Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.8.x (Mountain Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Ok, hvala. Ali u gornjem postu navodiš da ti ne radi Sleep, jel' to na pomenutoj kombinaciji ili nešto drugo?

Ma radi sleep inace, nego ja ne mogu nadjem AppleRTC.kext za final verziju mountaina. Samo to treba da namestim jos.

Poslednja izmena:
Skini Z68X-UD3H-B3 tool paket koji sam napravio pa ga odatle primeni. Imaš link dole u mom potpisu... A imaš tu još taman i ostale drajvere koji ti eventulano mogu zatrebati...

Hocu da instaliram mtlion na svoju konf uporedo sa win 7 x64
p8p67 asus
2500k core i5
12gb rama ddr3 1600mhz
sapphire 5850extreme 1gb gddr5
Da li moze neko da mi objasni sta i kako posto sam se pogubio malo?

Pozdrav svima! Nov sam na forumu, dobio sam peporuku od druga za ovaj forum pa reko da se pridruzim.

Zeleo bih da instaliram ovaj MacOS na kompu ali nisam nikad to pokusavao pa mi treba malo bolje uputstvo, kao i linkovi sa kojih mogu da skinem. Do sada je moja pretraga bila neuspesna.
Bilo bi pozeljno da objasnjenje bude kompletno od pocetka, i koliko mi prostora treba za MacOS (posto imam vec Win7 pa bih hteo DualBoot), i kojim programom to da uradim i kako.
Moja konfiguracija je sledeca:

Maticna Ploca: Gigabyte GA-M56S-S3
Procesor: AMD Athlon 64 X2 DualCore, 2800 MHz, 5400+
RAM: 4GB
Graficka: AMD Radeon HD, Sapphire 6950 TwinCooler 1GB
Hard Disk: WDC WD3200AAKS-00B3A0 ATA Device (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)
CD-ROM: PIONEER DVD-RW DVR-216D ATA Device

Ukoliko nisam na pravom mestu postavio pitanje molio bih za link ka mestu na kome bih resio moj problem.
Unapred hvala!

Pozdrav svima! Nov sam na forumu, dobio sam peporuku od druga za ovaj forum pa reko da se pridruzim.

Zeleo bih da instaliram ovaj MacOS na kompu ali nisam nikad to pokusavao pa mi treba malo bolje uputstvo, kao i linkovi sa kojih mogu da skinem. Do sada je moja pretraga bila neuspesna.
Bilo bi pozeljno da objasnjenje bude kompletno od pocetka, i koliko mi prostora treba za MacOS (posto imam vec Win7 pa bih hteo DualBoot), i kojim programom to da uradim i kako.
Moja konfiguracija je sledeca:

Maticna Ploca: Gigabyte GA-M56S-S3
Procesor: AMD Athlon 64 X2 DualCore, 2800 MHz, 5400+
RAM: 4GB
Graficka: AMD Radeon HD, Sapphire 6950 TwinCooler 1GB
Hard Disk: WDC WD3200AAKS-00B3A0 ATA Device (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)
CD-ROM: PIONEER DVD-RW DVR-216D ATA Device

Ukoliko nisam na pravom mestu postavio pitanje molio bih za link ka mestu na kome bih resio moj problem.
Unapred hvala!

Koliko znam AMD nije podržan :/
Neka me isprave članovi foruma.

Mislim da ima neka fora, ali je užasno komplikovana... tako sam bar čuo.

Ima li neko iskustva sa VMWare i Mountain Lionom . . . Uspeo sam da instaliram na virtualnu masinu ali ne znam dalje :(
Može li neko da pomogne kako da instaliram te kextove ili šta već za grafičku i ostalo . . Probavao sam nesto sa MultiBeast 5.0.2 i nisam nista uspeo . Ako ništa bar neko uputsvo kako to da nabacim na usb pa da probam na drugi hdd (uputstvo kako napraviti usb sa Mountain Lionom preko virtuelne mašine ) .
Zaboravih navesti da mi je masina iz potpisa . ..

Poslednja izmena:
Rešivo je često, ali treba (mnogo) iskustva, tako da ti preporučujem da odustaneš u startu... I mislim da su nForce čipsetovi očajno podržani.

Uspešno instaliran ML, jedini problem sam imao sa sleep-om, probao sam sve savete koje sam uspeo da nadjem na netu, na kraju sam rešio kext/om sa 10.6.8. Nije vanilla rešenje ali mi je bilo bitno da sleep radi.

Za Vanila ti treba DSDT i to propisno skockan.

Inače Gigabyte ko što je već bilo rečeno negde na početku ove teme, je izbacio set UEFI BIOS-a za Z68/P67/H67 matične ploče i time udovoljio na neki način svojim korisnicima. UEFI BIOS je još uvek u završnoj beta fazi, ali ga bez obzira na ovo Gigabyte drži na strani za drajvere u setu zajedno sa ostalim oficijalnim drajverima, što samo potvrđuje da BIOS stabilno funckioniše. Ima već izvesno vreme kako sam prešao na UEFI varijantu i mogu vam reći da sam itekako zadovoljan. Računar ima daleko bolji odziv, brže se butuje i što je najbitnije eliminiše obaveznu upotrebu DSDT-a, bez koga do sada Gigabyte ploče nisu mogle zbog HPET dela koji je ranije bio problematičan. Dakle svodi ga na opcionu varijantu što će cenim itekako obradovati mnoge početnike! Praktično je DSDT neophodan sada isključivo i samo za aktiviranje HDMI opcije. Sve ostalo je u principu sada rešivo mofikacijom originalnih drajvera i eventualno dodavanjem drugih namenski odrađenih za određeni chipset.

Jedna od lepih stvari je i na primer propisno propoznavanje Intel 6 Series Chipseta u Serial-ATA delu koji je do sada barem pod ML-om bio problematičan.

Sve u svemu UEFI varijanta predstavalja čak i u ovoj beta fazi, hvale vrednu nadogradnju.

Druga stvar koja takođe može nekome zatrebati je ovaj mali D-Link DWA-121 Wireless N 150 Micro USB adapter, koji se pomoću oficijelnih Realtokovih drajvera može poterati da radi propisno pod OS X-om. Meni je ovo dobro došlo, jer sam na ovaj način izbegao razvlačenje kilometarskih kablova u stanu u situaciji gde imam dva desktop računara smeštena u dve sobe i modem koji se takođe nalazi u drugoj sobi. Uređaj je pre svega namenjen notebook računarima, zbog čega je bitno da se u ovoj desktop varijanti ubode na neko vidno mesto zbog što boljeg prijema. Generalno, odlično radi (za sada) i ja sam više nego zadovoljan. Kod mene je uboden u Front USB slot koji se na mom kućištu (Fractal Design Define R3) nalazi skroz gore (dok sam samo kućište smestio dole na pod), što je odlično za ovakav uređaj, pa mi je samim time prijem gotovo konstantno na nekih 97-100%.

Drajveri se mogu preuzeti na sledećoj lokaciji: RTL8188CUS for Mac OS 10.4-10.7

Inače drajver za 10.7 radi i pod ML-om.

Poslednja izmena:
@Vlada: ono što mene zanima jeste sledeće. Uzeo sam novu GA B75M D3V ploću u kombinaciji sa Kingston HyperX ramom.
Na slici 1: http://d.pr/i/J8XI ne dobijam opciju za XMP, kako bih mogao da podesim da mi memorija radi na 1.6 volti, sada radi na 1.5 i čuo sam da to može praviti probleme u radu. Ja imam instaliran najnoviji F6 Dual UEFI Bios… To čak i gore piše.

A na slici 2: http://d.pr/i/ajC2 me malo buni boot. Sa liste mi je ponuđeno P1: 640gb HDD i UEFI 640b, što je isti HDD… meni nekako po difoltu stoji izabrana opcija P1. Ne znam u čemu je razlika, pa me to malo buni. A vidim da si pisao o tome kako UEFI podešavanja poboljšavaju rad računara (odziv…)… Da li to ima veze sa tim ili ne? Da li je dovoljno samo da prebacim boot na UEFI ili će biti problema? I u čemu je razlikA?

^EDIT: probao sam da prebacim na UEFI HDD kao boot#1 i evo šta mi izbacuje… http://d.pr/i/93a8 vrlo čudno :/ još zbunjeniji :D

Poslednja izmena:
To su još uvek beta BIOS-i međutim poenta je zapravo u smoj UEFI varijati. EFI verzija koju koriste najnoviji BIOS-i je mislim 2.3.1, međutim Apple mašine su bazirane na koliko se sećam starijoj verziji koja je specijalno izvedena za Mac, pa zato i ne možemo butovati Mac os direktno. Što se tiče windowsa, da bi butovao pod efi varijantom mislim da bi morao da drugačije preformatizuješ disk verovatno, a takođe i da ga reinstaliraš komplet od nule! Doduše, nisam siguran za to jer nisam probao, ali mislim da je tako...

Što se tiče tvojeg problema sa voltažom tu sam ti ja kratak. U principu skoro da nisam nikada imao potrebe da overklokujem mašinu pa otuda i ne znam te cake. A što se tiče problema, ne znam šta si to čuo... Pojasni to malo pa ću ti reći šta ja mislim o tome, ako te to zanima naravno...

To su još uvek beta BIOS-i međutim poenta je zapravo u smoj UEFI varijati. EFI verzija koju koriste najnoviji BIOS-i je mislim 2.3.1, međutim Apple mašine su bazirane na koliko se sećam starijoj verziji koja je specijalno izvedena za Mac, pa zato i ne možemo butovati Mac os direktno. Što se tiče windowsa, da bi butovao pod efi varijantom mislim da bi morao da drugačije preformatizuješ disk verovatno, a takođe i da ga reinstaliraš komplet od nule! Doduše, nisam siguran za to jer nisam probao, ali mislim da je tako...

Što se tiče tvojeg problema sa voltažom tu sam ti ja kratak. U principu skoro da nisam nikada imao potrebe da overklokujem mašinu pa otuda i ne znam te cake. A što se tiče problema, ne znam šta si to čuo... Pojasni to malo pa ću ti reći šta ja mislim o tome, ako te to zanima naravno...

Izvini ali nisam napomenuo da ne koristim Windows :/ Uopšte. Nemam ni jedan hdd sa njim. Oba hdd-a su HFS partcije. Ne znam uopšte odakle se stvorio taj Windows Boot Menadžer?!

Dakle ti hoćeš da kažeš da je i ova F6 verzija zapravo beta verzija? :) Nisam znao…
Iskreno, malo te nisam razumeo u prvoj i drugoj rečenici.

A što se tiče voltaže, rekao mi je čovek iz radnje odakle sam kupio, da memorije na 1.6 moraju biti tako i podešene inače hoće da prave probleme u radu, tipa da zakucavaju komp, da ga uspore (valjda je tako rekao… ne sećam se)… rekao mi je samo da u XMP podesim obavezno na 1.6 jer mi je takva memorija po specifikaciji, međutim evo radi i na 1.52v.
Problem je što je radnja iz BG-a, a ja iz NS-a, pa neću da šaljem, ali moram doći da to vide, jer i u uputstvu stoji da u BIOS-u mogu da podešavam XMP, ali ga ja nigde nemam, ne vidim… ne postoji. :/ Kao da je nešto sa pločom :/

EDIT: i nisam skontao da li si objasnio deo sa tim što imam izbor između UEFI i P1 hdd boot-a?

Poslednja izmena:
Izvini ali nisam napomenuo da ne koristim Windows :/ Uopšte. Nemam ni jedan hdd sa njim. Oba hdd-a su HFS partcije. Ne znam uopšte odakle se stvorio taj Windows Boot Menadžer?!

Dakle ti hoćeš da kažeš da je i ova F6 verzija zapravo beta verzija? :) Nisam znao…
Iskreno, malo te nisam razumeo u prvoj i drugoj rečenici.

A što se tiče voltaže, rekao mi je čovek iz radnje odakle sam kupio, da memorije na 1.6 moraju biti tako i podešene inače hoće da prave probleme u radu, tipa da zakucavaju komp, da ga uspore (valjda je tako rekao… ne sećam se)… rekao mi je samo da u XMP podesim obavezno na 1.6 jer mi je takva memorija po specifikaciji, međutim evo radi i na 1.52v.
Problem je što je radnja iz BG-a, a ja iz NS-a, pa neću da šaljem, ali moram doći da to vide, jer i u uputstvu stoji da u BIOS-u mogu da podešavam XMP, ali ga ja nigde nemam, ne vidim… ne postoji. :/ Kao da je nešto sa pločom :/

EDIT: i nisam skontao da li si objasnio deo sa tim što imam izbor između UEFI i P1 hdd boot-a?

Ne verujem da je F6 oznaka za UEFI BIOS, već za Legacy (Award). Ami UEFI BIOSi imaju drugačje numeracije, tipa U1h i tome sl. Beta su i to se vidi takođe jer iza U1 oznake, stoji i ovo malo "h", što znači da je beta. Finalne verzije imaju čiste oznake, bez ovih mali slova, znači samo U1, ili U2 itd.

A windows sam pomenuo čisto onako kao prime, jer ni on kao ni Mac os, ne mogu se pokrenuti preko ove UEFI varijante bez reinstalacije. Tačnije Mac os ne može uopšte i to sam obasjnio zašto, a za windows ko što rekoh ne znam jer nisam probao!

Kod mene kada stavim da butuje UEFI ne izbacuje tu grešku već uredno piše da izaberem drugi uređaj koji je butabilan ili jednostavno ubacim disk za pokretanje instalacije!

Što se memorije tiče, moje mišljenje je da je bitno da ti radi! A ljudi svašta pričaju! Dakle ako ti radi sve kako treba i nisi osetio ništa neobično niti imaš takve anomalije kakve je pomenuo dotični gospodin, onda znači da je sve ok. Klokvanje memorije ionako zanemarljivo malo ubrzava mašinu i ja se s time ne bih mlatio. Ta funkcija XMP kod mene postoji. Sećam se da sam je video doduše na starom Lagcy BIOS-u, ali evo baš ću sada da pogledam kako je recimo sve to kod mene koncipirano u ovoj UEFi varijanti pa ću ti javiti čisto da imaš i to u vidu.

Pa ovako... Ja ta podešavanja nisam ni dirao od kako sam se prešaltao na UEFI BIOS, tako da je sve stajalo kod mene na defaultu, a to znači 1.50v i 1333MHz iako je ovaj Genesis kit koji ja imam tipovan na 1600Mhz. Pva gore opcija kada uđem u deo za podešavanje memorije je X.M.P. koja je bila isključena. Naravno mogao sam da je uključim, i tu sam u ponudi dobio Profil1, koji kada to izaberem mi memorije postvlja na 1.62v i 1600MHz i to kod mene radi.

E sad kviz pitanje je koliko sve to skupa ima smisla u mom slučaju na Sandy bridge mašini, ako znamo da Sandy platforme guraju 1333Mhz što im je kao nekakav limit ako sam dobro ukapirao taj deo!

Memorija:
Evo ga ovaj deo gde u sekciji memory lepo piše da postoji XMP za Ivy Bridge procesore… A ja imam i5 3450 (http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4308&dl=1#sp)
Ovo me i najviše buni. Imam i Kingstona na 1600 (koji po specifikacijama radi na 1.6v) i Ivy-a… Nigde ne dobijam XMP :/

Updateovao sam poslednji BIOS :/

EDIT: evo šta piše da podržava od memorije (zvanična lista sa sajta za moju ploču)
http://d.pr/i/M7pA
Ja imam KHX1600C9D3B1/4g - jedina razlika je što ima tih dodatih B1 u oznaci… možda je to problem?!

BIOS:
A ovaj deo piše da je poslednji BIOS F6… i to mu je valjda oznaka… (http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4308&dl=1#bios)
Možda je za tvoju ploču Z68, druga oznaka za BIOS… ne znam… vidim da imamo obojica GA.

Poslednja izmena:
Da tako je... Tvoja ploča gura od početka AMIjev UEFI BIOS, za razliku od ove moje i sijaset drugih koje su imale u startu Awardow klasičan BIOS. Zato sad da bi ih odvojili su nove BIOS-e prekrstili iz F u U, što kod tebe nije slučaj. OK, sporazumeli smo se...

Što se memotije tiče, stvarno ne znam šta da ti kažem, osim onoga što sam ti već predhodno napsao. Mislim da stvarno nemaš razloga da očajavaš. Ja sam evo vratio moje da rade na 1333Mhz i 1.5v i tako ću to i ostaviti, jer mislim da je boljitak stvarno zanemarljiv u pogledu perfomansi. Ovo naravno tvrdim onako odokativno, a da bih bio baš siguran 100% morao bi da odradim neki bench pa da onda vidim šta i kako stoje stvari! Eto...

Ma kapiram ja šta ti hoćeš da kažeš - ako sve radi, NE DIRAJ :)
Nego ja tripujem da sa pločom nešto ne valja :) Ja ne znam da li je to do novih ploča, ali ja recimo uopšte nemam onaj deo gde učitava hardove, memoriju, grafiku, itd. (odmah nakon paljenja računara), a nemam ni taj XMP deo (a opet imam sve predispozicije za to).
Kada podesim full screen logo, to je ok. Kada isključim to, ništa, bude crn ekran i preskoči taj gore opisan deo.
Zato tripujem da ne valja nešto :/

Za Vanila ti treba DSDT i to propisno skockan.

Vlado, poslednje 2 god. koristim isti DSDT za moju plocu sa Tonymacx86 sajta, SL je radio bez ikakvih problema, sve je sljakalo perfektno, cak i front panel audio, od Liona-a sleep ne radi i to je sve, sve ostalo radi bez problema. Kada budem nasao malo vise vremena, potrudicu se da sredim i sleep problem.

Ma kapiram ja šta ti hoćeš da kažeš - ako sve radi, NE DIRAJ :)
Nego ja tripujem da sa pločom nešto ne valja :) Ja ne znam da li je to do novih ploča, ali ja recimo uopšte nemam onaj deo gde učitava hardove, memoriju, grafiku, itd. (odmah nakon paljenja računara), a nemam ni taj XMP deo (a opet imam sve predispozicije za to).
Kada podesim full screen logo, to je ok. Kada isključim to, ništa, bude crn ekran i preskoči taj gore opisan deo.
Zato tripujem da ne valja nešto :/
Kad isključim logo i ja imam samo crni ekran gde stoji onaj crveni trougao i ništa ne piše odmah cepa dalje. Zato sam vratio logo nazad, aa ionako sada bolje izgleda tako. Dakle nije to do ploče da ne valja nešto nego je to izgleda tako namerno napravljeno.

Vlado, poslednje 2 god. koristim isti DSDT za moju plocu sa Tonymacx86 sajta, SL je radio bez ikakvih problema, sve je sljakalo perfektno, cak i front panel audio, od Liona-a sleep ne radi i to je sve, sve ostalo radi bez problema. Kada budem nasao malo vise vremena, potrudicu se da sredim i sleep problem.

A imaš li update za svoju ploču? Ako imaš nabudži to, pa onda vidi. Drugo ako je DSDT sa tonymacovog sajta i kažeš da je sleep radio, onda bi trebalo da je u pitanju neka sitnica koja ti razbija sleep. Zakači DSDT ovde pa ću da bacim pogled kad ugrabim malo vremena pa da vidimo baš o čemu se tu radi...

Kad isključim logo i ja imam samo crni ekran gde stoji onaj crveni trougao i ništa ne piše odmah cepa dalje. Zato sam vratio logo nazad, aa ionako sada bolje izgleda tako. Dakle nije to do ploče da ne valja nešto nego je to izgleda tako namerno napravljeno.

Uh, hvala :) Znači ista situacija :) Kul. Jeste brže bez tog iščitavanja svega živog, al ono :) Stara navika…

Samo da još provalim zašto nemam XMP :/

PS: da se vratimo na temu… da li tebi u OSX radi mute? Čitao sam na tonymac forumu da B75 ima problem sa tim. Dakle, stisnem mute dugme (tastatura) i prikaže grafički mute, ali zvuk i dalje ide… To jedino ne radi sa DSDT Free na ovoj ploči. Inače radi sleep i sve ostalo.

Probaj da tu sitnicu sa mute dugmencetom rešiš putem keyremap4macbook applikacije. Ja nemam na svojoj PC tastaturi dodeljene dugmiće za vol up, down, mute, ali putem ove applikacije sam dodelio ove funkcije dugmićima, Printscreen,Scroll lock i Pause Break i to radi. Takođe sam appication dugmencetu, koje je inače neupotrebivo pod mac os-om, dodelio da ima funckiju CMD, što mi inače jako znači zbog rada u Photoshopu jer mi kud i kamo olakšava zoom in-out manevre obzirom da je application dugmence izvučeno u stranu u odnosu na CMD i nalazi se odmah do desnog CTRL, tako da ne moram da lomim prste.

Poslednja izmena:
Naravno ovo što sam napisao gore nije garant da će ti raditi jer je kod tebe izgleda nešto drugo problem, ali čisto probaj za svaki slučaj. A probaj i neko drugo drugo rešenje za svoj ALC887.

ALC887 drajveri

Poslednja izmena:
^Ne znam… bojim se da čačkam :)

Nego imam novosti :)
Ovako, uzeo sam SSD SATA3 60GB Mushkin Chronos 550MB/s, MKNSSDCR60GB 7300 rsd. (cca 62€).
Sve radi savršeno!
Maškin odlično radi posao, i savrešno je brz :)
Boot time:
1. od zvučnog signala pri uključivanju do Apple logo-a = 4sek.
2. od Apple logo-a do login-a = 5sek.

:D
Prezadovoljan sam.
S obzirom da sam HOME folder prebacio na HDD, sada mi OSX zauzima svega 7gb, ali sa svim aplikacijama (koje nisam instalirao - office, adobe (ps+ill), iWork) ne bi trebalo da zauzima više od 15gb, što ostavlja mnooogooo prostora do 59.68gb koliko ima ceo SSD nakon formatiranja.
Ovo sa prebacivanjem HOME foldera je ispalo savršeno. Ostaju sva podešavanja, osim aplikacija, što mnogo ubrzava vreme podešavanja računara nakon dizanja sistema.

Za sada sve preporuke! :)

Da li je moguce pokrenuti Mountain Lion na ovoj konfiguraciji? Da li bi mozda Lion, Snow Leopard bili resenje ako ML nije upotrebljiv?

AMD Athlon X2 240
BenQ 2420 HDB
2GB Kingston DDR3 667mhz
AsusTek M4A785TD-V EVO (AM3)
ATI Radeon HD 4670
320GB Western Digital
160GB Seagate
500GB Samsung
LC Power 420H-12

Da li ko zna da li moze da se koristi npr integrisana HD3000 grafika, dok je nakacena i diskretna? Npr da se diskretna (PCI-E x16) iskljuci? Voleo bih da koristim HD3000 u Macu a diskretnu samo u Winu.

@Lich_king2
Ja bih batalio ovu pricu sa AMD-om. Dakle ili Intel ili nemoj da se cimas uopste oko MacOS-a. Moj savet.

Poslednja izmena:
izvinjavam se sto upadam ovako ali...sta preporucujete od ploca i grafa, da li bi ovo radilo bez problema?

gigabyte h61m d2 b3
intel g530
neki ssd od 30, ili 60giga?
grafa 9500gt?

za iskljucivo surf i photoshop...

Vlada>>>;2986831 je napisao(la):

A imaš li update za svoju ploču? Ako imaš nabudži to, pa onda vidi. Drugo ako je DSDT sa tonymacovog sajta i kažeš da je sleep radio, onda bi trebalo da je u pitanju neka sitnica koja ti razbija sleep. Zakači DSDT ovde pa ću da bacim pogled kad ugrabim malo vremena pa da vidimo baš o čemu se tu radi...

Nema update-a, to je DSDT poslednjeg biosa F15. Ako ne uspem da rešim, poslaću ti DSDT na inspekciju. Hvala.

Vrh Dno