Šta je novo?

RTS HD!

Logika je u tome što će se to isplatiti u budćnosti. Pogledaj šta su Hrvati dobili što su krenuli dosta pre nas i sad emituju u DVB-T i MPEG2. Da smo sada počeli sa DVB-T verovatno bi za par godina prelazili na T2 pa bi imali dupli trošak.

imali bi dupli trosak ali bar bi vecina mogla da gleda hd kanale normalno bez kupovanja konvertora itd...
Bar da su ostavili T1 signal aktivnim jer i sami oni znaju da za sada nema (ILI SU VEOMA RETKI)korisnika koji poseduju t2 signal

Vi verujete da ce biti gomila HD kanala u etru? Da ce sve sto ide preko iptv ili cable biti dostupno skroz free? Koliko vas prati tv program preko svoje antene? Zarad HD varijanti Prve, Pinka i sl t2 decoder mi nikad nece ni biti potreban.

U digitalnom emitovanju u Srbiji, gotovo ništa neće biti HD. Tj. biće, jedan RTS-ov.

Poslednja izmena:
meni su ovi iz ETV-a odgovorili da su oni zaduženi za dva multiplexa, prvi je ovaj što sad radi i imaće 12 SD kanala i jedan HD, a na drugom multiplexu će moći da se natrpa 16 SD kanala u 4:3 ili 14 u 16:9. što znači da ako imamo mesta za još 2 kanala na prvom multiju država treba da raspiše konkurs da ta mesta budu popunjena. drugi multi. je namenjen lokalnim televizijama i zavisiće od pozicije odašiljača. ostalih 5 multipleksa će najverovatnije biti privatizovani i imaćemo PPV servise, slično kao kablovska preko dvb-t2 signala. ja mislim da će napokon rešiti problem sa emitovanjem sednica skupštine i da će to biti jedina prednost digitalnog emitovanja u dvb-t2 barem u srbiji. to je najviše čemu se ja nadam da će se desiti, a ako bude nešto više od toga biću pozitivno iznenađen.

Logika je u tome što će se to isplatiti u budćnosti. Pogledaj šta su Hrvati dobili što su krenuli dosta pre nas i sad emituju u DVB-T i MPEG2. Da smo sada počeli sa DVB-T verovatno bi za par godina prelazili na T2 pa bi imali dupli trošak.

Ali cim je to reseno trebao je biti stopiran uvoz dvb-t televizora i cekati da se pojave T2...ovo do sada a i u toku je klasicna pljacka i obmana... nikako da dodje period da imas samo 1 daljinski,mora uz TV da se ima 100 uredjaja pored :mad

Jeste da nam je država uređena kao divlji zapad nekada ali moram malo da je branim. Još kada su pustili prvi probni signal, DVB-T, rekli su da je konačan cilj DVB-T2. Nema potrebe da se ljudi sad isčuđavaju kad se to odmah znalo. E sad, što većina nije htela da odvoji 10-15 minuta i progugla šta je DVB-T a šta DVB-T2, nije država kriva.
Za utehu. DVB-T televizor + Set Top Box izađu jeftinije nego da se pre godinu-dve kupovao DVB-T2 televizor iz inostranstva jer ih kod nas nije ni bilo (DVB-T2 prijemnik može da prima DVB-T signal, obrnuto ne može).

@VexMunja

Apsolutno se slažem, trebalo je, a ni sada nije kasno, zabraniti prodaju televizora koji nisu odgovarajući za naše tržište. Šta će nama televizori sa DVB-C ili S2 tunerima kada ne možemo da gledamo ništa preko njih. Ako npr. Panasonic hoće da prodaje televizore u Srbiji mora da u njih ugradi T2 tuner pa ako hoće mogu da stave i S2 i C i šta god žele.

Za ovu situaciju je krivo nesposobno ministarstvo i niko drugi. Mada, ne razumem ni proizvođače i uvoznike... Kapiram da bi se lakše prodavali televizori sa T2 tunerima baš na priču: Bolje uzmite ovaj sa T2 jer ćemo preći na taj standard za godinu dana pa vam ovaj drugi TV neće raditi, bla bla...

Kako da nateraju uvoznike da uvoze nesto prethodne dve godine kad su tek pre mesec dana saopsitli konacne specifikacije za prijem dvb-t2?

T2 specifikacija nije smišljena od strane RRA "pre mesec dana" već je to već godinama definisani standard.

Poslednja izmena:
T2 specifikacija nije smišljena od strane RRA "pre mesec dana" već je to već godinama definisani standard.

E nisi u pravu jer radi se o tome sta ce ici kroz T2 i tu ima razlike sta se od uredjaja trazi kod nas i recimo onih za UK trziste.
Tako da jeste RRA pre mesec dana propisala sta uredjaji za prijem treba da podrzavaju.

Uređaji iz UK rade i u Srbiji. DVB-T2 je definisan standard i sve varijacije, uključujući i ove kod nas, su već deo standarda.

Imam 5 led ili lcd televizora. Zadnji sam kupio pre mesec dana, a proizveden je u januaru 2012. Nijedan nema DVB-T2.

Gledam malo po oglasima i radnjama i vidim da cak i oni skupi samsung,Lg itd modeli nemaju T2 standard.

pa to ništa nije čudno kad su svi predstavljeni još u januaru 2011. to u našim radnjama su sve stari modeli.

RTS pretplatu ionako retko ko placa a sada kada i oni sto su placali ne budu hvatali ove digitalne T2 signale i oni ce da prestanu da placaju RTS pretplatu svi ce preci na total,polaris i kablovske provajdere ionako za iste pare imace mnogo vise kanala kod provajdera nego da kupuju konvertore itd...
Ja cu imati preko totala rts i sve one kanale sto ce ici preko tog digitalnog signala a pritom imacu i druge kanale.

RTS pretplatu ionako retko ko placa a sada kada i oni sto su placali ne budu hvatali ove digitalne T2 signale i oni ce da prestanu da placaju RTS pretplatu svi ce preci na total,polaris i kablovske provajdere ionako za iste pare imace mnogo vise kanala kod provajdera nego da kupuju konvertore itd...
Ja cu imati preko totala rts i sve one kanale sto ce ici preko tog digitalnog signala a pritom imacu i druge kanale.
I kakve to veze ima s pretplatom koja je, nažalost i pokvarenjački, zakonska obaveza i nema dodirnih tačaka sa kablovskom tv i njenim provajderima?

Pa i nije zakonski jer da je zakonski dosta njih bi do sada zavrsilo na sudu,cak je i sud jednom prilikom (kada je RTS hteo da tuzi nas ne platise tj.vecinu gradjana) odbio tuzbu RTS-a kao neosnovana tuzba i nema osnova za tuzbu.Pisalo je to u svim novinama i u svim vestima a zamisli sada kada i ono malo gradjana sto placa pretplatu ne bude moglo da prati kanale ako nemaju T2 konvertor a placaju uredno pretplatu.
garantujem da ce tada vecina njih odabrati nekog provajdera da im distribuise signal total,polaris,kablovska itd. a onda ce placati njima umesto rts-u

Realno, nacionalna pretplata je obavezna za placanje svim gradjanima u iole razvijenim zemljama.
Realno, nacionalna televizija je (zbog pretplate) u obavezi da nema reklame i pruza visoko-kvalitetni program.
Kod nas se trazi da se samo pola obaveze ispuni... daj pare a posle ko te... piiiiiiiiiiip...

Ma neka uvode bilo koji signal i onaj koji jos ne postoji meni je svejedno ja cu ionako preko totala pratiti sve sto oni budu pustali a ne pada mi napamet da placam i total i konvertor T2 i RTS pretplatu.

Nemojte i onako razvodnjenu temu o digitalnoj TV u Srbiji još gnjaviti pričom o TV pretplati.

Ja ću otkucati ponovo kao pre dve godine - DVB-T2 je uveden namerno da bi se neko obogatio na uvozu risivera. Zašto da ljudi iskoriste svoje nove televizore sa DVB-T (MPEG2/4) tjunerima, kada možemo dodatno da ih oglobimo.

Ista stvar je urađena sa paketima prve pomoći za vozila. Kupite Mercedes i dobijete nemačku kutiju prve pomoći koja važi svuda u EU, ali ne, mi imamo svoj standard, a kao težimo EU. To su priče za malu decu. Ciljevi su samo pljačka i zagorčavanje života drugima.

Ne mogu da veruje da neko brani državu/RRA/političare - sve što se ovde radi je na štetu osiromašene većine i ko veruje drugačije veruje u Deda mraza (bez uvrde ;)) ili radi za iste.

Ja se ne slažem, sasvim je normalno da se uvodi novija tehnologija. Zna se već dve godine unazad da će biti DVB-T2, tako da nije nije prevaren.

Ja ću otkucati ponovo kao pre dve godine - DVB-T2 je uveden namerno da bi se neko obogatio na uvozu risivera. Zašto da ljudi iskoriste svoje nove televizore sa DVB-T (MPEG2/4) tjunerima, kada možemo dodatno da ih oglobimo.

Najveći broj televizora koji se danas koriste u Srbiji, nažalost, nema nikakav digitalni tjuner, tako da će svakako u zemlju biti uvezen ogroman broj STB-ova, a isti bi slučaj bio i da je usvojen dvb-t sistem.

Hoćeš da kažeš da je zbog manjine koja ima nekakav dvb-t tjuner u svojim tv aparatima, trebalo kazniti većinu koja će svakako morati da kupi STB time što će prvo preći na dvb-t pa onda kroz koju godinu na dvb-t2.

Ne branim ja "državu/RRA/političare", ali mi podjednako smetaju i kritičari koji valjda olakšaju sebi kada opletu proizvoljno po svemu i svačemu, a pri tome stvari posmatraju isto kao i oni političari koje kritikuju a to znači: veoma usko i samo iz svog ugla, tj. ako meni nešto ne odgovara, onda to nije dobro ni za koga u ovoj zemlji.

Evo ja sam kupio LCD TV pre 4 godine (dakle nije baš mnogo star), ali on ima samo analogni tjuner. I recimo sad je u Srbiji usvojen dvb-t standard i ja dođem ovde na forum i kažem: ovo je urađeno da bi se neko obogatio na uvozu prijemnika te da hoću da Srbija vo vjeki vjekov ostane na analogiji, tj dok mi se televizor ne pokvari :).

Puno zemalja koristi dvb-t2, nismo ga mi izmislili za sebe. Zemlje koje su ranije počele digitalizaciju sada delimično uvode dvb-t2 za HD i paytv programe (UK, Hrvatska...). Zemlje koje kasne sa digitalizacijom kreću direkt sa dvb-t2 (Ukrajina u kojoj se već emituju 4 dvb-t2 mux-a).

Stvarno se preteruje sa kritikom, imamo najnoviji standard i hvala Bogu da bar negde imamo priključak sa svetom...

Poslednja izmena:
Dvb-t2 sistem ili dvb-t daje najvecu prednost najsiromasnijim slojevima naseg drustva da mogu bez kablovskog troska od 1000 dinara da budu informisani potpuno besplatno i pri tome da ma kako postavili sobnu antenu makar onu is 1967 svi kanali ce biti uhvaceni u identicnom kvalitetu.

Druga pogodnost je ta sto je moguce napraviti digitalnu bezicnu kablovsku televiziju bez kopanja i postavljana kablova koja moze dopreti do svakoga u roku od odmah i da usluga bude komercijalnog tipa uz pretplatu.

Treca prednost je nejekonomicniji i najednostavniji nacin da primite hd signal bez potrebe za bilo kakavim optickim kablovima,internetom,satelitskim antenama.

Sve u svemu ima jako puno prednosti bukvalno za svakoga.

Ja te lepo pitam a ti mozes da odgovoris, nisam te opsovo...

Kaže lik da taj Samsung ima samo DVB-T, ne i DVB-T2.

Guglao sam i nigde nisam video da se sa tim modelom pominje termin DVB-T2, samo DVB-T.

Nazad
Vrh Dno