Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
s16, ne razumem te uopshte, kupio si krsh od aparata da bi prosao jeftino, a sad cesh da das 1000e za objektive 🙂 Pa kupi prvo krshten senzor 🙂

@s16: "DOF efekat"? DOF uvek postoji, a druga stvar je sto je nekada dublji, nekada plici. To kao kad se kaze "auto nema brzinu". To je tako neodredjeno... ima je uvek, nekad je brzina manja, nekad veca 🙂 Mozda si hteo reci "nema plitkog DOF-a". Tako onda i kazes 🙂

Da pitamo ovu mackicu sta ima da kaze po pitanju DOF-a na f2.8 i 17 (odn. 27mm)...

img41540forum.jpg

mjau, mjauuuuu, mrprrrr... (u prevodu: "uzmi me", sto znaci da je bas zabole rep i za DOF i za bokeh 😀)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Ja DoF i nemam na f4 a kamoli na f11 😛 Na f1.8 do f2.8 je prihvatljiv na 100mm a na f1.4 je extra plitak 🙂
baš suprotno, na f/4 je plići nego na f/11. lepo je Kiza već rekao.
šta je to "prihvatljiv bokeh"? za različite fotke "prihvatljiv" ima potpuno različito značenje. a i na f/1.8@100mm ne bi baš bio nešto dubok, samo me interesuje koji si objektiv imao u vidu kad si ovo napisao? 🙂

Pa kad sam rekao da nema dof-a i mislio sam da nema plitkog dof-a 😛 a bokeh sad nisam ni spominjao.. No nije ni bitno, bitno je da smo sad se skontali 🙂

A mislio sam na moj Canon 50mm f1.4, to je kod mene jednako 100mm FF-a...

@driver

Pa *** nekad ni ja sebe ne kontam 😛. Kao što sam rekao, svidja mi se aparat i jako mi je gotivan, a i dok budem skupio pare za lajku skupiću i za bar p3 telo a možda i OMD ako mu padne cena 😛

Pa kad sam rekao da nema dof-a i mislio sam da nema plitkog dof-a 😛

Pa dobro, al onda tako i reći, jer DOF moze da bude i ovakav i onakav... sam po sebi ne oznacava plitkocu 😛 (kao sto i "brzina" ne oznacava sama po sebi "200 na sat u krivinu" 😀)

Jos dve mackice (odn. tri 😉)

img41268ok.jpg

img41312ok.jpg

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Kizo, napisao sam ti vec jedared, mali predlog ali da se ne ljutis 😀 fotografije su ti odlicne ali mislim da zasluzuju mnogo bolji i ozbiljniji potpis/watermark 🙂

Poslednja je do yaya.

PS: I ja ti kažem, promeni potpis (izgleda jeftino, veći i skladniji utisak sa fotkama bi imao čak i tekst bez ikakvih efekata). 🙂

Poslednja izmena:
Ja otkad pratim ovu temu Kizi ljudi savetuju da promeni potpis, i on ih uvek ovako kulturno iskulira, sigurno mu se mnogo sviđa 😀

Treba neko da napravi anketu vezano za Kizin potpis.😉

^ Extra fotka ova poslednja!

Ja otkad pratim ovu temu Kizi ljudi savetuju da promeni potpis, i on ih uvek ovako kulturno iskulira, sigurno mu se mnogo sviđa 😀

Ali bukvalno 😛

Kizo napravi tender!

6650350573_60b3f4c666_z.jpg

50mm f/1.8 1/500 iso100

6871984633_e9b99dd43c_z.jpg

50mm f/2.8 1/250 iso100

Nekad i ovaj canonov plastikaner može da napravi pristojan bokeh...

Poslednja izmena:
Ne vidish bokeh, nego samo plitak DOF ? 🙂 E bre astrolog, vidi se da si josh uvek na decijem senzoru 🙂

Dobar bokeh je onaj koji ne bode oci, ma sta na njemu bilo. Najjednostavnije, lep bokeh je "kremast" bokeh, i upravo je ovaj sa pivskim flashama taj. Sa nekim drugim objektivom bi ti pozadina mnogo vise upadala u ochi i to bi se zvalo "ruzan bokeh". Upravo taj objektiv u kombinaciji sa FF senzorom ce ti napraviti mnogo lep bokeh od bilo koje pozadine, a usput imash i shirinu.
E bas si bukvalista. Vidim bokeh ali mi se ne svidja i to sam napisao. Ponajvise sto mu pozadina ili ono van fokusa probija bela kocka i kvari utisak o fotografiji.
I nisam na decijem nago na krop senzoru. 😛

2vnfcrd.jpg

655uon.jpg

2z6s7rq.jpg

Poslednja izmena:
Ma vidim ja da driver sve sto nije FF zove deciji senzor ili krs od aparata 😛

Inace ova sa motorom je za mene profi 🙂 (samo ti uletelo nesto u donjem desnom uglu)

E da, ovo jos odavno hocu da te pitam.. Sto malo ne sredis fotku posle resize-a i kompresije ili kako god vec da je mucis?

Ma vidim ja da driver sve sto nije FF zove deciji senzor ili krs od aparata 😛

Inace ova sa motorom je za mene profi 🙂 (samo ti uletelo nesto u donjem desnom uglu)

E da, ovo jos odavno hocu da te pitam.. Sto malo ne sredis fotku posle resize-a i kompresije ili kako god vec da je mucis?

Olenjio sam se. 😛 Uglavnom su to fotke iz aparata, znaci sa minimalnom ili nikakvom obradom.
I da uglavnom su iz JPEG-a a trebao bi iz RAF formata e onda bi se senzor pokazao u pravom svetlu.
U pravu je drajver kad kaze da sem f2.8 stakla, nema odlicnog bokeha ali ni ostre fotografije.
Merkam Tamron 17-50VC f2.8 ali skupo je to. 🙁
Jednostavno u dslr vode moraju se praviti kompromisi, jer ono sto valja najcesce je papreno skupo za prosecnog korisnika.
Motor je Honda CBR 600 sa 115KS i 18000 obrtaja.A ono je deo stuba i lako se moze ukloniti u PS-u. 😉

Ne znam da li je do lose obrade ali ove fotke sto pravi D3100 mi se uglavnom ne dopadaju . Lepse su mi recimo sa D5000/90 ili cak sa D40x/60 .
Ma i ove sa D7000/5100 su mi nesto narandzaste 🙂 . Jel da menjam monitor ili sta ?

Ja vise volim ove nase nefirmirane golubove, al ovaj tvoj bas gotivi da pozira 🙂 3,4 i poslednja su mi super 🙂

Ne znam da li je do lose obrade ali ove fotke sto pravi D3100 mi se uglavnom ne dopadaju . Lepse su mi recimo sa D5000/90 ili cak sa D40x/60 .
Ma i ove sa D7000/5100 su mi nesto narandzaste 🙂 . Jel da menjam monitor ili sta ?

Prvo se vrati nekoliko stranica unazad pa pogledaj sve fotografije sa D3100.
Nekima se svidjaju a nekima recimo D90 previse vuce na zuto. Sad rece da na D7000 i D5100 narandzasto??? Koliko ljudi toliko cudi. 😛

Nemo´ se ljutis samo sam u fazi kupovine jednog od pomenutih pa razmisljam na glas . Mozda i kupim D3100 i mozda bas tvoj 😛
Elem , Nikoni nize klase zaista imaju problem sa bojom koze npr ... Da Canon ima jeftinu a tako dobru 35-icu promenio bih dres ali nema . Ima jeftinu dobru 50-icu ali to mi nije tako univerzalno . Za L stakla nemam pare .

Ajde pliz neko sa D5100 da okaci neki pejzaz da vidim taj DR od 13EV 🙂

Slikajte u RAW, naučite šta je white balance i korigujte boje prema izvoru svetla, onda nećete raspravljati o nebitnim stvarima kao što su tonovi kože nego ćete više brinuti o tome da napravite dobru fotografiju 😉. Najtoplija preporuka za Lightroom, počev od organizacije fotki, manipulacije svim mogućim parametrima pa do konačnog exporta. Ja sad završavam 90% posla u Lr, u Ps ulazim tek za ispravke...

^ Jel si ti to pres'o na Nikona ? 🙂

Svi CMOS Nikoni imaju onaj prepoznatljivi yellow cast i zbog toga ih niko ne koristi u studiju i tamo gde je boja koze bitna, jer su ljudi zuti, ljubicasti, svakakvi samo ne prirodni.

Ne lupaj gluposti, plz. Nikoni se itekako koriste u studiju, a pogotovo u poslednje vreme sa CMOS.

@s16: Lepi su i golubovi fotomodeli, pozeri... mogu da ti odrade foto seshn (ako ih potplatis zrnevljem ili mrvicama) 😉 A mogu fino da ispadnu i divljaci, naturscici... kao npr. ovaj kog sam danas primetio u Sremskoj - neotkriveni talenat... 😀

img41684forum.jpg

... doduse malo zbunjen & uplasen 🙂

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno