Šta je novo?

RTS HD!

Može im se jer nemaju kokurenciju u kablovskim sistemima, a o optici da ne govorim, to je kod nas još uvek u prenatalnoj fazi. Rečju, jadni smo.

Da, ali na tih metar kabla dodaj jos jednu D/A i jednu A/D konverziju, pa ces da vidis razliku. Tada i sd kanali koji su jadni, deluju jos jadnije!
:(

Sent from my Desire HD using Tapatalk

Veruj mi da SD kanali izgledaju jadno i na skroz digitalnoj varijanti (D3 HD risiver). Šta kažu englezi "You can't polish a turd." :D

Veruj mi da SD kanali izgledaju jadno i na skroz digitalnoj varijanti (D3 HD risiver). Šta kažu englezi "You can't polish a turd." :D

Ne znam za SBB, ali na IKOMu je veoma osetna razlika između analognih i digitalnih SD kanala (bez eksternog risivera).
Ovde pričam o buđavim analognim vs digitalnim - tipa RTS, B92, itd. Prva na digitalnoj izgleda zaista doboro, pogotovo deo koji emituju wide.

Poslednja izmena:
Razlika između analognih i digitalnih SD kanala na SBB je u tome što su preko risivera "kockastiji", zbog kompresije. Nema šuma, naizgled je oštrija slika ali se vidi da je nazubljena i kockasta, nije baš prijatna za gledanje.

RTS HD nije u ponudi Open IPTV-a Telekoma?

Jedno interesantno pitanje.Kako će SBB prenositi HD signal RTS-a,kad za to dođe vreme preko digitalnih SD kanala ili uređaja,ako taj neko plaća pretplatu na taj RTS? Znači plaća HD RTS-u,jer drugacije emitovanje ne postoji!

Poslednja izmena:
Veliko je pitanje da li će RTS uopšte emitovati HD. Emitovaće digitalno, ali da li će to biti u hadeu, niko to još ne zna.

To se ukida čim počne zvanično digitalno emitovanje.

Prestanite da iznosite neproverene informacije, koliko ja znam bice RTS HD i u muxu za DVB-T2 iako nije jos 100% sigurno.
I vratiti se temi a ona je RTS HD, dosta vise sta je analogno a sta digitalno, koga zanima ima milion drugih tema. Ova se pretvorila u vasar.

Poslednja izmena:
Da i ja sam cuo da je RTS trazio da se u novom muxu i zvanicno pusti RTS HD posto je ovo sada neki test kanal koji koliko ja znam nema odgovarajucu dozvolu za emitovanje.

Da li sam vas dobro razumeo? Kada počne DTV kod nas, RTS će pored dva nacionalna kanala emitovati i treći, HD kanal?

Pa tako nekako. E sad da li ce to biti pravi 24casovni HD kanal ili ce se kao do sada program emitovati svremena na vreme ostaje da se vidi kada se predje na novu predajnicku mrezu.

A da li će ovim nacionalnim uopšte ići nešto u HD?

Meni je logicno(iako se to 99% nece desiti) da nema potrebe za RTS1, RTS2 i RTS HD. Iovako jedino sto mi mozemo da vidimo u HD-u su neki sportski prenosi i odredjeni materijal koji dolazi iz inostranstva(takodje sport itd.).
Bolje da posoji Samo taj RTS HD umesto recimo RTS 1 koji ce da pusta 90% vremena upscaling RTS1 i kada ide HD neka puste HD. Ovako imamo program u SD rezoluciji i HD program na kojem je 90% vremena upscaling.
Bezveze se trosi protok, bolje da postoji jedan kanal sa ~10Mbps nego dva od po ~5Mbps a u principu su isti kanali.

Poslednja izmena:
DVB T2 ako se nevaram ima daleko veću propusnost, tako da se više sadržaja može progurati kroz jedan mux. Tako da to nije problem.

Problem je itekako. Ako se uzme u obzir da ce 90% u jednom MUX-u biti 8 nacionalnih emitera plus RTS HD !
Svi Nacionalni emiteri ukljucujuci RTS su u muxu. Sto znaci DVB-T2 ~40Mbps sto je 40/8=~5Mbps po kanalu. A gde je jos tu taj HD kanal...

Sve da u proseku svaki SD kanal ima ~3Mbps ovako bi bilo u NS(Crveni cot) recimo:

8 Nacionanih + 2 Radio Televizije Vojvodine + Kanal skupstine koji ce na kraju ugurati garant i to je vec 33Mbps. Sto znaci da ostaje "samo" ~7Mbps za HD kanal.
To moze da bude zadovoljavajuce a moze i da bude tuzno, videcemo.

Poslednja izmena:
tesko da ce biti 40... oko 35 je realno... narocito ako se uzme u obzir uzasno losa regionalizacija i verovatno veci guard interval...

sto se tice racunice, zaboravio si da ce biti mpeg 4... tako da je sd kanal 1,5 do 2, a hd kanal 8... sto znaci da ce po mux imati za 8 sd kanala plus 2 hd... a imace 2 mux za pocetak najverovatnije... postoje, tako da kazem, zelje i u ratelu i u rra da se omoguci sto veci broj kanala kako bi se uzelo sto vise kinte od dozvoli...

I ne zaboravite stat mux tako da u praksi može tu dosta kanala.

Ukoliko imate risiver koji je skart kablom povezan sa TV-om, vi imate digitalni prenos slike do risivera, a analogni prenos od risivera do TV. Zbog korišćenja skart kabla, ograničeni ste na SD sliku.

Imam SBB-ov stari D3 HD Risiver Echolite koji pozadi ima skart prikljucak.E sada dali postoji neki SKART to HDMI adapter da bih imao na tv-u digitalnu sliku. Pozdrav

Postoji, ali nema smisla. Nema poente koristiti ga jer se ne dobija ništa bolja slika.

Y-6250_SCART_HDMI_KONWERTER2.jpg

Evo sada ide Man City - Bayern 1080i zvuk dd 5.0 ??? wtf jos nesto zuji preko publike zestoko.

Stalno nesto moraju da ukenjaju

RTS HD slika rezolucije 1080i i daleko bolja nego na kosarci ili davis cupu, ali zato nema zvuka tj. jedino sto se cuje jeste sustanje.

Jedan levo desno dva, jedan napred nazad dva.

Nista ne mogu da urade kako treba

RTS HD slika rezolucije 1080i i daleko bolja nego na kosarci ili davis cupu, ali zato nema zvuka tj. jedino sto se cuje jeste sustanje.

Jedan levo desno dva, jedan napred nazad dva.

Nista ne mogu da urade kako treba

Slika je primetno bolja ali eto niti ima zvuka niti grafike...

Da li vi hvatate signal sa Avale ili je tamo situacija drugacija od Novog Sada?

I dalje nemam zvuk preko RTS-a HD, signal hvatam preko Avale, kakva je situacija kod drugih? Vidim da su stavili logo u desnom uglu ali mi je pomalo smešan jer je kombinacija ćirilice i latinice.

Nazad
Vrh Dno