Šta je novo?

Android Vs iOS - The Truth about Apple and Google's OS

Wifi kill

SGS2 via TT2

Android - nije preterano upotrebljiv bez roota kao ni iOS bez JBa (oba marketa imaju free/payed aplikacije pa ne vidim neku pretaranu razliku dok se uredjaji ne razbiju) :D, katastrofalna podrska novih verzija androida i starijih telefona.

Pa nije bas tacno...sta je to za sta ti treba root na Androidu..veoma mali broj aplikacija na marketu trazi root i to su sve aplikacije za dublji pristup sistemu i njegovo menjanje. A to nije toliko potrebno obicnom korisniku..pa cak i ja tek ponekad iskoristim root privilegije na telefonu kada hocu nesto da obrisem, prekopiram u sistemske direktorijume..i to samo zato jer me nerviraju neki bloat programi pa hocu da ih se otarasim.. Nisam gledao ove klipove okacene u prvom postu, ali mogu da kazem da je root potreban za mozda 5% aplikacija..
Root ti je samo jos jedan nivo koji ti omogucava neku sigurnost..eto ja se osecam sigurnije jer znam da imam root pristup OSu :)

Wifi kill

SGS2 via TT2

Nije bas da mi silno treba, ali ne koristim je cesto, sem malo da zezam drugare :)

A obicnom korisniku koji ce koristiti smartphone normalno, browsing, facebook, twitter + ostale drustvene mreze, slusanje muzike i igranje igrica uopste ne treba root.

Poslednja izmena:
Znate zašto sam prvi put rootovao Android telefon? Ne zato da bih overklokovao CPU ili uključio neke supermogućnosti, već da bih obrisao crapware koji je Orange flashovao sa romom i nije se mogao obrisati :d
Dodajte na to teme koje proizvođači forsiraju (touchwiz, sense, motoblur) a koje po mnogima kvare "čisto" android iskustvo. Toga u ios-u nema. Uređaji stari 2-3 godine i dalje dobijaju apdejte istovremeno sa najnovijim uređajem. Na ios-u nema widgeta bez JB, ali je user interface brz, jednostavan, intuitivan, nema crasheva ni force close-a.
Fragmentacija u ios je minimalna, dominiraju univerzalne aplikacije koje na svim uređajima nude optimalno iskustvo. Nema onog: "ovo je navigacija za 480x800, tebi treba za 320x480", ili "ova verzija aplikacije radi sa ovim procesorom", itd. Problem aplikacija za android tablete neću ni da spominjem.
Sledeća stvar je možda individualna, ali utisak je da je tastatura na iphone-u i na ipadu fluidnija i da se na njoj brže kuca nego na android uređajima.

Danas i Apple i Google stalno "pozajmljuju" nešto jedni od drugih, npr Apple je sa ios-om 5 preuzeo sistem notifikacija od androida, Google je u ICS-u uzeo foldere od ios-a itd, ali - dovoljno je pogledati prezentaciju prvog iphone-a iz 2007. i jasno je zašto mobilni uređaji danas izgledaju tako kako izgledaju.

Ima oblasti gde je Google u prednosti, ima i onih gde je Apple u prednosti. Apple zna ponešto o dizajnu, ergonomiji i kvalitetu izrade. Kad ovaj lik u klipu kaže da ne zna zašto je iphone te veličine ili da mu se ne dopada veličina ekrana, to je njegovo mišljenje. Iako bih voleo da je ekran malo veći, meni se dopalo ono objašnjenje da je iphone dizajniran tako da prosečna osoba može da koristi touch screen jednom rukom ("da može palcem da dotakne gornji levi ugao ekrana").

Nedostatak widgeta bez JB sam već pomenuo, mada su neki bazični widgeti dostupni spuštanjem notifikacija:
ios5_1.jpg

Spomenuo je i nedostatak onog widgeta sa switchevima za bluetooth, 3G, GPS, što je takođe problem samo kod onih koji nisu jailbreakovali uređaj. Ne vidim šta je problem u jailbreakovanju uređaja (ako je JB dostupan), u pitanju je mnogo jednostavnija procedura od roota. Ko nije u stanju da jailbreakuje, ne treba da kupi android, nego nokiu 3310

Ono po čemu je Google poznat su web search, chrome, gmail i google maps, a ovaj lik se svo vreme trudi da dokaže da je android bolji zato što su ti servisi bolje integrisani sa androidom.
Ok, na ICS-u je search dostupan na svakom ekranu, a na ios-u treba uraditi jedan ili više swipeova desno, ali je onda mogao napomenuti i da je na ios-u jednim dodirom moguće aktivirati Siri i odraditi voice search, gde nisi ograničen samo na google, već možeš i da odrediš šta ćeš da pretražuješ (npr "search wikipedia for...").
Za mejl se ne sećam šta je bila konkretna primedba, ali treba imati u vidu da je mail aplikacija na iphone-u napravljena da bude jednostavna. Prvo podešavanje traje pola minuta, ima unified inbox, radi SAVRŠENO. Ko želi više opcija, može da instalira neku alternativu, npr u zadnje vreme je Sparrow popularna:

Što se tiče većih mogućnosti android browsera za šerovanje na razne sajtove, slažem se da je to prednost, ali na većini sajtova ove opcije su ugrađene direktno u stranicu. Ni u Mozilli na desktop računaru nemam posebne opcije za šerovanje, nego su one na samoj stranici, baš kao i na ipadu.

Prokomentarisao je da mu se ne sviđa alert za facebook aplikaciju na ios-u (jer se samo pojavi i nestane), a "zaboravio" je da napomene da na ios-u možeš da podesiš koji tip alerta će se pojaviti:
How-To-Change-iOS-5-Notification-Center-Alert-Style-in-iPhone-or-iPad-300x174.jpg

Konkretno taj alert je i namenjen da te "ne ometa" ako ti npr stigne poruka dok igraš neku igru.

Što se tiče poređenja kontakata na ICS i ios, slažem se da ovi novi ICS kontakti izgledaju mnogo bolje (uostalom, to je bio jedan od glavnih feature-a na predstavljanju ICS-a u Hong Kongu), mada i na ios-u postoje aplikacije koje to mnogo bolje rade od "native" aplikacije, npr ova:

i da skratim, najveća nebuloza, lik je uporedio Dropbox aplikaciju za android i ios, pokazao da android aplikacija ima opciju editovanja fajlova a ios ne, i na osnovu toga zaključio da je user experience generalno bolji u android aplikacijama :D moglo bi se napraviti realno poređenje aplikacija za različite namene na ova 2 sistema (npr po kategorijama: obrada teksta i office generalno, obrada slika, video editing, kreiranje muzike, itd), ali sumnjam da bi to išlo u prilog androidu. Činjenica je da su većina kvalitetnih aplikacija za android portovane sa ios-a.

Android uređaji sve više počinju da liči na Apple uređaje (nekad i na štetu android korisnika): uvode se mikro sim kartice (motorola, sony xperia s), izbacuje mikro sd slot (galaxy nexus, mnogi tableti), baterije koje se ne mogu menjati (HTC One X, Razr), konektor nalik na onaj Apple-ov, ne planira se dalja podrška za flash... Zašto je tako, pojma nemam.

Anyway, moj savet svima koji razmišljaju između ovih uređaja je da ih uzmu u ruke i sami vide šta im odgovara u realnom korišćenju, a ne da formiraju mišljenje na osnovu ovakvih klipova ili naših naklapanja ;)

Poslednja izmena:
Samo nešto tema se zove Android Vs iOS - The Truth about Apple and Google's OS, znači pričamo o OS-evima, ne mikro sd i sim karticama, da li može ili ne da se menja baterija, prvo iPhone je jedan a android ima na stotine.

@drgonzo

Gde si ti video taj konektor nalik na Apple kod Android telefona..ako je nesto dobro, onda je to standardizacija i koriscenje microUSBa na svim telefonima..nesto sto Appleu nikad nije padalo na pamet, vec je izmisljao toplu vodu sa svojim nekim internim standardima..

Kao što iOS može da se džejlbrejkuje tako i android može da se rutuje, onda dolazimo do situacije da je to test (ili prikaz mogućnosti) tweak-ova a ne samog OS-a. Ne znam da li si pogledao klip, ali poslušaj šta lik priča. Kako je fingirano ako se poredi out of the box plus market ili appstore, ne kontam šta ne razumeš u takvoj postavci stvari. Fingirano bi bilo da je android rutovan i instaliran neki tweak ili mod sa xda, ovako je po meni sve regularno.

Ok, ako dolazimo do toga da je ovo test tweak-ova a ne samog OS-a onda ni tema ni klipovi ne treba da se zovu " Android Vs iOS - The Truth about Apple and Google's OS". Slozices se da tweak-ovi i ostali eyecandy definitivno nisu medju prvim stavkama kada se gleda kvalitet nekog operativnog sistema. Da je tako, pingvini bi mogli da tvrde kako je ceo Win sra.e OS zato sto nema Compiz.

Aman ljudi, manite se toga, niti je apple izmislio proprietary priključke niti je izmislio micro sim.

Ok, ako dolazimo do toga da je ovo test tweak-ova a ne samog OS-a onda ni tema ni klipovi ne treba da se zovu " Android Vs iOS - The Truth about Apple and Google's OS". Slozices se da tweak-ovi i ostali eyecandy definitivno nisu medju prvim stavkama kada se gleda kvalitet nekog operativnog sistema. Da je tako, pingvini bi mogli da tvrde kako je ceo Win sra.e OS zato sto nema Compiz.

O čemu ti čoveče pišeš, jel ti razumeš srpski i engleski (tri puta totalno izvrćeš reči)? Ti kao da namerno izvrćeš ono što sam napisao. Pogledaj klipove, poslušaj šta lik kaže, šta sam ja napisao (a i drugi) pa se onda zapitaj o čemu ti pričaš i da li to ima ikakve veze.

Uhvatio si se te teme kao pijan plota a evidentno je da jedini ne shvataš o čemu se radi, pošto niko drugi nije potegao to pitanje. Znači STOCK Android i STOCK iOS + MARKET / APPSTORE

Poslednja izmena:
Pa o cemu pricam ? Pogledaj lepo naziv klipova: "Android Vs iOS - The Truth about Apple and Google's OS". Dakle, iz ovakvog naslova se logicno zakljucuje da covek hoce da poredi jedan OS sa drugim head to head. I jos kaze "istina o Eplovim i Guglovim operativnim sistemima". Kao da otkriva neku veliku vatikansko-masonsku zaveru ***. Onda prica krece u pravcu koji ocigledno odgovara jednoj strani, tweak-ovanju sistema out of the box, i pokazuje ono sto i slepac moze da vidi, da je Android zamisljen tako da korisnik moze do u sitna crevca da mu menja UI, dok je iOS predvidjen da se koristi onako kako su cika Steva i cika Skot zamislili, dakle niz klot home screen-ova sa grid-om ikonica, i to je to. E sada, on zna da na iOS-u ima mogucnost da promeni sve to sto mu ne odgovara, dovoljno je tri minuta posla i tri klika misem ali, pazi sad, klasican trollovski spin, on NECE to da uradi, jer jelte, to nije predvidjeno da se radi. Znaci on HOCE da koristi jedan uredjaj na nacin na koji nije previdjeno da se taj uredjaj koristi ali NECE da uradi na tom istom uredjaju ono sto opet nije predvidjeno. Covek ne zna sta hoce. Ustvari zna, hoce da se je.e a da mu ne udje. Pa ne moze. I sta na kraju on dokazuje ovim klipovima ? Jedino da NJEMU vise odgovara nacin koriscenja Androida (iako iOS moze da koristi na skoro isti nacin, samo on je suvise cool da bi jb-ovao). Sve to klipovima sa naslovom Android vs iOS...

Kod androida mi najvise smeta to sto nema "low latency audio". Ponekad zasmeta i cuveni lag (jos uvek sam na gingeru,ne znam da li je bolje na ics-kazu da jeste).

Kod iOS-a mi smeta to sto zatvara aplikacije (verovatno je to vezano za memoriju) i pri tome ne sacuva stanje kakvo je bilo pre zatvaranja (recimo tapatalk).Takodje mi smeta sto ne mogu komotno (kao na androidu) da prebacujem , sačuvam ,editujem fajlove tamo-vamo,kako mi se ćefne, sto je lik i pokazao u videu.

Sve u svemu, oba sistema su jako dobra, nijedan nije savršen, niti će biti. iOS ima fluidnost UI-ja, što je, po meni mnogo važna stavka ali je zatvoren sistem.Mislim da je to usko povezano jer kada se odradi jailbrake,donekle se otvara sistem i ako se mnogo tu nešto čačka, počinje da baguje.Sa druge strane, na androidu možeš da radiš šta hoćeš, ako se teško zabaguje, restart i ponovo sve u redu.Oba sistema će raditi dobro ako se mnogo ne čačkaju.

I za kraj, nadam se da će oba sistema napredovati. U stvari, siguram sam da će napredovati zato što su konkurenti, a što je jača konkurencija- brži je napredak.

Budite malo specifičniji koje se to stvari dobijaju jailbreak-om, a da pariraju prednostima Androida prikazanim u klipovima.

Pa koristi ga samo jedan proizvodjac, a ne svi..

Al ste zapeli... Sve je to slično.

large_4067_14001-00030200-L.jpg

Sad cu ja da zvucim kao trol, ali navedi mi jednu aplikaciju koja ti silno treba za Android a da zahteva root (sem Titanium Backup aplikacije koju obicni korisnici uopste i ne koriste)? Neki widget, regularan app? Sve sto zahteva root su XDA rukotvorine koje zahtevaju malo naprednije korisnike i malo vise znanja.

Sa druge strane, glede podrske, sta ocekivati? Da poslednja verzija sistema radi sjajno na hardveru od pre 4 godine? Da ne kazemo da je hardver tek u eri procesora sa dva jezgra dovoljno jak za vise generacija sistema. Gde je iOS 5 za iPhone 3G? Ne mogu se stvari gledati tako dvodimenzionalno jer suludo je ocekivati da dobijes ICS za, lupam, Wildfire kao sto je apsolutno suludo ocekivati iOS5 za iPhone 2g.
Daleko bilo za trolovanje :D, tu smo da diskutujemo.
Slazem se sa tobom i zechs-om. Za obicne korisnike ne treba root, kao sto njima ne treba ni JB na iPhoneu (na to sam mislio kada sam pisao o upotrebljivosti, nisam mislio da su neupotrebljivi, nego da obicni korisnici nece videti razliku u upotrebljivosti ove dve platforme ako nije odradjen JB/root. Sve ce im ok raditi.), i nema aplikacije koja mi je toliko mega giga ultra bitna a da joj treba root :). Ali koristim TitaniumBackup (cesto menjam romove pa mi znaci),setCPU,Daemon Controller koji to zahtevaju :D.

Sto se tice OSa, naravno da ne ocekujem da wildfire ili bilo koji low cost telefon dobije najnoviji update :D. Pa nisam toliko lud. Ocekujem da dobar telefon kao sto je na primer Galaxy S dobije ICS ubrzo posto izadje za druge telefone. Mene zanima da li ce galaxy S2 ili note(note nema jos ICS?!) dobiti sledecu verziju Android os-a, a oba telefona su svezi. Dok kod applea 3 generacije imaju najnoviji OS (3G bi bila cetvrta generacija:p).

Sa JB-om dobijas widgete, teme, sms na ipadu, pristup root-u, mogucnost bolikaranja reklama, zephyr (najjaci tvik), razne emulatore, itd itd ....

Ne znam da li se JB-om to mozda dobija, ali mi je sad neverovatna prednost tastatura tipa SwiftKey, memorisanje svega sto kucam, celih recenica, automatsko odvajanje posle zareza i tacke, predobra predikcija engleskog, tipa kucam "don't do" i odma izbacuje "That i This" kao opciju.. itd.

Verovatno i za ios ima neka tastatura kalibra SKP ili Swiftkey... Moje mišljenje je da je ova diskusija apsolutno nepotrebna, jer se nista ne postiže: ja nikad ne bih prelazio na ios, ali isto tako ne vidim neki razlog da korisnik iosa predje na android. Jedan malo prilagodljiviji, drugi malo fluidniji, posle jb/root-a i jedan i drugi postaju i fluidni i prilagodljivi... Razlog zašto ja koristim android je to što je iphone nemoguće kupiti ovde za male pare uz neki paket i što smatram da je 3.5" premali ekran, ali to nema nikakve veze sa OS-om

Gledam filmove iz prve poruke i poruke drgonzo i kao potencijalni kupac koji ne koristi ni iOS ni Android, moram da se zapitam:

Zašto bih kupio iOS uredjaj kojem moram da uradim JB (a čime gubim garanciju i još neke pogodnosti - ažuriranje softvera, npr.) sa kojim tek otvaram mogućnosti za instaliranje programa kako bih dobio ono što Android ima out-of-the-box?

Ceniš? Windows će promijeniti sve?

Ako ne propadnu dotle. Mada MS mora da udje u 2012, ne da kopira iOS iz 2007 po funkcionalnosti. Ako ovako nastave aplikacije i sam OS nece skoro postati napredniji od Nokia s40.

Poslednja izmena:
Sta bi to znacilo i kako bi se ogledalo na telefonima?

Priča se da će sledeća verzija Androida jelly been moći da butuje i windows.

Vrh Dno