Detaljnije, ali da li i dovoljno detaljno da mozes da kritikujes, i iz koje pozicije sebi to dajes za pravo - kao student u srbiji, koji misli da je popio svu pamet sveta, iz jedne drzave u kojoj je pravosudje toliko bedno da se moze meriti sa banana republikama.
Ne znam šta bih ti rekao... Pričaš tu kako se čudiš da neko sebi daje pravo da komentariše apple i američki pravni sistem, a sada ja tebe pitam - odakle tebi prvo da kritikuješ sopstveni pravosudni sistem u koji se očigledno razumeš kao marica u kriv šinobus? Otkud tebi pravo da za kolegu s foruma, koga nikad u životu nisi video, kažeš da "misli da je popio svu pamet sveta"? Ti koji si sebi dao za pravo da kažeš da loše o iphone pričaju samo oni koji zapravo ne mogu sebi da ga priušte.
Ti si klasičan iPhoney! (lažnjak, rečeno tako da bude prilagođeno diskusiji, prim.aut.

)
Do sada si samo rekao da pravni sistem "ne valja" i da si student prava i na osnovu toga,
Evo ja sam diplomirani pravnik sa višegodišnjim radnim iskustvom, doduše ne u pravosuđu nego u jednoj drugoj javnoj oblasti. Možda ti moja reč za nijansu više znači, mada sam prilično siguran da nije tako. (Napomena: ovim ni najmanje ne želim da umanjim kredibilitet mlađeg budućeg kolege)
Bitno je da je LazaN veliki strucnjak za patentno pravo - porota je trebalo da ima u vidu interese gradjana a ne kompanije koja je podnela tuzbu, podseticu te samo na taj biser, ne znam samo kako te nije posle toga blam da se pojavis ovde na forumu.
Obaveza je zakonodavca, pa naravno i pravosuđa, da pri obavljanju svog posla vodi računa o opštem interesu. Na primer, ako si vozač vatrogasnog kamiona i zbog intervencije polupaš tri nepropisno parkirana automobila, da bi spasio ljudske živote i imovinu u zapaljenoj zgradi što na drugi način nisi mogao da uradiš, šta misliš da li će sud da te osudi zbog krivičnog dela i ti naredi da platiš štetu vlasnicima automobila po njihovoj privatnoj tužbi?
Bitno je da si ti veliki stručnjak za bilo kakvo pravo i da te nije blam da se pojavljuješ nakon one opaske o siromaštvu.
Osnovni problem je sto si ti odrastao u jednoj antiamerickoj sredini, zatrovanoj mrznjom. Samsung F700 me ne zanima uopste. Zakasnili su, zalim slucaj. Nakon donete presude Apple hejteri bi trebalo da ucute. Ali ne, mrznja je jaca, nema granica. Plakacete na forumu do sudnjeg dana, ne mozete da prebolite presudu.
Ti čoveče nisi baš sasvim sam! Zašto bi bilo ko plakao na forumu. Je8e mi se za šljamsung! Imam njihov telefon, da, a do skoro sam imao symbian nokiu (zapravo, da budem iskren, i dalje imam i nokiu jer koristim dva telefona zbog posla) i uopšte ne mislim da imam obavezu da mi sledeći isto bude samsung. Ono što sigurno znam je ne bih uzeo apple, čak i da mi se jako svidi, upravo zbog ove presude. Hoću, onoliko koliko mogu, da doprinesem da arogantni *****i nestanu, baš kao što je Džobs planirao da se istrebi android pa se ispostavilo da u sebi ima mnogo većeg neprijatelja.
Kažeš F700 te ne zanima. Samo da te podsetim, poenta ove teme je rasprava o presudi i iznošenje sopstvenog mišljenja o njoj. Ti nemaš sopstveno mišljenje, ti imaš mišljenje porote. Tebi očigledan dokaz da je samsung imao telefon iphone oblika PRE (ili, u najmanju ruku, u isto vreme) tvog ljubljenog apple-a baš ništa ne znači u kontekstu presude o kojoj pričamo?
Zamisli da je neko, na primer Philips koji je jedan od prvih koji ga je masovno ubacio u proizvodnju, patentirao bežični daljinski upravljač i zabranio drugima da ga koriste! Bilo kakav daljinski, koncept daljinskog, a ne konkretan daljinski. Sada bi dizao guzicu da menjaš kanale na tv-u i pričao kako te baš briga za flashmatic koji je zapravo bio prvi bežični daljinski i da te on ne zanima jer ga sudija nije prihvatio kao dokaz.
Ja ne kritikujem "sve u 16" vec sam se naprotiv ogradio odmah kako je moje misljenje nestrucno u oblasti patentnopg prava ali se sa punim pravom oslanjam na autoritet institucije koja je donela presudu. I tako bi bilo da su doneli i suprotnu presudu.
I bilo bi ti mučno što imaš apple?
Meni bi sada bilo mučno da ga imam, ne zbog samog uređaja, nego zbog toga što bi to značilo da sam im dao pare.
I znaš šta još - presuda je prvostepena, i još će puno vremena proći dok se ovaj proces u potpunosti ne okonča. Možda se na tom putu pojavi neki sudija kog F700 i opšti interes zanimaju malo više nego tebe i presudi da se ne mogu uzeti zdravo za gotovo patenti koji:
a) ne definišu jasno i precizno na šta se odnose, vizuelno i funkcionalno, s projektom i svim detaljima i
b) za koje se može utvrditi da su samo evolucija neke ranije ideje.
Sad razmišljam, možda će Teslini naslednici odlučiti da tuže Nokiu, Apple, Samsung... zbog primene njegovog patenta pri omogućavanju bežičnog punjenja baterije...