neba, bice kasno.

Ma sve ti je jasno koja je to pljačka kad uzmeš u obzir firme poput Foxconn-a te njihovih radnika i onda to sve uporediš sa cijenom Apple-ovih proizvoda.

Znate sta je pljacka? Kad neko dodje, prebije vas i otme vam pare.
Ko hoce/ima da kupi njihov proizvod neka kupi, ko nece, ne mora. Nema tu lazi i prevare, cena se zna.
Znam ja da bi mnogi (pa i ja) zeleli da su cene nize ali tako je kako je.
Voleo bih da je i asus infinity 100e umesto 600 pa sta da se radi.
@Psycho - to da fanboyevi samo kupuju je vec postalo smesno, pogledaj samo koliko se na globalnom nivou proda njihovih proizvoda. Nemoguce je da su 200 miliona (lupio) kupaca fanbojevi. Svako sa svojim parama radi sta hoce.

Poslednja izmena:
Ja vise ne smem u drustvu ni da izvadim iphone, evo, sve me sramota...

Pocev od smesnog naziva teme, stvari su na ovom forumu postale ne smesne nego apsurdne, kao monti pajton. Moras da shvatis porazavajucu cinjenicu da se ti ovde raspravljas sa ljudima koji ne mogu ni da primirisu apple proizvodu nego samo mogu da gledaju specifikacije i vickaste 9gag slicice.

Znaci ljudi jednostavno ne mogu da priuste Apple proizvode i lepo im je u svom svetu u kome su ubedili sebe i ubedjuju druge da su precenjeni i da ionako ne vrede toliko koliko kostaju. U zemlji bajke, benchmark forumu, lakse se podnese surova stvarnost.

Njihovi proizvodi su manje-vise cist prosek.

http://mashable.com/2012/08/08/ipad-kindle-fire-satisfaction/

When it comes to customer satisfaction, the iPad narrowly beat out the Kindle Fire as the top tablet on the market, according to a new survey.

http://news.cnet.com/8301-13506_3-20108336-17/apple-tops-in-customer-satisfaction-for-8th-year/

For the eighth year in a row, Apple's Macs have satisfied more customers than any other vendor's PCs.

The American Customer Satisfaction Index (ACSI), which analyzes consumer feelings toward consumer electronics and appliances, among many other products, said today that Apple's Macs received a score of 87 on the index's 100-point scale measuring customer satisfaction regarding computers.

http://www.iphonehacks.com/2012/09/iphone-tops-jd-power-customer-satisfaction-survey.html

For the eighth straight time, the iPhone topped J.D. Power's smartphone customer satisfaction survey, scoring 849 points on a scale of 1000.

Zaista neverovatno koliko neki ljudi zive pod reality distortion field-om :wall:

Psycho1993 je napisao(la):
Mac Book, sa druge strane, je ocajan proizvod. Za iste pare, u slucaju vecine modela, moze da se kupi cak i neki AllienWare laptop, koji jede MacBook za dorucak.

Kada shvatis da se ne bave svi ljudi gaming-om vec da laptope koriste za neke ozbiljnije poslove shvatices da se Alienware ne moze staviti u istu recenicu sa MBP-om. Pored toliko dobrih laptopa (HP Elitebook recimo) ti nadjes da poredis Alienware sa Macbook-om :S . Za bilo koji ozbiljniji posao upravo taj Alienware je maltene neupotrebljiv.

Stavio sam AlienWare zbog cene, ne zbog upotrebljivosti, posto je i AlienWare bio simbol ogromne cene i nedostupnosti prosecnom kupcu.

Ja vise ne smem u drustvu ni da izvadim iphone, evo, sve me sramota...

Pocev od smesnog naziva teme, stvari su na ovom forumu postale ne smesne nego apsurdne, kao monti pajton. Moras da shvatis porazavajucu cinjenicu da se ti ovde raspravljas sa ljudima koji ne mogu ni da primirisu apple proizvodu nego samo mogu da gledaju specifikacije i vickaste 9gag slicice.

Znaci ljudi jednostavno ne mogu da priuste Apple proizvode i lepo im je u svom svetu u kome su ubedili sebe i ubedjuju druge da su precenjeni i da ionako ne vrede toliko koliko kostaju. U zemlji bajke, benchmark forumu, lakse se podnese surova stvarnost.

Gledaj ovako, cak i ja sa 19 godina mogu sebi da priustim neki Apple proizvod poput IPhone, IPad, ali zasto bih? Mogu proci mnogo jeftinije, a dobiti istu stvar. Moja poenta je da Apple dodaje bar 100$ na cenu samo zbog svog simbola, zagrizene jabuke. Bukvalno - moze im se. E to ne volim, a ljudi, uglavnom oni neupuceni, su spremni to da plate, posto su svi culi za Apple, i odmah misle da je sve sto ima znak Apple-a na sebi najbolje i najsavrsenije i da ce samo sledeci Apple-ov takav proizvod da bude bolji i da ne postoji ni jedna druga firma koja moze napraviti makar nesto slicno. Hocu da kazem da je kupovina vecine Apple proizvoda prosecnom korisniku bacanje para.

Razumem da ima onih koji zele MacBook za posao jer je prenosiv i prilicno snazan, kojima treba IPad za posao/studije, ali uglavnom su njihovi kupci tinejdzeri koji zele da budu u "trendu". Ja kada kupujem nesto, gledam sta mi je najbolje, sta pruza najvise za novac koji dajem. Ako treba, 10 dana cu traziti dok ne nadjem. Ali hocu da kupim nesto sto vredi taj novac, a ne da se posle kajem. Nemam ja nista protiv Apple, njima se moze, samo mi nisu jasni ljudi koji kupuju njihove proizvode, a nisu im potrebni, odnosno, kupuju ih da bi bili "face u drustvu". Toliko.

Covek mora biti zadovoljan kad daje brdo para za konfekciju. To je kao kad kupis neku krsh igru, pa je igras do iznemoglosti kako bi ubedio sebe da je dobra i da nisi bacio pare.

Poslednja izmena:
Uf uf kakav elitizam... *** ni da ti je tata Miško.

E, molim te. To je samo surova istina, daleko od toga da mi je tata Misko, nego radi u obezbedjenju za 14.000 sa 62 godine jer nema ni penziju. Eto.

Drugacije se ne moze objasniti distortion field jer su ljudi ovde relativno inteligentni. I jos jednom ponavljam da mi je zbog toga samo krivo, ne osecam nikakve negativne emocije, jer sam i ja donekle u istom "brodu" ovde, tako da nije elitizam. Ja ne mogu takodje da priustim njihove proizvode bez odricanja ali cu radije da kupim ipad 3 i iphone 4s nego da odem u Tursku 14 dana ol inkluziv. Besmisleno je diskutovati o racunarima koji kostaju 2000e tamo gde 99,9% populacije to ne moze da priusti kao i apple proizvode generalno. Hajde sada da pricamo sta mislimo o kucama na Beverli Hilsu, kako su precenjene i shit teski, najgori kic i fenseraj. Ne mozes pricati o stvarima na taj nacin.

Tamo gde su ljudi bogati i gde imaju para koje ljudi ovde mogu samo da sanjaju, 99% ljudi fura iphone. To sam video svojim ocima, da mi je neko pricao, ne bih verovao. Hoces da kazes da su svi oni *****i sto koriste iphone? Kakav je to nenormalan nacin razmisljanja i uvreda za te ljude o cijem zivotu mozes samo da SANJAS?

Mogu proci mnogo jeftinije, a dobiti istu stvar

E, ajde ti malo koristi to skuplje jedno godinu dana pa onda pricaj da ces dobiti "istu stvar" i ako nisi korisnik necega odakle tebi pravo uopste da kritikujes da je nesto precenjeno.

To sto pise da su obe kamere 8 megapiksela ne znaci da je ista stvar.

Poslednja izmena:

Hahahahah! Ovo je jedan od najboljih postova u temi, zapravo idealno objašnjava motivaciju za kupovinu iphone, a istovremeno i veliki procenat zadovoljnih kupaca. Želeli su statusni simbol i dobili su ga, zašto i ne bi bili zadovoljni? Funkcije naravno nisu bitne.

A na primitivnu poruku, evo i primitivan odgovor. Majstore, vozim auto koji košta kao baš mnogo tvojih elitnih simbolčića, a i dalje mi ne pada pamet da kupim iphone i ne bih ga uzeo ni za dinar uz paket!

Eno u Statham-ovom filmu Safe, kineska mafija ga locira putem iPad-a. :d

i
E, molim te. To je samo surova istina, daleko od toga da mi je tata Misko, nego radi u obezbedjenju za 14.000 sa 62 godine jer nema ni penziju. Eto.

Drugacije se ne moze objasniti distortion field jer su ljudi ovde relativno inteligentni. I jos jednom ponavljam da mi je zbog toga samo krivo, ne osecam nikakve negativne emocije, jer sam i ja donekle u istom "brodu" ovde, tako da nije elitizam. Ja ne mogu takodje da priustim njihove proizvode bez odricanja ali cu radije da kupim ipad 3 i iphone 4s nego da odem u Tursku 14 dana ol inkluziv. Besmisleno je diskutovati o racunarima koji kostaju 2000e tamo gde 99,9% populacije to ne moze da priusti kao i apple proizvode generalno. Hajde sada da pricamo sta mislimo o kucama na Beverli Hilsu, kako su precenjene i shit teski, najgori kic i fenseraj. Ne mozes pricati o stvarima na taj nacin.

Tamo gde su ljudi bogati i gde imaju para koje ljudi ovde mogu samo da sanjaju, 99% ljudi fura iphone. To sam video svojim ocima, da mi je neko pricao, ne bih verovao. Hoces da kazes da su svi oni *****i sto koriste iphone? Kakav je to nenormalan nacin razmisljanja i uvreda za te ljude o cijem zivotu mozes samo da SANJAS?

E, ajde ti malo koristi to skuplje jedno godinu dana pa onda pricaj da ces dobiti "istu stvar" i ako nisi korisnik necega odakle tebi pravo uopste da kritikujes da je nesto precenjeno.

To sto pise da su obe kamere 8 megapiksela ne znaci da je ista stvar.
Ja znam neke ljude koji (a ima ih i u mojoj porodici) mogu da kupe 6-7 iPhone-ova od mesečne plate, ali su izabrali android telefone, jel su oni siromašni ili jednostavno ne žele iPhone. Znači ti kažeš da cela Zapadna Evropa+USA+Kanada+Japan furaju samo iPhone-ove, ako to tvrdiš ja više nemam šta ovde da napišem.

Poslednja izmena:
Webster, . Kao sto sam rekao, razumem kad neko uzme za posao, a drugo kad uzme samo da bi imao. Taj graficki prikaz prodaje ce ti biti identican manje-vise za svaki telefon/racunar/komponentu. Jednostavno, sve se najvise prodaje kupcima koji su u dobi od nekih 25-40 godina, s obzirom da su verovatno tek nedavno zaposleni i da zele da kupe ono sto nisu mogli kao deca, a tu pre svega mislim da dobar auto, telefon i racunar. Sta ce klincu od 15-16 godina IPhone ili IPad? Pa to dete verovatno nije svesno da su njegovi roditelji crkavali na poslu da mu to priuste. Jednostavno, kao sto je neko rekao, Apple je proizveo, zadrzacu se sada na ovome, IPhone, koji je postao statusni simbol. Dakle, imas IPhone, odmah si "faca". A po cemu je taj IPhone bolji od nekog Gallaxy 2 ili Gallaxy 3? Po znaku na kucistu. Svi gledaju sitnice koje sam spomenuo, niko od vas fanboy-a da kaze nesto o tome da Apple pravi precenjene proizvode. Jednostavno, izdigli su se iznad ostalih, i zaslepljeni kupci kupuju ono najskuplje iako uglavnom nemaju potrebe za tim.

Poslednja izmena od urednika:
Ja znam neke ljude koji (a ima ih i u mojoj porodici) mogu da kupe 6-7 iPhone-ova od mesečne plate, ali su izabrali android telefone, jer su oni siromašni ili jednostavno ne žele iPhone. Znači ti kažeš da cela Zapadna Evropa+USA+Kanada+Japan furaju samo iPhone-ove, ako to tvrdiš ja više nemam šta ovde da napišem.

To mogu da postujem, naravno. Kada imas izbora. Ali kada nemas izbora, o cemu onda pricamo.

Samsung se po kvalitetu, po brend preferensu, itekako priblizio u tek poslednje vreme iphone-u ali i to je imalo svoju cenu koju su morali da plate. Pre nego sto su napravili iphone kopiju, bili su niko i nista u mobilnoj industriji.

Jednostavno, kao sto je neko rekao, Apple je proizveo, zadrzacu se sada na ovome, IPhone, koji je postao statusni simbol. Dakle, imas IPhone, odmah si "faca

Samo si faca u Srbiji, Azerbejdzanu koji je iznad nas malo na listi po standardu, a u nekim africkim republikama bi ti verovatno i odsekli ruku zajedno sa telefonom.

U "normalnom" svetu nisi nikakva faca ako koristis iphone nego samo jedan od milion, i koristis zato sto koriste svi ostali, ne razmisljas mnogo o tome, kupujes samo najbolje.

niko od vas fanboy-a...

Prekini, molim te.

Poslednja izmena:
Zasto je to lose ponasanje? To sam zakljucio na osnovu jednostavne cinjenice: reality distortion field je pojam koji je izmislila kompanija Apple. Neko ko ih toliko brani i zna toliko o njima, i pored dokaza koji govore protiv njih je fanboy. I da li je rec fanboy uvreda ili sta?

Nije toliko uvreda koliko smara i nema veze sa stvarnoscu.

Majstore, vozim auto koji košta kao baš mnogo tvojih elitnih simbolčića, a i dalje mi ne pada pamet da kupim iphone i ne bih ga uzeo ni za dinar uz paket!

Super, blago tebi sto imas izbor.

Ja samo mogu da konstatujem da kako god se završi slučaj posle samsungove žalbe, ljudi će ovde da staju na stranu neke kompanije kao da im je tata CEO te firme.
I drugi zaključak: kad (ako) jednog dana apple reši da prizna Srbiju kao državu i pusti u promet preko naših operatera iphone, 90% sadašnjih vlasnika tog uređaja kod nas će hteti da se ubije zato što svako sa iole pristojnim primanjima će moći da ga priušti sebi uz neki paket. Kompleksi su čudo.

Veruj, fanboy-izam postoji ;) Pa upravo je Apple dokaz tome, odnosno IPhone konkretno. A i vidi i u ostalim temama, posebno u diskusijama o Intel/AMD, kao i ATI/nVidia. Jednostavno, mnogo ljudi je slepo kod ociju i voli samo jedno, bez obzira koliko je lose. Ja znam da ne treba da se mesam, da svako kupuje ono sto zeli za svoje pare, medjutim, hocu da im pomognem, da shvate da, pogotovo u nasoj zemlji, u ovom trenutku i ovakvom stanju, nema potrebe bacati novac na nesto skuplje, ako se isto ili bolje moze dobiti za manje para. Nemam nameru da uvredim ikoga, samo zelim da pomognem. Izvinjavam se webster-u ako sam ga uvredio :)

I drugi zaključak: kad (ako) jednog dana apple reši da prizna Srbiju kao državu i pusti u promet preko naših operatera iphone, 90% sadašnjih vlasnika tog uređaja kod nas će hteti da se ubije zato što svako sa iole pristojnim primanjima će moći da ga priušti sebi uz neki paket. Kompleksi su čudo.

Tuzno je i uvredljivo ako tako mislis, a i potpuno netacno, da si malo putovao po bogatijim krajevima evrope i amerike, video bi da tamo svi koristi iphone i nikome ne pada na pamet da koriste bilo sta drugo.

I ja imam razloga da verujem da nije Apple taj koji "ne priznaje Srbiju kao drzavu", svasta boze, zasto ne bi hteli da udju na jos jedno trziste. Nego mi ne priznajemo Apple. "Sta taj Apple umislja da je" i "svo zlo na svetu dolazi iz Amerike" mentalitet. Ili pragmatican pristup, da ovde niko ne bi to kupovao, ali opet pogresan, jer ima ljudi, svakako mnogo manje od 1%, ali ih ima.

U nekoliko navrata sam bio u Berlinu službeno i mogu da ti kažem da NIKO od saradnika koje sam upoznao nije koristio iphone. Njihove plate su reda veličine 6-10.000€, visoki su rukovodioci u jednoj nemačkoj javnoj ustanovi.

To što pišeš je jednostavno mit. Većina ljudi koje znam, a koriste iphone nemaju veze s tehnikom. Njih čak ne tangira ni što ne može da se promeni baterija na brzinu, jer to ne bi ni radili. Svejedno, uvek su raspoloženi da kažu da imaju najbolji telefon, iako ne znaju zašto je najbolji.

Nego, jel i dalje postoji problem kod slanja fajlova preko bt na druge uređaje?

Daleko od toga da je iPhone savrsen i nedostaju mu neke osnovne funkcionalnosti.

Moje iskustvo je drugacije npr u Oslu. Ali oni su mozda specificni. Npr, svi su furali iste Koss slusalice :) Doduse nisam bio 2 godine a od tada se vec Sami uvukao i "bogatima" sa svojom iphone kopijom.

Nekada sigurno nije mit, danas je mozda malo raznovrsnije. Pre nego sto se pojavio iPhone verovatno je slicno bilo sa Blekberijem u USA.

Poslednja izmena:
Nemam pojma, samo pitam. Znam da je postojao problem.

od tada se vec Sami uvukao i "bogatima" sa svojom iphone kopijom.

Gluposti. Ti kažeš da je kopija, ja kažem da nije. Da je kopija, ja ga ne bih kupio, jer mi se apple uopšte ne sviđa. Različito izgledaju, različito rade. Sličnost je u obliku, oba su smart telefoni i to je to.

Hehehe kopija:).
Padawan stvarno, jedno je kad jedan objekat lici na drugi (mada novi telefoni ne da ne lice na iPhone, po meni samo je sgs1 malo licio), a totalno je druga stvar kad je nesto kopija. Ja bih malo pogledao izraze:)

Necu nista da guglam, zovem stvari onako kako ih vidim.

Gluposti. Ti kažeš da je kopija, ja kažem da nije. Da je kopija, ja ga ne bih kupio, jer mi se apple uopšte ne sviđa.

E pa vidis zato postoji zakon i sud da ne bude ja kazem jedno ti kazes drugo. Ti mozes da kupis sta hoces i ubedis sebe u sta god hoces - niko ti ne moze zabraniti da zivis u svom iluzornom svetu. Sud je presudio da Samsung jeste kopirao iphone i to se cini mi se zove kopija. Postoji cak i Samsungov interni dokukment koji postupno analizira kako se kopira Iphone. Zar je toliko tesko prihvatiti realnost. U svetlu presude smesno zvuci da se jedina slicnost zavrsava na tome da su oba smart telefoni. I moja prastara Nokia E71 je smart telefon.

Cudo jedno, koliko su ljudi daleko spremni da idu da bi zadrzali svoja iluzorna ubedjenja. Ne valja vam zakon, ne valja sudija koreanka, ne valja glupa porota. Koji hevi dinajl, ****te.

Poslednja izmena:
Da se i ja umešam jer mi je muka više od ove rasprave pogotovo onih koji brane Apple.

Cela ova diskusija me vraća u 90-te i rat na relaciji Microsoft Windows vs Apple Mac. Sve se svelo na to da je Apple sveden na američko tržište (i to relativno malo) dok je ostatak sveta koristio PC računare bazirane na Windowsu. I to ne zato što je PC/Win kombinacija bila bolja već što je bilo mnoštvo proizvođača i cene su samim tim bile ok, za razliku od uvek paprenog skupog meka. Gde bi svet danas bio da nije bilo jeftinih PC-ija.

E sad smo na istom, Apple Iphone Vs Android Telefoni. Ja ću pre uvek odabrati Android telefon nego Apple. Ne zato što mi se ne sviđa već zato što ću za manje novce dobiti više, plus neću imati silna ograničenja u korišćenju istog (tipa iTunes i sl.). Hoću da slušam MP3 - ubacim na karticu i vozdra. Plus imaš zilion proizvođača, počev od raznoraznih kineza do poznatih brendova.

Ovo sa patentima je stvarno smešno. Kad su se proizvođači automobila tužili međusobno za sličnost (Opel Corsa/Reno Clio) tj. look & feel. Ma dajte. Treba da uhvate svi proizvođači android telefona, pre svega Samsung i Motorola, ali i manji tipa Alcatela (ima zilion patenata) i da počiste Apple. Nokia pak, treba da tuži Apple jer je napravio smartphone a ona je to već ranije uradila.

Šta reći o Appl-u kao firm kad nikad nisu hteli da plate licencu za korišćenje Flash-a što je korisnicima zadavalo silne muke. Zbog par dolara po telefonu/tabletu. I njima je stalo do korisnika. Ma hajde.

Ono što se tiče da samo bogatiji krjevi koriste Iphone je apsolutno tačno. Bogati i snobovi. Drug je bio na letovanju u Turskoj. AI u elitnom hotelu (preko 4k eura za njih 4-oro). Kaže da je u tom hotelu 90% gostiju bilo Rusa i da su svi do jednog imali iphone i ipad. On je jadnik poneo SG2 i Vodafone Smart Tab. Ne treba da naglasim da je to bila ruska "elita" a ne običan narod.

Drugi drug, pak koji je došao iz Amerike na par nedelja ima iPhone i MacBook Pro. Kaže da tamo imaš ili IPhone ili običan telefon. Ništa između. S obzirom da je profesor na univerzitetu, solidnih primanja, i da je većina studenata na plaćenim studijama ne čudi da u okolini ima samo ljude sa Iphone-ima. Doduše, pošto nema tablet svideo mu se moj Vodafone Smart Tab. Kaže, kupiće i on tablet. Ali naravno - IPad:)

Sestra došla iz madrida (14 godina) i zeza se na Nintendo 3DS-u i pita mene da li ima nešto što ja koristim za igre. Ja joj dam Smart Tab. Ona oduševljeno uzme, pogleda i vrati nazad: Ovo nije IPad. Ja kažem nema veze to je bolje od IPad-a (mislim, lupam, kontam klinče) a ona će: IPad je najbolji, kad njega kupiš ti me zovi:) Dete od 14 godina zna šta je najbolje.

Čist marketing i ljudsko neznanje. Pošto više nije u modi da se kaže da kući imate Sony televizor, sad kupite IPhone.

Živeli.

PS: Pred zadnja rečenica se ne odnosi na malu grupu ljudi koja stvarno hoće iphone i ipad već na 90% ljudi koji ga imaju a ne znaju ni sami ne znaju kakvo parče hardware-a imaju. Znaju samo da je najbolji.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno