Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja ne. Strategija im se svela na zloupotrebu pravnih sredstava, umesto na rapidni razvoj. Rezultat - iOS pocinje da zaostaje za Androidom, a hardverski iphone za vrhunskim Android modelima.

E, to je nazalost istina... uveliko koracaju tim putem.

Mislim, meni ne smeta skoro nista vezano za iOS i hw mogucnosti (i snagu) iUredjaja ali je pitanje koliko (i kako) ce se osiliti nakon ovih sudskih sporova...

Znas sta meni ide na zivac. To sto ljudi koji imaju iPhone (iPad/iPod...) izgleda ne smeju da izvade telefon da posalju sms, da pozovu kako nebi popili pljuvanje od strane drugih korisnika (Androidasa mainly, ovo je poprimilo ogromne razmere) kako su elitisti svi, glupi jer kupuju Apple a ima "nesto bolje za mnogo manje para", pljuju po sirotinji jer imaju Apple proizvode, podrzavaju robovlasnistvo jer boze moj apple posluje sa Foxxconom koji eksploatise radnike itd.
WTF?! Gledao sam vise puta takve situacije i nije mi bilo dobro...
Da se razumemo, imam SGS3 i nisam fanboy (da nebi neki odmah lepili etiketu), ali sta bre nekoga bole tuki na sta ja trosim pare na primer?! Ili neko drugi?
Covek uzme zaradi lepo i potrosi na sta hoce, pa makar uzeo upaljac i zapalio celu platu? Sta to nekog drugog briga?
A to je izgleda glavna preokupacija ostalih NE Apple korisnika (dobar broj ako hocete da verujete).
Gledajte sta ste vi kupili i da li ste dobro prosli i zvi zadovoljni.
Nema potrebe da se niko "prosvetljuje" pogotovo ako to ne trazi.

Stvarno bi trebalo da se vratite na temu....

Mislim da si ti nesto pobrkao, ovde je prvo krenula priča kako samo sirotinja koristi Android, i da imamo para kao Ameri da bi SVI koristili iPhone, ka sto SVI u USA koriste iPhone.

Od ovog posta je krenulo

Ja vise ne smem u drustvu ni da izvadim iphone, evo, sve me sramota...

Pocev od smesnog naziva teme, stvari su na ovom forumu postale ne smesne nego apsurdne, kao monti pajton. Moras da shvatis porazavajucu cinjenicu da se ti ovde raspravljas sa ljudima koji ne mogu ni da primirisu apple proizvodu nego samo mogu da gledaju specifikacije i vickaste 9gag slicice.

Znaci ljudi jednostavno ne mogu da priuste Apple proizvode i lepo im je u svom svetu u kome su ubedili sebe i ubedjuju druge da su precenjeni i da ionako ne vrede toliko koliko kostaju. U zemlji bajke, benchmark forumu, lakse se podnese surova stvarnost.

Da ja ovo prvi napišem za apple proizvod dobio bi odma neke poene, ali eto to je napisano za android pa onda moze da prodje. Znači mi smo umislili da smo u nekom svom svetu (znaci ludi smo), ne mozemo da priustimo nešto (sirotinja). Ovde ima toliko vređanja, a ja za poruku da mu je tata miško dobijem warn, smešno.

Poslednja izmena:
@ telep Ja nebih rekao sirotinja, ja bih rekao srednji stalez koristi Android. Zasto? Iphone kad se pojavi kosta 750eura kod nas, a top model Androida kosta evo recimo SGS3 nov, sa 2 god garancije ima za 470e ( da ne pominjem da Androidi pocinju od recimo 80eura).
Sto znaci da pretezno najbogatiji kupuju iPhone zar ne? Pawadan se ocajno izrazavao to sam video, ali poenta je tu (govorim za nasu zemlju).

Inace moj post se odnosio na ovu i sve predhodne teme gde se pomenuo iPhone. Sve su se pretvorile u ovo. Gomilu smeca i flejma.
A sto se tice toga da imamo vise para da bi koristili iPhone, dosta njih bi, jer im je iPhone san snova. Da li zbog ekskluzivnosti/cene/necega, to mene ne zanima jer ga ja nebih uzeo. Mislim jednostavno je, vecina ljudi koji vise zaradjuju uzimaju skuplje stvari od ljudi koji manje zaradjuju.

Taj MS-ov argument je bio odbacen, sto recimo moze da se procita ovde - http://www.me.utexas.edu/~me179/topics/copyright/case2articles/case2article7.html#Apple Computer Inc. today

Za one koje mrzi da kliknu na link :

Dakle, te bajke o gluposti Dzona Skalija su uveliko preterane. Kazem, on je ispao neverovatno pametan jer je uspeo da proda MS-u nesto sto ovi nisu ni morali da kupe (ispostavilo se kasnije).

pazi sta se kaze dalje u linku koji si ostavio:

"Judge William Schwarzer of the Federal District Court in San Francisco has not yet issued his written opinion. But in a tentative opinion he sent to the parties last week and in statements he made at a hearing today, he indicated he had decided that a 1985 agreement Microsoft had with Apple did not cover Microsoft's Windows 2.03 program, which Apple claims infringes the copyrights for the screen display used on its Macintosh computers."

kao sto znamo, sud je na kraju odlucio da ugovor pokrivao i Windows 2 i sve buduce verzije...
datum dokumenta je 17. mart 1989 dakle, to sto pise nije konacna odluka suda ocigledno.

u svakom slucaju, bas cu prekopati jos dokumenata da vidim koliko je tacno to da je Sculi za**** Apple.

btw
U stvari Apple je parnicu izgubio zato sto je utvrdjeno ono sto je ranije utvrdjeno i na slicnom sudjenju kada je Xerox tuzio Apple - da windows nije iskopirani macos, kao sto ni macos nije iskopirani parc.
sad mi je zapalo za oko: kako mislis na "prethodnom sudjenju"??

Xerox je tuzio Apple tek nakon sto je Apple tuzio Microsoft.

to sam i ranije napisao: u slucaju da Apple dobije spor protiv Microsofta, automatski bi i Xerox dobio spor protiv Applea (hteli su da se obezbede ;))!

Ja ne. Strategija im se svela na zloupotrebu pravnih sredstava, umesto na rapidni razvoj. Rezultat - iOS pocinje da zaostaje za Androidom, a hardverski iphone za vrhunskim Android modelima.
znas i sam da to nije tacno ;)

Postojao je ranije argument da ce Apple da pocisti android u Americi cim raskine ugovor o ekskluzivitetu sa AT&T-em, sto su na kraju i uradili. I sta se desilo? Nista.
kao sto je bila prica da ce Android pocisti iPhone 2011 sa poplavom Android telefona.
i sta se na kraju desilo?
jedino Samsung pravi pare sa Androidom (i to sa onim modelima koji najvise lice na iPhone).

Poslednja izmena:
pa neverujem da im je 90% zarade doneo jedan model galaxy telefona (samo jedan lici na iPhone)

naravno da ne mislim samo na jedan, vec na sve koji lice na iPhone (imas u presudi).

jel imas jos nesto da pitas? :|

Poslednja izmena:
@ telep Ja nebih rekao sirotinja, ja bih rekao srednji stalez koristi Android. Zasto? Iphone kad se pojavi kosta 750eura kod nas, a top model Androida kosta evo recimo SGS3 nov, sa 2 god garancije ima za 470e ( da ne pominjem da Androidi pocinju od recimo 80eura).
Sto znaci da pretezno najbogatiji kupuju iPhone zar ne? Pawadan se ocajno izrazavao to sam video, ali poenta je tu (govorim za nasu zemlju).

Jeste kod nas jeste istina, bar za te početne cene, ali to je toliko smešan procenat ljudi. Drugo većina korisnika kupuje kod nas iPhone za maksimum nekih 550-600 eura, to je malo više od 100 eura od nekog high end androida. Drugo android korinici mnogo više izgube prodajom tog telefona i za sledeći moraju dati više para. Treće mi ovde pričamo o pišljivim stotinama eura, ja stvarno žalim ljude koji se izdižu u odnosu na druge za tako sitan novac. Četvrto svi mi ovde pišemo anonimno, niko ne zna ko je ko, možda si ti Miško glavom i bradom a možda pišeš iz neke šupe (ilustracija, ništa lično) i donositi zaključke o nečijem materijalnom stanju je nezrelo. Peto mi nismo ničije ciljano tržište, na tržištima koja su bitna i gde se zarađuje telefoni se prodaju za identičnu cenu. Niti iPhone košta 700 eura na ugovor niti se SGS3 deli džaba na 2 dolara ugovor, tamo je sve to isto, tako da me čudo odakle ta teze da samo siromašni kupuju android. Kada kod nas kao u USA budeš moga da dižeš kredite u nedogled i mi ćemo biti bahati i kupovati samo premium stvari, ali samo je jedan problem, moramo da postanemo svetska sila da drugi rade za nas a mi da trošimo.

Poslednja izmena:
@salac:

ovde imas odluku suda: http://bulk.resource.org/courts.gov/c/F3/35/35.F3d.1435.93-16883.93-16869.93-16867.html

procitaj samo prve dve stavke:

(1) Because there was an agreement by which Apple licensed the right to make certain derivative works, the district court properly started with the license to determine what Microsoft was permitted to copy. Infringement cannot be founded on a licensed similarity. We read Microsoft's license as the district court did, to cover visual displays--not the Windows 1.0 interface itself. That being so, the court correctly decided first to identify which visual displays in Windows 2.03, 3.0 and NewWave are licensed and which are not.

6
(2) The district court then properly proceeded to distinguish ideas from expression, and to "dissect" unlicensed elements in order to determine whether the remaining similarities lack originality, flow naturally from basic ideas, or are one of the few ways in which a particular idea can be expressed given the constraints of the computer environment. Dissection is not inappropriate even though GUIs are thought of as the "look and feel" of a computer, because copyright protection extends only to protectable elements of expression.

(1)
dakle uzet je u obzir ugovor izmedju Apple i Micrsofta (Sculijev ugovor :)) i dalje se kaze da Apple ne moze da trazi krsenje patentnih prava na vec licenciranim slicnostima (Sculijevim ugovorom).

(2)
onda su te delove koji nisu bili pokriveni Sculijevim ugovorom, iseckali i pojedinacno pregledali da li mogu da podpadnu pod "look and feel"

dakle, rekao bih da sam bio u pravu kao i vecina blogera (nisam dalje citao presudu, ali na osnovu ove dve stvari se vidi da je Sculi u startu osakatio Appleove sanse na sudu sa ugovorom iz 1985.)

Poslednja izmena:
pazi sta se kaze dalje u linku koji si ostavio:
datum dokumenta je 17. mart 1989 dakle, to sto pise nije konacna odluka suda ocigledno.

Evo ti sazetka konacne presude:

A Federal judge today reaffirmed a ruling dismissing most of Apple ComputerInc.'s $5.5 billion copyright lawsuit against the Microsoft Corporation and the Hewlett-Packard Company over widely used computer screen display symbols.

District Judge Vaughn Walker's 75-page ruling differed in a few details but not in the basic conclusion of his April 14 decision that Apple had no copyright protection for nearly all of the Macintosh personal computer features at issue.

He said most of the symbols, like the display of a folder to represent a computer file, were covered by Microsoft's 1985 license from Apple, were generic ideas that could not be copyrighted or were derived from previous displays by the Xerox Corporation and others.

Judge Walker also reiterated his rejection of Apple's central argument that contended the rival companies could be sued for using displays with the "look and feel" of the Macintosh, even if many or all of the individual symbols were not protected by copyright.

That argument would extend Apple's copyright to any current or future computer system using a highly utilitarian approach to displays and would exempt Apple's individual copyright claims from the usual scrutiny, Judge Walker said.

"This would afford too much protection and yield too little competition," the judge wrote.

Apple sued Microsoft and Hewlett-Packard in 1988, accusing them of illegally copying the Macintosh screen displays that present and control information stored in the computer.

The suit has been one of the most closely watched in the computer industry because it attacked Microsoft's widely used Windows program, which is intended to make I.B.M.-type personal computers easier to use. The suit also involved Hewlett-Packard's similar New Wave program.

The judge dismissed most of the suit in April, but agreed to reconsider his ruling the next month after Apple submitted a detailed list of claimed individual copyright infringements. The judge's order today rejected virtually all the individual claims, saying Apple had not shown a reasonable possibility of copyright protection for them.

Boldovan deo - iako je MS od Apple-a patentirao neke gluposti, to su generalne ideje koje i ne mogu da se patentiraju, a uz to su i 'deja vu'.

Tako da ste i ti i pro-apple blogeri u krivu. Da nije ovako, Apple bi tuzakao i druge kompanije koje su imale svoj GUI, sto vise nisu mogli posle ove presude. Ovim je stavljena tacka na ovu a bogami i slicne parnice o look&feel-u sto OS-eva, sto aplikacija na desktopu.

btw

sad mi je zapalo za oko: kako mislis na "prethodnom sudjenju"??

Xerox je tuzio Apple tek nakon sto je Apple tuzio Microsoft.

to sam i ranije napisao: u slucaju da Apple dobije spor protiv Microsofta, automatski bi i Xerox dobio spor protiv Applea (hteli su da se obezbede ;))!

Xerox VS Apple spor je zavrsen pre nego se zavrsilo sudjenje Apple VS Microsoft, iako je hronoloski pokrenut kasnije.

Presuda je u oba slucaja ista - ideje ne mogu da se patentiraju (odnosno potpuno uopsteni opisi), vec konkretna realizacija. Oba sudjenja su pokazala sledece - i jedni i drugi i treci imaju iste koncepte u GUI-ju, ali se tehnicke realizacije dovoljno razlikuju da niko ne krsi patente.

znas i sam da to nije tacno ;)

Nazalost, jeste. Kad pogledam na sta je licio OSX pre 5 godina i sada, i na sta je licio iOS pre pet godina i sada, pa to uporedim sa konkurencijom, vidim da konkurencija napreduje daleko brze. Takodje ne vidim da se u Apple-u desava nesto po tom pitanju, tj. i dalje koriste filozofiju sitnih unapredjenja. Steta.

kao sto je bila prica da ce Android pocisti iPhone 2011 sa poplavom Android telefona.
i sta se na kraju desilo?
jedino Samsung pravi pare sa Androidom (i to sa onim modelima koji najvise lice na iPhone).

A zar i nije? Android vec sada globalno uzima najveci deo svetskog trzista i procenjuje se da ce neke 2013-te godine biti OS instaliran na najvise uredjaja na planeti (dakle, preteci ce i windows desktop). I stvar se ne usporava, naprotiv, vidimo i dalje ubrzanje svakodnevnih android aktivacija (vec sada skoro 1.5 miliona uredjaja dnevno).

Neko se snalazi bolje, neko losije. Tome konkurencija i sluzi. Android je otvoren svima, OS je isti, tako da se musterije dobijaju kvalitetom hardvera (ekran, baterija, kamera, ili sta je vec bitno za mobilne telefone). Ako vec pominjes Motorolu i HTC, uporedi ove stavke sa Samsungovim flagship telefonom i primetices da je manje-vise u svim stavkama bolji uredjaj. Nema to vise veze da li sam telefon lici na iphone, jer i ne lici.

Poslednja izmena:
Evo, uskoro ce novi prajd, radice “to sto rade” (a sta je to nemam pojma, pretpostavljam recimo drzanje za ruke), imacete priliku da iskalite svoju mrznju i prema njima, jos ako neko od njih koristi Iphone, a naravno da koriste, sta bi drugo.

Hmm, mozda koriste neke od bar 20 modela kvalitetnijih od IPhone? Pa mi reci da nisi fanboj, molim te.

Aj samo da objasnim imsteriju zapadne Evrope, posto ipak zivim u zapadnoj Evropi...
Kada neko napise kako u razvijenoj Evropi 90% ljudi koristi Apple to je potpuno netacno. Reci cu vam kako stvari stoje u CH posto to najbolje znam. Pre tri godine, zaista je 90% mladjih ljudi imalo iPhone, svaki ***** na ulici je nosio iPhone, klosari su imali iPhone i istina je svaka budala ga je mogla sebi priustiti, realno, tada je verovatno bio i najbolji i najskuplji telefon na trzistu.
Kada sam stigao u CH secam se da smo jedno jutro nas 9 otisli na kafu i da sam ja bio jedina crna ovca sa androidom, SVI ostali su imali iPhone...
Iskreno, i ja sam onda uzeo pored tog mog androida iPhone, ukazala mi se prilika da vidim i ja to cudo tehnike. Na zalost moje druzenje sa iPhoneom nije bilo ni najmanje zabavno osim prvih par dana fascinacije. Inace taj iPhone sam kasnije vratio u radnju jer je bio pokvaren (jedini telefon koji mi se ikada pokvario), dobio sam novi umesto njega i moja najveca sreca u vezi iPhona je bila kada sam ga stavio u oglase i u rekordno kratkom roku (bukvalno sat vremena) ga prodao za suludu cenu, bukvalno 95% cene iz radnje...
U medjuvremenu, Android je jako mnogo napredovao (dok je iOS manje vise gde je bio i pre 3god), kada sam taj 3GS zamenio za HTC Desire, e to je bilo pravo otkrovljenje, Desire ga je pokopao uzduz i popreko za mene vise nije bilo apsolutno nikakve dileme sta je bolje.
E interesantna je situacija sada medju ljudima koje sam pomenuo, od njih 8 jos su samo dvojica na Apple-u, svi ostali su presli na android (priznajem imam i ja zasluge u tome)... Sada u CH po gradu cete videti vise androida nego iPhone-a a cena nema apsolutno nikakvog uticaja na to. Ja telefon kao i mnogi ovde dobijam na ugovor za dzabe, dakle i android i iPhone me kostaju isto i ni sekund ne razmisljam koji cu da uzmem (tj da li cu Apple ili Android). A da je Android savrsen, daleko od toga, imaju i oni svojih bubica... (mada kad vidim iTunes pocnem da se tresem te mi je sve super posle toga)

Ono u sta sam siguran u vezi ove parnice je da cu zaista da pop...dim na apple ako mi na androidu nestane pinch ili tap to zoom u stock romovima, i naravno da cu zbog toga biti besan na apple i da cu uvek iskoristiti priliku da ih opljujem gde god mogu. Generalno, briga mene sto se oni tuze, ali ocekujem da porota donese odluku koja je u interesu korisnika telefona a ne kompanija, a jasno je da je svima u interesu da nesto tako banalno kao sto su zoomiranje bounce i sl mora biti slobodno i dostupno svima.

Ono sto mi nije jasno je kako je bre moguce da niko ne moze da napravi krsten Android tablet vec je iPad i dalje za mnoge korisnike najbolje resenje (te ga i ja koristim al me cesto nervira), ebem ih nesposobne...

A webster se naljutio kad sam ga nazvao tim imenom, sto je paradoksalno, jer su uglavnom fenboji oni koji poricu postojanje istih.

Naravno da se nisam naljutio, niti se na ikoga na forumu mogu naljutiti, imas 19 godina covece, mozes dete da mi budes. Ali normalno je da necu svoje vreme da trosim na diskusiju sa onima kojima je glavni argument ti si fanboy, apple korisnici su deca i slicno. Dobio si ozbiljne analize koje opovrgavaju sve sto si ti napisao a tvoje misljenje i poimanje sveta apsolutno nije merodavno pored ovakvih analiza.

I pitanje (molba) za moderatore, da li je ikako moguce da se izbace odavde reci kao sto su fanboj, gejfon, kompleksasi, sekta i ostalo, ne vidim smisao ovakvih diskusija uopste, cak i taj 1 post po strani (mada je i manje) koji salac, kovac, muzzy napisu i koji je kvalitetan i vredi ga procitati ne moze da dodje do izrazaja od ovih navijaca. Zaista mislim da ne prilici jednom ovakvom forumu. Nemojte dozvoliti da prosecnost pobedi.

Poređenje cena ne stoji. iPhone ne može legalno da se kupi u ovoj zemlji. Kad postoji tražnja za nečim što je deficitarno onda može i da se prodaje za 750 eur (ne znam da li je ta cena tačna, recimo da jeste). SGS3 regularno košta preko 600 eur sa dve godine garancije. Može da ga kupi mnogo ljudi koji bi ga uzeli u okviru nekog paketa i platiće ga manje u startu (uz veću pretplatu).
iPhone praktično NE postoji u državi Srbiji. Modeli 4 i 4s nisu prošli ni sertifikaciju kod ratel-a. Dakle, kome nije jasno: Apple iPhone 4s se u Srbiji prodaje NELEGALNO.

Ako poredimo neko drugo, razvijeno tržište za sgs3 i iPhone 4s, oba sa 16GB, cene su u eurocent iste (primer A1 mreža u Austriji). Dakle, ovde u zemlji Srbiji je iPhone igračka za lečenje kompleksa za 90% vlasnika tog uređaja (ovo sam napisao i pre dva dana pa su se gotovo svi korisnici apple-a koji posećuju bench forum našli uvređeni - NJIHOV PROBLEM) dok sgs3 ima daleko veće tržište samim tim što je lokalizovan i postoji u prodaji, što evidentiran kroz prodavnice što preko paketa operatera (kao što se u svetu i iPhone prodaje u paketu).

Zato smatram da bi ogroman procenat trenutnih iPhone korisnika u Srbiji gutao knedle da se taj uređaj pojavi kod telenora, vipa ili mts-a u paketima. Morali bi da nađu neki drugi gadget za pokazivanje po stolovima ugostiteljskih objekata.

Update: u Vip.HR iPhone 4s 16GB uz unlimited tarifu sa 5GB neta, ugovor od dve godine i akcijsku pretplatu od 45eur sam uređaj košta malo više od 25 EUR. Akcija se odnosi na nove korisnike koji do 31.10. pređu u vip sa neke druge mreže. Elitisti, čuvajte se. :d

Poslednja izmena:
Ono u sta sam siguran u vezi ove parnice je da cu zaista da pop...dim na apple ako mi na androidu nestane pinch ili tap to zoom u stock romovima, i naravno da cu zbog toga biti besan na apple i da cu uvek iskoristiti priliku da ih opljujem gde god mogu. Generalno, briga mene sto se oni tuze, ali ocekujem da porota donese odluku koja je u interesu korisnika telefona a ne kompanija, a jasno je da je svima u interesu da nesto tako banalno kao sto su zoomiranje bounce i sl mora biti slobodno i dostupno svima.

Pljuvaces po Apple-u jer ne dozvoljavaju da nesto sto su oni izmislili besramno kopiraju?

Pogresno si ti tu nesto shvatio. Tuzba je bila iskljucivo zbog zastite Apple-ovih interesa kao kompanije. To sto tebi sada izgleda banalno, neko je morao prvi toga da se seti, a neko drugi je morao da ukrade i ucini dostupnim svima.

Postoji potpuno druga vrsta tuzbe koja sluzi za zastitu interesa korisnika.

Ono sto mi nije jasno je kako je bre moguce da niko ne moze da napravi krsten Android tablet vec je iPad i dalje za mnoge korisnike najbolje resenje (te ga i ja koristim al me cesto nervira), ebem ih nesposobne...

Mozda zvuci neverovatno, ali dobru i kvalitetnu stvar nije bas tako lako napraviti. Ti probaj pa ces videti. Naravno, laksi nacin bio bi samo da uzmes i da kopiras.

"Sve pare od sudskog spora, Apple donira u vidu Iphone-a, zemljama u razvoju. Najveći broj uređaja će ići u Kinu, pa u Srbiju, dve bratske komunističke zemlje, kako bi se kapitalizam probio na velika vrata. Iza ove odluke je stala američka privredna komora u kojoj očekuju da oba tržišta, nezasita proizvodima sa zapada, počnu da kupuju kvalitetne američke proizvode i time da poboljšaju posrnulu američku ekonomiju." Izvor: moja malenkost iz Transcendentalne meditacije

Poređenje cena ne stoji. iPhone ne može legalno da se kupi u ovoj zemlji. Kad postoji tražnja za nečim što je deficitarno onda može i da se prodaje za 750 eur (ne znam da li je ta cena tačna, recimo da jeste). SGS3 regularno košta preko 600 eur sa dve godine garancije. Može da ga kupi mnogo ljudi koji bi ga uzeli u okviru nekog paketa i platiće ga manje u startu (uz veću pretplatu).
iPhone praktično NE postoji u državi Srbiji. Modeli 4 i 4s nisu prošli ni sertifikaciju kod ratel-a. Dakle, kome nije jasno: Apple iPhone 4s se u Srbiji prodaje NELEGALNO.

Ako poredimo neko drugo, razvijeno tržište za sgs3 i iPhone 4s, oba sa 16GB, cene su u eurocent iste (primer A1 mreža u Austriji). Dakle, ovde u zemlji Srbiji je iPhone igračka za lečenje kompleksa za 90% vlasnika tog uređaja (ovo sam napisao i pre dva dana pa su se gotovo svi korisnici apple-a koji posećuju bench forum našli uvređeni - NJIHOV PROBLEM) dok sgs3 ima daleko veće tržište samim tim što je lokalizovan i postoji u prodaji, što evidentiran kroz prodavnice što preko paketa operatera (kao što se u svetu i iPhone prodaje u paketu).

Zato smatram da bi ogroman procenat trenutnih iPhone korisnika u Srbiji gutao knedle da se taj uređaj pojavi kod telenora, vipa ili mts-a u paketima. Morali bi da nađu neki drugi gadget za pokazivanje po stolovima ugostiteljskih objekata.

Update: u Vip.HR iPhone 4s 16GB uz unlimited tarifu sa 5GB neta, ugovor od dve godine i akcijsku pretplatu od 45eur sam uređaj košta malo više od 25 EUR. Akcija se odnosi na nove korisnike koji do 31.10. pređu u vip sa neke druge mreže. Elitisti, čuvajte se. :d

Ne vidim poentu posta.
Posto zivim u Srbiji bole me uvo kakve su cene u inostranstvu. Ja gledam cene kod nas na trzistu.
Dakle. Iphone 4S kada se pojavio u Srbiji (nije bitno sto ga nema legalno, pojavio se) kostao je 680-750 eura i prodavao se.
SGS3 se kod nas ISKLJUCIVO kupovao uz ugovor gde je uz neke normalne pakete bio oko 350eura sam telefon, a na oglasima se prodaje po ceni od 470eura, nov zapakovan, ne koriscen.
Sto znaci iPhone 750eura, top android 470e, sto nije nikako malih 280. Tako da i dalje stoji poenta da iPhone mahom kupuju samo najbogatiji.

P.S. Eto i ti pocinjes, elitisti, lecenje kompleksa. Hm...ajmo onda da kazemo da svako ko kupuje top android SGS3/Nexus/HoX je elitista/leci komplekse samo zato sto je to najskuplji telefon od Androida.
I da kod nas SGS3,HoX sa paketima koji su slicni tom cenovnom koji si naveo u hrvatskoj je 1 dinar, pa?

Poslednja izmena:
Pljuvaces po Apple-u jer ne dozvoljavaju da nesto sto su oni izmislili besramno kopiraju?

Pogresno si ti tu nesto shvatio. Tuzba je bila iskljucivo zbog zastite Apple-ovih interesa kao kompanije. To sto tebi sada izgleda banalno, neko je morao prvi toga da se seti, a neko drugi je morao da ukrade i ucini dostupnim svima.

Oni izmislili???? Cek, jel ti ozbiljnoi mislis kako su oni to izmislili??? Po tebi je ok da se tako nesto patentira??? Sta reci ako je tebi to normalno.

Cekaj, ozbiljno mislis da je relevantno sta je tebi ili meni "normalno" - ako sud nesto odluci u slucaju zabrane koriscenja, ne pravim se doktorom patentnog prava, pa da znam bolje od suda sta sme, a sta ne sme. Ono sto je sigurno - izmislio je neko pametniji od mene. Mnoge stvari koje ti uzimas zdravo za gotovo neko je morao da smisli ili da implementira, razvije i proda na sirokom trzistu. Ako mislis da nije normalno, zasto se onda plasis da ti ne nestane? Plasi te da izgubis sve one funkcionalnosti za koje si mislio da je android "uznapredovao" i nije ti jasno zasto Apple to nece da ti da iz dobrote svoje duse?

Pa znas kako, da mi sutra neko zabrani da disem, jer je to neko odjednom patentirao itekako bih se plasio da mi to pravo tj taj ugodjaj ne nestane.
Imamo dijametralno razlite stavove tako da nema smisla da ista diskutujemo.

Cekaj, ozbiljno mislis da je relevantno sta je tebi ili meni "normalno" - ako sud nesto odluci u slucaju zabrane koriscenja, ne pravim se doktorom patentnog prava, pa da znam bolje od suda sta sme, a sta ne sme. Ono sto je sigurno - izmislio je neko pametniji od mene. Mnoge stvari koje ti uzimas zdravo za gotovo neko je morao da smisli ili da implementira, razvije i proda na sirokom trzistu. Ako mislis da nije normalno, zasto se onda plasis da ti ne nestane? Plasi te da izgubis sve one funkcionalnosti za koje si mislio da je android "uznapredovao" i nije ti jasno zasto Apple to nece da ti da iz dobrote svoje duse?

U svemu ovome postoji jedno veliko ALI.

ALI Apple nije prvi smislio koncepte oko koje se vodio sudski spor, vec je prvi te koncepte upakovao u patente.

Objasnjenje predsednika porote na kojem je izgradio logiku po kojoj Apple-ovi patenti nisu prior art je ovo - Apple ima prava na ekskluzivitet patenata jer je to prvi stavio na konkretnu procesorsku arhitekturu (pretpostavljam da misli na ARM).

Ovo ovako ne moze - ako vec krecemo od premise da je ideje moguce patentirati, onda je ideja - ideja. Ne moze cas ovako, cas onako - ili patentiranje ideja vazi stalno, ili ne vazi nikada. Odnosno - ideje koje je Apple pokupio nisu njihove, vec su ranije vidjene i prezentovane.

Ne vidim poentu posta.
Posto zivim u Srbiji bole me uvo kakve su cene u inostranstvu. Ja gledam cene kod nas na trzistu.
Dakle. Iphone 4S kada se pojavio u Srbiji (nije bitno sto ga nema legalno, pojavio se) kostao je 680-750 eura i prodavao se.
SGS3 se kod nas ISKLJUCIVO kupovao uz ugovor gde je uz neke normalne pakete bio oko 350eura sam telefon, a na oglasima se prodaje po ceni od 470eura, nov zapakovan, ne koriscen.
Sto znaci iPhone 750eura, top android 470e, sto nije nikako malih 280. Tako da i dalje stoji poenta da iPhone mahom kupuju samo najbogatiji.

P.S. Eto i ti pocinjes, elitisti, lecenje kompleksa. Hm...ajmo onda da kazemo da svako ko kupuje top android SGS3/Nexus/HoX je elitista/leci komplekse samo zato sto je to najskuplji telefon od Androida.
I da kod nas SGS3,HoX sa paketima koji su slicni tom cenovnom koji si naveo u hrvatskoj je 1 dinar, pa?

Pošto tako stavljaš stvari, iako je očigledno da to ne ide baš tako, reci mi ko je formirao cenu iPhone-a na našem tržištu a ko je formirao cenu nekog drugog telefona, baš me zanima. Ne znam samo kako možeš da porediš cenu koja je nerealna i koju su formirali oni koji dovlače telefone od napolje, sa telefonima koji su "subsidized".

Ja sam pogledao na verizon sajtu 4s 16GB bez ugovora izađe 649 dolara a sgs3 izađe 600 dolara. Evo i na orange slovakia sam pogledao iPhone 4s 16GB je 620 eura bez ugovora, a sgs3 je 565 eura, e sada ko tu koga zeza i gde je tih 280 eura razlike, i ko je tu imućniji ako odvoji čitavih 55 eura više?

Ako gledamo cene aparata bez obaveze onda je razlika nikakva jer u telenoru sgs3 košta 75000 dinara, e to si trebao da porediš, a ne da mešaš babe i žabe.

Poslednja izmena:
To je problem padawane, jer nije to Apple-ovo, da bi ti on "davao". kad budete shvatili da FUNKCIJA mora da bude javno dobro, i da ne sme da se patentira, onda mozemo da nastavimo pricu. mozes patentirati IZUM, to je svrha i definicija patenta. Funkcija, i pretpostavljena operacija uredjaja ne smeju nikako biti podlozni patentiranju i svojtanju.

Vi koji navijate zdusno za Apple ne vidite da je fora u tome, sto Apple ima dobar marketing i nista vise. Prior Art je POJEO svaki Apple proizvod, SVAKA CAST Appleu sto je uspeo da proda chorbu postojecih izuma - ali NE SME da ima patente na nesto sto je bilo pre njih.

A kada si ti ono bese doktorirao patentno pravo? Hoces da kazes da sudija u jednom od najvecih procesa decenije ne zna svoj posao, da ti znas bolje? Boze, danas svako sebi daje za pravo da iznosi javno misljenje o bilo cemu.

I ne, ne slazem se da izgled, ili funkcija, ne treba da budu podlozni patentiranju. Takva funkcija (pinch, tap, slide to unlock, gestovi na racunarima) itekako je deo korisnickog dozivljaja i diferencijator, nesto sto se razvijalo duze vreme sto kosta para, i implementiralo. Kompanije placaju drugim kompanijama za raznorazne funkcije pa ne vidim da kukas oko toga. Za vecinu naplacenih funkcionalnih patenata nemas ni pojma.

I jos jednom, ne navijam za Apple i muka mi je od sudskih sporova vise. Voleo bih da prekinu jer im vise steti nego sto im koristi a advokati kad "zagrizu" ne znaju da puste.

Kako ti nemas pojma sta pises to je strasno.
Tap to zoom se razvija duze vreme???

A povrh svega, sudija koju pominjes nema blage veze sa ovom presudom, odluku je donela porota, koja je manje upucena u sve ovo od ljudi koji ovde pisu...

to znaci da je dokazano da su te funkcije tehnicki identicno resene na Androidu i iOSu (prekopiran code)?

povrh svega, sudija koju pominjes nema blage veze sa ovom presudom, odluku je donela porota, koja je manje upucena u sve ovo od ljudi koji ovde pisu...

Porota ne bi mogla da donese odluku na osnovu dokaza koji sudija ne prihvati a koliko ti imas pojma pokazao si svojim stavom da je porota trebalo da brine o interesima gradjana.

U svakom slucaju, nije mi jasno - cega se onda plasis, ako mislis da si u pravu? Evo, ja se nicega ne plasim, kao iPhone korisnik. Sigurno je mucno sada biti Android korisnik. Razumem te, nije lako. Ali moras da shvatis da zaista nije bitno sta ti mislis da je normalno - samo ono sto sud odluci.

Poslednja izmena:
Mucno? U kojoj ti dimenziji zivis?

Porota ne bi mogla da donese odluku na osnovu dokaza koji sudija ne prihvati a koliko ti imas pojma pokazao si svojim stavom da je porota trebalo da brine o interesima gradjana.

U svakom slucaju, nije mi jasno - cega se onda plasis, ako mislis da si u pravu? Evo, ja se nicega ne plasim, kao iPhone korisnik. Sigurno je mucno sada biti Android korisnik. Razumem te, nije lako. Ali moras da shvatis da zaista nije bitno sta ti mislis da je normalno - samo ono sto sud odluci.

:) :) :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno