Šta je novo?

Ivy Bridge - Official thread

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja se trenutno ne prepirem, mozda tako izgleda jer kucam na brzinu dok igram WoT :p Nego, samo iznosim cinjenice na koje naletim, i baziram moje misljenje na tim cinjenicama... Moje misljenje je da se trenutno ne isplati uzeti E1 IB jer se vise greje, vise trosi, i slabije klokuje od SB-a. E2 (ako izadje, nisam nigde video ni da je u planu) moze znatno promeniti stvari...

To da, naravno da može. Intel je iz tog razloga i odložio za jun dualcore Ivy Bridge procesore, ili za možda još dalje.

Nelogicno je sto quadcore nisu odlozeni a dualcore jesu - pre ce quadcore biti problem za laptop nego dual.

Pa u tome je jeste čudnovatost, izgleda da je Intel odlučio da bar malo ispravi stvar, koliko-toliko, pa je zbog toga odlučio da ispravi dual-core. To je, po mom mišljenju, probni balon da bi se videlo kako će te ispravke u proizvodnom procesu raditi na manjem i bitno slabijem procesoru, pa ako se pokaže da su dobro odradili, onda će se još više potruditi i negde do jula ili avgusta, izbaciti i valjanu popravljenu reviziju i za quad-core procesore.

Takođe, Intel se odlučio za ovakav potez da ne bi izgubio poverenje kod OEM i retail partnera, kao što je Dell, Apple, i ostale velike kompanije, koje su već naručile velike količine quad-core Ivz Bridge procesora, pa Intel ne sme da ih ispali i kaže: "uh, mnogo se izvinjavamo, ali zeznuli smo reviziju, čekajte jul mesec". E, mislim da zbog toga Intel odlučuje da izbaci quad-core, zbog ugovora sa partnerima.

Ako im izbaci nesto sto ne valja, OEMovima to ne odgovara. SB je vec odlican CPU za mobilne platforme, pa dok se ne smanji potrosnja i temperature, nije bitno koji CPU ce da se ubaci.

Ja ne vidim gde vi vidite problem :bottle: Ako nema problema kod "normalnih" procesora vec samo kod onih K modela kada se klokuju to znaci da je nekih 80-90% Ivy serije OK. U sustini ko nece da klokuje Ivy je spreman, ili ja to gresim :S:

Khm khm, imam dobre vesti za sve nas, Intel je odlučio da, naprasno, smanji cene Ivy Bridge procesora neposredno pred lansiranje 23. aprila. Dakle, nove cene su:

http://vr-zone.com/articles/intel-cuts-desktop-ivy-bridge-cpu-pricing-ahead-of-launch/15557.html

Price cut neposredno uoci launcha, nikad nije dobar znak. Ako je svemu tome prethodilo i odlaganje i leakovanje rezova koji su ispod ocekivanja, to u principu znaci samo jedno-potvrdu tih rezultata.

Za budjelar jeste dobro, ali bojim se da jare i pare nece da moze, tj-da su one prognoze o kojima pisemo par dana-tacne.

Magny, pa pazi, što se mene tiče ja sam već rekao da ne kupujem sada već na jesen, negde verovatno u septembru ili oktobru. Tako da mene sada to direktno ne pogađa, ali naravno da očekujem da Intel ove probleme reši do jeseni, najkasnije. Imam vremena za čekanje, ionako skupljam polako pare.

Koliko ste vi zaludjen narod......... smesno...
Kosta navedi mi jedan razlog zbog kojeg bi kupio IB??
Nikakav benefit neces osetiti,ama bas nigde....

Samo mi reci jedan razlog??? Zasto?? Ajde ubedi me?!

Prvi razlog: Bolja integrisana HD4000 grafika

Drugi razlog: Druga generacija Intel QuickSync tehnologije koja će doneti 40 % ubrzanja u odnosu na QuickSync u Sandy Bridge procesoru

Treći razlog: Daleko bolji rad sa brzim memorijskim modulima i rad DDR3 memorije se očekuje da bude bez problema do 3000 MHz.

Četvrti razlog: Integrisani PCI-Express 3.0

Peti razlog: Nativna USB 3.0 podrška

Šesti razlog: Bitno unapređeni Z77 čipset i mnogo kvalitetnije matične ploče u odnosu na Z68 platformu, koje donose nove tehnologije

Eto, nadam se da sada znaš zašto ću kupiti Ivy Bridge, ali sačekaću tu reviziju jezgra, jer ionako nemam pare da sada kupujem. Revizije će sigurno biti, garantovano. U to sam apsolutno ubeđen.

Zvucacu kao pokvarena ploca ali evo da navedem glavni razlog zasto ja licno se nadam da ce (bez OC-a) IB raditi kako treba: Integrisana grafika u quad-core mobile cipu! Sasvim dovoljna (mozda cak i previse) za poslovan laptop gde je bitna brzina procesora (gde se ne pokrecu nikakve GPU zahtevne aplikacije recimo).
Zvuci glupo? Ako se u laptop ne stavi diskretna grafika sa QC IB-em, to ce znaciti jeftiniji laptop, vise prostora za druge komponente ili barem vise prostora (POPRILICNO vise) za HLADJENJE. Jos samo kad bi neka, normalna, kompanija shvatila da takav laptop ima smisla ;)

Covece, koliko sam ispao iz stosa... tek sad vidim da i SB mobile quad core ima integrisanu grafiku! :D

Poslednja izmena od urednika:
Da, cena je odlična, za početak. Samo malo su požurili. :)

Nadam se da će cena Core i7 3770K pasti još nadole, idući mesec, na oko 305 evra, sa sadašnjih 329.

Smesno ali istinito, ko je pre oko 12 meseci uzeo 2600k ili 2500k je prosao ubedljivo najbolje... i ocigledno bar jos 12 meseci nece imati ni promil razloga da razmislja da uradi upgrade.... kad bolje razmislim u pravu su bili oni koji su davali tom procesoru 5 godina upotrebe za sve potrebe (bez kompromisa) ko ga kupi 2011e.

Dobro, malo je preterivanje reći "5 godina upotrebe za sve potrebe", ali nekih 3.5 godina sigurno. Treba se na vreme ulagati u hardver, da se ne bi došlo u situaciju da se debelo zaostane, za tih navedenih 5 godina.

Koliko ste vi zaludjen narod......... smesno...
Kosta navedi mi jedan razlog zbog kojeg bi kupio IB??
Nikakav benefit neces osetiti,ama bas nigde....

Samo mi reci jedan razlog??? Zasto?? Ajde ubedi me?!

Ne kapiram koji si ti faktor da bi te on ubedjivao a jos manje razumem poentu tvog posta... Ne vidim zasto covek ne bi uzeo nesto najnovije onda kad on to hoce, i ne kapiram zasto bi neko bio smesan ako zeli nesto najbolje u toj klasi u tom trenutku. I IB jeste jaci od SB klok za klok i tu nema neke filozofije, pitanje je ko sta radi i ko ce koliko osetiti. Tvoje pravo je da te ovo ne interesuje, ali da druge nazivas smesnim i zaludjenim vec nije tvoje...

Dobro, malo je preterivanje reći "5 godina upotrebe za sve potrebe", ali nekih 3.5 godina sigurno. Treba se na vreme ulagati u hardver, da se ne bi došlo u situaciju da se debelo zaostane, za tih navedenih 5 godina.

Sta te briga da li ces da "zaostanes" i tako je sansa da na istu plocu ubodes 2 CPU-a postala ravna 0. Zapravo za 15 godina bavljenja ovim sportom, to nisam uradio ni 1x (sem testirajuci koji primerak da zadrzim u doba T-bird Athlona).

Zaostajes onoliko koliko ti potrebe zadovoljavaju... neki teraju 20 godina stara kola, ispravna su i prevoze od tacke a do b, za kompove vazi isto.

Za ovaj CPU garantujem da pogotovu i7 2600k koji radi na 4.5 GHz moze sve igre da istera 5 godina pocev od 2011 do 2016-e... danasnje igre ne umeju da ga uposle jos uvek ni 30-40%.

S jedne strane, ovo je forum za entuzijaste koji nisu prosecni korisnici i vole da budu up-to-date. S druge, sasvim se slazem s Maretom. I jedan i drugi princip su ok - licni izbor. ,)

1.JPG

Ipak 95W, sto znaci da gotovo izvesno nesto ipak nije u redu sa proizvodnjom.

Ma da, vec je na isuvise razlicitih mesta procurelo da postoji problem a da bi se pokazalo da nije tacno. Na kraju, kresanje cene pred sam launch od strane Intela sve govori.

Mada je meni licno, sasvim dovoljan dokaz bilo to sto je rekao Obrovsky. ;) Covek u poslednjih godinu i kusur-ne zna da omasi.

Poslednja izmena:
Valjda si do sad skontao da cene na launch-u nikad nisu merodavne. Tad se lovi u mutnom i globe se tehno-zanesenjaci, koji sve moraju da imaju na dan izlaska. Ako se prica o problemima pokaze kao tacna, nova revizija ce se sigurno pojaviti za 6 meseci. Intelu je jako vazan 22nm proces i sigurno ce se maksimalno potruditi da ga usavrse za novi Tick/tock ciklus i Haswell

Ljudi vidim da je velika muka na IB procesora. Skoro ste me odbili da uzmem i5 2500k jer kako ste rekli bolje da sacekam IB. Sto mi sad predlazete :D

Pa da, jer ako ga ne usavrše na vreme, lako se može dogoditi da i Haswell bude odložen za nekoliko meseci. Trenutno se govori da Haswell izlazi u periodu mart-jun 2013, dakle ni oni sami ne znaju kako će biti i kada će izaći.

A i drugo, Intel MORA da mnogo ispregla 22 nm proces jer se planira i 22 nm Ivy Bridge-E, za početak 2013. godine.

Valjda si do sad skontao da cene na launch-u nikad nisu merodavne. Tad se lovi u mutnom i globe se tehno-zanesenjaci, koji sve moraju da imaju na dan izlaska. Ako se prica o problemima pokaze kao tacna, nova revizija ce se sigurno pojaviti za 6 meseci. Intelu je jako vazan 22nm proces i sigurno ce se maksimalno potruditi da ga usavrse za novi Tick/tock ciklus i Haswell

Sve ce to biti dobro ako se samo na tome zavrsi .
Inace ako se setite ni Nehalem nije bio sjajan kad se pojavio u prvim steppinzima i onim polusteppiznima.Grejao se,trosio,slabiji oc potencijal ali se posle na kraju doslo do D0 revizije koja je bila odlicna.
Ako je ova prva verzija Ivice "losija" verujem da ce kasnije da se ispegla.

Mozda je neko vec kacio ali evo zvanican release date :

http://news.cnet.com/8301-13924_3-57412840-64/first-intel-ivy-bridge-launch-expected-on-april-23/

Poslednja izmena:
Kako stvari stoje, što se mene tiče neću imati razloga da menjam ovaj 2500k :)

Zašto bi menjao ako je sveukupan dobitak u odnosu na i5-2500k relativno mali (20-40% max, uključujući i OC) a doplata poprilična?

Neka moja logika je da menjam ploču/cpu tek ako je novi sveukupno oko duplo brži...

Svojevremeno sam imao Amd Athlon64-3000, pa Amd64 X2-4400, pa radio upgrade na Intel E8400, pa na Q9650, pa na i7-2600k (nakratko i7-970) i menjaću ga tek kada izađe 6-core u 22nm i isti pojeftini na reda 250-300e. Dakle otprilike sledećeg leta.

Slično radim i sa grafičkim kartama... Imao X1900XT, pa HD3870, HD4870 (i nakratko GTX295), GTX260, GTX560Ti,.... sledeća je u klasi GTX670Ti/7970 kad se pojavi/padne na reda 220-250e.

Ponekad napravim "izlet" jer uleti mi neka ekstra i skupa komponenta (reda 400-500e) ekstra povoljno pa iskoristim da isprobam (npr. svojevremeno GTX295, i7-970, itd), ali to je izuzetak i neplanirana kupoprodaja. Probam jedno mesec-dva, zadovoljim znatiželju, vidim da je "overkill" i prodam dok još ima dobru cenu.

Poslednja izmena:
Zašto bi menjao ako je sveukupan dobitak u odnosu na i5-2500k relativno mali (20-40% max, uključujući i OC) a doplata poprilična?

Performance boost je kazu 5-15% u aplikacijama ne i u gamingu(sto mene najvise i zanima a verujem i ostale). Sadasnji Ivy(revision E0 koliko sam upoznat) se losije klokuje i vise greje nego Sandy(bar tako kazu) i pored obecavanih 77w potrosnja je deklarisana na 95w koliko vidim. U nekom testu sam video cak i losiji rezultat(doduse za frame ali opet) u rezu 1680x1050 tako da koliko vidim najbolje su prosli opet prvi vlasnici 2500k :) Svaka cast momci na pametnoj kupovini ;)

Ljudi ako sad kupim neku maticnu z77 i neki SB proceosr. Da li cu moci za godinu kad izadje haSWEL na ovu maticnu da stavim te nove proceosre?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno